Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 6 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) GÜNEYDOĞU’NUN İLK ‘POST VE LONG KOVİD’ POLİKLİNİĞİ AÇILDI
 
DİYARBAKIR’da, pandemi hastanesi olarak hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde koronavirüsü atlatan kişilerin şikayetleri için ‘Post ve long kovid’ polikliniği açıldı. Başhekim Dr. Muhammed Asena, “Koronavirüs sonrası semptomlarla hastanemize başvuran bu poliklinikte karşılanacak. Gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra ilgili branşlara yönlendirilecekler” dedi.

Koronavirüsle mücadelede kentin en büyük pandemi hastanesi olan 11 katlı 650 yatak kapasiteli Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde koronavirüs sonrası semptomlarla hastaneye başvuranlar için çalışma başlatıldı. Hastane yönetimi tarafından yapılan toplantıda koronavirüse yakalanıp atlatan hastalara yönelik olarak bir poliklinik açılması kararlaştırıldı. Uzman hekimler tarafından yapılan çalışmaların ardından ‘Post veya long kovid’ ismiyle enfekte sonrası şikayetlere yönelik hizmet verecek poliklinik kuruldu. Açılışı yapıldığı gün 3 hasta başvuran poliklinik, aynı zamanda Güneydoğu’da da bir ilk olmak özelliği taşıyor.

‘BURADAN İLGİLİ BRANŞLARA YÖNLENDİRİLECEKLER’
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Muhammed Asena, koronavirüs sonrası semptomlarla ilgili bu polikliniğe gelenlerin, gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra ilgili branşlara yönlendirileceğini söyledi. Hastane olarak, koronavirüsle etkin bir mücadele verdiklerini anlatan Dr. Asena, “Çok kötü dönemler yaşadık. Koronavirüsün pik yaptığı dönemler oldu. Hasta yükümüz çok fazlaydı. Taburcu ettiğimiz hastalar çeşitli şikayetlerle koronavirüs döneminde geçirdiği halsizlik, koku kaybı ve baş ağrısı ile ilaçlardan sonra belli organlarda yan etkilerle başvurmaları üzerine ekstra bunlarla ilgili ne yapabiliriz diye bir toplantı yaptık. Akabinde koronavirüs sonrası semptomlar için dağınık olmayacak şekilde bir poliklinik tanımlayalım dedik. Bu polikliniğin ismi ‘Post veya long kovid.’ Koronavirüs sonrası hastanemize başvuranlar bu poliklinikte karşılanacak. Gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra ilgili branşlara yönlendirilecekler. Bu önemli bir ihtiyaçtı, bölgede, hastanemizde ve ilimizde ilk olma özelliği taşıyor. ‘Ben halen koku alamıyorum’ deyip 2-3 ay sonrasında gelenler var. ‘Benim ciddi bir halsizliğim var’ deyip bize başvuranlar bu karmaşığı ortadan kaldırmak üzere böyle bir adım attık” dedi.
İç Hastalıklar Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eşref Araç, ‘Post veya long kovid’ polikliniğine ilk günde 3 hastanın başvurduğunu ifade ederek, “Bu duyulduğu gibi halkımız daha çok talep gösterecektir. Başvuranlara yapılacak tetkiklerin ardından ilgili alanlara yönlendiriyoruz. İlgili polikliniklere yönlendirebilecek şekilde en azından bu şikayetleri olanlar nereye başvuracaklarını bilmedikleri için biz bunları bu polikliniğe bekliyoruz. Koronavirüs sonrası poliklinikte hastaların şikayetlerine çözüm bulmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
————
Polikliniğin tabelasının asılması
Poliklinikten detay
Başhekim Dr. Muhammet Asena ile röp.
Hastane koridoru
Hastalar
Polikliniğe asılan uyarı yazıları
Dr. Eşref Araç ile röp.
Hastane tabelası
Genel ve detay
Haber-Kamera: Burak EMEK-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA)

====================================

2) EVLERİNİN BANYOSUNU BİR ÇİFT KUMRUYLA PAYLAŞIYORLAR

Reklam Alanı

HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesinde Işık ailesinin evinin banyosuna 2 hafta önce bir çift kumru yuva kurdu. Kumruları rahatsız etmemek için bir süre alt kattaki kardeşinin evinin banyosunu kullandıklarını belirten Nevzat Işık, “Zamanla onlar bize, biz de onlara alıştık. Aile olarak misafirlerimizi çok seviyoruz, gitmelerini istemiyoruz” dedi.
İlçenin Yeşildere Mahallesi’nde 2 katlı binanın ikinci katında yaşayan 6 kişilik Işık ailesinin evinin banyosuna, yaklaşık 15 gün önce bir çift kumru girdi. Kumrular, lavabonun hemen yanında bulunan, çeşitli malzemelerin bırakıldığı 3 katlı metal rafın boş bölümüne dışarıdan taşıdıkları dal parçaları ve otlarla yuva yaptı. Dişi kumru, yuvada kuluçkaya yattı.
Hem şaşkınlık hem de mutluluk yaşayan aile, bu süre içinde kumruları rahatsız etmemek için çaba gösterdi. Aile, bir süre banyolarına alt kattaki kardeşinin evinde yaptı.
Nevzat Işık, artık banyoyu istedikleri gibi kullanabildiklerini, ev ortamına alışan kumruların rahatsız olmadığını belirtti. Işık, “Dişi ve erkek kumru, dönüşümlü yuvayı kullanıyorlar. Kuluçka dönemi olduğu için de dikkatli davranıyoruz. Ancak zamanla onlar bize, biz de onlara alıştık. İstediğimiz gibi lavaboda yüzümüzü yıkayıp, dişimizi fırçalayabiliyoruz. Kumrular bu durumdan rahatsız olmuyorlar. Aile olarak misafirlerimizi çok seviyoruz, gitmelerini de istemiyoruz” dedi.
Yuvada 2 yumurtanın olduğunu anlatan 10 yaşındaki Evin Işık ise, “Kumrularla aynı banyoyu kullandığımız için çok mutluyum. Yumurtadan çıkacak yavruları da merakla bekliyoruz. Kardeşlerimle birlikte onlara bakıp, beslemeye çalışıyoruz. Dokunduğumuzda da artık korkmuyorlar” diye konuştu.

Görüntü dökümü
—————————-
-Evin banyonsunda kulluçkaya yatan kmru kuşundan detaylar
-Aile fertlerin banyonda yuva yapan kuşu izlemesinden detaylar
-Banyoda ellini, yüzünü ve dışlarını fırçalayan çocuklar
-Çocukların kuşa dokunmasındna detaylar
-Banyoda genel detayalar
-Nevzat Işık ile röportaj
-Evin Işık ile röportaj
-Eda Işık ile röportaj
Yaşar KAPLAN/YUKSEKOVA (Hakkari), (DHA)- 

====================================

3) İZMİR’DEKİ TARİHİ ROMA HAMAMI ZİYARETE AÇILACAK

İZMİR’İn Konak ilçesinde tarihi Kemeraltı Çarşısı girişindeki, yaklaşık 1800 yıllık Roma hamamı kalıntılarının olduğu alan, seyir teraslarıyla ziyarete açılmak üzere ihaleye çıkarılacağı bildidrildi.

İzmir’de tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda 2015 yılında bir iş merkezinin yenilenmesi çalışmaları sırasında ortaya çıkan yaklaşık 1800 yıllık Roma hamamı ve tarihi okulun kalıntılarının bulunduğu alan, seyir teraslarıyla ziyarete açılmak üzere 35 yıllığına ‘restore et-işlet-devret’ yöntemiyle ihaleye çıkarılacağı duyuruldu. Etrafı çevrilen, ancak sular ve yosunlarla kaplandığı için 2015 yılından bu yana sazlık haline gelen alan için 24 Mayıs’ta saat 14.00’de ihale yapılacağı bildirildi.
Alanın turizme kazandırılacağını anlatan İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Muzaffer Ataseven, 1950’li yıllarda Kaptan Mustafa Paşa İş Hanı olarak düzenlenen yerin 2015 yılında yenisinin yapılmak üzere yıkıldığını kaydetti. Yıkılınca altından 2’inci yüzyıla ait Roma Hamamı, cimnastik salonları ve dükkanların kalıntılarına rastlandığını ifade eden Ataseven, “Bu kazı çalışmaları yapılırken koruma kurullarımızdan izin alınıyor ve çalışmalar müzenin denetiminde yapılıyor. Burada bizim için çok önemli ve tarihi değeri olan bir Roma Hamamı çıktı. O zamanlar liman hemen bu hamamın yanına kadar geliyordu. Gemilerden gelenler şehre girmeden önce hamamlara girermiş. Buranın en önemli özelliği de Kemeraltı Çarşısı’na çok yakın olması. Bizim ticari bir kaygımız yok. Olsaydı 13 bin 600 metrekare kapalı alanımız vardı. Biz şu an bundan vazgeçiyoruz ve buraya sadece 2 bin 800 metrekare alanda, trafonun üstüne çelik konstrüksiyon ile seyir terası ve kafeler yapacağız. Burasını eski haline getireceğiz ve restorasyonu yapılacak” dedi.
‘AMAÇ RESTORASYONU ASLINA UYGUN TAMAMLAMAK’
İzmir’in tarihi için önemli bir yer kazandıracaklarını belirten Muzaffer Ataseven, alanın hem turizme kazandırılacağını hem de tarih mirasın korunarak sergileneceğini söyledi. Amaçlarının aslına uygun olarak restorasyonu tamamlamak olduğunu anlatan Ataseven, şöyle konuştu:
“Tamamı 2 bin 800 metrekare kapalı alan seyir terası olarak kullanılacak. 24 Mayıs’ta saat 14.00’de ihalesi yapılacak. Restore et-işlet-devret mantığıyla yapılacak. İhale 35 yıllığına yapılacak, 2 yıl inşaat süresi öngörülüyor. Kafe ve seyir terasının aylık kirası 10 bin lira şeklinde olacak. Faaliyete geçtikten sonra Vakıf’a ödenecek aylık kiranın 100 bin liranın üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Bunlar ihaleye çıkış rakamlarıdır. İhalenin sonucunu bilemiyoruz. Kamuoyunda burası çok tartışıldı. Biz burayı Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak turizme kazandıracağız. Asıl amaç ticari kaygılar değildir. Tam tersine burayı nasıl turizme açabiliriz ve aslına uygun bir şekilde restorasyonu yapılabilir bunun peşindeyiz. Kalıntıların üzerinde asla bir yapılaşma söz konusu değildir. Üstüne cam örteceğiz, bir kısmı açık kalacak. Eser güzel şekilde turizme kazandırılacak. Kenarlarda kafeler olacak. Bir kısmı da sadece seyir alanı olacak. Trafo altta kalacak. Güzel bir eserin ortaya çıkarılmasını amaçlıyoruz. Yer tesliminden itibaren 2 yıl inşaat süresi olduğuna dikkat çeken Ataseven, “Bu iki yıl içerisinde çeşitli nedenlerle süre uzatımı verilebilir. Onu başladıktan sonra öngörebiliyoruz.”

Görüntü dökümü
-Kalıntıların olduğu alandan görüntü
-İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Muzaffer Ataseven ile röp.
-Alanın proje fotoğrafından detay görüntü,
-Alanın tepeden çekilmiş arşiv görüntüsü

Haber: Nevra UÇKAÇ – Kamera: Tekin GÜRBULAK / İZMİR, DHA)

====================================

4) İZMİR’DE ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİNE OPERASYON

İZMİR’de, suç örgütlerine yönelik yapılan operasyonlarda, yasa dışı silah ticareti yaptıkları gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen 29 kişiden 21’i gözaltına alındı. Diğer 8 şüphelinin yakalanması için ise çalışmaların sürdüğü bildirildi.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kentteki suç örgütlerine yönelik, bu sabah saatlerinde eşzamanlı operasyonlar düzenledi. Operasyonlarda, haklarında gözaltı kararı verilen 29 şüpheliden 21’i yakalandı. Firari durumda olan 8 kişinin aranmasının sürdüğü bildirildi. Şüphelilerin ev, işyeri ve üzerlerindeki aramalarda ruhsatsız 18 tabanca, 3 pompalı tüfek, 328 mermi ve 51 kartuş ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler, ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.

Görüntü dökümü
————————–
– Şüphelilerin emniyete getirilmesinden görüntü
Haber: Davut CAN – Kamera: İZMİR, (DHA)

====================================

5) ZONGULDAK’TA SİS GÖRÜŞ MESAFESİNİ DÜŞÜRDÜ 

ZONGULDAK’ta etkili olan sis nedeniyle İstanbul yolunun Ereğli kesiminde görüş mesafesi düşerken, ulaşım yavaşladı.
Sabah saatlerinde Zonguldak-İstanbul yolunun Ereğli kesiminde etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi düştü. 10 metreye kadar düşen görüş mesafesi nedeniyle sürücüler araçlarıyla yavaş ilerlemek zorunda kaldı. Trafik ekipleri güzergahlarda sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Görüntü Dökümü
————————-
-Karayolundaki sis
-Araçların geçmesi
Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,(DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!