Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-5 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Deniz çekildi antik liman ortaya çıktı

MERSİN’in Mezitli ilçesinde bulunan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nin güneyindeki antik liman, denizde yaşanan çekilme sonrası iyice ortaya çıktı.

Mezitli ilçesinde bulunan Soli Pompeiopolis Atik Kenti’nin güneyindeki antik liman denizde yaşanan çekilme sonrası gün yüzüne çıktı. 3000 yıl önce döşenen taşlar görünür hale gelirken, mendirekleri, iskelesi ve dalgakıranları su yüzeyinin üzerine kadar yükseldi.  Limanda kazı çalışmasının başlaması için büyük çaba sarf eden ve bölgenin korunması için çalışmalar yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, liman inşaatına giderek incelemelerde bulundu.
Yaşanan coğrafik olay sonrası deniz çekilmesi ile limanın ortaya çıktığına vurgu yaparak kazı çalışmalarının bir an önce başlatılması gerekliliğini bir kez daha kamuoyunun gündemine taşımak istediklerine belirten Başkan Tarhan, “Bir deniz çekilmesi olayı var. Küçük bir oranda çekilme dahi olsa 3000 yıllık tarihi liman kalıntılarını suyun yüzeyine çıkarmaya yetti. Soli Pompeiopolis Limanı Akdeniz’de izleri olan tek liman. Doğu ve Batı mendireğinin uçlarını görüyoruz.O tarihi taşların artık su yüzeyinde olduğunu görüyoruz. Bunu görmemek mümkün değil. O taşların şekillerinden ve izlerinden bunun 2000-3000 yıllık bir tarihi yaşattığı görülecektir. Bu limanı ortaya çıkarmak gerekiyor. Bu tarihi antik limanı mutlaka Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminde ve tabi ki onların desteği ile ortaya çıkarmak gerekiyorö dedi.
Daha önce limanda çalışmaların başlatılması için çeşitli çağrı ve girişimlerde bulunduklarını ifade eden Başkan Tarhan, “Bu yıl bu çağrıyı biraz daha genişletiyorum. Yeni bir çağrı yaparak herkese destek olmaları konusunda seslenmek istiyorum. Mersin’de ve Mersin’in dışındaki özel kuruluşlar, özel kişiler dahil buraya destek olmalarını, şartlı olarak bağış yapmalarını istiyorum ki kazı süresi uzasın. Kazı miktarı çoğalsın. Aratos’un mezarı ortaya çıksın. Antik Limanda kazı çalışmaları başlasın. Yine Pompeiopolis’deki yaklaşık 200 kadar sütunun bugün çok az miktarı ayakta, onların ayakta kalmasını sağlayalım. Bu devlet desteğinin yanında Odalar Sivil Toplum Kuruluşlarının manevi desteği, özel kişilerin destekleri ile daha da gelişecektir. Aksi bir durumun gerçekleşmesi halinde bizlerin, çocuklarımızın, torunlarımızın bu tarihi kalıntıların yükseldiğini görmesi mümkün değilö diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Sahilden görüntü
-Antik yol
-Neşet Tarhan röp
Haber-Kamera: MERSİN, (DHA)

=======================

Siverek’te çiftçiler, yağmur duasına çıktı
 
ŞANLIURFA’nın Siverek ilçesi Taşıkara Mahallesi sakinleri, kuraklık endişesi nedeniyle yağmur duasına çıktı. Mahalleli, 60 yıllık geleneklerini sürdürdükleri yağmur duasında 7 küçükbaş hayvanı da kurban olarak kesti.

Reklam Alanı

Taşıkara Mahallesi ile çevre mahallelerden gelen yüzlerce kişi, mahalle dışındaki tepe noktaya çıkarak 7 küçükbaş hayvan kesti. Kesilen kurbanlardan yemek hazırlanırken, mahalleli de yağmur duası yapıp, namaz kıldı.

Mahalle sakinlerinden Hacı Kızılateş, kuraklık endişesi yaşadıkları için yağmur duası yaptıklarını aynı zamanda yıllardır devam eden geleneklerini de sürdürdüklerini söyledi. Kızılateş, her yıl mart ayında tepe noktaya çıkarak kurban kesip, yağmur duası yaptıklarını kaydetti. Yağmur duasının ardından mahalle sakinleri, birlikte yemek yedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————–
– Kazanlarda pişen etli pilavlar
-Tepeye çıkan kalabalık mahalle sakinleri
-Mahallelinin namaz kılması
-Namaz kılan kadınlar
-Yağmur duasının okunması
-Mahalle sakinlerinin konuşmaları
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Mehmet SEZGİN-ŞANLIURFA-DHA) 

=======================

Evinin damında ölü bulundu

ADANA’da sabah saatlerinde vakit geçirmek için evinin damına çıkan Bünyamin Diler (29), yaklaşık 2 saat sonra ailesi tarafından ölü bulundu. Ailesinin herhangi bir sağlık sorunu olmadığını söylediği Diler’in ölüm nedeni araştırılıyor.

Olay, saat 11.00 sıralarında merkez Yüreğir ilçesine bağlı Kazım Karabekir Mahallesi’nde meydana geldi. Ailesiyle birlikte 2 katlı müstakil evde yaşayan Bünyamin Diler, iddiaya göre sabah erkenden dama çıktı. Aradan yaklaşık 4 saat geçmesine rağmen Diler aşağı inmeyince, meraklanan aile bireyleri dama çıktı. Diler’i damda hareketsiz yatarken gören ailesi, durumu polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaptıkları ilk incelemede gencin hayatını kaybettiğini tespit etti. Aile bireyleri, gözyaşı dökerek sinir krizi geçirdi. 

Olay yeri inceleme ekipleri evin damında geniş çaplı inceleme yaptı. Diler’in cenazesi otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Ailesinin sağlık sorunu olmadığını söylediği Bünyamin Diler’in ölüm nedeni araştırılıyor.

Görüntü Dökümü
————————-
-Evin dıştan görüntüsü 
-Damdaki polislerin görüntüsü 
-Çevredeki insanların görüntüsü 
-Sokaktan detaylar 
Haber-Kamera: Can ÇELİK/ADANA, (DHA)

=======================

Kısıtlamanın kalktığı Antalya’da sahil ve parklar doldu, maske mesafe unutuldu

Turizm kenti Antalya’da, turuncu kategoride olmasına rağmen kısıtlamanın kalktığı ilk cumartesi vatandaşlar sahile ve parklara koştu. Maske ve fiziki mesafe kuralı ise unutuldu.

Turuncu kategorideki turizm kenti Antalya’da kısıtlamanın kaldırıldığı ilk cumartesi günü yoğunluk dikkati çekti. Önceki hafta sonlarında yalnızca kısıtlamadan muaf turistlerle dolan dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’ne bu defa Antalyalılar da geldi. Sabah erken saatlerde sahile gelen vatandaş, hafta sonunu dışarıda geçirmenin keyfini sürdü. Kimi balık tuttu, kimi ise sahil bandında spor ve yürüyüş yaptı. Bazıları ise hafta sonu kahvaltısını sahil kenarında çaylarını yudumlayarak yaptı. Maske ve fiziki mesafe kuralına ise dikkat edilmediği görüldü. Hava sıcaklığının 16, deniz suyu sıcaklığının ise 18 dereceleri gösterdiği kentte nem oranı ise yüzde 56 olarak ölçüldü.

“YOĞUNLUK ENDİŞELENDİRDİ”
Sahil kanrında çayı içen Reyhan Ateş, “Günlerce dışarı çıkamadık. Eve kapandık, oksijen sıfırdı. O yüzden temiz hava alalım dedik. Hava serin ama iyi geldi. Dışarı çıkar çıkmaz iyi oldu. Yoğunluk beni korkutmuyor, Türkiye olarak önlemlerimizi iyi aldığımızı düşünüyorum” dedi.
Resim öğretmeni Pınar Bingül, sahil kenarında sabah kahvaltısı yapanlardandı. Yoğunluk karşısında endişeli olduğunu belirten Bingül, “Aslında bir anlamda bu yoğunluk beni düşündürdü. Ama insanlar artık hava almak istiyor. Bence çok kalabalık olmadan dışaır çıkılabilir. Cumartesi dışarı çıkmayı gerçekten çok özlemişiz. 1 yıldır evdeyiz. Bu sabah çayı temleyip direkt dışarı çıktık” diye konuştu.
Deniz Tamer Göksu (10) dışarı çıkmayı ve parka gitmeyi çok özlediğini belirtti. Evde olduğu zamanlarda bilgisayar ve televizyonla vakit geçirdiğini belirten Göksu, “Evde de sıkılmadım. Arkadaşlarımla bilgisayar oyunu ve görüntülü görüşmeler yaptık” dedi.
Yalnızca sahil ve sahil bandı kalabalık değildi. Kentteki birçok park ve mesire alanı vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Kısıtlmanın olmadığı ilk cumartesinin keyfini ise en çok parklarda oynayan çocuklar çıkardı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Konyaaltı sahili genel görüntü
– Sahilde oturan ve gezenlerden görüntü
– Kahvaltı yapan grubun görnütüsü
– Denizde yüzenlerden görüntü
– Koşan adamın görüntüsü
– Ailelerin yürürken görüntüsü
– Bisiklet süren çocuğun görüntüsü
– Kano sürenlerin görüntüsü
– Sahilde kahvaltı yapanların görüntüsü 
– RÖP 1: Reyhan Ateş
– RÖP 2: Pınar Bingür
– RÖP 3: Deniz Tamer Göksu
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar ANONSLAR
– Çocukların parkta eğlenirken görüntüleri
– Detaylar
HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,(DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!