Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) OSMANİYE MERKEZLİ 11 İLDE DEAŞ OPERASYONU: 27 GÖZALTI

OSMANİYE merkezli 11 ilde terör örgütü DEAŞ’a yönelik yapılan operasyonda, sansasyonel eylem hazırlığında oldukları belirlenen, örgütün sözde emirleri pozisyonunda Suriye uyruklu 27 şüpheli yakalandı.
Osmaniye İl Jandarma Komutanlığı tarafından, ülke genelinde meydana gelebilecek sansasyonel eylemlerin önlenmesine yönelik yapılan çalışmada, terör örgütü DEAŞ’a yönelik Osmaniye merkezli İstanbul, Bursa, Yalova, Konya, Ankara, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa’da belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Suriye’deki çatışma bölgeleri ile irtibatlı olarak faaliyet gösteren örgütün emir konumundaki yöneticileri olduğu belirlenen Suriye uyruklu 27 şüpheli, adreslerine yapılan baskınlarda gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ve suç unsuru içeren döküman ele geçirildi.
Şüpheliler, sorgulanmak üzere jandarmaya götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Jandarma ekiplerinin eve girişi
– Evde arama yapması
– Gözaltına alınan zanlının araca bindirilmesi
– Sağlık kontrolüne getirilmesi
– Genel ve detay görüntüler

Haber: İbrahim EMUL- OSMANİYE, (DHA)

====================================

(ÖZEL)
2) TRABZON’DA, AŞILAMADA SONA YAKLAŞILAN 65 YAŞ ÜZERİNDE VAKALAR AZALDI

Reklam Alanı

TRABZON İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, “Trabzon’da 65 yaş üstü kişilerde yüzde 80’in üstünde aşılama yaptık. Hastaneye düşen bu yaş grubundaki vakalarımız oldukça azaldı” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 27 Mart- 2 Nisan haftasında illere göre paylaştığı, 100 bin kişiye düşen Covid-19 vaka sayısında 278,24 olan sayının 353,49’a yükseldiği Trabzon’da, vaka artışı sürüyor. Son günlerde koronavirüsün en fazla cenaze, taziye ve ev ziyaretlerinde yayıldığı tespit edilen kentte ekipler, denetimlerini sürdürüyor. Bir yandan aşılama çalışmalarının sürdüğü kentte, 65 yaş üstü kişilerin yüzde 80’inin aşılanması tamamlandı. Aşılanan bu yaş grubundaki vaka sayılarında ise azalma olduğu gözlendi. 

İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, “Öncelikle 210 bin civarında aşılanması gereken vatandaşımız var. Buna 60-65 yaş grubu eklendikten sonra bu rakamlara çıktık. Bugünkü rakamlarla 140 bin aşılanma rakamlarına çıkacağız. Aşılanması gereken epey bir insanımız var. Aşı sırası gelen herkesin ivedilikle aşısını yaptırmasını bekliyoruz. Aşı randevularımız hem Sinovac hem de Biontech için açık. İnsanlarımız her iki aşıyı tercih edebilirler. İki aşı çeşidimiz de yeteri kadar bulunmaktadır. İnsanların hızlıca aşılanmasına bu toplumun ihtiyacı var. Lütfen herkes sırası geldiğinde, bir gün sonrayı beklemeden hızlıca aşısını yaptırsın ki toplumun korunması ve bağışıklığını sağlayabilelim. Trabzon’da 65 yaş üstü kişilerin yüzde 80’inin üstünde aşılamasını yaptık, hastaneye düşen bu yaş grubundaki vakalarımız oldukça azaldı. Aşının etkinliği bu anlamda oldukça fazlaö diye konuştu. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Trabzon drone şehir görüntüsü
-Sokaklardan insan kalabalık görüntüleri (Arşiv)
-Meydan alanından kalabalık insan görüntüsü (Arşiv)
-Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta röportajı
-Filyasyon ekibinin apartman dairesinin kapısına uyarı bröşürü yapıştırma görüntüsü (Arşiv)
– Genel ve detay görüntüler

HABER: SELÇUK BAŞAR KAMERA: ALEYNA KESKİN/TRABZON-DHA

====================================

3) ‘ERZURUM’DAKİ KUŞ CENNETİ, MİLLİ PARK İLAN EDİLMELİ’
 
ERZURUM Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, göç yolu üzerinde bulunan Erzurum Sazlığı’ndaki Kuş Cenneti’nin milli park ilan edilmesini istedi.

Tarih boyunca Erzurum ovasının Akdeniz- Karadeniz ve Doğu Afrika- Batı Asya kuş göç yollarının kesiştiği koridor üzerinde yer aldığına işaret eden ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, bilim insanlarının Erzurum’da 230’un üzerinde kuş türü tespit ettiklerini bildirdi. Kuşların Erzurum’u göç yolunda bir konaklama ya da üreme merkezi olarak kullandıklarına dikkat çeken Murat Ertaş, ancak Erzurum’un bu kuş çeşitliliği ve ekolojik zenginliğin sağladığı turizm olanaklarından yararlanmadığını belirtti. Kuşlara ev sahipliği yapan sazlığın tarih boyunca yolu Erzurum’dan geçen seyyahların hemen hemen hepsinin seyahatnamelerinde bahsettikleri yer olduğunu kaydeden Murat Ertaş, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Erzurum tarihi ticaret yollarının kavşağında olduğu gibi, kuş yollarının da kavşağında olan bir şehir, coğrafya. Erzurum’da on binlerce yıldır Doğu Afrika üzerinden gelen kuşlar, bu mevsimde kuzeye doğru göç ederken Erzurum’u bir dinlenme merkezi, bir üreme, yumurtalama merkezi olarak görüyorlar ve burada birkaç ay kalabiliyorlar. Bu süreçte, göç zamanında bilim adamları tarafından Erzurum’da yaklaşık 230’un üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Dolayısıyla burası bir Kuş Cenneti aynı zamanda. Burası tarih boyunca Erzurum’a gelip giden seyyahların hemen hemen hepsinin seyahatnamelerinde de bahsettikleri meşhur Erzurum Sazlığı, tabi bu sazlık Erzurum’un sosyokültürel yapısını, her şeyini etkilemiş. Musikisini bile etkilemiş, sazlıktaki kamışlardan kavallar, neyler yapılmış; dolayısıyla üflemeli çalgıları kullanan çok sayıda Erzurum insanı müzik dünyasında önemli bir yerdedir.”
Sazlığın yakacak temin etmek için de kullanıldığına dikkat çeken ŞEHİRDER Başkanı Ertaş, “Erzurum’un ince ekmeği, ecem ekmeği dediğimiz ekmeğin oluşmasında da yine hızlı yanıp geçen kamışların, sazların, fırınlarda kullanılmasının tesiri var. Kısacası Erzurum’un ruhuna işlemiş bir sazlık burası. Şimdi bu sazlık, bu dönemlerde en yoğun, sulak dönemini yaşıyor ve kuşlarında yoğun geldiği bir dönem, fakat bir müddet sonra bu sular çekiliyor. Suların zamanla azalması anlaşılabilir fakat, tamamen çekilmesi kabul edilemez” dedi.

‘KÖYLÜLER BURAYI MEZRA OLARAK KULLANMAK İSTİYOR’
“Özellikle köylülerin burayı mera olarak kullanmak için açtıkları drenaj kanalları ile su toprağın daha dibine verilmekte ve sazlık kurutulmaktadır” diyen Ertaş, “Besledikleri hayvanların toprağın üstündeki otları yesin diye köy halkı burayı kurutmaya çalışıyor. Aslında burası aşırı sulak olduğu, yıkandığı ve tuzlu olduğu için tarım alanı değil, buranın en iyi şekilde sazlık olarak korunması ve özellikle kuş turizmi dediğimiz, Erzurum kış turizmi ile meşhur bir de kuş turizmine kazandırılması gereken bir kuş cenneti olması lazım. Yani bir milli park olmasını talep ediyoruz. Erzurum Türkiye’nin değil sadece dünyanın da en önemli kış turizm merkezlerinden biri, ayrıca bu coğrafyamızın zenginliği olan Erzurum Sazlığı ve kuş cenneti ile de kuş turizmi de Erzurum’a kazandırılmalıdır” şeklinde konuştu.
Ertaş, kuş turizmi kapsamında ulusal ve uluslararası kuş fotoğrafçılarının Erzurum’a davet edilip burada kamp yapmaları ve kuş çeşitliliğini fotoğraflamaları ve uluslararası yayınlarda da Erzurum’dan bahsetmelerini istediklerini belirterek, bu sazlığa, kuş cennetine, kuş gözlem evlerinin yapılmasını beklediklerini, kuş gözlem evleri ve bu organizasyonlar yapılırsa, sazlığın hem görsel güzelliğiyle hem de turizm çeşitliliği ve doğal haliyle şehrimizin bir zenginliği olarak kalacağını söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Çeşitli kuş türlerinin su üzerinde duruşlarından genel ve detaylar
-Murat Ertaş’ın su kenarında yürüyerek kuşları izlemesi
-Leylek kuşunun havada süzülmesi
-Kuşların sazlık alanda yiyecek araması
-Kuşların su üzerinden ve adadan havalanması
-Bir kuşun suya yarım metre mesafede kanat çırpması
-Sazlık alanın genel görüntüsü
-Murat Ertaş’ın kuşların fotoğraflarını çekmesi
-Gölün genel ve detay görüntüleri
-Murat Ertaş ile röp
-Kardelen çiçeklerinden detay
-Leyleğin alçak irtifada uçup inişi ve yürümesi
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Turgay İPEK – Kamera: Oktay POLAT / ERZURUM (Erzurum), (DHA)

=================================

4) POLİSİ SÜRÜCÜ OLMADIĞINA İKNA EDEMEYİNCE, İTİRAF EDİP ÖZÜR DİLEDİ

KÜTAHYA’da daha önce iki kez alkollü araç kullandığı için ehliyetine el konulan sürücü Faruk A. (26), park halindeki oto kurtarıcıya çarptı. Kazanın ardından gelen polis ekiplerine, aracı 2’nci kez görüştüğü bir arkadaşının kullandığını ve kazadan sonra kaçtığını söyledi. Uzun süre polis ekiplerini sürücü olmadığına ikna etmeye çalışan Faruk A., başarılı olamayınca özür dileyerek, “Çok pişmanım, aracı ben kullanıyordum. Ehliyetine 2 kez el konulduğu için doğruyu söyleyemedimö dedi. Sürücü Faruk A.’nın 1.98 promil alkollü olduğu tespit edilirken, 5 yıl süreyle alınan ehliyetine 3’üncü kez işlem yapıldı. Ayrıca trafik suçlarından 6 bin 100 lira, sokağa çıkma yasağını ihlal suçundan ise 3 bin 150 lira ceza uygulandı.

Kaza, dün saat 23.30 sıralarında Fuat Paşa Mahallesi Ahi Evren Caddesi üzerinde meydana geldi. Faruk A., kullandığı 43 EC 188 plakalı otomobille park halindeki oto kurtarıcısına çarptı. Kazayı görenler ise durumu polise haber verdi. Kısa sürede olay yerine gelen polis ekipleri, kaza yapan araç sürücüsü Faruk A.’nın sokağa çıkma yasağı nedeniyle ekiplerin yaptığı ‘dur’ ihtarına şehrin farklı bir bölgesinde uymadığını belirledi.

POLİSİ İNANDIRMAK İÇİN YEMİN ETTİ
Polis ekiplerince yapılan araştırmada sürücü Faruk A.’nın daha önce 2 kez alkollü olarak araç kullandığı için ehliyetine el konulduğu ortaya çıktı. Polis memuruna uzun süre kendisinin sürücü olmadığı anlatan Faruk A., “Ağabey ben kendimdeyim, çok zor durumdayım. Gerçekten doğruları söylüyorum, niye inanmıyorsun bana. Direksiyonda arkadaşım vardı. Valla doğru söylüyorum. 2 defadır görüştüğüm bir arkadaşımdı. Adını da söylemedi, kaçtı gittiö dedi.

İKNA EDEMEYİNCE İTİRAF EDİP ÖZÜR DİLEDİ
Polislere çelişkili ifadelerde bulunan Faruk A., kazadan yaklaşık 20 dakika sonra polis ekiplerini ikna edemeyince aracı kendisinin kullandığını itiraf etti. Polis memurlarından özür dileyen Faruk A., “Çok pişmanım, aracı ben kullanıyordum. Ehliyetine 2 kez el konulduğu için doğruyu söyleyemedimö dedi. Yapılan muayenesinde 1.98 promil alkollü olduğu tespit edilen Faruk A.’nın ehliyetine 5 yıl süreyle 3’üncü kez işlem yapılırken, trafik suçlarından 6 bin 100 lira, sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle de 3 bin 150 lira idari para cezası uygulandı. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Kaza yerinden detaylar
-Polisin araçta inceleme yapması
-Alkollü sürücü ile polis arasında geçen diyaloglar
-Aracın çekiciye yüklenmesi
-Kaza yerinden detaylar
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Oğuzhan KILIÇ/KÜTAHYA,(DHA)-

===================================

5) HATALI BASIM 200 TL’Yİ, 55 BİN TL’YE SATIŞA ÇIKARDI
 
SAMSUN’un Bafra ilçesinde yaşayan Hüseyin Güzel, hatalı basım 200 liralık banknotu, koleksiyon değeri taşıdığını düşünerek 55 bin liradan satışa çıkardı.

İlçede süt ve süt ürünleri satışı yapan Hüseyin Güzel, kasadaki paraları düzenlerken 200 TL’lik banknotun, diğer paralardan farklı olduğunu gördü. Paranın ön yüz sağ üst köşesinde ‘200’ yazması gereken yerde iki sıfırın eksik olduğunu gören Güzel, önce paranın sahte olduğunu düşündü. Ardından bankaya giden ve banknotun gerçek olduğunu teyit ettiren Güzel, paranın hatalı basıldığı öğrenince 200 liralık banknotu, koleksiyon değeri taşıdığını düşünerek 55 bin liradan satışa çıkardı.

‘TEKLİFLERE AÇIĞIZ’
Süt ve süt ürünleri alım satımı yaptığını anlatan Hüseyin Güzel, “Tesadüfen bu 200 TL elime geçti, nereden geçtiğini de bilmiyorum. Büyük ihtimal müşteriler tarafından verilmiştir. Paranın farklı olduğunu görünce ilk etapta sahte olduğunu zannettim. Tesadüfen bir markete gittik, markette bulunan cihaza parayı koyduk. Esnaf arkadaş, paranın gerçek olduğunu söyledi ama yine de güvenemedim. Mesai başlayınca bankaya gittim ve paranın gerçek olduğunu teyit ettirdim. Paranın koleksiyon değeri taşıdığını düşündüğüm için satışa çıkardım. Uçurum bir para istemiyoruz, 55 bin liradan satışa çıkardık ama tekliflere de açığız” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-200 liralık banknottan detaylar
-Detaylar
-Hüseyin Güzel’in röportajı
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ayhan AYDEMİR/BAFRA, (Samsun), (DHA) 

======================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!