Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 6

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) ORMANLIK ALANDA KAYBOLAN GENÇ KIZ 6 SAAT SONRA BULUNDU

BOLU’da, gece arkadaşlarıyla birlikte çiftlik evinde alkol aldıktan sonra yürüyüşe çıktığı ormanlık alanda kaybolan Ece Eker (22) yaklaşık 6 saat sonra bulundu. Koronavirüs nedeniyle karantinada olması gereken Ece, hastanedeki tedavisinin ardından ceza uygulanıp KYK yurduna götürülecek. 
Bolu’da yaşayan Ece Eker, dün gece saatlerinde 5 arkadaşıyla birlikte Çakmaklar Köyü’nde bulunan çiftlik evinde alkol aldı. Ece Eker, iddiasına göre daha sonra arkadaşlarının bulunduğu çiftlik evinden ayrılarak ormanlık alanda yürüyüşe çıktı. Ormanda karşılaştığı bir hayvandan korkan genç kız, koşmaya başlayınca kayboldu. Genç kız, ormanda kaybolduğunu belirterek cep telefonuyla durumu jandarmaya haber verdi. Jandarma, AFAD ve polis ekipleri arama çalışması yaptı. Genç kız, saat 10.30 sıralarında, yayladaki evine giden bir vatandaş tarafından bulundu. Vatandaş, durumu genç kızı bulduğu bölgeye 200 metre uzaklıkta arama yapan AFAD ekiplerine haber verdi. Ekipler, genç kızın bulunduğu noktaya gitti. Yaklaşık 6 saattir ormanlık alanda kalan Ece Eker’e su verildi. Ayak bileğini incittiği öğrenilen genç kız 112 Acil ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından ambulansla tedbir amaçlı İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi’ne kaldırıldı. 
KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİFMİŞ 
Bu arada Ece Eker’in sorgulamasını yapan sağlık ekibi, koronavirüs testinin pozitif olduğunu ve karantina altında bulunması gerektiğini tespit etti. Ece Eker’in hastanedeki tedavisinin ardından karantina kurallarına uymadığı gerekçesiyle para cezası uygulanacağı ve KYK yurduna götürüleceği öğrenildi. Ayrıca Ece Eker’in birlikte alkol aldığını iddia ettiği arkadaşlarının herhangi bir kayıp başvurusu yapmadığı da ortaya çıktı. Genç kızın temaslı arkadaşlarının bulunması için çalışma başlatıldı. 

Görüntü Dökümü
———————–
-AFAD ekiplerinin arama çalışmaları 
-Genç kızın bulunduğu haberi sonrası ekiplerin koşması 
-İlk müdahale 
-Su verilmesi 
-Genç kızın olayı polise anlatması 
-Ağlaması 
-Sağlık ekiplerinin müdahalesi 
-Ambulansa taşınması 
-Detaylar 

Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)

=========================================================

2) ÇUKUROVALI TARIM İŞÇİLERİ, RAMAZAN BAYRAMI’NDA ÜRETİME DEVAM EDİYOR

Reklam Alanı

ADANA’da tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlamadan muaf olan tarım işçileri, Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde sıcak havaya rağmen zorlu mesailerine devam edip patates hasadı yaptı.
Türkiye genelinde 29 Nisan’da başlayıp 17 Mayıs’ta sona erecek olan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan tarım işçileri, Çukurova ilçesinde sabahın erken saatlerinde tarla ve bahçelerde iş başı yapıyor. Kısıtlamanın sona ermesine günler kala Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde zorlu mesailerine başlayan işçiler, kent genelinde patates hasadı yaptı. Toplanan patatesler gün boyu gelen kamyonlara yüklenerek tezgahlara götürülüyor. Kentte bu yıl, 55 bin dekarda ekilen patatesten yaklaşık 210 bin ton rekolte elde edilmesi bekleniyor.
‘GECE, GÜNDÜZ, TATİL DEMEDEN DEVAM EDİYORUZ’
Çiftçilik işlerinde mesai zamanlarını doğanın ayarladığını ve buna karşı çıkmanın mümkün olmadığını belirten üretici Murat Töle, işlerini tam zamanında yapmak zorunda olduklarını söyledi. Tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlamasında da çalışmayı sürdürdüklerini kaydeden Töle, “Gece, gündüz, bayram, tatil demeden devam ediyoruz. Aksi takdirde üretim yapamayız. İnsanların gıdaya sürekli ihtiyacı var. ‘Tatilde daha az gıda tüketeyim’ diye bir şey olmayacağı için iş duramaz. Biz de bu ihtiyacı karşılamak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.
GÜNEŞ DOĞMADAN MESAİ BAŞLIYOR
Ramazan Bayramı’nın 3’üncü günü bazı semt pazarlarının açılacak olması nedeniyle oralara ürün yetiştirmeye çalıştıklarını ifade eden tarla sahibi Mustafa Aktaş, “Çalışmamız gerekiyor. Sıcak bizi pek zorlamıyor, katlanmaya çalışıyoruz. Şimdi fazla sıcak değil, ilerleyen günlerde daha zor olacak. Tarlada 100 civarı işçimiz var. Sabah 05.30’da başlayıp öğlen 13.30 gibi işimizi bitirmiş oluyoruz” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Hasattan drone görüntüleri (ARŞİV)
– DHA Muhabiri Can Çelik’in anonsu 
– Tarlada çalışan işçilerden genel ve detay görüntüler
– Patatesten detay
– Üretici Murat Töle ile röp.
– Tarla sahibi Mustafa Aktaş ile röp. 
– Patateslerin çuvallara alınması
– Kamyonete taşınması
– Genel görüntüler

Haber:Can ÇELİK-Kamera: ADANA,(DHA)

=========================================================

3) ANTALYA’DA SAHİL TURİSTLERE KALDI

ÜLKE genelinde uygulanan 17 günlük tam kapanmadan muaf turistler, Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde sabah erken saatlerden itibaren Antalya’nın Konyaaltı Sahili’ne geldi. Bazı turistler güneşlenirken, bazıları da denize girdi.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında ülke genelinde uygulanan ve 17 gün sürecek olan tam kapanma devam ediyor. Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Antalya’da da kısıtlamalar nedeniyle sessizlik hakim. Cadde ve sokaklarda uygulama yapan polis ekipleri dışarıdaki kişilerin, sokağa çıkmak için gerekli izin belgelerini kontrol ediyor.
Kentte hava sıcaklığı 24 dereceye nem oranı yüzde 70’e ulaşınca, sıcak ve güneşli havayı fırsat bilen tam kapanmadan muaf turistler soluğu Konyaaltı Sahili’nde aldı. Sahile gelen turistler güneşin ve denizin keyfini doyasıya çıkarttı. Bazı turistler sıcaklığı 18 derece olan denize girerken, bazıları ise kumlara uzanarak güneşlendi. Aileleriyle birlikte sahile gelen çocuklar ise kumların üzerinde oyun oynadı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Sahilden drone görüntüleri
-Aktüel görüntüler
-Sahilden geniş plan detay
-Denize girenler detay
-Güneşlenenler detay
-Çocuklu aileler detay
-Sahil kısmında köpek detay
-Sahildeki turist yoğunluğu detay
-Genel ve detaylar

HABER: Semih ERSÖZLER- KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA)

=========================================================

4) ‘TOROSLARIN SÜMELASI’ OLARAK TABİR EDİLEN SİN MANASTIRI, KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR
 
ADANA’nın Kozan ilçesindeki ‘Torosların Sümelası’ olarak tabir edilen tarihi Sin Manastırı, keşfedilmeyi bekliyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Kozan Meslek Yüksekokulu Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Abdurrahman Kütük, “Keşişlerin inzivaya çekildiği bir yer ya da M.S. 2’nci yüzyıla yakın Roma döneminde Hristiyanlığın yasaklandığı dönemde dağ yamaçlarına, mağaralara yapılan kaçak kiliselerin olduğu döneme ait olabilir. Buraya ulaşılması, keşfedilmesi çok zor. Gelenlerin dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Kozan ilçesine bağlı Velicanlı Mahallesi Sinağzı mevkiinde yer alan Sin Manastırı, sarp kayalıklara yapılmış kartal yuvasını andırıyor. Manastır Seyhan Nehri’nin ana kollarından Göksu Irmağı’nın doğu tarafında bulunuyor. Manastır dağın oyuğuna inşa edildiği için uzaktan fark edilmesi oldukça zor. Kaya oyuğunun önünün kesme ve moloz taş ile Horasan harcıyla örülerek kapatıldığı, bu şekilde 5 katlı bir yapı oluşturulduğu kaydediliyor. Bölgede yaşayanlar, Torosların Sümelası olarak tabir ettikleri her katı ağaç bölmelerle ayrılan manastırın turizme kazandırılmasını istiyor.
‘GİZLİ BİR YAPI’
ÇÜ Kozan Meslek Yüksekokulu Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Abdurrahman Kütük, manastırın insandan uzak gizli bir yere yapıldığını belirterek, “5 katlı Sin Manastırı, Seyhan Nehri’nin ana kollarından Göksu Irmağı’nın doğu tarafında bulunuyor. Burası sarp kayalıklara yapılmış, insanların gelip gitmesinin çok zor olduğu bir yer. Sin Manastırı’nın içi kat kat ağaç bölmelerle yapılmış 5 katlıdır. Buranın zemin katında su ihtiyacının karşılanması için su sarnıcı yapılmış. Tarihi hakkında detaylı bir bilgi yok. Çünkü herhangi bir kitabesi bulunmuyor. Hakkında kesin hüküm vermek çok zor. Hristiyan yapısı olan manastır, büyük olasılıkla keşişlerin inzivaya çekildiği ya da Hristiyanlık dininin yasaklandığı Roma döneminde dağlarda gizli bir yere yapılmış kiliseye sahiptir. İçerisinde küçük bir ibadet için şapel, mutfak kısmı var” dedi.
‘KİMSEYE TAVSİYE ETMİYORUZ’
Manastırın dağın yamacındaki oyuk kısmının kesme taşlarla örülerek kapatıldığını, mimarisinin Sümela Manastırı’nı andırdığını kaydeden Kütük, “Üst üste ahşap örmelerle bir yapı oluşturulmuş. Aslında dar bir yer, insan yaşamına çok uzak. Dolayısıyla inzivaya çekilme, kendini tanrıya adama için yapılmış bir manastır olarak karşımıza çıkıyor. İnsanın buraya ulaşması çok zor ve tehlikeli. Gelenlerin çok dikkatli olması gerekiyor. Buranın tahmini olarak Roma döneminde yapıldığını düşünüyoruz. Keşişlerin inzivaya çekildiği bir yer ya da Roma döneminde Hristiyanlığın yasaklandığı dönemde dağ yamaçlarına, mağaralara yapılan gizli kiliselerin olduğu döneme yani M.S. 2’nci yüzyıla yakın bir döneme ait olabilir. Çünkü buranın ulaşılması, keşfedilmesi çok zor. Çok riskli geçiş yaptık” diye konuştu. 
TAHRİP EDİLMİŞ
Manastırdaki ahşapların yanmış olduğunu anlatan Kütük, şöyle konuştu:
“İnsanların tahribatıyla oluşmuş. Belki de tahribat olmasaydı, bu katların ağaç yapıları karşıya uzanırken görülebilirdi. İnsan tahribatı çok fazla. Bölgenin bu denli sarp, insan yaşamına uzak olmasına rağmen tahribatın olduğunu görebiliyoruz. Bu yangın yıldırım düşmesi sonucu da olmuş olabilir. Ancak duvara is lekesi bırakabilirdi. O da muhtemel ancak ağaçların yanık olması, duvarlarda yanık izinin olmaması bu fikri vermiyor bizlere.”

Görüntü Dökümü
———————–
– DHA Muhabiri Ali Gökdal’ın anonsu
– Tarihçi Yazar Abdurahman Kütük ile röp.
– Kütük’ün manastırı tanıtması
– Bir köylünün konuşması
– Drone görüntüleri
– Manastırdan genel ve detay görüntüler

Haber:Ali GÖKDAL-Kamera:ADANA,(DHA)

=========================================================

5) ÇİFTÇİNİN 4 YIL ÖNCE BULDUĞU 1700 YILLIK KÜP MÜZEYE KALDIRILDI
 
KAYSERİ’nin Yeşilhisar ilçesinde Ömer Çiçek’in (42), 4 yıl önce tarlasına yonca ekerken bulup, evinin bahçesinde koruduğu Roma dönemine ait 1700 yıllık küp, müzeye kaldırıldı.
Yeşilhisar Mahallesi Kovalı Mahallesi’nde yaşayan Ömer Çiçek, 20 Haziran 2017’de tarlasına yonca ekerken traktörünün pulluğuna küp takıldı. Çiçek, yetkililere haber verdi. Gelen jandarma ve Müze Müdürlüğü ekiplerinin çalışmasıyla 400 kilo ağırlığındaki küp, bulunduğu yerden çıkarıldı. Roma dönemine ait küp, daha sonra Çiçek’e yediemin olarak teslim edildi. Çiçek, bunun üzerine küpü evinin bahçesinde korumaya başladı.
DHA’nın çiftçi Ömer Çiçek’in bulduğu küpü evinin bahçesinde koruması nedeniyle yaptığı haber çalışmasının ardından, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Ekipler, küpü teslim alarak Arkeoloji Müzesi’ne götürdü.
‘1700 YILLIK BİR KÜP’
Çiftçi Çiçek, küpü yonca ekimi yaparken bulduğunu söyleyerek, “Sonrasında jandarma ekiplerine haber verdik. Jandarma ekiplerinin eşliğinde küpü tarladan çıkardık. Kayseri Müze Müdürlüğü ekipleri de gelerek, yerini tespit ettiler. Bu Roma dönemine ait 1700 yıllık bir küp. Buna tahıl küpü diyorlar. Bunu geçmişte saklama kabı olarak kullanıyorlarmış. İçinde hububat varmış. Küpün 165 santimetre boyu var. Çapı da 2 metre civarında” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Tarihi küpten görüntü
-Çiftçi Ömer Çiçek ile röportaj
-Küpün teslim alınması
-Genel detay

Haber-Kamera:Olcay DÜZGÜN-Metin DEĞİRMENCİ/KAYSERİ, (DHA)

=========================================================

6) ŞANLIURFA VALİSİ, SINIR HATTI VE SURİYE’DEKİ GÜVENLİK GÜÇLERİYLE BAYRAMLAŞTI
 
ŞANLIURFA Valisi Abdullah Erin, kentte görev yapan polisler ile Barış Pınarı Harekatı’yla terör örgütü YPG/PKK’dan temizlenen Suriye’nin Tel Abyad kentindeki güvenlik görevlilerinin bayramını kutladı.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Ramazan Bayramı dolayısıyla kentte görev başındaki polisleri ziyaret etti. Korona virüs tedbirleri nedeniyle kontrol noktalarındaki denetimleri takip eden Vali Erin, büyük bir fedakarlıkla görev yapan polislere teşekkür ederek, bayramlarını tebrik etti. Vali Erin daha sonra beraberindeki İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Metin Düz ve İl Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş birlikte Suriye’nin Tel Abyad kentine geçerek bölgede  huzur ve güveni için çalışan polis ve askerleri görev yerlerinde ziyaret ederek, bayramlaştı.Erin, ziyaret ettiği ilçe esnafının da bayramlarını tebrik ederek, hayırlı işler temennisinde bulundu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Kontrol noktasındaki polislrle bayramlaşan Vali Abdullah Erin
– Polislerle sohbet eden Vali Erin
– Suriyede görev yapan polis ve askerlerle biraraya gelen Vali Erin
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Ali LEYLAK-Kamera: -ŞANLIURFA – DHA

=========================================================

7) AYNI KIRAATHANEYE 10’UNCU BASKINDA 3 GÖZALTI
 
DİYARBAKIR’da, polisin açık olan kıraathaneye yaptığı baskında işletme sahibine 20 bin ceza kesildi, 3 kişi gözaltına alındı. Aynı iş yerine daha önce de 9 kez baskın yapılarak işlem uygulandığı belirtildi.
Merkez Yenişehir ilçesinde, sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen bir kıraathanede oyun oynatıldığı ihbarı üzerine polis ekipleri harekete geçti. Yenişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, adrese baskın yaptı. Ekipler, işletme sahibine 20 bin lira idari para cezası keserken, baskın sırasında polise engel olmaya çalışan 3 şüpheli gözaltına alındı.
Daha önce de 4 kez yasa dışı bahis oynatıldığı, 5 kez de koronavirüs tedbirleri ihlal edildiği gerekçesiyle aynı iş yerine 9 kez işlem uygulandığı belirtildi.  

Görüntü Dökümü
———————–
-Kıraathane içerisi
-Oyun oynayanlar
-Masada oturanlar
-Zırhlı araç
-Polislerin cadde üzerinde uygulama yapması
-Polis ekipleri
-Güvenlik önlemleri
-Genel ve detay

Haber-Kamera: Burak EMEK/DİYARBAKIR,(DHA)

=========================================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!