Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 5

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) KOCAELİ’DE VAKA SAYILARINDAKİ DÜŞÜŞ RİSK HARİTASINA YANSIDI

KOCAELİ’de koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanma nedeniyle vaka sayısındaki düşüş hayat eve sığar uygulamasındaki haritaya yansıdı. 
Kocaeli’de koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan tam kapanma kararlarının uygulanması vaka sayılarında düşüş yaşanmasına neden oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 24-30 Nisan tarihlerini kapsayan 100 bin kişide görülen haftalık vaka sayısı 437,65’ken, 7 Mayıs tarihinde açıklanan verilerde bu sayı 297,76’ya kadar geriledi. Yaşanan bu düşüş Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki yoğunluk haritasına da yansıdı. Yoğunluk haritasında, 30 Nisan tarihinde kentin büyük çoğunluğunun çok riskli anlamına gelen kırmızı renginde olduğu görülürken, bugün haritada kentin bazı riskli noktaları dışındaki yerlerin yeniden kırmızıdan az riskli anlamına gelen maviye döndüğü görüldü. 

Görüntü Dökümü
————————
-Kent genelinden görüntüler 
-Risk haritasının ekran görüntüleri 
-Detaylar 
Haber-Kamera: Alişan KOYUNCU/İZMİT(Kocaeli),(DHA)

===========================================

2) GÖRME ENGELLİLER İÇİN ‘SANAL BASTON’
 
SAKARYA’da, bilgisayar mühendisi Korhan Özduru (42), görme engelliler için ‘sanal baston’ geliştirdi. Görme engelliler, taktıkları eldivenle yaklaştıkları nesneleri fark ederek, bastona gerek kalmadan yürüyecek.
Bilgisayar mühendisi ve sosyolog Korhan Özduru, engelliler için bugüne kadar 10’dan fazla proje geliştirerek patent aldı. Özduru, oğlu 12 yaşındaki Kuzey ile birlikte yaptıkları ‘sanal baston’ isimli cihazla görme engellilerin bastona gerek duymadan giydikleri eldivenle yaklaştıkları duvar, kapı, merdiven gibi nesneleri titreşimlerle fark etmesini sağlayacak. Yalnızca 42 TL maliyetle üretilen eldiven sayesinde görme engelliler baston kullanmadan yürüyebilecek.
Korhan Özduru daha önce robotik ve yapay zeka üzerine 11 farklı çalışma yaptığını belirterek, “Robotik bir otomobil, konuşan bir otomobil, ağır engelliler için robotik engelli sandalyesi yaptım. Oğlum Kuzey’in de pek çok çocuk gibi bu tarz konulara ilgisi olduğunu fark ettim ve onunla birlikte bu projeyi yapmak, bunun içinde yer alması ve bana yardım etmesi ve benim ona yardım etmem derken baktım ki bu artık benim değil onun projesi. Ben de bunun patentine buluş sahibi olarak Kuzey’i yazdım. Tam doğum gününde bitmesi de çok güzel bir tesadüf oldu. Sabaha kadar çalışıp bitirerek oğluma bunu hediye ettimö dedi.
Patent başvurusunda kendi adını görünce çok gururlandığını belirten Kuzey Özduru ise, “Babamla birlikte mühendislik yapmayı çok seviyordum. Mühendislik sorun çözmektir ve bizde bu şekilde çalışarak bu eldiveni ürettik. Benim doğum günüm 5 Mayıs’tı, bu projeyi bitirme tarihimizde buna yakındı. Babam bana sürpriz yaparak o gece çalışıp projeyi bitirmiş ve bu tarihte bana bu patenti hediye etti. Ben ilk başta patenti görünce çok şaşırdım ve birlikte çalıştığımız bir projede benim adım yazdığı için gururlandımö diye konuştu. 

Görüntü Dökümü
————————
-Projeden detay 
-Korhan Özduru Röp. 
-Ürettikleri sanal baston denemesi 
-Kuzey Özduru röp. 

Reklam Alanı

HABER-KAMERA: Ramiz Kaan OKTAR/ADAPAZARI (Sakarya), (DHA)

===========================================

3) KUMLU’DA GÖRME ENGELLİLER İÇİN MÜZİK KURSU
 
HATAY’ın Kumlu İlçesinde, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından, özel eğitime tabi tutulan görme engelliler için müzik kursu açıldı.
İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce özel eğitime tabi tutulan görme engelliler için açılan gitar ve şarkı söyleme kursuna katılan kursiyerler gitar çalıp şarkılar söyledi. Kursiyerleri ziyaret eden Kaymakam Ercan Kayabaşı, bağlama çaldı. Kayabaşı’na şarkıları ile eşlik eden kursiyerler hoşça vakit geçirdi.
‘MÜZİĞİ ÇOK SEVİYORUM’
Müziğe olan tutkusu ile becerisini daha da ileriye taşımaya kararlı olduğunu söyleyen görme engelli Nisa Berkgöz, “Müziğe ve gitar çalmaya merakım vardı. Halk Eğitim Merkezi’nde kurs açıldığını duydum. Çok mutlu oldum. Aldığım kursla gitar çalmaya başladım. Şarkı söylemeyi de sevdiğim için farklı enstrümanlar da çalmayı istiyorum. Hem gitar çalmayı ve hem de şarkı söylemeyi çok istedim. Şimdi güzel bir yol katediyorum. İnşallah daha iyi olurö dedi.
‘HAYATIMA BIRŞEYLER KATMAK ISTEDIM’
Görme engelli Halil İbrahim Uslu ise, hayatına bir şeyler kat etmek için kursa devam ettiğini belirterek “Kursa devam ediyor ve kendimi geliştiriyorum, güzel çalıp söylüyorum. Ben müziği çok sevdiğim için ilgilenmeye devam ediyorum. Gittiğim okullarda eğitim almıştım ama burada da devam ediyorum, açıkçası ben müziği çok seviyorumö diye konuştu.
BİRLİKTE KONSER VERECEKLER
Müdürlüğünü Hasan Duman Yurtseven’in yaptığı Halk Eğitim Merkezi’ne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında görme engelli kursiyerlerle sohbet eden kaymakam Ercan Kayabaşı, kendisinin de bir müziksever ve müzik icraatçısı olduğunu söyledi. Özel eğitime tabi tutulan görme engelli kursiyerlerle gelecek günlerde Hatay’da bir konser verme niyetinde olduğunu anlatan Kaymakam Kayabaşı, Kumlu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan müzik kursunun iki açıdan çok önemli olduğunu belirtti. Kayabaşı, “Öncelikle bu yavrularımızın müzik becerilerini ortaya çıkarmak, geliştirmek ve ileride hayatlarını etkileyebilecek düzeyde bir kaliteye yükseltmektir. İkinci bir amacı da evrensel olan müzik dilinin bu yavrularımıza öğretilerek toplumdaki dezavantajlı grupların dezavantajlarını ortadan kaldırmak adına, yine bu yavrularımızın topluma entegre edilmesi ve sosyal becerilerini artırarak toplumda eşit düzeyde birey olmasını sağlamak amacıyla açtığımız bir kursturö dedi.
Kursta birbirinden yetenekli kursiyerlerin olduğunu ifade eden Kayabaşı şunları söyledi: 
“Bu bizi daha da cesaretlendirdi. Kursun açılmasında emeği geçen tüm öğretmenlerimize   öğreticilerimize  teşekkür ediyorum ama burada asıl bir teşekkürü hak eden varsa o da yavrularımızın kıymetli, cefakar ve fedakar aileleridir. O ailelerimizin bu gayreti olmasa, özverisi olmasa bizler bu kursları açmaya cesaret edemezdik. Ben o yüzden öncelikle yavrularımızı tebrik ediyorum ve yavrularımızın bugüne gelmesinde çok büyük emeği olan ailelerine de teşekkür ediyorum.ö

Görüntü Dökümü
————————
-Kurs tabelası
-Kursiyerler HEM’e gelirken
-Sınıflara girerken
-Gitar çalan ve eşlik eden görme engelli kursiyerler
-Kursiyerlerin konuşmaları
-Kaymakam Ercan Kayabaşı, kursiyerlerle sohbet ederken
-Müzik dinletisini izlerken
-Kaymakam Kayabaşı’nın bağlama çalması
-Kaymakam Kayabaşı’nın konuşması
-Detaylar

Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),(DHA)

===========================================

4) ADINI KÖMÜRÜ BULAN UZUN MEHMET’TEN ALAN KENTİN EN BÜYÜK CAMİSİ TAMAMLANDI
 
ZONGULDAK’ta, 1,5 yıl önce inşaatına başlanan 6 bin kişilik cami tamamlandı. Adını, taş kömürünü bulan Uzun Mehmet’ten alan cami, mihrap cephesinde mermere işlenen kömür ile yazılan Arapça ‘Ya Allah’ yazısıyla öne çıkıyor. 
Milli Egemenlik Caddesi TIR Parkı mevkisinde temeli 23 Mart 2018’de atılan Uzun Mehmet Camii inşaatı, yaşanan bazı sorunlar nedeniyle durdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 1,5 yıl önce tekrar ihale eden cami inşaatı, tamamlandı. Peyzaj çalışmaları sona gelinen caminin son olarak avizeleri yerleştirildi. Ses denemeleri yapılan camide, geçen hafta işçiler tarafından cuma namazı kılındı. 71 metre yüksekliğinde 4 minare ve 41 metre kubbe yüksekliği bulunan caminin altında ayrıca 200 araçlık otopark bulunuyor. 12 bin metrekare olan proje alanının, 2 bin 500 metrekarelik cami bölümünün yanında diğer bölümlerine çocuk parkları, gezi ve bisiklet yolu, basketbol sahası gibi sosyal alanlar yapıldı. Adını, 1829 yılında taş kömürünü bulunan Uzun Mehmet’ten alan cami, sahil kenarındaki sosyal donatılarıyla şimdiden kentin simgesi oldu. 
MERMER ÜZERİNE KÖMÜRLE İŞLENEN ‘YA ALLAH’ YAZISI DİKKAT ÇEKİYOR 
Yüklenici firmanın şantiye şefi Ömer Barut, 1,5 yıl önce başladıkları projeyi tamamlamak üzere olduklarını ifade etti. Cami inşaatının bittiğini, sosyal alanlardaki son çalışmaları yaptıklarını anlatan Barut, “İlk günden beri yoğun tempoyla çalışıyoruz. En son peyzaj ve toparlama işlerimiz kaldı. Aksilik olmazsa 21 Mayıs’ta açılış planlanıyor. 6 bin kişilik bir kapasitesi var camimizin. 200 araçlık otopark ve etraftaki park bahçe oyun alanlarıyla birlikte komple sona gelmiş bulunmaktayız. Camimizin cephesin Ya Allah yazılı bölümde, Zonguldak’tan gönderilen kömür mermerin içine işlenerek cepheye yerleştirildi. Mihrap cephesinde bu yazı. Toplam 4 minaremiz mevcut. 71 metre yüksekliğinde. Kubbe yüksekliğimiz 41 metre civarında. Bu camiyi en önemli, anlamlı kılan ‘Ya Allah’ yazan kısım. Burası camimize güzel bir özellik katmış oldu” dedi. 

Görüntü Dökümü
————————
-Drone ile görüntüler
-Camiden detaylar
-Şantiye şefi Ömer Barut ile röp.

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,(DHA)

===========================================

5) TRAFİK KAZASI SONRASI ÇIKAN KAVGAYA 3 GÖZALTI
 
MERSİN’in Bozyazı ilçesinde maddi hasarlı trafik kazası sonrası çıkan kavgada Irak uyruklu M.M.K.’yi dövdükleri belirlenen 3 kişi gözaltına alındı.
Mersin’den otomobille Antalya’ya giden Irak uyruklu aile, dün Bozyazı ilçesi Gözsüzce Mahallesi Sırtlan mevkiinde maddi hasarlı trafik kazasına karıştı. Irak uyruklu M.M.K., kaza sonrası çıkan kavgada M.F.O., M.B.S. ve S.O. tarafından dövüldü. Yaralanan M.M.K. Anamur Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı. Olay sonrası yakınları tarafından çekilip sosyal medyada paylaşılan görüntüler tepkilere neden oldu.
M.M.K.’yi döven 3 şüpheli ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs’, ‘mala zarar verme’ ve ‘halkı kin ve nefrete teşvik etmek’ suçlarından gözaltına alındı.

Görüntü Dökümü
————————
– Olay yeri görüntüsü
– Darp edilen şahsın görüntüsü
– Şahsı darp eden şüphelilerin araçla uzaklaşması
Haber-Kamera: MERSİN, (DHA)

===========================================

6) 3 YAVRU KARGAYI KEDİLERDEN KURTARDI

MANİSA’nın Yunusemre ilçesinde, 39 yaşındaki Tufan Turan, kedilerden kurtarıp, şırıngayla mama verip, bahçesinden topladığı solucanlarla beslediği 3 yavru kargadan uçabilecek duruma gelen 2’sini doğaya saldı. Turan, diğer 1 yavruyu ise kanatlarının güçlenmesi için beslemeye devam ediyor.
Hava almak için geçen 7 Mayıs’ta Yunusemre ilçesi, Muradiye Mahallesi’ndeki evinin bahçesine çıkan evli, iki çocuk babası Tufan Turan, bir kedinin yuvadan düşen 3 yavru kargayı yakalamak üzere olduğunu fark etti. 3 yavruyu kediden kurtaran Turan, yuvalarına koymak istedi. Ancak, yuvanın kullanılamayacak şekilde dağılmış olması üzerine Turan, yavruyu kargaları getirdi. Henüz uçamayan ve açlıktan bitkin haldeki 3 yavruyu evine getirip korumaya alan Turan, şırıngayla mama ve bahçesindeki toprağa kazarak çıkardığı solucanları vererek besledi. Yavrulardan uçabilecek duruma gelen 2’sini doğaya salan Turan, diğer yavrunun ise kanatlarının güçlenmesi için bakımına devam ediyor.
Bir ilaç firmasında çalışan Tufan Turan, “Bir sabah kalktığımda hava almak için bahçeye çıktım. Kedi, yere düşen yavru kargaları yemeye çalışıyordu. Hemen yavru kargaları yakaladım. Ağaç dallarıyla süslediğim kafese koydum. Bahçedeki solucanlardan bularak, her gün 3 veya 4 defa yediriyorum. Anne ve babası sürekli binamızın üzerinde geziyorlar. Arada bir evin panjurlarına da vuruyorlar. Elimizden geldiğince besleyip büyütmeye çalışıyorum. 1 haftadır bendeler, diğer ikisini ağaca koydum. Sadece bu kaldı, kanatları biraz güçsüz. Kanatlarının güçlenmesi ardından bu yavru kargayı da doğaya salacağım. Buradan tüm vatandaşlara da çağrıda bulunayım. Lütfen tüm hayvanları sevelim, hayvanları yaşatmak bizim sorumluluğumuz olduğunu unutmayalım” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
————————
-Kargalardan detay
-Tufan Turan’ın kargaları beslemesi
-Tufan Turan’ın konuşması

Haber-Kamera: MANİSA, (DHA)

===========================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!