Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-5 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Şehit ailesi, jandarma yardımıyla mezarlığa gitti
 
GAZİANTEP’in  İslahiye ilçesinde, koronavirüs tedbirleri nedeniyle sokağa çıkamayan Ayfer ve Genco Günay, oğullarının şehadetinin birinci yıl dönümünde jandarmaların yardımıyla mezarlığa gitti. 

Boğaziçi Mahallesi’nde oturan Ayfer ve Genco çifti, Bahar Kalkanı Harekatında Suriye’nin İdlib ketninde şehit olan oğulları uzman onbaşı Veysel Günay’ın, şehadetinin birinci yılında mezarlıktaki kabrini ziyaret etmek istedi. Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle dışarı çıkamayan Günay çifti, İlçe Jandarma Komutanlığı’nı arayarak, mezarlık ziyaretine gitmek istediklerini ancak sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evden çıkamadıklarını söyledi. Bunun üzerine İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından görevlendirilen bir ekip Ayfer ve Genco Günay’ı evinden alarak Boğaziçi Mezarlığı’na getirdi. Güney çifti, kendilerine nezaret eden jandarmalarla birlikte ‘oğlum biz geldik’ dedikleri şehit onbaşı Veysel Günay’ın mezar taşındaki fotoğrafını öperek, dua etti.

Oğlunun kabrini elleriyle yıkayıp temizleyen ve gözyaşlarına hakim olamayan anne Ayfer Günay, “Oğlumuzun şehadetinin birinci yıl dönümü. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle dışarı çıkma kısıtlaması olduğu için oğlumuzun mezarına gelemiyorduk. Durumu jandarmaya ilettik ve onların eşliğinde buraya geldik” dedi.

Şehit anne ve babası, ziyaretin ardından jandarma tarafından yeniden evlerine bırakıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————-
-Boğaziçi Mezarlığı
-Jandarma aracıyla mezarlığa gelinmesi
-Mezarın başında dua edilmesi
-Annenin  oğlunun  fotoğrafını öpmesi
-Annenin kabri temizlemesi
-Anne Ayfer ile röp
-Genel ve detay görüntüler
Haber- Kamera: Kadir ÇELİK- GAZİANTEP-DHA)

Reklam Alanı

=======================

PROF. DR. BEKTAŞ UYARMIŞTI: METEOR DÜŞMELERİNİ GÖRECEĞİZ, DAHA YENİ BAŞLADIK

‘Göktaşı düştü; birçok ilden görüldü’ iddiası (2)

Türkiye’nin özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki illerin yanı sıra Ankara, Kayseri, Tokat’ta da gökyüzünü birkaç saniyeliğine aydınlattığı belirtilen ışık hüzmesi sosyal medyada takipçileri arasında en çok paylaşım yapılan konular arasında yer alırken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş’ın ise geçen yıl Demirören Haber Ajansı’na (DHA) yaptığı açıklamada; bu tür doğa olaylarının görüleceğini söyleyerek ‘daha yeni başladık’ dediği ortaya çıktı.

‘ŞOK’ ŞEKLİNDE GÖRÜLEN DOĞA OLAYI’
Meteor yağmuru ve meteor düşmesinin, dünyanın en doğal olaylardan oluğunu, korkulacak ve endişe edilecek durum olmadığını belirten Prof. Dr. Bektaş, “Meteor yağmurlarının bile takvimi var. Kuzey yarım kürede özellikle Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede bu meteor yağmurlarının daha çok şov şeklinde görmek mümkün. Bunlar nedir? ‘Uzayda kuyruklu yıldızların molozları’ diyebileceğimiz parçalardır. Bu parçalar atmosfere girdikleri andan itibaren yüksek sıcaklık ve sürtünmeden dolayı azami bir enerji açığa çıkarıyorlar ve parlıyorlar. Bunların büyük bir kısmı atmosferde eriyor ve dünyaya da taş olarak düşmüyor ama bazıları da taş olarak düşüyorlar. Dünyanın sonunun meteor çarpması sonucu olacağı yönünde teoriler de var. Üniversiteye bazı vatandaşlar bu tip taşları getiriyorlardı. Göktaşı mı, değil mi; öğrenmek için. Bu doğa olayı bir ‘şok’ şeklinde görülen doğa olayı. Endişe edilecek ve korkulacak bir durum söz konusu değil. Meteor düşmelerini görebileceğiz, daha yeni başladık” şeklide değerlendirmede bulunmuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Prof. Dr. Bektaş konuşma

HABER KAMERA: Fatih TURAN/TRABZON,(DHA)-

========================

Darbedilen yüzde 90 engelli Mümin Kara yaşamını yitirdi (2)

CENAZE ALINDI
Antalya’da park meselesi yüzünden darbedilen ve yoğun bakımdaki 9 günlük yaşam mücadelesini kaybeden Mümin Kara’nın cenazesi, yakınları tarafından Antalya Adli Tıp Kurumu morgundan alındı. Kara’nın cenazesi, ikindi namazının ardından Kepez ilçesindeki Habibler Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Kara’nın yakınlarından görüntüler
– Cenazenin alınması
– Cenaze aracının görüntüsü

Haber-Kamera: Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)

=======================

Cansız bedenini sevgilisi ve arkadaşı buldu
 
ANTALYA’da Yasin T. (34), evinde iple kendini asarak yaşamına son verdi.

Olay, sabah saatlerinde Muratpaşa ilçesi 564 sokak üzerindeki apartmanın 3’ncü katında meydana geldi. Birkaç gün önce sevgilisi ile tartışan Yasin T.’den dünden bu yana haber alamayan arkadaşı ile sevgilisi, evine gitti. İkili uzun süre çaldıkları kapı açılmayınca apartmanın ortak kullanım alanındaki havalandırma bölümünden balkona girdi. Yatak odasına giren arkadaşı ve sevgilisi, Yasin T.’nin cansız bedeni ile karşılaştı. Gardıroba bağladığı iple yaşamına son verdiği anlaşılan gencin cesedi, savcı ve polisin incelemesinin ardından adli tıp morguna kaldırıldı.
Yasin T.’nin sevgilisi olay yerinde uzun süre gözyaşı döktü. Genç adamın daha önce de intihara teşebbüste bulunduğu öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Olay yeri detay
– Polis ekipleri detay
– Ambulans detay
– Çevredeki vatandaşlar detay
– Olay yeri inceleme polisinin binaya girmesi
– Olayın gerçekleştiği binadan dış plan detay
– Genel ve detaylar
HABER: Süleyman EKİN- KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA)

=======================

Türkiye’de nadir hastalıkların temel nedeni ‘akraba evliliği’

PEDİATRİK Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, Türkiye’de nadir hastalıkların yüksek olma nedeninin akraba evliliği olduğunu, 5 milyon kişinin bundan etkilendiğini kaydetti.

Antalya’da Çocuk Kan ve Genetik Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, her yıl 28 Şubat’ta etkinliklerle farkındalığı yapılan Dünya Nadir Hastalıklar Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Canatan, birden fazla sistemi etkileyen oldukça karışık bir grup hastalık olan nadir hastalıkların, genellikle kromozomlarda veya genlerde meydana gelen mutasyonlar sonucu ortaya çıktığını söyledi. Dünyada 7 binin üzerinde nadir hastalık bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Canatan, dünyada her 15 kişiden 1 kişinin nadir hastalıklardan etkilendiğini belirtti. 
DÜNYADA 400 MİLYON KİŞİ ETKİLENDİ
Prof. Dr. Canatan, “Dünyada 400 milyona yakın insan nadir hastalıklardan etkilenirken, Avrupa’da 30 milyon, Amerika’da ise 25 milyon kişi etkilenmekte. Türkiye’de nadir hastalıklar 6-8 oranında yer alırken, oranın yüksek olmasının başlıca etken sebebi ise akraba evliliklerinin fazlalığı. Kültürler arası geçiş, yıllardan beri tüm kıtaları birleştiren bir konumdayız. Onun için birçok hastalık bu bölgede ortaya çıkıyor. Artı akraba evlilikleri ülkemizde yüzde 25, yani her 4 kişiden biri akraba evliliği yaptığı için nadir hastalıklar ülkemizde çok yüksek. Yaklaşık 5 milyon kişi bu durumdan etkilenmekte. Bu açıdan akraba evliliklerinin azaltılması gerekiyor. Bunun için gençlere mutlaka evlilik öncesi ve gebelik öncesi hastalıkların taranmasını öneriyoruz. İkinci önemli bir konu da ailelerin sağlıklı olması. Bunun için de anne babanın mutlaka nadir hastalık yönünden taranması gerekiyor” diye konuştu.
Nadir hastalıkların yüzde 95’inin henüz bir tedavisinun bulunmadığını kaydeden Prof. Dr. Canatan, “Yüzde 75 çocuklar etkileniyor. Nadir hastalık görülen kişilerin yüzde 30’u 5 yaşından önce hayatını kaybediyor” dedi. Hasta çocukları olan ailelerin ekzon ve genom analizlerinin yapılarak net tanımlarının konması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Duran Canatan, “Şu an 332’ye yakın gen analizi, gebelik öncesi yapılmakta. Bu şekilde hasta çocuk doğması engellenebiliyor. Nadir hastalığı olan bir ailenin ise hem çocuğunun hem anne babanın tüm ekzom, genom testleri yapılarak tanısı netleştikten sonra sağlıklı çocuğa sahip olunması için gen ayıklanarak tüp bebek yöntemini öneriyoruz” diye konuştu.
‘KORDON BAĞI SAKLANMALI’
Yeni doğan çocuğun göbek bağının saklanarak, ileride herhangi bir hastalıkta kök hücrelerinin kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Canatan, “Göbek bağıyla beraber kordon bağı, kanı saklanarak çocuğun kendisi ve aile bireylerinin ileride herhangi bir hastalığa yakalanma durumunda oradaki kök hücreler kullanılıyor. Bu yöntemle doğan çocuğun göbek kordon kanında hasta kardeşi tedavi edilerek aile hem hasta çocuğunu kurtarmış oluyor hem de sağlıklı bir çocuğa sahip olmuş oluyor. Bugün ülkemizde birçok merkez bunu yapıyor, ancak ailelere özellikle bunun uzun süre saklanması konusunda garanti edilmesi lazım” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– Pediatrik Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan detay
– Duran Canatan’ın bilgisayar başında incelemelerde bulunması detay
– Pediatrik Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan röp 
– Genel detaylar
HABER- KAMERA: Adem AKALAN/ANTALYA, (DHA) 
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!