Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 6

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

FABRİKADA ÇIKAN YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

KAHRAMANMARAŞ’ta tekstil fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
Kahramanmaraş-Gaziantep karayolu üzerindeki bir tekstil fabrikasında gece saatlerinde yangın çıktı. Fabrikanın pamuk temizleme bölümünden yükselen alevleri görenler, itfaiyeye haber verdi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ederek söndürdü.
Fabrikada zarara neden olan yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————–
– Fabrikanın yangın çıkan bölümü
– İtfaiyenin söndürme çalışmaları

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

===========

Reklam Alanı

KARS VE ADANA’DA TERÖR OPERASYONU

KARS Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Kars, Digor ilçesi ile Adana’da düzenlenen operasyonlarda PKK/KCK terör örgütüne üye oldukları gerekçesiyle 5 kişi gözaltına alındı.
    Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’nca PKK/KCK terör örgötüne üye olma suçundan yürütülen soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Kars, Digor ilçesi ile Adana’da operasyon yapıldı. Gözaltına alınan Ö.E.D., F.L., T.Y. , A.G. , M. T. B.’nin evlerinde yapılan aramada, cep telefonu, laptop, sim kartları, hafıza kartı, flash bellek, 1 adet kuru sıkı tabanca, 1 adet ruhsatsız av tüfeği ile bunlara ait çok sayıda fişek, örgütsel döküman, kitap ele geçirildi.
    Gözaltına alınan şahıslarla ilgili soruşturma sürdürülüyor. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Araçların emniyet müdürlüğünden çıkışı

 Haber-Kamera: KARS, (DHA)

============

TEKİRDAĞ’A GELECEK YAZLIKÇILARA ‘REHAVETE KAPILMAYIN’ UYARISI

TEKİRDAĞ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, tatillerini geçirmek üzere kentteki yazlık konutlarına gelecek vatandaşlardan rehavete kapılmamalarını isteyerek, koronavirüs tedbirlerine uymalarını istedi. Kalkan, “Kalabalık ortamda bulunmamaları, maskesiz olmamaları ve çadırdır, kampingdir, birlikte olunan alanlarda da tam bir pandemi titizliği ile hareket edilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Koronavirüs vaka sayılarının en yüksek olduğu iller arasında bulunan ve tam kapanmanın ardından vaka sayıları düşen Tekirdağ’da, tedbirler sıkılaştırıldı. Marmara Denizi kıyısında Marmaraereğlisi, Şarköy ilçeleri başta olmak üzere turistik bölgeleri bulunan kentteki yazlık konutlarına gelecek olan vatandaşlar İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan tarafından koronavirüs tedbirleri konusunda uyarıldı. Yazlıkçılardan vaka sayılarının düşmesiyle rehavete kapılmamalarını isteye Kalkan, şöyle dedi:

“Yazlıkçılar bu problem ortadan kalkıncaya kadar asla normal, rahat, kalabalık bir şekilde, ‘ben alıştığım alışkanlıklarımı sürdürürüm’ diye düşünmemelidir. Kolaylık, sonunda büyük zorluklara davetiye çıkarıyor. Ama tedbir başta kendisine zor gelen bir takım kuralları uygulaması ise sonrasını müreffeh ediyor, kolaylaştırıyor. Yazlıkçılarımızdan ısrarla şunu istiyoruz. Kurallara sıkı sıkıya uymalarını, asla bu pandeminin sona ermediğini ve virüsün bizi terk etmediğini, hatta deyim yerindeyse bozulan koşullar için pusuda beklediğini, kuralları ihlal edenleri beklediğini söyleyebiliriz. Bu tekrar önümüzde bize büyük bir problem olarak dönmesin. Bir dalga hareketi başlatmayalım. Yazlıkçılarımızın kış kadar dikkatli olmasını ısrarla hatırlatırız. Ne zaman ki biz toplumumuzun yüzde 70’lere yakınını, daha da fazlasını aşılamış oluruz, vaka sayılarımız da oldukça aşağılarda, normal sayılabilecek çizgilere iner, o zaman güzel tatiller yapmalarını bekleyebiliriz. Şuan için tekrar söylüyoruz ki, kalabalık ortamda bulunmamaları, maskesiz olmamaları ve çadırdır, kampingdir, birlikte olunan alanlarda da tam bir pandemi titizliği ile hareket edilmesini tavsiye ediyoruz.”

‘MASKE, AŞI KADAR ÖNEMLİ’

Kalkan, havaların ısınmasıyla birlikte maske takmak istemeyen vatandaşlara uyarıda bulunarak, “Maske aşı kadar önemli. Bunun değerini gün geçtikçe daha çok anlıyoruz. Biz gene kapalı alanlardan 2 metre yakın mesafede bulunulmamasını fazla sayıda oturulmamasını tavsiye ediyoruz. Zaten uzmanlarımız, bakanlık yetkililerimiz kuralları halkımıza hatırlatmakta. Biz de tekraren şunu söylemek isteriz ki, açık alanda olmaya dayanarak yakın mesafe ihlalleri yapmayalım. Bu maskeyi alışkanlıklar arasına artık kazanılmış bir alışkanlık olarak görmek istiyoruz. Yani, ‘sıcak geldi keyfime göre hareket edeyim’ düşüncesinden uzakta olmamız gerekir. Aşılamamızı bağışıklanma için belirlenen düzeye erdirinceye kadar bu hassasiyeti sürdürmemiz gerekiyor. Gençlerimizin, çocuklarımızın maske konusunda duyarlı olmasını bekliyoruz. Yaşlılarımız bize örnek oldular, onları kutluyorum. Kurallara sıkı sıkıya uydular. 65 yaş üstü aşılamada da yüzde 85’lerin üzerindeyiz ilimizde. Aynı oranı gençlerimizin göstermeleri halinde biz yaz aylarına çok iyi gireceğiz.Gençlerimizin, çocuklarımızın açık alanlarda parklarda bahçelerde gezdirilirken, oyun oynarken onlara da 
mutlaka benimsetmeliyiz” diye konuştu.

‘ÖZVERİ VE CANLA BAŞLA MÜCADELE EDİYORUZ’

Sahada büyük bir sağlık ordusunun canla başla mücadele ettiğinin altını çizen Kalkan, “Başından beri söylediğimiz gibi ciddi anlamda daha dinamik bir çalışma performansı sergileniyor sahada. Sağlıkçı arkadaşlarımız tepeden tırnağa gerçekten özveriyle çok yoğun bir mücadele sergiliyorlar. Bu gayretlerden sözünü ettiğimiz gibi sayılara da yansıyor. Burada kurallara uyma konusunda halkımızın  gösterdiği dikkatin artarak devamını bekliyoruz. Rehavete kapanılmasını asla istemiyoruz. Başında beri söyleye geldiğimiz kurallara şiddetle uyulmasını arzu ediyoruz” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
———————————
-Yazlıkçılardan detaylar
-Sağlık Müdürü Kalkan ile röp.
-Dron ile yazlık konutlar
-Sahil kesimi ve yazlıklar
-Vatandaşlardan detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR/TEKİRDAĞ,(DHA)-

========

GEZGİN ARICILAR SANDIKLI YAYLALARINDA ÜRETİM YAPIYOR

*- Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki yaylara konaklamaya gelen gezgin arıcılar bu yıl pandemiye rağmen üretimden vazgeçmedi.

*- Koronavirüse karşı bal, polen, apilarnil ve arı ekmeği gibi pek çok ürün üreten arıcılar, yaklaşık 2,5 ay bölgede kalıp, sezonunun ardından diğer bölgelere hareket edecek.

Her yıl Afyonkarahisar yaylalarında konaklayan 3 bin civarında arıcı, mayıs ayıyla bölgeye taşınmaya başladı. Koronavirüs Bilim Kurulu kararlarını takip ederek, kentin yaylalarını gezen arıcılardan yaklaşık 500’ü, Sandıklı ilçesinin yaylalarına yerleşiyor. Arıcılar, yaklaşık 2,5 ay konakladıktan sonra üretim sezonunun ardından diğer bölgelere hareket edecek. Bu süre içerisinde bağışıklık sistemlerini geliştirmekte büyük rol oynayan bal, polen, apilarnil, arı ekmeği ve arı sütü gibi ürünler üretecek arıcılar, özelikle bu yıl üretilen arı ürünlerinin önemli olduğunu söyledi. Arıcılar, arı ürünlerinin hücreleri yenileme, koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirme gibi özeliklere sahip olduğunu kaydetti.
‘MAYIS 15’İNDEN HAZİRANIN 20’SİNE KADAR KONAKLIYORUZ’
Mustafa Olgan, “Buralara mayıs ayının 15’inde ince bahara geliyoruz. Burada haşhaş poleni topluyoruz. Aynı zamanda haşhaş poleni üretimi yapıyoruz. Burada haziranın 20’sine kadar konaklama yapıyoruz. Sandıklı’da 500’ün üzerinde arıcı konaklıyor. Afyonkarahisar’da 3 binin üzerinde arıcı var. Belki daha da fazla var. Burada arımızı üretiyoruz. Polenimizi üretiyoruz. Eylül ayı gibi de cama geliyoruz” dedi
‘KORONAVİRÜSE KARŞI POLEN ÜRETİYORUZ’
Arıcı Mehmet Öcal, “Bu bölgeye 5-6 yıldır geliyoruz. Haşhaş poleni için geliyoruz. Haşhaş polenleri üniversitelerin araştırmalarına göre DNA kromozomlarını artırıyormuş. Tabii içerisinde yine vitaminler, proteinler var. Hücreyi yeniliyormuş. Koronavirüse karşı insanlara faydalı olması için polen üretiyoruz” diye konuştu.
‘HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMIŞ BULUNMAKTAYIZ’
Enver Kurtçu, “Polen ve arı ürünlerinin koronavirüse karşı etkili olduğu için üretim yapıyoruz. Yani hem kazancımız hem de insanlarımızın bünyelerinin gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Koronavirüs tedbirleri kapsamında 14 kuralını uyguluyoruz. Sağlık açısından her türlü tedbiri almış bulunmaktayız” dedi.
‘ONLAR DA BİZ DE ÜRETİME DEVAM EDİYORZU&
Alagöz köyü Muhtarı Ramazan Çetinkaya da şöyle dedi:
“Her yıl olduğu gibi bu yıl da köyümüze, bölgemiz yaylalarına arıcılar geldi. Bu arıcıların çalışmaları 2,5 ay sürüyor. Haşhaş polenleri alan arılar sayesinde haşhaş üretimimiz de artıyor. Virüse rağmen onların da bizim de üretimiz devam ediyor. Kuraklık var. Bizim için de zor oluyor. Arıcılarımız için de Karadirek çayımız var. Oranın suyu kesildi. Bu yıl su sıkıntımız var.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Kovana giren arıların yoğunluğundan görüntü
– Arı Kovanları geniş açı arıcılar arı kovanları içerisinde çalışırken görüntü
– Arıcılar kovanlarda ki arı peteklerini incelerken geniş açı görüntü
– Arıcılara kovandan petek çıkartarak incelerken yakın görüntü
– RÖP1:Mustafa Olgan(Arıcı) 
– Arıcı Mehmet Öcal Kovandan polen alarak kovaya katarken görüntü
– RÖP2:Mehmet Öcal(Arıcı)
– Arıcılar kap içerisinde haşhaş polen gösterirken görüntü
– RÖP3:Mehmet Kurtçu (arıcı)
– RÖP4:Ramazan Çetinkaya(Alagöz Köyü muhtarı)
– Haşhaş çiçeğinde arı görüntüsü

HABER- KAMERA: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar), (DHA) – 

====================

TÜRKİYE’NİN 80 MİLYON YILLIK LAV SÜTUNLARI TURİSTLERİ BEKLİYOR

BARTIN’da bulunan 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleştikten sonra oluşan bazalt kayalar, yeni normalleşme döneminde turistleri ağırlamayı bekliyor. Güzelcehisar Köyü Muhtarı Necmi Uyan lav sütunlarının herkesi büyülediğini, turistleri beklediklerini söyledi.  
Bartın’a 17 kilometre uzaklıktaki Güzelcehisar köyünde bulunan lav sütunları turistlerin ilgisini çekiyor. Lav sütunları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2011 yılında tabiat anıtı olarak ilan edildi. Lav sütunları, dünyada Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya’da, Türkiye’de ise sadece Güzelcehisar sahilinde bulunuyor. Diğer lav sütunlarının yatay olduğu bilinirken, Güzelcehisar sahilindekiler ise hem yatay hem de dikey olarak uzanıyor. Yemyeşil orman örtüsüyle denizin bütünleştiği lav sütunları beşgen ve altıgen şeklinde oluşumlar gösteriyor. Lav sütunların genişliği 50 ile 100 santimetreye, uzunluğu ise 100 metreye kadar ulaşıyor. 
4 yıl önce başlatılan “Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” kapsamında lav sütunlarının ziyaretçiler tarafından daha rahat gezilebilmesi için 800 metre uzunluğunda ahşap yürüyüş yolları, seyir terası ve iskeleler yapıldı. Güzelcehisar lav sütunlarını 4 yılda yaklaşık 500 bin kişi ziyaret etti.
Güzelcehisar Köyü Muhtarı Necmi Uyan, “4 yıl önce başlatılan rekreasyon projesi sonrasında köyümüzde bulunan 80 milyonluk lav sütunlarına yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi görmeye başladı. O günden bugüne çok fazla insanı köyümüzde ağırladık. Şu anda kısıtlamalar var o yüzden gelen olmuyor. Yeni normalleşmeye geçtiğimizde lav sütunlarımızı görmeye çok fazla turistin geleceğini tahmin ediyoruz. Herkesi bu doğa harikası lav sütunlarımızı görmeye bekliyoruz. Herkesi burada ağırlamaya hazırız.ö dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Lav sütunları dron görüntüleri
-Lav sütunları yürüyüş yolu
-Detay görüntüler
-Köy muhtarı Necmi Uyan röp.

Haber-Kamera: Ayhan ACAR/BARTIN,(DHA)

=======================

ÇORUM’DA YOL ORTASINDA ‘CENAZE’ ŞAKASI ŞAŞKINLIĞI

ÇORUM’da 3 arkadaş, akşam vakti yol ortasında yatan beyaz çarşaf giydirilmiş kişinin başında ağlayıp, sözde cenaze namazı kıldı. Araçları ile yoldan geçenler, şaşkınlık yaşadığı anları cep telefonu kamerasıyla kayda aldı, sosyal medyada paylaştı. 

Alaca ilçesi Yıldızhan Mahallesi’nde yaşayan Yusuf Demir, Hüseyin Bulut ve Batuhan Elikgenç isimli 3 arkadaş, akşam vakti sokak arasında yoldan geçen vatandaşlara şaka yapmak istedi. Arkadaşlardan biri, imam kılığına girerken, diğeri de, beyaz çarşaf giyerek yere yatırılan kişinin başında ağladı. Bu sırada aracıyla yoldan geçen sürücüler, gördükleri manzara karşısında şaşkınlık yaşadı. Bazı vatandaşlar, bir süre olup biteni izledi. Yakınları ile birlikte araçta bulunan bir sürücü ise, olanları cep telefonu kamerası ile ‘tövbe tövbe’ diyerek kayda aldı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler ilgi çekti. 

‘AMACIMIZ KORKUTMAK DEĞİL MİZAH’

Yusuf Demir, mizah amaçlı şaka yaptıklarını belirterek, “Uzun zamandır böyle bir şey düşünüyorduk. İnsanların tepkisini merak ettik. Amacımız korkutmak değildiö dedi.

Görüntü Dökümü:

————–

– Dört kişinin sözde imam eşliğinde  cenaze namazı kılması
– Sürücülerin şaşkınlığı
– Şaka yapan cençlerle sürücüler arasında geçen konuşmalar
– Şaka yapan üç gencin açıklamalar

Haber-Kamera: Yusuf ÇINAR/ÇORUM (DHA)

==================

KARPUZ VE MUZ AYNI SERADA YETİŞTİRİLDİ

*- Antalya’da bir serada aynı anda hem muz hem de karpuz yetiştirildi.

*- Muz serasına ekilen karpuzlar toplanırken, üretici Hasan Göktaş, muzların arasına ilk yıl için böyle bir ekim yaptıklarını söyledi.

*- Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin de Antalya’da karpuz üreticilerinin ilkbahar aylarında Türkiye’nin karpuz ihtiyacını karşılayabileceklerini ancak ithalatın durdurulması gerektiğini vurguladı.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde açık alanda ve örtü altında yaklaşık 15 bin dekar alana karpuz ekimi yapıldı. Geçen haftalarda kesimi yapılmaya başlanan karpuzlar Türkiye’nin her yerine gönderildiği gibi yurt dışına da ihraç ediliyor. Üreticiler, karpuzun hal satış fiyatının kilogramı 2 ile 2,7 lira arasında değiştiğini belirterek, fide, tohum, enerji ve gübre gibi maliyetlerin yüksek olduğunu söyledi. Manavgat’ta muz serasına ekilen karpuzlar ise görenleri şaşırtıyor. Bir tarafta muzların büyüdüğü serada, aynı anda yetiştirilen karpuzlar toplanarak satılmak amacıyla hale götürülüyor.
‘HİÇ ARA VERMEDEN ÜRETİME DEVAM ETTİK’
Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ilçede 420 bin dekar tarım alanı olduğunu ve bunun 15 bin dekarında örtü altı ve açık alan olmak üzere karpuz üretimi yapıldığını söyledi. Türk çiftçisi ve üreticisinin çalışmaya ve üretmeye gayret gösterdiğini belirten Rasim Metin, “Hiç ara vermeden üretime devam ettik. Üreticilerimiz ülkemizin ihtiyacını karşılamaya gayret gösteriyor. Karpuz üreticisinin en büyük sorunu girdi maliyetleri. Mazot, gübre, elektrik, sulama ücretleri, ilaç hepsi maliyet. Maliyetlerimiz yüksek, geçen yıllarda karpuz fiyatı maliyetinden aşağı düştü. Üreticimiz 60-70 kuruşa mal ettiği karpuzu 25-30 kuruşa satmaya çalıştı ama satamadı. Bizim bu fiyat dengesizliklerinden kurtulmamız gerekiyor” dedi.
‘DIŞARIDAN KARPUZ GELİP ÜLKEMİZDEKİ FİYATLAR DİP YAPMASIN’
Üreticiler olarak hükümetten karpuz ithalatının durdurulmasını istediklerini vurgulayan Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’deki üreticilerin ürettiği karpuz, ülkemize yeter. Yeter ki dışarıdan karpuz gelip ülkemizdeki fiyatlar dip yapmasın. Üreticinin beli bükülmesin. Hem karpuzda hem de diğer tarım ürünlerinde ithalat engellensin. Nasıl bütün ülkeler kendi çiftçilerini üreticilerini koruyorsa, bizim de hükümetimizden beklentimiz, tarım ürünlerinde Türk çiftçisi ve üreticisini koruyacak önlemleri alması.”
Hasan Göktaş’ın muz serasında karpuz yetiştirmesinin önemli olduğunu ve 2 ürünün de aynı anda yetişebileceğini gösterdiğini vurgulayan Metin, “Bu seradaki üretici arkadaşımız muz serasına karpuz ekmiş. Muzlar küçük olduğu için buraya karpuz ekilmiş ama muzlar büyüyünce bu olmaz. Şu anda iki ürünü aynı anda yetiştiriyor” diye konuştu.
Üretici Hasan Göktaş da serayı yeni kurduklarını ve ilk defa muz ektiklerini belirtirken, muz bitkilerinin yanına karpuz yetiştirme fikrini ise “Muz bahçesine karpuzu sadece ilk yıl için ektik. Hem muzlarımız küçüktü hem de bazı giderlerimizi karşılamak istedik. Bundan sonra muzlar büyüyeceği için bu karpuz burada olmaz” diye açıkladı. 
Karpuzun haldeki satış fiyatının 2 ila 2,7 lira arasında değiştiğini belirten Hasan Göktaş, karpuzun fiyatının kalitesine göre değiştiğini de sözlerine ekledi. Kendilerinin 11 dekarlık serayla birlikte açık alanda ekim yaptıklarını söyleyen Hasan Göktaş, “Burayla birlikte 250 dekarlık bir tarlaya da karpuz ekimi yaptık. Şubat ayının 25’inden mayıs ayının onuna kadar bölüm bölüm dikim yaptık. Buraya ve seraya aynı gün diktiğimiz ürünler var. Seradaki ürünleri bugün toplarken, açık alandaki ürünü haziranın 5’inde toplayacağız” dedi. Hasan Göktaş, Adana’da karpuzun toplanma zamanının geldiğini önümüzdeki günlerde karpuz fiyatlarının düşeceğini de söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Muz ve karpuz ekili seradan görüntü
– Karpuz toplayan işçiler
– Hasan Göktaş’ın Rasim Metin’e serayı anlatması
– Hasan Göktaş’ın karpuz kesmesi
– RÖP 1: Rasim Metin
– RÖP 2: Hasan Göktaş
– Tarlaya ekilen karpuzdan görüntü

HABER- KAMERA: Mithat ABAKAN/MANAVGAT(Antalya), (DHA) 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!