Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 5 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) GASPÇININ ARACIYLA METRELERCE SÜRÜKLEDİĞİ GENÇ KADIN: BU BİR CANİLİK
 
ADANA’da, pazarlık sırasında kardeşi Ali İrge’nin (19) cep telefonunu alıp kaçan gaspçının aracıyla metrelerce sürükleyip, yaralanmasına neden olan Tuğba Akdağ (23), tedavisinin ardından taburcu oldu. Dehşet anlarını anlatan Akdağ, “Bu bir canilik. Benim malımda gözü var da bizi niye beraberinde götürüyor? Hem malıma hem de canıma kastetti. O anda küçük kızım da oradaydı. O cani hiç mi düşünmedi?” dedi.

Olay, önceki gün saat 10.00 sıralarında merkez Seyhan ilçesi Sarıhamzalı Mahallesi’nde meydana geldi. Ali İrge, cep telefonunu satmak için internete ilan verdi. Ali İrge, kendisiyle yine internet üzerinden irtibata geçen kişiyle bin 900 TL’ye anlaşıp, buluştu. Bu sırada tarafların yanına Ali İrge’nin kardeşi Tuğba Akdağ da geldi.

Plakasız hafif ticari araçla gelen bu kişi, bakmak için Ali İrge’den cep telefonunu aldı. Bu kişi, aracın kapılarını kilitleyip kaçmak istedi. Araca tutunan Tuğba Akdağ ile kardeşi Ali İrge, çevredekilerin gözü önünde metrelerce sürüklendi. Bu sırada olay yerinde olan Akdağ’ın 3 yaşındaki kızı Miray ise aracın altında kalmaktan son anda kurtuldu. Kardeşlerin yaşadığı dehşet anları, çevredeki iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansıdı.

POLİS, ŞÜPHELİNİN PEŞİNE DÜŞTÜ
İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kolundan ve başından yaralanan Tuğba Akdağ, yapılan ilk müdahalesinin ardından hastaneye götürüldü. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, bölgedeki güvenlik kameralarını incelemeye alıp, şüphelinin yakalanması için çalışma başlattı.

YAKALANDI
Polis, kimliğini belirlediği şüpheli A.Ç.’nin, merkez Sarıçam ilçesinde otomobiliyle seyir halinde olduğunu belirledi. Polis ekipleri, şüpheliyi kovalamaca sonucu yakalayıp, gözaltına aldı. Şüpheli A.Ç., sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

‘HEM MALIMA HEM CANIMA KASTETTİ’
Hastanedeki tedavisinin ardından taburcu olan Tuğba Akdağ, yaşadığı dehşet anlarını anlattı. Markete gittiği sırada kardeşinin caddede beklediğini gördüğünü belirten Akdağ, “Ne yaptığını sorunca, cep telefonunu satacağını söyledi. O sırada bir araç geldi ve plakası olmadığını görünce şüphelendim. Kardeşimi uyarmaya gidiyordum ancak adamın cep telefonunu alıp kaçması bir oldu. Bizi de aracıyla birlikte sürükledi. Bu bir canilik. Benim malımda gözü var da bizi niye beraberinde götürüyor? Hem malıma hem de canıma kastetti. Şikayetçiyim” diye konuştu.

Reklam Alanı

‘O CANİ, KÜÇÜK KIZIMI DA DÜŞÜNMEDİ’
Yüzünde ve vücudundaki yaralarla yaşamak istemediğini kaydeden Akdağ, “O anda küçük kızım da oradaydı. O cani hiç mi düşünmedi? Çocuğumu da sürükleseydi, öldürürdü onu. Şüphelinin yüzünü gördüğümde böyle bir şey yapacak birine benzemiyordu ama alıp, kaçtı” dedi.

‘EN FAZLA DAYAK YİYİP GİDERDİ’
Olayın ardından kardeşinin aracın altında kalıp öldüğünü düşündüğünü, yaşadığını görünce kızına koştuğunu anlatan Akdağ, “O cani, arkasına dönüp baksaydı, taklalar attığımızı görürdü. Durup yanımıza gelse, en fazla dayak yer giderdi. Böyle yaparak çok suçlu duruma düştü. Ne olduğunu anlayamadım. Sonuna kadar bu işin peşini bırakmayacağım” ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü
———————–
*Güvenlik Kamerası*
– Ali İrge ile Tuğba Akdağ’ın aracın yanına gelmesi
– Aracın hareket etmesi
– Ali İrge ile Tuğba Akdağ’ın sürüklenmesi
– Aracın olay yerinden kaçması
*Aktüel*
– Tuğba Akdağ ile röportaj
– Tuğba Akdağ’ın vücudundaki yaralardan görüntüler
– Tuğba Akdağ’ın kızı Miray’ın görüntüsü
Haber: Anıl ATAR – Kamera: ADANA, (DHA)

===================

2) ‘ESİR SANCAKLAR’IN İADESİ İÇİN RUSYA’YA DAVA AÇTI
 
ERZURUM’u işgal eden Rusların 1916’da Rusya’ya götürdükleri 9 alay sancağı ile 1 Pasin sancağının geri alınması için tarihçi ve yazar Ümit Topal, adli süreç başlattı. Topal, avukatı Ömer Çelik aracılığıyla Erzurum 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Rusya Federasyonu’na karşı mülkiyet tespiti ve iade davası açtı. Sancakların, Türk milletinin şerefi olduğunu belirten Topal, iadesi için herkesten destek beklediklerini söyledi.

Tarihinde birkaç kez Rus işgaline uğrayan Erzurum, son olarak 1916 yılının Şubat ayında işgal edildi. Bu işgal sırasında şehrin pek çok tarihi ve kültürel değeri, Ruslar tarafından tahrip edilmesi sonucu yok oldu. Ruslar, Erzurum müdafaasının yaşandığı Aziziye Tabyalarında, o dönemde ele geçirdikleri 9 alay sancağı ile Pasinler’den ele geçirdikleri 1 Pasin sancağını ülkelerine götürdü. 

Erzurum ile Pasinler ilçesinden Rusya’ya götürülen ve 105 yıldır esir tutulan sancaklarla ilgili tarihçi- yazar Ümit Topal, çalışma başlattı. Topal, 1916’da şehre ilk giren Rus Komutan Yüzbaşı Konieff’in, Aziziye Tabyalarından ele geçirdiği sancakların şu an St. Petersburg’da bulunan Hermitage Müzesi depolarında olduğunu tespit etti. Topal, sancakların iadesi için avukatı Ömer Çelik aracılığıyla Erzurum 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

‘BİZİ EN ÇOK ÜZEN, 9 SANCAĞIN BAŞ AŞAĞI SERGİLENMESİ’
Kanuni Sultan Süleyman’ın, Safevi Savaşı sırasında harap hale gelen Erzurum’un imarı için görevlendirilen Dulkadiroğlu sülalesinin evladı olduğunu belirten Ümit Topal, kent üzerine araştırmalar yaptığını söyledi. Osmanlı- Rus savaşlarında Erzurum’dan götürülen tarihi ve kültürel varlıkları bulmak için araştırma yaptığını anlatan Topal, “Saat Kulesi’nden sökülüp götürülen saat, çeşitli eserler, çiniler, kale kapısı, Rusya kütüphanelerine götürülen el yazması kitapları bulduk. Aynı zamanda bizi ok gibi yaralayan, milli hislerimizi canlandıran sancakların izini de bulduk. Bizi bu araştırmada en çok üzen, 9 sancağın baş aşağı sergilenmesi olmuştur. Sancaklar Türk ordusunun Türk milletinin şerefidir. Bunları ülkemize getirmek için herkesin desteğini beklediğimizi ifade ederim” dedi. 

AVUKAT ÇELİK: ESİR SANCAKLARIN İADESİNİ TALEP EDİYORUZ 
Ümit Topal’ın avukatı Ömer Çelik ise “Sayın Ümit Topal ve ben başta şanlı Erzurum müdafaasında şehit düşen ecdadımıza sonra da milletimize ve tarihe karşı olan sorumluluk bilinci ile üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmek adına Erzurum 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde Rusya’da esir bulunan bu 9 Erzurum alay sancağı ile 1 Pasin sancağının iadesi için Rusya Federasyonu’na karşı mülkiyet tespit ve iade davası açmış bulunmaktayız. Bildiğimiz kadarıyla bu dava, Türkiye’de ilktir. İlk kez bu esir sancakların iadesi, adli olarak ve resmen talep edilmektedir” diye konuştu.

DAVA DİLEKÇESİ 
Avukat Ömer Çelik’in Erzurum 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dava dilekçesinin konu bölümünde, “1916 yılında Rus işgali sırasında başta 9 alay sancağı, 1 Pasin Sancağı ile muhtelif el yazması ve çeşitli milli ve tarihi eserin Rus işgal kuvvetleri tarafından Erzurum Pasinler’den alınıp Rusya’ya götürülmüş olduğunun tespiti ile bu sancak ve diğer eserlerin Türkiye’ye iadesine karar verilmesi talebidir” denildi. 

Dilekçede, Rusya’da esir tutulan sancakların fotoğraflarına da yer veren Ömer Çelik, hukuki delil olarak Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Erzurum Valiliği kayıtlarını; tarihi belge olarak da Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü’nün arşiv ve kayıtlarını gösterdi.

Dava dilekçesinin sonuç ve istek bölümünde ise Çelik, “Rus işgali sırasında başta 9 alay sancağı, 1 Pasin sancağı ile muhtelif el yazması ve çeşitli milli ve tarihi eserin, Rus işgal kuvvetleri tarafından Erzurum ve Pasinlerden alınıp Rusya’ya götürülmüş olduğunun tespiti ile bu sancak ve diğer eserlerin Türkiye’ye iadesine, yargılama giderleri iye vekalet ücretinin davalı tarafa yüklenmesine karar verilmesini arz ve talep ederim” dedi. 

Dulkadiroğlu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hakan Türker Dulkadiroğlu da ‘esir sancaklar’ın iadesiyle ilgili hukuki süreci başlatan Ümit Topal ve avukatı Ömer Çelik’e destek verdiğini belirtti. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Öğrencilerin okul bahçesine çıkışları
-Emir Akal ile röp
-Kolej kurucusu Abdullah Samancı ile röp
-Öğrenci ve öğretmenlerin Emir Akal’ı alkışlaması
-Sporcu Emir’in dev Türk bayrağı altından, elinde çantasıyla alkışlar eşliğinde geçmesi
-Kolej kurucusunun sporcu Emir’e çiçek takdim etmesi
-Öğremenleri ve arkadaşlarının Emir ile hatıra fotoğrafı çekilmesi
Haber: Turgay İPEK – Kamera: Oktay POLAT / ERZURUM (Erzurum), (DHA)

==========================

3) KAMYONET TIR’A ARKADAN ÇARPTI, SÜRÜCÜ YARALANDI

Antalya’nın Serik ilçesinde kamyonetin TIR’a arkadan çarptığı kazada kamyonet sürücüsü yaralandı. 

Serik ilçesi D-400 karayolu Cumalı kavşağında saat 09.30 sıralarında Yunus Emre Karataş idaresindeki 07 DAE 78 plakalı kamyonet, önünde seyir halinde bulunan Yasin Aksoy idaresindeki 42 CLK 68 plakalı TIR’a arkadan çarptı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.
Çarpışma sonrası kamyonete sıkışan sürücü Yunus Emre Karataş’ı sağlık ekipleri ve vatandaşlar kurtardı. Karataş sağlık ekiplerince olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulans ile Serik Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Karataş’ın sağ ayağında kırık olduğu ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Kazayla ilgili polisin soruşturması sürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Kaza yerinden detay görüntüler
– Yaralı şoför tedavisi
– Yaralının ambulansa bindirilmesi

HABER-KAMERA: Namık Kemal KILINÇ/SERİK,(Antalya)(DHA)- 

===========================

4) KURDUN, DAĞ KEÇİSİ AVI SANİYE SANİYE KAYDEDİLDİ

ERZİNCAN’da bir kurdun, yaban keçisi avı anı bir av rehberi tarafından saniye saniye kaydedildi. Eşine belgesellerde rastlanılan kovalamacadan zaferle çıkan kurt ağzında avıyla gözden kayboldu.

Erzincan’da bir kurdun yaban keçisi sürüsünü takip edip kayalık bir alana sıkıştırdıktan sonra içlerinden birini avlama anı, bölgede bulunan Erzincanlı Av Rehberi Fahri Akoğlu tarafından tesadüfen görüntülendi.
Erzincan’ın güney kesimlerini kaplayan Munzur Dağları’nda doğa gezisine  çıkan profesyonel Av Rehberi Fahri Akoğlu, dağ keçisi sürüsünü takip eden kurdu görünce yanında ki kamera ile olayı kayıt altına almaya başladı.  O anları saniye saniye kaydeden  Akoğlu, zorlu kış şartlarında kar üzerinde kurdun dağ keçilerini kayalık bir alanda sıkıştırdıktan sonra  avının yakalamasını taşımasını görüntülemeyi başardı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Dağ keçilerinden görüntü
-Kurttan görüntü
-Kurdun keçileri kovalaması
-Kurdun karların içinde koşusu
-Kurdun dağ keçisini avlaması
-Kurdun ağzında keçiyle uzaklaşması

Haber-Kamera: ERZİNCAN, (DHA)

===================

5)VAN’DA ZUMBA RÜZGARI

VAN’ın İpekyolu Belediyesi, sporu tabana yaymak, spor kültürünü kentte hakim kılmak amacıyla gerek kültürel, gerekse ekonomik nedenlerle spora erişimde dezavantaj yaşayan kadınlar için ‘Kadın Spor Merkezi’ni hizmete açtı. Spor merkezinde, 9 ayrı branşta 10 antrenör görev yaparken, ücretsiz olarak verilen kurslara başvuran 550 kadın, gruplar halinde spor yapma imkanı buluyor. Kadınlar, kurslar arasında en çok zumba ve Latin dansına ilgi gösteriyor.

İpekyolu Belediyesi tarafından Bahçıvan Mahallesi’nde hizmete açılan ‘Kadın Spor Merkezi’nde kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Sporu tabana yaymak, spor kültürünü kente hakim kılmak amacıyla gerek kültürel, gerekse ekonomik nedenlerle spora irişimde dezavantaj yaşayan kadınlar için açılan spor merkezinde, 9 ayrı branşta 10 antrenör görev yaparken, kursa başvuran 550 kadın, gruplar halinde spor yapma imkanı buluyor. Kardiyo, fitness, zumba, pilates, step-aerobik, boks, kick boks, yetişkin jimnastik ve Latin dansları gibi kurslara gelen kadınlar en çok zumba ve dansa ilgi gösteriyor. Pandemi sürecinde sürekli evde kaldıkları için kilo alan bazı kadınlar da yürüyüş bandında spor yaparak kilo veriyor.

‘ZUMBA VE DANSA BÜYÜK TALEP VAR’
İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, belediye olarak pandemi sürecinde vatandaşların eve kapanmasıyla ilgili farklı farklı konulara şahit olduklarını belirterek, “Sosyal, psikolojik açıdan problemleri bize ifade ettiler. Biz de bunun üzerine sporu tabana yayabilmek için kadınlarımıza öncelikle spor salonları ile hizmet edelim dedik. Bu spor salonlarında kardiyo, fitness, zumba, pilates, step-aerobik, boks, kick boks, yetişkin jimnastik ve Latin dansları gibi branşlarda çok nitelikli antrenörlerimizle hizmet veriliyor. Şu an ilkini açtık, ikincisi de açılış aşamasında. Açılışını yaptığımda da bu kadar teveccüh göreceğini tahmin etmiyorduk. Başvurular o kadar fazla olmuş ki, ‘Allah aşkına ikincisini, üçüncü ve dördüncüsünü açın’ diye bize taleplerde bulundular. Hatta çok küçük kardeşlerimiz, ablalarımız, teyzelerimiz de başvurdular. Onlara, ‘siz hangi branşlara geliyorsunuz’ diye sorduğumda kardiyo veya fitness için geldiklerini ifade ettiler” dedi.

‘ÇOK TALEP OLURSA ERKEKLERE DE YAYGINLAŞTIRACAĞIZ’
Kadınların en çok zumba ve dansa çok büyük ilgi gösterdiğini anlatan Kaymakam Aslan, “Amacımız sadece burada değil, çok farklı mahallelerde de bu hizmeti sürdürebilmek. İkincisi de açılış aşamasında. Burada da yaklaşık bin hanımefendi spor kursları görecek. Eğer bunun devamı olursa biz bunu erkeklere de yaygınlaştıracağız. Açtığımız Spor Merkezleri çok teknoloji ekipman ve teçhizatla hizmet veriyor. Çok güzel bir tepkiler aldık. Sporun yaşı yok. Sporsuz hiçbir medeniyetin olmayacağı da bizim en büyük teveccühümüz. Spor, psikolojik ve ruhsal olarak insanlara rahatlatma yaşatıyor. Hatta köylerimizde, mahallelerimizde arkadaşlar çok farklı branşlarla ligler kurdular. Bu hem kadınlara yönelik hem çocuklara yönelik, hem de gençlere yönelik. Sporun bizim ilimizde tabana yaygınlaştırılması için gerek kaymakamlık gerekse valilik olarak ne imkanımız varsa vatandaşımızın hizmetindeyiz. 5 bin kişi bizim verdiğimiz hizmetten faydalanıyor. Gençler dans ve zumba, orta yaşlı kadınlarımız da kardiyo fitness’e daha çok ilgi gösteriyor” diye konuştu.

‘550 KADIN SPOR YAPIYOR’
İpekyolu Belediyesi Kadın Spor Merkezi Eğitmeni Özlem Tatar ise, merkezde 9 ayrı branşta kurslar verildiğini söyleyerek, “Burada 10 profesyonel antrenör olarak 550 kadına hizmet vermekteyiz. Özellikle bir yıldır içinde bulunduğumuz kovid-19 döneminden dolayı şu an kadınlarımız için bu salon inanılmaz bir nimet. Kadınlar buraya geldikleri zaman ilk söyledikleri şey, ‘hocam ücret ne’ Biz ücretsiz diye cevap verdiğimizde inanılmaz seviniyorlar. Buraya gelen kadınların kimisi kilo vermek için, kimisi de spor öğrenmek için geliyor. Bu kadar ilginin olması bizi mutlu ediyor” dedi.

Kübra Demir ise merkeze gelmeden önce boyun ağrısı olduğunu, ama gelip spor yaptıktan sonra ağrılarının geçtiğini söyledi. Kilo vermek için gelen Gülten Ulutaş ise, kendilerine bu imkanı sağlayan Kaymakam Aslan’a teşekkür etti. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————–
-Kadın Spor Merkezinde latin dansı yapan kadınlardan genel ve detaylar
-Spora gelen Kübra Demir ile röportaj
-Spor hareketleri yapan kadınlar
-Genel ve detaylar
-İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan ile röportaj
-Cihazlarda hareket yapan kadınlar
-Yürüyüş bandında spor yapan kadınlar
-Gülten Ulutaş ile röportaj
-Spor eğitmeni Özlem Tatar ile röportaj
-Yabancı müzik eşliğinde spor yapan kadınlardan detaylar

Behçet DALMAZ/VAN, (DHA)- 

================

6) SOKAK KÖPEĞİNE ÇARPIP KAÇAN SÜRÜCÜ KAMERADA 

OSMANİYE’de yolcu minibüsünün sokak köpeğine çarpıp kaçması Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarına yansıdı. 

Kimliği belirlenen sürücü H.G.’ye Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bin 33 lira ceza kesildi.
İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri, Yıldırım Beyazıt Mahallesi Yusuf Çenet Bulvarı’nda, bir minibüsün köpeğe çarpıp kaçtığı ihbarı üzerine olayla ilgili çalışma başlattı. KGYS görüntülerini inceleyen ekipler minibüs sürücüsünün H.G. olduğunu belirledi. H.G.’ye bin 33 lira para cezası kesildi. Yaralı köpek ise tedavi altına alındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
——————————-
– Köpeğin yola koşarak girmesi
– Minibüsün gelip köpeğe çarpma anı
– Minibüsün köpeğin üzerinden geçmesi
– Köpeğin yol kenarında hareketsiz kalışı
– Minibüsün olay yerindne uzaklaşması
– Çevredeki vatandaşların köpeğin yanına gelmeleri
Haber: İbrahim EMÜL – Kamera: OSMANİYE, (DHA) 

===================

7) EDİRNE’NİN MAKEDON KULESİ, MÜZE OLUYOR

EDİRNE’ye adını veren Roma İmparatoru Hadrianus döneminden bugüne kalan kentin simgelerinden, 3 medeniyete şahitlik yapmış Makedon Kulesi’nin müze olarak kullanılması için restorasyon çalışmaları başlıyor. Kenti çevreleyen kale surlarındaki 4 kuleden 1’i olan yapının restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu ay ihaleye çıkması bekleniyor.

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı ve açık hava müzesi olan Edirne’de, Roma döneminde surların dört köşesindeki kulelerden bugüne ayakta kalan tek eser Makedon Kulesi için restorasyon hazırlığında sona gelindi. Şehre ismini veren Roma İmparatoru Hadrianus döneminden bugüne kadar olan süreçte Roma, Bizans ve Osmanlı döneminin anlatılacağı proje bitiminde yapının, Edirne turizmine büyük katkı sağlaması hedefleniyor. Röleve ve restorasyon projesi çizimleri tamamlanan tarihi yapı için ilerleyen günlerde ihaleye çıkılması beklenirken, bölge sakinleri ise biteceği günü sabırsızlıkla bekliyor.

‘RESTORASYON HAZIRLIKLARI YAPILDI’
Edirne Belediyesi’nce bölgede belediye bünyesinde olan yerler restorasyon çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Çalışmalar ve proje hakkında bilgi veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “2015 yılında biz Edirne Belediyesi olarak belediyeye ait olan o sur kalıntılarının olduğu bölgeyi İl Özel İdaresi’ne devrettik, İl Özel İdaresi Kültür Bakanlığı’na tahsis etti, Makedon Kulesi ile beraber. Uzun süren bir röleve ve restorasyon projesi çalışmalarından sonra bugün itibarıyla artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız burasının bir müze olarak yapılması için hazırlıklarını yaptı. Zannediyorum, bu ay içerisinde ihalesi var. Biz de her çalışmada olduğu gibi Edirne Belediyesi olarak bu çalışmanın da içerisindeyiz. Orada bize ait olan yerlerin, bütünleşik bir müze alanı oluşturulabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dün tahsis ettik; çünkü bu şehir ve bu ülke hepimizin” dedi.

‘YENİ TURİZM DESTİNASYONU OLACAK’
İhaleden sonra yakın zamanda müze için çalışmaların başlayacağını belirten Başkan Gürkan, “Yakın zamanda ihaleden sonra çalışmalar başlayacak ve Makedon Kulesi başta olmak üzere etrafındaki sur kalıntıları ve diğer tarihi kalıntılar yeni bir turizm destinasyonu olarak hizmete açılacak. Orada bir bilet gişesi yapılacak, bir tanıtım merkezi olacak. Bence çok güzel olacak. Edirne’ye de yakışacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘GELEN TURİSTLER GEZEMİYORDU’
Bölge sakinlerinden Selahattin Yaykın da tarihi kulenin uzun süredir atıl durumda olduğunu belirtti. Gelen turistlerin yapıyı gezemeden döndüğünü söyleyen Yaykın, “Ufak bir yenileme geçirdi burası, dışını yamadılar. Bakım olmadığı için yeniden atıl duruma geldi. Gelen turistler gezemiyordu. Merdiven olmayınca içine girip gezemiyorlardı. Bayağı eski bir yapı. Müzeye çevrilmesi çok iyi olur. Gelen turistler buraya da uğrar. Edirne’nin tanıtılması açısından çok olumlu olacağını düşünüyorum. Böyle atıl durumda olmasından çok daha iyi olacaktır” dedi.

Uzun süredir bölgede yaşayan Şükrü Ateş ise kulenin 50 yıldır atıl durumda olduğunu, müze olacak olmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirtti. Ateş, “Bu olması gereken bir projeydi. Edirne’nin en güzel yerinde perişan vaziyette duruyordu. 50 yıldır benim bildiğim bu şekilde. Müze olduğu zaman çok güzel olacak. Eskiden itfaiye tarafından da kullanılıyormuş. Yangının nerede olduğunu görmek için kuleye çıkıyorlarmış. Tabi bu anlattığım tulumbalı itfaiye zamanında. Şu an ne yazık ki atıl durumda. İnanın, bir turist geldiği zaman içeri girmemesini söylüyoruz, o kadar bakımsız içerisi. Şimdi müze yapılınca dört dörtlük olacak. Gelen turistler de gönül rahatlığıyla gezebilir” diye konuştu. 

MAKEDONYA SAAT KULESİ
Roma İmparatoru Hadrianus tarafından kurulan Hadrianopolis’i çevreleyen surların dört köşesindeki kulelerden asıl adı Makedonya Kulesi olan kule (Saat Kulesi) bugüne ulaşan tek örnek durumunda. Edirne valilerinden Hacı İzzet Paşa’nın kule üstüne yaptırdığı ahşap katlar ve koydurduğu saatler sonrasında burası (1866-1867) Saat Kulesi olarak anılmıştır. Buradaki saat uzun süre Millet Saati olarak da adlandırılmıştır. 1894 yılında ahşap katlar indirilmiş ve yerine kagir üç kat inşa edilmiştir. Fransa’da yaptırılan yeni saatler ise kulenin yapımından 2 yıl sonra konulmuştur. Kule çevresinde sürmekte olan kazılarda Roma dönemi buluntularına rastlanılmaktadır. Kulenin batı yönünde surlardan kalan son parçalardan örnekler bulunmaktadır.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Makedon kulesi dışından görüntüler
– Kulenin içerisinden detaylar
– Belediye Başkanı Recep Gürkan röportaj
– Kulenin etrafındaki ören yeri detayı
– Vatandaş röportajı
– Kuleden ve ören yerinden detay
– Vatandaş röportajı
– Kule içinden detay
– Kule dışından ve kale surlarından detay
Haber -Kamera: Olgay GÜLER – Resul ORUÇOĞLU / EDİRNE, (DHA)

=================

(ÖZEL) 

8) HACİVAT İLE KARAGÖZ’Ü YAŞATIYOR 

İZMİT’te bilgisayar tamircisi Taner Mücahit İnan(26), çocukluğundan beri hayranlık duyduğu Hacivat-Karagöz’ü yaşatmaya çalışıyor. Pandemi nedeniyle gölge oyununu videoya kaydedip yayınlanmasını sağlayan İnan, sanata sahip çıkılması gerektiğini belirtti. 

İzmit’te bilgisayar tamirciliği yapan Taner Mücahit İnan, çocukluğundan beri hayranlık duyduğu Hacivat-Karagöz oyununu yaşatmaya çalışıyor. İlkokul sıralarındayken başlayan Hacivat-Karagöz sevgisinin kendisini bu sanatı yapmaya ittiğini söyleyen İnan, daha önce sahnede yaptığı gösterilerini pandemi nedeniyle artık internet üzerinden yayınladığı videolarla gerçekleştiriyor. Kültür Bakanlığı ve Kocaeli İl Kültür Müdürlüğü ile birlikte çeşitli oyun projeleri yürüten İnan, en büyük hedefinin ise sanatını dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

FİGÜRLERİ KENDİSİ YAPIYOR
Figürleri kendisinin yaptığını belirten Taner Mücahit İnan, “Karagöz’e ilgim ilk başta, 8 yaşındayken ilkokul kitabında gördüğüm Karagöz ve Hacivat resimleriyle başladı. Daha sonra onları keserek arkadaşlarıma oynatmaya başladım. Öğretmenimin ilgisini çekince benden bunu arkadaşlarıma sahnelememi istedi. Bir anda herkes çok ilgilenince ben bu sanatı öğrenmeye karar verdim. 18 yıldır bu sanatı geliştiriyorum. Şu anda 26 yaşındayım ve Karagöz konusunda epey çalışmalar yapmaktayım. Karagöz’ün tasvir dediğimiz kuklalarını deriden yapmak gerektiğini öğrendim. Tabii ki bu işin bir öğrenme aşaması var. Karagöz’le ilgilenen pek fazla ustamız da ne yazık ki yok. Çok az sayıdalar. Onlara ulaşarak deriden tasvirin nasıl yapılacağını öğrendim. Bu gösteride kullandığımız figürlerin hepsini hayvan derilerinden, önce işleyerek, daha sonra boyayarak kendim oynatıma hazır hale getiriyorum. Sonra bir oyun yazıyorum ve o oyunu seslendirmesiyle beraber sahneliyorum. Aslında çok geniş kapsamlı bir şey.” dedi.

‘BU SANATI YURT DIŞINDA SAHNELEMEK İÇİN DESTEK BEKLİYORUM’
Karagöz sanatını dünyaya duyurmak istediğini ifade eden Taner Mücahit İnan, “Bu sanattaki en büyük hedefim, bunu dünya çapında tanıtmak. Özellikle bu konuda destek bekliyorum ben. Karagöz 2017 yılında 500’üncü yılını kutladı. Yani 500 yıllık bir sanatımız, aslına bakarsanız Osmanlı’nın sineması olan bir sanatımız. Bu sanatı dünyaya tanıtmak için, yurt dışında sahnelemek için destek bekliyorum” diye konuştu.

ONLİNE GÖSTERİ
Pandemi nedeniyle online gösteri yaptığını ifade eden İnan, “Ben Karagöz’ü çok seviyorum. Ben Karagöz’ü bir gelir kapısı olarak düşünmüyorum. Zaten kendi işimle uğraşıyorum. Ama içimdeki bu Karagöz sevgisi olmasaydı ben bunu bu noktaya kadar getiremezdim. Çünkü aslında hem zahmetli hem de maliyetli bir iş Karagöz ile uğraşmak. Şu anda pandemiden dolayı gösterilerimiz daha çok online olduğu için biraz daha kolay oluyor. Her yıl Ramazan ayında 1 ay gösteriler yapıyordum. Hiç boş kalmıyordum. Sadece geçen yıl pandemiden dolayı gösteri yapamadım. Bu yıl da yine İstanbul Sarıyer’de 1 ay boyunca gösterilerimiz olacak. Bu şekilde ilerliyorum.” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– İş yerinde kukla yaparken görüntüler
– Oyun sahnelerken perde önü ve arkasından görüntüler
– Taner Mücahit İnan ile röp.
– Detay
HABER: Dinçer AKBİR-KAMERA: Alişan KOYUNCU/İZMİT(Kocaeli),(DHA)

=====================

9) BARTIN’DA, ULUKAYA ŞELALESİ COŞTU 

BARTIN’ın Ulus ilçesinde, karların erimeye başlamasıyla Ulukaya Şelalesi, metrelerce yükseklikten akan su ile coştu. Şelale, görüntüsüyle etkiledi.  

Ulus’ta, 20 metre yüksekten akan şelale coştu. Küre Dağları Milli Parkının zirvelerindeki karların erimeye başlamasıyla birlikte kaya oyuğunun içinden 20 metre yüksekten düşen suyun havaya yükselen su buharıyla oluşan görüntü herkesi mest ediyor. Şelale, bahardaki etkileyici görüntüsüyle doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor. Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Handan Karakoç, Ulukaya Şelalesinin bölge turizmi açısından önemli bir yeri olduğunu belirterek, şelalenin her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünerek, yerli yabancı turistler ile doğaseverlerin ilgisini çektiğini söyledi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Drone görüntüleri
-Şelalede gezenler havadan görüntü
-Kanyonun girişinden görüntÜ, suyun görüntüsü
-Şelaleyi fotoğraflayanlar
-Şelaleden akan su ve havaya çıkan buhar
Haber-Kamera: Ayhan ACAR/BARTIN,(DHA) 
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!