Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 4 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) FETÖ’NÜN TSK YAPILANMASINDA 10 KİŞİ ADLİYEDE 

KOCAELİ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın FETÖ/PDY’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki yapılanmasına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 kişi  adliyeye sevk edildi.
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, FETÖ/PDY’nin TSK yapılanmasına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ekipleri İstanbul, Ankara, Bursa, Muğla ve Antalya’da eş zamanlı operasyon düzenledi. 1 aktif uzman çavuş, 5 aktif astsubay, 1 emekli astsubay, 2 askeri okul eski öğrencisi ile 1 sivil olmak üzere toplam 10 şüpheli hakkında gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeleri tamamlanan şüpheliler Kocaeli Adliyesi’ne sevk edildi.

Görüntü Dökümü
-Şüphelilerin adliyeye sevk edilmesi

Haber-Kamera-Ergün AYAZ-Alişan KOYUNCU/İZMİT'(Kocaeli)(DHA)

====================

2) YANAN SAZLIKTAN GERİYE YANMIŞ KUŞ YUVALARI VE KAPLUMBAĞALAR KALDI

Reklam Alanı

VAN’ın Erciş ilçesi Gölağzı Mahallesi’nde, geçen hafta 20 dönüm sazlık alanda yangın çıktı. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan sazlıktan geriye, yanmış kuş yuvaları ve kaplumbağalar kaldı.

Erciş merkeze yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta, Van gölü kıyısında bulunan Gölağzı Mahallesi’nde, 6 Nisan’da akşam saatlerinde sazlık alanda dumanların yükseldiğini gören vatandaşlar, Erciş Belediyesine bağlı İtfaiye gurup amirliğini arayarak ihbarda bulundu. Yangının çıktığı bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Bataklık üzerindeki sazlığa ulaşmakta güçlük çeken itfaiye ekipleri, yaklaşık 2 saat süren zorlu söndürme çalışmalarının ardından yangını güçlükle kontrol altına alıp söndürdü.

Yangının ardından sazlıkta ortaya çıkan görüntüler ise yürek sızlattı. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan sazlık alanda, alevlerden kurtulmayı başaran kaplumbağaların yaşam mücadelesi devam ederken, alevlerin küle dönüştürüp büyük tahribata uğrattığı kuş yuvaları ise yürek burktu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Alandan yangın görüntüsü
-Sazlık alanda yanmış kuş yuvaları
-Sazlık alanda kaplumbağa görüntüleri
-Detaylar

Barış KUL/ERCİŞ (Van), (DHA)- 
=======================

3) KALEM UCUNA DÜNYAYI SIĞDIRIYOR

KOCAELİ’nin Derince ilçesinde yaşayan Hüseyin Sarı, kurşun kalem ucuna mikroskobik heykeller yapıyor. Kalem ucuna birbirinden güzel figürler yapan Hüseyin Sarı, ismini dünyaya duyurmak istediğini söyledi.

Derince’de yaşayan Hüseyin Sarı, kendi çabası ile kurşun kalem ucuna heykel yapma sanatını öğrendi. Bugüne kadar 200’den fazla eser üreten Hüseyin Sarı, Anıtkabir’den Eyfel Kulesi’ne, Mona Lisa’dan eşeğine ters binen Nasreddin Hoca figürüne kadar birbirinden ünlü birçok kişi, eser ve simgeyi kurşun kalem ucuna işledi. Hüseyin Sarı hobi olarak başladığı bu sanatta sipariş üzerine işler yapmaya başladı.

‘BU SANATLA TANINARAK İSMİMİ DUYURMAK İSTİYORUM’
Yurtdışında bu sanatı gerçekleştiren birini internette görerek başladığını anlatan Hüseyin Sarı, “Ben 7 yıldır bu sanat ile uğraşıyorum. Yurtdışında bunu yapan bir sanatçıyı görerek başladım. Daha sonra bende bir tutkuya dönüştü ve çalışmalar peş peşe gelmeye başladı. Şu anda 200’ün üzerinde çalışmam var. Başlangıçta serbest çalışmalarla başladım. Şu anda da sipariş üzerine çeşitli eserleri vücuda getirmeye devam ediyorum. Boş kalan zamanlarımda devam ettiriyorum. Eserlerim içerisinde figüratif objeler var. İnsan büstleri yapıyorum. Kurumsal biblo çalışmalarım var. İsimlikler, Atatürk’ün imzası, Arapça çalışmalar, gelen taleplerin hepsine karşılık vermeye çalışıyorum. Hedefim dünyaya açılabilmek. Bu sanatla tanınarak ismimi duyurmak istiyorum. Başlıca hedefim bu.” dedi.

‘SABIR GEREKTİREN BİR İŞ’
Kalem ucuna heykel yapmanın sabır gerektirdiğini belirten Sarı, “Bu işe başlayabilmek için her şeyden evvel bir el melekesinin, bir el yatkınlığının olması gerekiyor. Çok sabır gerektiren bir iş, çünkü herhangi teknolojik bir cihaz kullanmıyoruz. Neşter, iğne gibi çeşitli uçlarla, hassas aletlerle bunları işleyerek, kazıyarak, boyayarak vücuda getirmeye çalışıyorum.” diye konuştu.

‘ZORLUKLARI ÇOK KÜÇÜK VE HASSAS OLMALARI’
Çalışmaların zorluk derecesinin figürlere göre değiştiğini söyleyen Hüseyin Sarı, şöyle konuştu:
“Bu eserler arasında yapımı gerçekten zor olan çalışmalar var, bir de zor olmayan ama yapımı çok uzun sürenler var. Mesela zincirler gibi. Bunlar benim yaklaşık 2 yılımı aldı. Bunun dışında 0.5 ve 0.7 milimetrelik takma uçlara yaptığım çalışmalar var. Onlar da çok küçük oldukları için işlemesi çok daha zor oluyor. Nefesimi tutarak işliyorum. Onların zorlukları çok küçük olmaları ve hassas, kırılgan olmalarından kaynaklanıyor.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Hüseyin Sarı kalem ucuna heykel işlerken görüntüler
– Hüseyin Sarı ile röp.
– Daha önce yaptığı eserlerden görüntüler
– Detay

HABER-KAMERA: Dinçer AKBİR/DERİNCE(Kocaeli),(DHA)

=============

(ÖZEL)

4) ÇÖLYAK HASTASI PASTANE SAHİBİ, GLUTENSİZ LAHMACUN YAPTI
 
ANTALYA’da 8 yıl önce çölyak hastalığı teşhisi konulmasının ardından ekmek, pasta, börek, pide, tatlı, simit gibi hamur ürünleri yiyemeyince, bu rahatsızlığı yaşayanların isteklerini karşılayabilecek ‘Çölyak Pastanesi’ açan Mürüvet Özel’in (68) hazırladığı glutensiz lahmacun, müşterilerden yoğun ilgi gördü.

Antalya’da oturan Mürüvet Özel’e, 8 yıl önce çölyak hastalığı teşhisi konuldu. Çocukluğundan itibaren yaşadığı rahatsızlığa geç teşhis konulan Özel, glutensiz ürünleri tüketmek zorunda kaldı. Belli bir süre ekmek, tatlı, pasta gibi ürünleri tüketmeyen Özel, ardından evinde glutensiz ürünler yemeye başladı. Doktor kontrolüne gittiğinde çölyak hastalarının glutensiz ürünlerin temininde zorlandığını fark eden Özel, pastane açmaya karar verdi. Evinin alt katındaki dükkanı kiralayan Özel, ‘Glutensiz Çölyak Pastanesi’ adını verdiği iş yerini açtı.

İşletmeci olduğu pastanede pasta ustası ve kızı Neşe Özel ile her gün glutensiz hazırladığı ekmek, yaş pasta, tatlı ve tuzlu kurabiye, simit, poğaça, baklavaları satıyor.

Müşterileri, Özel’in hazırladığı gıdalar arasında en fazla ilgiyi lahmacuna gösteriyor. Türk mutfağının meşhur yemekleri arasında yer alan lahmacunu çölyak hastaları için glutensiz undan hazırlayan Özel, 7’den 70’e her müşterisine bu eşsiz lezzeti tatma imkanı sağlıyor.
Pastanede müşterilerinin en fazla sipariş verdiği ürünler arasında lahmacunun ilk sırada yer aldığını aktaran Özel, şunları söyledi:
“Ailemizde genetik bir hastalık olduğunu öğrendik. 4 yıl kadar ekmek, hamur işi yiyemiyordum. Doktora gittiğimde, çoğu çölyak hastasının glutensiz ürün temin edememekten şikayetçi olduğu dikkatimi çekti. Bunun üzerine glutensiz ürün hazırlamayı düşündüm. Küçük bir dükkan kurup, imalathane yaptım. Pasta ustamızın yardımıyla, kızım ve ben baklavadan yaş pastaya, kurabiyeden börek ve lahmacuna çölyak hastaları için ürünler üretmeye başladık. Ekmek, simit alan müşterilerimiz oluyor. Kendim de çölyak hastası olduğum için müşterilerimi çok iyi anlıyorum. Ben uzun süre lahmacun yiyememiştim. Çölyak hastalarının bu tattan mahrum kalmaması için lahmacun hazırladım. Müşterilerimden sürekli lahmacun siparişi alıyorum” diye konuştu.

Bu pastaneye arkadaşı ile lahmacun yemek için gelen Dila Mola, “Tadı çok güzel. Glutensiz oluşu bizim için çok güzel. Sağlığımız için glutensiz besleniyoruz. Tadı her restorandaki gibi aynı. Glutensiz olduğu için sağlığımıza zararı yok ve doyurucu. Lahmacunun içerisinde bol et var ve kan değerimiz düşük olduğu için bize de faydalı” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Lahmacunun hazırlanışından detay
– Pişirilmesi ve sunumundan görüntü
– Müşterilerin yemesi
– RÖP 1: Mürüvet Özel
– RÖP 2: Dila Mola
HABER- KAMERA: Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)
=======================

(ÖZEL)

5) DERİK’TEKİ 10 BİN ZEYTİN AĞACINI TEK BAŞINA AŞILAYACAK
 
MARDİN’in Derik ilçesinde, zeytin ağaçlarını aşılama çalışması başlatıldı. Geçen yıl 7 bin zeytin ağacını tek başına aşılayan, Orman İşletme Şefliği’nden emekli Mustafa Baki (53), bu sene hedefinin 10 bin ağaç olduğunu söyledi. Baki, “Zeytin ağaçları bizim için miras, dünyaca tanınmış marka. Hem sofralık hem de zeytinyağı oranıyla bizim baş tacımız. Bağımı ağaçlarla koparamıyorum. Ağaçla iç içe yaşamayı seviyorum. Ölünceye kadar bu işe devam edeceğim” dedi.

Derik ilçesinde organik olarak 10 çeşit yetiştirilen zeytine; bugüne kadar İngiltere’de düzenlenen ‘Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda altın, ‘kırma sofralık’ta bronz, Japonya’da düzenlenen ‘Japon Prize Uluslararası Yarışması’nda ise zeytinyağı olarak gümüş ödülleri verildi. Deriklilerin geçim kaynağı haline gelen organik zeytinin kalitesini daha da yükseltmek amacıyla çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Orman İşletme Şefliği’nden emekli Mustafa Baki de ilçedeki zeytin ağaçlarının, en büyük mirasları olduğunu dile getirdi. 

‘ZEYTİN AĞAÇLARI BAŞ TACIMIZ’
Ünü dünyaca bilinen Derik zeytininin, kendileri için çok önemli olduğunu belirten Mustafa Baki, geçen yıl gönüllü olarak 7 bin ağaca kalem aşısı yaptığını söyledi. Hedefinin bu yıl 10 bin zeytin ağacını aşılamak olduğunu aktaran Baki, “Mazıdağı Orman İşletme Şefliği’nde 25 yıl çalıştıktan sonra 1,5 yıl önce emekliye ayrıldım. 4 çocuk babasıyım, 2 çocuğum üniversiteden mezun oldu. Diğer çocuklarım okumaya devam ediyor. Emekli olduktan sonra gönül verdiğim ağaçları yaşatmak için her gün sabah saatlerinde ağaçlara kalem aşısı yapıyorum. Geçen yıl 7 bin ağaca aşı yaptım. Bu yılki hedefim ise 10 bin ağacı aşılamak. Ağaç aşılamasını hobi olarak yapıyorum. Zeytin ağaçları bizim için mirastır, dünyaca tanınmış markadır. Hem sofralık hem de zeytinyağı oranıyla bizim baş tacımızdır. Bağımı ağaçlarla koparamıyorum. Her daim ağaçla iç içe yaşamayı seviyorum. Ölünceye kadar bu işe devam edeceğimö diye konuştu.  

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————-
-Zeytin ağaçlarından görüntü
-Orman İşletme Şefliği’nden emekli Mustafa Baki ile röp
-Aşılama işleminden görüntü
-Genel ve detay
Emrullah KARAKAŞ/DERİK (Mardin), (DHA)- 

=====================

6) DİYARBAKIR’IN TARİHİ MEKANLARI, DİZİ ÇEKİMLERİ İÇİN DOĞAL PLATO OLDU

HUZUR ve güven ortamının oluştuğu Diyarbakır, tarihi ve kültürel dokusuyla dizi yapımcılarının ilgi odağı oldu. Hülya Diken, Hakan Meriçliler, Ayhan Taş, Nihal Savaç, Can Ceylan, İskender Bağcılar ve İzzet Civril gibi oyuncuları kadrosunda bulunduran ve Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın görev yaptığı dönemi de konu alan ‘Kançepek’ dizisinin çekimlerine, 2015 hendek ve barikat olaylarında tahrip olduktan sonra yeniden inşa ile restorasyonu tamamlanan Sur ilçesinin tarihi mekanlarında başlandı. 

Terörün izlerinin silindiği Diyarbakır, tarihi mekanları ve kültürel dokusuyla dizi yapımcılarının ilgi odağı oldu. Başrollerinde Hülya Diken, Hakan Meriçliler, Ayhan Taş, Nihal Savaç, Can Ceylan, İskender Bağcılar ve İzzet Civril gibi oyuncuları kadrosunda bulunduran ve Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın görev yaptığı dönemi konu alan ‘Kançepek’ dizisinin çekimlerine, Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde başlandı.

Dizinin başrol oyuncularından olan Hülya Diken, Diyarbakır’a geldiğinde çok şaşırdığını söyledi. Tarihi dokuların kendisini hayran bıraktığını ifade eden Diken, “Ben Diyarbakır’a ilk kez geliyorum. Daha önce İran’a gittim. Hakkari’de gala yapmıştık, burayı da öyle bekliyordum, ama çok şaşırdım ilk geldiğimde, oldukça gelişmiş, çok fazla tarihi dokusu var. Düşünüyorum neden acaba burada dizi çekilmiyor, sinema çekilmiyor. Sanırım daha önce olan olaylardan dolayı insanlar biraz çekiniyorlar ama burası gayet güzel, çok güzel mekanları var, artık burada dizi çekilmesine de biz kapı açmış oluruz. Dizimiz polisiye, heyecan var, aşk var, komedi var, her şey var, o yüzden güzel bir proje olacak” diye konuştu.

‘ÇOK DEĞİŞMİŞ, MUHTEŞEM BİR ŞEHİR OLMUŞ’
Oyuncu İskender Bağcılar da Diyarbakır’ı çok beğendiğini belirterek, “Ben uzun yıllardır Diyarbakır’a gelmemiştim. Çok değişmiş, muhteşem şehir olmuş. Tarihi eserleri de yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Dizimizin muhteşem senaryosu var, tarihi dokuyla beraber bunu ortaya çıkarmak için ‘Bismillah’ deyip başladık” dedi.

‘TARİHİ ÇOK DEĞERLİ VE DOĞAL PLATO’
Birçok dizi ve filmde oynadığı rollerle beğeni toplayan İzzet Çivril ise, “Bir haftadır çekim yapıyoruz. Güzel film olacağını umuyorum. İnşallah Diyarbakır halkına hayırlı olur. Umarım burayı tanıtıp, daha çok sevdiririz. En önemlisi tarihi çok değerli ve doğal plato. Diyarbakır’da güzel şeyler bundan sonra yapılır diye düşünüyorum” diye konuştu.

’15 YILDIR DİZİ ÇEKİLMEYEN BİR ŞEHİR’
Diyarbakır’da 15 yıldır dizi çekilmediğine dikkat çeken Kançepek dizisinin başrol oyuncusu Ayhan Taş, “Burada olmak büyük bir keyif. 10-15 yıldır dizi çekilmeyen bir yerde, çekilen dizinin kadrosunda olmak büyük bir keyif. Oynadığım rol de gayet keyifli. Güzel dizi çekiyoruz, muvaffak olacağız umarım” dedi.

‘KÜLTÜREL TURİZME ÇOK DEĞİNİYORUZ’
Dizinin yapımcı ve yönetmenliğini üstlenen milli kaleci Mazlum Yiğit, çekimlerine başladıkları diziyle aynı zamanda Diyarbakır’ın kültürel turizmini de ön plana koyduklarını belirterek, “Bir hafta önce başladık, çok güzel geçiyor çekimler. Ortalama 1 ay sonra kurgu montaj ve müziği bitecek. 2 ay sonra da dijital platformlarda yayınlanmaya başlamasını hedefliyoruz. Özellikle Diyarbakır’ın kültürel turizmine çok değiniyoruz. Mekanlarımız çok iyi. Diyarbakır’ın tarihi mekanlarının hepsini kullanıyoruz, bunu insanlara yansıtalım istiyoruz, burada çok güzel yerler var, turistlerin de film yapımcılarının da gelmesi gereken bir yer” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
——–
Muhabir Mehmet Mucahit CEYLAN’ın anonsları
Tarihi mekanlarda kurulan dizi seti
Dizi çekimleri
Oyuncuların performansı
Oyuncu Hülya Diken ile röp
Oyuncu İskender Bağcılar ile röp
Oyuncu İzzet Çicril ile röp
Oyuncu Ayhan Taş ile röp
Yapımcı ve Yönetmen Mazlum Çimen ile röp
Farklı tarihi mekanlarda kurulan dizi seti
Genel ve detay
Haber-Kamera: Mehmet Mucahit CEYLAN – Serhat ÖZDEMİR/DİYARBAKIR, (DHA)

=============

7) ÖMRÜNÜ TAMAMLAYAN TEKNE, ÖĞRENCİLERE EĞİTİM MATERYALİ OLDU

BİTLİS’in Tatvan ilçesinde uzun yıllar Van Gölü üzerinde hizmet veren ve atıl duruma balıkçı teknesi, Tatvan’daki Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde artık eğitim amaçlı kullanılacak. Tekne TIR’a yüklenerek okul bahçesine getirildi. 

Ömrünü tamamlayan ve bir süre önce Tatvan Feribot İşletme Müdürlüğü iskelesine çekilen balıkçı teknesi, Tatvan Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Denizcilik Bölümü öğretmenleri ve okul idaresinin girişimleri sonucu hibe olarak olarak okula kazandırıldı. 25 ton ağırlığı, 15 metre uzunluğu ve 4 metre genişliği olan balıkçı teknesi, TIR’a yüklenerek 2.5 kilometre uzaklıktaki okula getirildi. Teknenin taşınması sırasında trafik ekipleri yolda tedbir alırken, elektrik ileti hatlarının zarar görmemesi için Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. ekipleri de çalışma yaptı. Teknenin yüklenmesi ve  taşınması yaklaşık 8 saat sürdü. 

Tatvan Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Fırat Kıranşal, hibe olarak aldıkları teknenin öğrencilerin eğitimine büyük katkı sunacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Meslek dersi öğretmenlerimiz, feribot iskelesinde atıl durumda olan bir tekneyi hibe olarak alabileceğimizi söylediler. Bu konuda daha önceden görüşmeler yaptıklarını belirttiler. Bizler de okul yönetimi olarak bu tekneyi okul bahçesine getirerek öğrencilerin eğitimlerine katkıda bulunmak istedik. Öğrencilerimizin eğitimlerini geminin üzerinde yapabilmeleri için hazırlıklar yaptık ve yaptığımız işbirliği protokolü ile Van Gölü Feribot İşletmesi Müdürlüğü’nden bu tekneyi hibe olarak aldık. Teknenin taşınmasında sıkıntılar yaşamamak için emniyet müdürlüğü ve elektrik kurumundan destek istedik. Taşıma yaparken, trafik ekipleri karayolundaki güvenliği sağladı, elektrik kurumu ekipleri de caddelerdeki elektrik tellerinin altından kontrollü bir şekilde geçmemize yardımcı oldu. İş makineleri, TIR ve vinçlerle tekneyi okulumuzun bahçesine taşıdık. Çocuklarımız artık okulumuzun bahçesindeki teknenin üzerinde pratiklerini yaparak eğitimlerini sürdürecekler. Bu hem görsel açıdan buraya güzellik katacak, hem de öğrencilerimizin derse olan heyecanının arttıracaktır. Katkılarından dolayı kaymakamımıza, milli eğitim müdürlerimize, feribot işletmesine yetkililerine ve taşımada bize destek olan kurum amirlerine teşekkür ediyorum.”

Okulun Denizcilik Bölümü Öğretmeni Muhammed Ali Yılmaz ise, “Tekneyi okulumuza uygulama eğitimi için getirdik. Gemicilik derslerinde öğrencilerimiz gerçek bir teknede uygulamalı dersler görecek ve aynı zamanda geminin kısımlarını öğrenecekler” dedi. Teknenin öncelikle temizlenerek paslardan arındırılacağı, tamir ve kaynak işlemlerinden sonra yeniden boyatılarak öğrencilerin uygulamalı denizcilik derslerinde kullanılacağı belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-teknenin tır üzerinde okula getirilmesi
-Dar sokaklardan geçerken polis ve VEDAŞ ekiplerinin yardımı
-Okul bahçesine getirilmesi
-Tekneden detaylar
-Okul Müdürü Fırat Kıranşal ile röportaj
-Denizcilik Öğretmeni Muhammet Ali Yılmaz ile röportaj 
-Tekne için hazırlanan platform
-Teknenin platforma indirilmesinden detay
-Özel ve genel detaylar

Ceren KURTYE/BİTLİS-TATVAN,(DHA)-

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!