DHA YURT BÜLTENİ – 6

dha-yurt-bulteni-6-xSGiR4BO.jpg

SERVİS MİDİBÜSÜ, BARİYERLERE ÇARPIP DEVRİLDİ: 1 ÖLÜ, 19 YARALI (3)
1)SÜRÜCÜ GÖZALTINDA 

Bursa’nın Gemlik ilçesinde, fabrika işçisi İlknur Kaya’nın yaşamını yitirdiği, 2’si ağır 19 işçinin de yaralandığı kazayla ilgili soruşturma kapsamında, midibüs sürücüsü İbrahim S., dikkatsiz ve tedbirsiz davrandığı iddiasıyla gözaltına alındı.
Öte yandan İlknur Kaya’nın, evli ve 1 çocuk annesi olduğu öğrenildi.

(GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ)

HABER: Kazım BULUT/GEMLİK (Bursa), (DHA)

======================================================

2) MANAVDAN ÖRNEK DAVRANIŞ

KOCAELİ’nin Gölcük ilçesinde manav Uğur Taştan ve Ramazan Demir, şehit aileleri, gaziler ve ihtiyaç sahibi kişilerden ücret almama kararı aldı. Ramazan ayının paylaşım ayı olduğunu belirten Taştan, amacının toplumsal dayanışmaya destek olmak olduğunu söyledi. 
Gölcük Kavaklı Mahallesi’nde kurdukları tezgahta manavlık yapan Uğur Taştan ve Ramazan Demir, şehit aileleri, gaziler ve ihtiyaç sahibi kişilerden ücret almama kararı aldı. Amaçlarının Ramazan ayında toplumsal dayanışmaya destek vermek olduğunu söyleyen Uğur Taştan, aldıkları kararı sosyal medya üzerinden de duyurdu. Uğur Taştan, Ramazan ayının paylaşım ayı olduğunu ifade ederek, “Şehit ailelerine, gazilerimize ve tüm ihtiyacı olan kardeşlerimize tezgahımızda ne satıyorsak hepsinden istediği kadar ücretsiz vermek gibi bir karar aldık. Bu kararı sosyal medyada da duyurduk, çevremizdekilere de söyledik. İhtiyacı olan herkesi buraya bekleriz. Ramazan ayı, paylaşım ayı diyerek böyle bir şey yapmak ve toplumsal dayanışmaya destek olmak istedik” dedi. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Manav tezgahından görüntüler 
-Manav Uğur Taştan ile röportaj 
-Mahalle sakini Osman Akkuş ile röportaj 
-Detaylar 

Haber-Kamera: Soner GÜLEZER/GÖLCÜK(Kocaeli),(DHA)

======================================================

3) ‘HORTUM ALMAYA ÇIKTIK’ DEDİLER, 3 BİN 150’ŞER LİRA CEZA YEDİLER

KONYA’nın Kulu ilçesinde tam kapanmada denetim yapan polis, herhangi bir izin belgesi bulunmadan sokağa çıkan 2 kişiye, kısıtlamayı ihlalden  3 bin 150’şer lira  ceza uyguladı. 2 kişi, haksız yere ceza yazıldığını öne sürerek, hırdavatçıdan hortum almaya çıktıklarını söyledi.  
Kulu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, tam kapanma nedeniyle başta Konya- Ankara kara yolu olmak üzere  kentin farklı noktalarında denetim noktaları oluşturdu. Yoldan geçen araçları durduran polis, sürücülerin sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olup, olmadıklarını kontrol etti. Hırdavatçıdan hortum olmaya çıktıklarını söyleyen sürücü Özgür B. ve yanındaki Ahmet  S.  hakkında, herhangi bir izin belgesi olmadan sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettikleri için 3 bin 150’şer lira para cezası uygulandı.
Özgür B., “Haksız yere ceza yazdılar. Mazeretimizi söylüyoruz. Lastik değiştirdik, hırdavatçıdan da hortum alacağımızı söylüyor. Biz çıkmayacaksak, yasaksa bu hırdavatçılar niye açık?” diye kendini savundu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Polsin denetiminden detay
– Sürücü Özgür B. ve yanındaki Ahmet S. hakkında ceza uygulanması 
– Sürücü ve arkadaşının kendini savunması 

Haber- Kamera: Mehmet YILMAZ KULU KONYA DHA

======================================================

4) KALÇA KEMİĞİ KIRILAN YAŞLI KADINI KURTARMAK İÇİN SEFERBER OLDULAR

ESKİŞEHİR’de yalnız yaşadığı evde düşerek kalça kemiği kırılan Ayşe Gül (93) hareket edemediği için evinde kilitli kaldı. Komşularının ihbarıyla gelen sağlık ve polis ekiplerince kilitli ve çilingirin açamadığı Ayşe Gül’ün ev kapısı yaklaşık 1 saatlik çalışmanın ardından koçbaşıyla kırarak açıldı. İlk müdahalesi evinde yapılan yaşlı kadın, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
Tepebaşı ilçesine bağlı Çamlıca Mahallesi Behiç Bey Sokak üzerindeki bir apartmanın 2’nci katında yalnız yaşayan Ayşe Gül, evde düşerek kalça kemiğini kırdı. Komşuları her gün belediyenin getirdiği yemeğin uzun süredir kapısında olduğunu görerek uzun süre kapısını çaldı. Ancak Ayşe Gül açmayınca hayatından endişe ederek polis ekiplerine haber verdi. Polisle birlikte eve gelen çilingir çelik kapının iki kilidinden birini açamadı. Ekiplerin kapıyı açmaya çalıştığı sırada yan dairedeki komşuları pencereden eve ulaşmaya çalıştı. Daha sonra polis ekiplerince getirilen koçbaşıyla kapı kırılarak içeri girildi. Sağlık ekiplerince ilk müdahalesi evinde yapılan ve kalça kemiği kırıldığı tespit edilen Ayşe Gül, ambulansla Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
Ayşe Gül’ün komşularından Seyfettin Zorlu, yaşlı kadının yalnız yaşadığı ve tüm ihtiyaçlarının mahalleliler tarafından karşılandığını söyledi. Belediyenin getirdiği yemeğin uzun süre kapıda durmasından şüphe ederek polise haber verdiklerini anlatan Zorlu, “Bizim 92 yaşında bir teyzemiz. Belediyeden yemek getiriyorlar ona. Oğlum annesine diyor ki, ‘Anne, Ayşe teyzenin yemeği kapıda asılı. Kaç saattir orada duruyor’ Sonra benim de haberim oldu. Kapıya vurduk ama hiç ses çıkmadı. Polislere haber veren biziz. Kimsesi de yok, biz ilgileniyoruz zaten. Her şeyini biz karşılıyoruz burada. Kilitli kaldığı için kurtarmak için tüm komşuları ve polis seferber oldu. Hastaneye götürdüler.ö dedi.
‘KAPIYI KIRMAYA ÇOK UĞRAŞTILAR’
Asiye Zorlu ise hayatından endişe ederek polise haber verdiklerini belirterek, “Burada benim bakkal dükkanım var. Teyzeye her gün belediyeden yemek geliyor. Önceden hiç bırakmazdı yemeği dışarıda. Torbanın kapıda asılı olduğunu görünce zile basmaya başladık. Ses duyamayınca polisi aradım. Polis daha sonra ambulansı, çilingiri gönderdi. Kapının alt kilidi açıldı ama üstte de kilit olduğu için orası açılmadı. Kapıyı kırmaya çok uğraştılar. Polis kırdıktan sonra evde düştüğünü öğrendik. Bilinci açık, kalça kırıklığı olduğunu söylediler. Kafasını da çarpmış. Gül teyze ‘tuvalete giderken düştüm’ diyor. Komşu hep biz ilgileniyorduk onunla. Faturalarına, pazarına, hastanesine her şeyine biz götürüyorduk. Kapıyı kırmak için çok uğraştılar. Teyzemiz can acısı çektiği için içerden bağırıyor, ‘canım yanıyor kalkamıyorum’ diye. Kapıyı önce kırmak istemedi ekipler ama açılmayınca bizde onay verdik kırılması içinö şeklinde konuştu.
SAĞLIK DURUMU İYİ
Sağlık ve polis ekiplerinin yanı sıra komşularının kurtarmak için seferber olduğu Ayşe Gül’ün sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Bina önünde bekleyen ambulans
-Yan dairenin balkonundan geçmeye çalışan genç
-112 çalışanının levye ile binaya girişi
-Polisin elinde koçbaşı ile binadan çıkışı
-112 ekibinin sedye ile binaya girişi
-Komşu Seyfettin Zorlu röp.
-Yaşlı kadının sedye ile binadan çıkartılması
-Ambulansa konulması
-Ambulansın hastaneye gidişi
-Komşu Asiye Zorlu röp.
-Kırılan kapının görüntüleri
-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN-Caner AKSU/ESKİŞEHİR,(DHA)-

======================================================

5) MARKETİNE, 21 YIL ÖNCE ROL ALDIĞI FİLMİN İSMİNİ VERDİ
 
VAN’da yaşayan Abdulbaki Nazlı (60), Gevaş ilçesinde 21 yıl önce çekilen ‘Vizontele’ filminde ‘Çıkıkçı Şaban’ rolünde oynadıktan sonra marketinin ismini ‘Vizontele’ olarak değiştirdi. Nazlı, aradan uzun zaman geçmesine rağmen hala markete gelip kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyenlerin olduğunu söylerken, ilgiden de oldukça memnun olduğunu belirtti. 
Yılmaz Erdoğan’ın çocukluğundan hatıralarıyla yazdığı 2000 yılında çekilen ve 2001 yılında vizyona giren ‘Vizontele’ filmi, yakın dönem Türk sinemasının en sevilen filmlerinden biri olmayı başardı. Film Hakkari’de geçse de, burada çekim yapmanın zorluğu nedeniyle çekimler Van’ın Gevaş ilçesinde yapıldı. Ünlü oyuncuların rol aldığı filmde bölge halkıda rol aldı. 2004’te Vizontele Tuuba adlı bir devam filmi çekildi.
Edremit ilçesinde yaşayan 7 çocuk babası Abdulbaki Nazlı’da filmde ‘Çıkıkçı Şaban’ rolünde oynadı. Filmde çok kısa rol alan Nazlı, Edremit-Gevaş yolunda bulunan marketinin ismini de ‘Vizontele’ olarak değiştirirken, marketinin popülerliğini de artırdı. Filmin çekildiği dönem Yılmaz Erdoğan’ın kendisini çağırdığını belirten Nazlı, “İlk defa bir filmde oynayacağım için de çok heyecanlıydım. İkinci çekilen filmde de rol aldım. Çok güzel zamanlarımız geçti” dedi.
Film çekimlerinin bitmesinin ardından marketinin ismini de Vizontele olarak değiştirdiğini belirten Nazlı, “Tabi böyle olunca yoldan geçenler fotoğraf çekmeye başladılar. Filmin üzerinden bir kaç yıl geçtikten sonra ilgi daha fazla oldu. Filmde ‘Çıkıkçı Şaban’ rolünde oynadım. Çocuk damdan düşüyor ben de ayağını yapıyorum. Oradaki repliğim ise ‘Tamam reis bey kırılmamış çıkmış. Bugün yürümesin yarın koşabilir’ diyeydi. Çok memnunum geçenlerde bir avukat çiftte gelip burada benimle fotoğraf çektiler. İşlerim çok şükür iyidir. Buradan geçen herkes fotoğraf çektiriyor ben ilgiden çok memnunum” diye konuştu.  

Görüntü Dökümü
———————–
-Vizontele Marketten genel ve detay
-Nazlı’nın cep telefonundan Vizontele filmini izlemesi
-Filmde rol aldığı çıkıkçı Şaban fotoğrafı
-Nazlı ile röportaj
-Genel ve detaylar

HABER: Gülay KUYUCU/VAN,(DHA)- 

======================================================

 

Exit mobile version