Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

TÜRKİYE’NİN ‘EN GÖRKEMLİ’ KALESİNDE KİRLİLİK  
 
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Türkiye’nin en görkemli kalesi’ seçilen Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Zil Kale’de, çevreye atılan çöpler nedeniyle kirlilik oluştu. Turist rehberi Muço Türkyılmaz (47), kaskını takarak indiği yamaçta çöpleri topladı.  

Çamlıhemşin ilçesinde 13’üncü yüzyılda bölgede yaşayan Komnenoslar tarafından 750 metre yüksekte sarp bir kaya üzerine inşa edilen Zil Kale, Cenevizliler başta olmak üzere Rumlar ve Osmanlı İmparatorlu tarafından 1800’lü yılların sonuna kadar kullanıldı. Yakın tarihte restore edilen ve Rize’deki önemli tarihi mekanlar arasında yer alan görkemli yapısı ile dikkat çeken Zilkale, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2018 yılında yapılan Türkiye’de en görkemli kaleler sıralamasında 13 kale arasında birinci seçildi. 

KİRLİLİK OLUŞTU

Eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini hayran bırakan kale, her yıl yerli-yabancı binlerce turisti ağırlıyor. Ancak kaleyi ziyaret edenlerden bazıları, bölgeye çöplerini bırakıyor. Çevreye gelişigüzel atılan çöpler nedeniyle kirlilik oluştu. Kalenin seyir alanında plastik, naylon ve diğer atıklar birikti. Yöre halkı ziyaretçilerin daha duyarlı olmasını isterken turist rehberi Muço Türkyılmaz (47), kendi imkanları ile temizlik çalışması başlattı. Kaskını takan ve yamaçtan inen Türkyılmaz, çöpleri toplamaya çalıştı.

Zil Kale’nin doğası ve tarihi ile harika bir yer olduğunu ifade eden Türkyılmaz, “Burada duruyoruz ve çöpleri aşağıya atıyoruz. Çok yazık, günah. Aşağısını görünce inanılmaz üzülüyoruz. Her sene ben buradaki çöpleri topluyorum. Artık buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Ben buradan yetkililere bir çağrı yapmak istiyorum. Bu pet şişelerin üzerine ‘beni çöpe at’ diye bir yazı eklenirse belki insanlar daha duyarlı olur. Bu yeşillik ve doğal güzellik, çöplerle bir arada olmaz, olamaz. Bu hayvanlara da zarar veriyor. Ölen bir ineğin içerisinde poşet çıktığını biliyorum. Yazık, günah değil mi?” diye konuştu.

Reklam Alanı

‘DAHA DUYARLI OLMALIYIZ’

Zil Kale’yi görmek için Samsun’dan geldiğini belirten Nurhan Usta, “İnsana yakışan şeyler değil bunlar. Çöp doğaya değil çöpe atılır. Doğa temizliğinden önce bizim kirletmememiz gerekiyor. Şu güzelliğe hiç yakışmıyor. Herkesi daha duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

‘BU YEŞİLLİĞİ KORUMAMIZ LAZIM’

İnebolu’dan gelen Pınar Yörüker ise, “Arabalarını fotoğraf çektirmek için burada durdurduktan sonra insanların buraya çöp bırakması çok üzücü bir durum. Bu yeşilliği korumamız lazım. Doğamıza sahip çıkarak, ileriki nesillere aktaralım” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Zil Kale drone görüntüleri
-Çöp toplama poşetleme görüntüleri
-Muco Türkyılmaz’ın çöp toplaması
-Pınar Yörüker ile röportaj 
-Nurhan Usta ile röportaj 

Haber-Kamera: Aytekin KALENDER RİZE-DHA

===================

11 KİLOMETRELİK SAHİLDE GÜNEŞLENEN TEK TURİST

*- Kısıtlama kurallarının uygulandığı 11 kilometrelik dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde bir kadın turist yalnız başına güneşin ve kendisine kalan sahilin tadını çıkardı.

Meteroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıda bulunduğu kuvvetli rüzgar gece boyunca Antalya’da etkili oldu. Saatteki hızı zaman zaman 90 kilometreleri geçen rüzgar nedeniyle kentteki bazı cadde ve sokaklarda bulunan ağaçlar devrildi. Sabah erken saatlerde rüzgarın hızı azalırken turizm kenti Antalya’da güneşli hava etkili oldu. Kentte bugün hava sıcaklığı 17, deniz suyu sıcaklığı 18, nem oranı ise yüzde 18 olarak ölçüldü.
Kente gelen turistler 56 saatlik kısıtlamadan muaf olurken dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde yalnızca bir turistin güneşlendiği dikkati çekti. Eşofmanlarıyla sahile gelen bir kadın turist sahilde sırt üstü uzanarak 11 kilometrelik sahilde güneşlenen tek turist olarak güneşin ve sahilin keyfini sürdü.
56 saatlik sokak kısıtlamasının uygulandığı kentte cadde ve sokaklarla birlikte ana arterlerin de boş kaldığı dikkati çekti. Kuvvetli rüzgarın ise etkisini akşam saatlerine doğru hafifleteceği öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– Rüzgardan dolayı sallanan palmiye ağaçları
– Bayraktan ve karlı dağlardan görüntü
– Sahilde tek başına güneşlen turistten görüntü
– Detay

HABER: Alparslan ÇINAR-Tolga YILDIRIM /ANTALYA, (DHA) – 

=========

KIBRIS AKASYASI, DENİZ YÜZEYİNDE SARI TABAKA OLUŞTURDU

MERSİN’de deniz yüzeyinde oluşan sarı tabaka, sahilde dolaşan vatandaşlarda endişe yarattı. Denizden numune alarak inceleme yapan Büyükşehir Belediyesi, sarı tabakanın rüzgar ve akıntı yoluyla taşınan Kıbrıs Akasyası polenlerinden kaynaklandığını açıkladı.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü’nde kaptan olarak görev yapan Pelin Teymur, son günlerde denizde görülen renk değişiminin nedeni konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Teymur, deniz yüzeyinde oluşan sarı tabakanın kirlilik olmadığını, Kıbrıs Akasyası ağacının polenlerinin mevsimsel olarak rüzgar ve akıntı yoluyla taşınmasından kaynaklı sarı bir tabaka olduğunu ifade etti.
Mersin denizindeki sarı tabakanın önceki yıllarda da görüldüğünü ifade eden Peyin Teymur, şunları söyledi:
“Bu mevsimsel olarak, Kıbrıs Akasyası dediğimiz akasya ağacından kaynaklı polenlerin rüzgâr ve akıntı yoluyla taşınmasından dolayı sarı bir tabaka. Aslında kimyasal, gemi ya da kara kaynaklı bir kirlilik değildir. Mevsimsel döngülerden dolayı ağaçlardaki polendir, polen tozudur. İnsanlar üzerinde herhangi bir zararı olmamakla beraber sadece dikkat etmemiz gereken konu Nisan ve Mayıs aylarında yoğun yaşadığımız bir döngü. Alerjik yapısı olan insanların biraz daha duyarlı olmasını, o dönemlerde bu tabakanın olduğu alanlarda denize girmemelerini tavsiye ediyoruz. Onun dışında deniz canlılarına ve ekosisteme bir zararı bulunmamaktadır.ö
‘HALKIMIZ ÇOK DUYARLI’
Vatandaşların çevre konusunda duyarlı olduklarını ve denizde en küçük bir kirlilik gördükleri zaman kendilerine ulaştıklarını anlatan Teymur,  “Halkımız bu konuda çok duyarlı. En küçük bir görüntü kirliliği olduğu zaman bize, belediyemizin danışma merkezlerinden ve ihbar hatlarından ulaşıyorlar. Biz de en kısa sürede cevap verip,  yerinde denetimler yaparak vatandaşımıza ulaşıyoruz, bilgilendirme yapıyoruzö diye konuştu.
‘ENDİŞE ETMESİNLER’
Teymur, vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini ifade ederek, denizde dönemsel olarak bazı durumların yaşandığını ancak bunların kirlilik olarak ifade edilmemesi gerektiğini söyledi. Kaptan Teymur, “Bu tarz olaylar deniz kirliliği, gemi ya da kara kaynaklı bir kirlilik değil, ekosistemin kendi yapısından kaynaklı bir durumdur. Korkmasınlar, endişe etmesinler. Bir telefon kadar uzağız. Aradıkları zaman bilgi verebiliriz her zamanö dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————–
-Denizde oluşan sarı tabaka
-Pelin Teymur röp

Haber-Kamera: MERSİN, (DHA)

=========

ROMA VE BİZANS KALINTILARI BULUNAN ALAN, AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK
 
TRABZON’da, otopark projesi için yapılan kazı sırasında ortaya çıkan, Roma ve Bizans döneme ait arkeolojik kalıntıların bulunduğu alan, açık hava müzesine dönüştürülecek. Çevresi kapatılarak, korumaya alınan arkeolojik eserlerin, kent tarihi açısından önemli değer olduğunu belirten turizmciler, kazı alanı ve çevresinin bütünleştirilip, arkeoparka dönüştürülmesinin kent turizmine katkı sağlayacağını belirtti. 

Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi’nde, 2 ay önce Büyükşehir Belediyesi’nin otopark projesi için kamulaştırılan arazide kazı çalışması başlatıldı. 5 bin metrekareye yayılan alandaki kazılarda, Roma İmparatoru Hadrianus ile Geç Bizans dönemine ait yapılara ulaşıldı. Kazılarda, milattan sonra 117 ile 128 yılları arasında Roma İmparatoru Hadrianus dönemine ait olduğu düşünülen, şehrin ilk sur duvarının güneydoğu köşesinin bir bölümü, aynı döneme ait örme sütun ile Geç Bizans dönemi olarak bilinen 1460 yılına tarihlendirilen hendek duvarı gün yüzüne çıkarıldı. Kazılarda ayrıca Roma döneminde yapılmış evlerin çatısına ait kiremit ile çömlek parçalarına ulaşıldı. Trabzon tarihine ışık tutan yapıların çevresi kapatılarak, korumaya alındı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, arkeolojik yapıların bulunduğu bölgeyi açık hava müzesine dönüştürmek ve turizme kazandırmak için çalışma başlattı. Ortaya çıkan arkeolojik buluntuların hem Karadeniz hem Trabzon için önemli değer olduğunu belirten turizmciler, bölgenin arkeopark yapılmasını öneriyor.

‘BÖLGEMİZ TURİZMİ İÇİN ÇOK İYİ OLACAK’

Kazı alanında inceleme yapan TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Temsil Kurulu Başkanı Hasan Volkan Kantarcı, Trabzon’un geçmişte liman şehri ve ticaret merkezi olması dolayısıyla dinamik bölge olduğunu söyledi. Şehrin birçok yerinde tarihi eserlerin olduğunu belirten Kantarcı, “Gün yüzüne çıkmamış ciddi anlamda da eserler olduğu tahmin ediliyor. Geçmiş dönemde de maalesef bulunanlar değerlendirilemedi ve bunlarla ilgili gerekli arkeolojik çalışmalar yapılamadı. Bugün bu alanla ilgili olarak devam eden çalışmalar ve onay süreçleri var. Bizim temennimiz, hem burada hem diğer yerlerde, büyük ihtimalle de çok geriye dönük olarak 2 bin yıllık ve çok daha öncesine ait eserlerin bulunabileceği bölgelerde arkeolojik çalışmaların yapılması. Gün yüzüne çıkarılacak olan tüm eserler, dünya mirası ama bizim topraklarımızdaki eserler. Bundan da hem turizm anlamında hem ticari anlamda ekonomik olarak istifade edecek olanlar da bizleriz, bizim bölgemiz olacaktır” diye konuştu. 

Türkiye’nin birçok bölgesinde arkeopark olduğunu söyleyen Kantarcı, “Adana, Diyarbakır, Milas, Bursa, Çatalhöyük, Boğazkale’de arkeoparklar var. Benzer bir kazanım elde edebilirsek mutlaka ileriye dönük olarak bölgemiz turizmi için çok iyi olacaktır” dedi. 

‘DOĞU KARADENİZ İÇİN İLK OLACAK’

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Ragıp Pirselimoğlu da bölgenin arkeopark yapılması taleplerinde ısrarcı olduklarını belirtip, “Bu bölgenin arkeopark olarak düzenlenmesi ve turizme kazandırımasıyla ilgili bir talebimiz olmuştu. Talebimizi yineliyoruz ve ısrarcıyız. Bölgemize gelen turistlerin şehrimiz esnafıyla buluşmasını ve şehir merkezinde daha çok zaman geçirmesini sağlamak, bölge insanıyla turizmi bir araya getirmek. Kazı alanının arkeoparka dönüştürülmesi bölge için bir ilk olacak. Arkeoparktan kastımız, tarihi hem Trabzon insanı hem bölgemize gelen turistlerle buluşturmak ve yaşatmak. Temennimiz, buradaki surların duvarların yeniden canlandılarak ayağa kaldırılması ve insanların bunun içinde yürümesi ve yapıların canlandırılması” diye konuştu. 

BAŞKAN ZORLUOĞLU: AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise “Oradaki kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserleri, yeni kazı çalışması gerçekleştirmek suretiyle inşallah tam olarak ortaya çıkaracağız. Orayı asla kapatma gibi bir niyetimiz yok. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızla birlikte orası inşallah Trabzon’da bundan sonra bir açık hava müzesi gibi işlev görecek” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Hasan Volkan Kantarcı röportajı

-TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Ragıp Pirselimoğlu röportajı

-Kazı alanı drone görüntüsü

– Kazı alanından detaylar

Haber-Kamera:Selay SAYKAL/TRABZON(DHA), 

==============

TOKAT’TA, TRAFİK KAZALARI KGYS KAMERALARINDA

TOKAT’ta, farklı tarih ve yerlerde meydana gelen trafik kazaları, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarına yansıdı.
Kentte genellikle sürücü hatalarından kaynaklandığı görülen, yaralananların olduğu ve hasarlı trafik kazaları, KGYS kameralarınca kaydedildi. Mart ayındaki kazaların birçoğunun, kavşak noktalarında ve yaya geçitlerinde meydana geldiği görüldü. Niksar yolu kavşağında araçlara yeşil ışık yanarken bir yayanın karşıya geçmeye çalışması sonucu meydana gelen kaza saniye saniye kaydedildi. Tedaş kavşağında ise kırmızı ışık ihlali yapan sürücünün başka bir otomobile çarptığı an da görüntülerde yer aldı. Gaziosmanpaşa Bulvarı’nda meydana gelen başka kazada ise seyir halindeki otomobil sürücüsü, karşı yönden gelen otomobile çarptı. Pazar pazarı kavşağında akşam saatlerinde yolun karşısına geçmeye çalışan yayaya motosikletin çarptığı anlar da görüntülere yansıdı.

Görüntü Dökümü:
-Kameralara yansıyan kaza görüntüleri

Haber:Fatih YILMAZ/TOKAT, (DHA) 

============

ÇANAKKALE’DE POLİS HAFTASI KUTLANDI

ÇANAKKALE’de, Türk Polis Teşkilatı’nın 176’ncı yıl dönümü törenle kutlandı.

Türk Polis Teşkilatı’nın 176’ncı yıl dönümü nedeniyle koronavirüs tedbirleri kapsamında Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman ve polisler katıldı. İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman ile Çanakkale Deniz Polisi Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Emekli Polis Derneği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi.

Tören sonunda İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, emniyet personelinin Polis Haftası’nı kutladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Cumhuriyet Meydanında Polis Haftası nedeniyle çelenk sunmadan görüntüler.

-Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ndan görüntüler.

-Emniyet Müdürü Faruk Karaduman’ın emnşyet personelinin polis haftasını kutlamasından görüntüler.

KJ: Haber-Kamera: Nedim BAYHAN/ÇANAKKALE, (DHA)

==================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!