Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 6 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Seri katil kendisi için ‘Bu Mehmet Ali Çayıroğlu ne kadar cani?’ dedi
 
ORDU ve Samsun’da, 12 kişiyi öldürdüğü iddia edilen, bu kişilerden 5’iyle ilgili yargılandığı davada kasten öldürme suçundan 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan seri katil Mehmet Ali Çayıroğlu’nun (46), Şeker Köseoğlu’nu (60) öldürdüğü iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi. Çayıroğlu savunmasında, “Bu Mehmet Ali Çayıroğlu ne kadar cani. Nasıl böyle bir canilik olur?” diyerek, suçlamaları reddetti. 

Ordu’nun Akkuş ilçesinde şarküteri işleten Mehmet Ali Çayıroğlu, 2018 yılında 2 ayrı gasp olayının ardından yakalanıp, gözaltına alındı. Soruşturmada, Ordu ve Samsun’da 12 kişinin ölümüyle bağlantısı olduğu ortaya çıkan Çayıroğlu, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Genişletilen soruşturmada Mehmet Ali Çayıroğlu’nun 19 Ocak 2018 günü cezaevinden çıktığı, ilk cinayeti 10 Şubat 2018’de işlediği saptandı. Çok sayıda suçtan sabıkalı olan Mehmet Ali Çayıroğlu’nun 12 kişiyi yangın çıkararak, silahla ya da zehirleyerek öldürdüğü belirlendi.

8 CİNAYET DOSYASI ÜNYE’YE GÖNDERİLDİ
Ordu’nun Akkuş ve Ünye ilçelerinde işlenen 9 cinayetle ilgili soruşturma Akkuş Cumhuriyet Savcılığı’nca yapıldı. 8 cinayet ile ilgili soruşturmasını tamamlayan savcılık, dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi bulunan Ünye Adliyesi’ne gönderdi. Ünye Cumhuriyet Başsavcılığı da Mehmet Ali Çayıroğlu hakkında ‘yangın çıkarmak suretiyle eziyet çektirerek tasarlayarak öldürmek’, ‘gasp’ ve ‘yağma’ suçlarından 8 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 60 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Tamamı 2018 yılında işlenen 8 cinayetle ilgili hazırlanan iddianame, Ünye Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

‘5 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ’
Şubat ayında işlediği iddia edilen 3 ayrı olayla ilgili hakim karşısına çıkan Çayıroğlu, Sabri Güneş (68), Hasan Güneş (53), Zahide Güneş (59), Senayi Türedi (54) ve Ümit Türedi’yi (56) kasten öldürme suçundan 5 kez ağırlaştırılmış, nitelikli yağma suçundan ise 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dursun Kurt’un (70) ölümüyle ilgili delil yetersizliği nedeniyle Çayıroğlu’nun beraatine karar verildi.

ŞEKER KÖSEOĞLU CİNAYETİNDE HAKİM KARŞISINA ÇIKTI
Ünye’deki 8 cinayetten Şeker Köseoğlu’nun öldürülmesiyle ilgili tutuklu sanık Çayıroğlu hakkında ‘büyük veya küçükbaş hayvan hakkında hırsızlık’ ve ‘kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen davanın ikinci duruşması görüldü. Ünye Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan SEGBİS ile katılan Mehmet Ali Çayıroğlu, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, söz konusu kişiyi öldürmediğini ileri sürüp, beraatini istedi. 

‘YARDIM EDEN VARSA SÖYLESİN’ 
Şeker Köseoğlu’nun oğlu Necai Köseoğlu, sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını isteyerek, “Biz bir insanız. Bir evlat, bir annenin acısını yaşayınca bilir. Kendisi haricinde bildikleri veya ona yardım eden varsa söylesin. Vicdanı varsa söylesin. Bizim içimiz yandı. İçimizdeki ateş sönmez ama en azından su serper” diye konuştu.

Reklam Alanı

‘NASIL BÖYLE BİR CANİLİK OLUR’ 
Kendini savunan Çayıroğlu, “Bu çiftlikteki hayvanlar Mustafa Torun’un adına kayıtlı. Neden ben yargılanıyorum? Bu olaylar 1, 2, 3 kişinin yapabileceği olaylar değil. 1 hayvanı ancak 3 kişi araca yükleyebilir. Basınla beni yargılamayın. Size yalvarıyoruz. Ben böyle bir suç işlemedim. Bu Mehmet Ali Çayıroğlu ne kadar cani. Nasıl böyle bir canilik olur” ifadelerinde bulundu. 
Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştırıp duruşmayı erteledi. 
Öte yandan tutuklu sanığın, işlediği diğer cinayetlere ilişkin soruşturmaların ise sürdüğü öğrenildi.

ARŞİV GÖRÜNTÜLERLE

Haber: Mustafa KIRLAK ORDU-DHA

===============================

‘Çok yüksek riskli il’ Trabzon’da caddelerde insan yoğunluğu sürüyor

SAĞLIK Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre ‘Çok yüksek riskli iller’ arasındaki Trabzon’da cadde ve sokaklari insan yoğunluğu dikkat çekiyor.

Trabzon’da 100 bin kişide vaka sayısı 222,32‘ye gerilemesine rağmen kent ‘Çok yüksek riskli’ iller arasında yer alıyor. Vaka sayılarının yüksek olmasına rağmen kentin cadde ve sokaklarında insan yoğunluğu dikkat çekiyor. Trabzonlu vatandaşlar, tedbirlere uyulması çağrısında bulunuyor.

Şehirler arası kısıtlama gelmeden vaka sayılarını düşürmenin mümkün olmadığını savunan Barış Keleş, “Karadenizliler sıcakkanlı insanlar. Doğa var, yayla var, sahil var, köy var. Şehirler arası bir kısıtlama gelmedikten sonra vaka sayılarında düşüşler mümkün olmayacaktır. Popülasyon kalabalık, bölge insanı iç içe. Zaten insanlar kötü bir kış geçirdiler. Hem ticari olarak hem de psikolojik olarak. İnsanlar çok yıprandı, çok bunaldılar. Bu haraketlilik sürekli olacaktır. İnsanlar kendilerini deşarj etmek istiyorlar. Uzungöl’ü, Zigana Dağı’nı boş bırakmıyorlar. Giderken insanlar yalnız gitmiyor. Çoluk çocuk, eş dost, akraba derken kalabalık gidiyorlar. Yani bu bölgede vaka sayılarını kontrol etmek mümkün değilö şeklinde konuştu.

‘BÜTÜN TRABZON DIŞARIDA’
Kurallara uyulmadığını söyleyen Zeki Engal ise, “Trabzon’da vakaları önlemek mümkün değil. Her yer çok kalabalık. Bir mesafe yok. Maske bile burada burunlar dışarıda bırakılarak takılıyor. Kimse kurallara uymuyor. Ben 70 yaşındayım. Belli saatler verdiler bize. Sadece o saatlerde dışarıya çıkabiliyoruz. Ben uzun zamandır dışarıya çıkmıyordum. Bir hava alayım dedim. Bunaldık çünkü. Bir de baktım ki bütün Trabzon dışarıda. Yazık. Herkesin dikkatli olması gerekiyorö diye konuştu.

‘İNSANLAR SOSYALLEŞMEK ZORUNDA KALIYOR’
Şahin Karaoğlu ise, “İnsanlar sosyalleşmek zorunda kalıyorlar. Hayatlarını geçindirmek ve ihtiyaçlarını karşılamak zorunda insanlar. Sokaklar çok kalabalık. Biz zaten sıcakkanlı insanlarız. Çok yakın olduklarımızla kucaklaşmaya devam ediyoruz. Sadece yakın olmadıklarımızla mesafeli oluyoruz. Bu yüzden zaten virüs akraba, eş, dosttan bulaşıyorö ifadelerine yer verdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Trabzon meydan alanından görüntüler
-Kalabalıklardan görüntüler
-Vatandaş röportajları
-Muhabir (Aleyna KESKİN) anonsu
-Haber genel ve detay görüntüleri
Haber: Aleyna KESKİN Kamera: Selçuk BAŞAR TRABZON/DHA

========================

Muratpaşa’dan online sağlık danışmanlığı hizmeti
 
ANTALYA’da Muratpaşa Belediyesi, internette saatler süren aramalarla sağlık sorunlarına çözüm arayıp kendi teşhisini koymaya çalışan ilçe sakinleri için online sağlık danışmanlığı hizmeti başlattı. 1500 hekimin üyesi olduğu Dr. Sistem’le her Muratpaşalı, doktorlara internet üzerinden ulaşacak, mesajlaşır gibi soru soracak, fotoğraf, video gönderecek.

Muratpaşa Belediyesi, ilçe sakinlerinin hekimlere zaman ve mekan kısıtlaması olmadan ulaşmalarını sağlayacak online sağlık danışma hizmeti için merkezi Antalya’da bulunan online sağlık platformu Dr. Sistem’le protokol imzaladı. Dr. Sistem, pandemi döneminde hastaneye gitmeye çekinenlerin, internette saatler süren aramalarla sağlık sorunlarına çözüm arayanların, kendi teşhisini koymaya çalışanların tüm sorularına cevap olacak. Muratpaşa sakinleri, belediyenin web sitesi, www.muratpasa-bld.gov.tr. üzerinden bağlanacakları sistemde, bir yıl içinde 60 kez ücretsiz danışma hakkına sahip olacak. Sadece Muratpaşa’da ikamet edenlerin sahip olacağı bu özel hakla, ilçe sakinleri yaşadıkları sağlık sorunlarına ilişkin her soruyu uzman hekimlere sorabilecek. Muratpaşa Belediyesi, internet erişimi olmayan ya da internet kullanmayan ilçe sakinlerine ise 444 80 07 numaralı telefondan hizmet verecek.

DİJİTAL MUAYENE PLATFORMU
Sanal sağlık danışmanlığı düşüncesini Dr. Sistem projesiyle hayata geçiren Dr. Aykut Recep Aktaş, protokol imza töreninde, sisteme 1500 hekimin üye olduğunu söyledi. Sistemin, sanal sağlık danışmanlığının yanı sıra hangi doktora gideceğini bilmeyen hastaların hastalık sorgulama ve triaj programı yardımıyla en doğru hekimi bulmalarını sağladıklarını belirten Dr. Aktaş, şunları söyledi:

“En doğru hekimi bulduran ve daha sonra bu hekimleri onların karşısına çıkartan bir platform oluşturduk. Bu platformda bir mesajlaşma programında olduğu gibi insanlar sorunlarını direkt yazarak iletebiliyor. İsterlerse tetkiklerinin fotoğraflarını atabiliyorlar. Hastalıklarıyla ilgili videoları gönderebiliyorlar. İsterlerse görüntülü görüşebiliyorlar. Bir nevi dijital muayene platformu oluşturduk.”

YIL BOYUNCA 60 DANIŞMA ÜCRETSİZ
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise sağlık alanında belediye ve özel kuruluş iş birliğinin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Muratpaşa’da ikamet eden herkese, bir yıl içinde ister ayrı ister aynı hekime ücretsiz 60 danışma hakkı tanımlandığını belirten Başkan Uysal, “Sistem, belediyemizden bir talepte bulunmadan, bir yıl boyunca topluma tamamen ücretsiz sağlık danışmanlığı hizmeti verecek. Bütün komşularımıza hayırlı olsun. Muratpaşamız, Türkiyemize bir ilki, bir yeniliği daha yaşatmış oluyor. Hayırlı olsun. Türkiyemize yayılmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– web sayfasından görüntü
– Muratpaşa Belediye dış plan
– Protokol töreninde Dr. Aykut Recep Aktaş ve Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal yanyana
– Dr. Aktaş’ın açıklamaları
– Başkan Uysal’ın açıklamaları
– Protokolden görüntü
– web sayfası ve sayfa arayüzlerinden görüntü
HABER-KAMERA: ANTALYA, (DHA) – 

==========================

İki yerli patates çeşidinin daha satışı yapıldı

NİĞDE Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2005’ten bu yana yürütülen ıslah çalışmalarının ardından tescillenen tohumluk 10 yerli patates çeşidinden 2’sinin daha ihaleyle satışı gerçekleştirildi.

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak ile Hakan Gıda ve Tohumculuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Birol Güney arasında enstitüde imza töreni gerçekleştirildi. Uğur Pırlak, yürüttükleri ıslah çalışmaları neticesinde şu ana kadar 10 yerli ve milli patates çeşidinin ülke tarımına kazandırdıklarını söyledi.

Enstitüde geliştirdikleri çeşitleri pazarlama ve satış hakkını özel sektöre devrettiklerini ifade eden Pirlak, “‘Saruhan’ ve ‘Niğşah’ çeşidimizin çiftçilerimize ulaşması ve sofralarımızda yer alması için ihalesine çıktık. Yapılan ihale sonucunda Türkiye’nin önemli patates üretici firmalarından biri olan Hakan Gıda ve Tohumculuk tarafından 2 çeşidimiz alındı. 2 çeşidimizin pazarlama ve satış hakkını yapacağımız sözleşmeyle Hakan Gıda ve Tohumculuğa devrediyoruz. Bu süreçten sonra çeşitlerimizi ileri kademedeki tohumluk üretimlerini gerçekleştirip çiftçilerimize ulaştıracak. Enstitümüzde ıslah çalışmaları devam etmekte.  Gerek yemeklik gerekse sanayilik, hastalıklara dayanıklı patates çeşidi geliştirmeye de devam ediyoruz. İlk etapta 480 ton tohumluk üretimi yapılacak” dedi.

‘Niğşah’ ve ‘Saruhan’  çeşitlerinin çiftçiler tarafından tutulacağını umduğunu belirten Pırlak, “Bu çeşitler çok güzel özellikleriyle karşımıza çıkıyor. 2 çeşidimiz de yemeklik, orta erkenci, et renkleri sarı olan yemeklik çeşitlerimizdir. Özellikle Niğşah hasat sonrası parmak patatese uygun bir çeşittir. Bu çeşitlerimizin çiftçilerimiz tarafından tutulacağını umuyoruz” diye konuştu.

Hakan Gıda ve Tohumculuk AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Birol Güney ise “Bu çeşitleri sektöre kazandırdıkları için Patates Araştırma Enstitüsü’ne teşekkür ediyorum. Türkiye genelinde yaklaşık 25 dekar alanda tohumluk ve yemeklik üretimi yapıyoruz. Cips, parmaklık ya da yemeklik için birçok çeşit çalışıyoruz. Bunlara yerli ve milli çeşitlerimizi de dahil etmekten gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Görüntü Dökümü:
—————————-
– Patates çeşitlerinden görüntü
– Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak’ın açıklaması
– Hakan Gıda ve Tohumculuk AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Birol Güney‘in açıklaması
– İmzaların atılması
– Patateslerden detay görüntü
Haber-Kamera: Ali KADI/NİĞDE,(DHA)

=========================

Yakalama kararı olan şüpheli, polislere ateş açtı
 
MALATYA’da, hakkında yakalama kararı bulunan Emrah Batur (30), adresine baskın düzenleyen polislere ateş açtı. Ölen veya yaralananın olmadığı olayda Emrah Batur, teslim oldu.

Olay, öğle saatlerinde Orduzu Mahallesi Elmasuyu Caddesi’nde meydana geldi. Polis, ‘Kasten adam yaralama’ suçundan yakalama kararı bulunan Emrah Batur’un adresine operasyon düzenledi. Yapılan baskında Batur, polis ekiplerine tabancayla ateş açtı. Polis ekipleri de teslim olması için uyarı ateşi açtı. Ölen ya da yaralananın olmadığı olayda, Emrah Batur bir süre sonra tabancayla birlikte polis ekiplerine teslim oldu. Gözaltına alınan Batur, sorgulanması için emniyete götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————————-
– Olay yeri
– Polis ekipleri
– Özel Harekat ekipleri
– Kalabalıktan görüntü
– Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Taha AYHAN-MALATYA-DHA

==============================

Nüfusa Oranla en çok vakanın görüldüğü iller Karadeniz Bölgesi’nden çıkarken Samsun’daki artış korkuttu

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı güncel vaka sayısı haritasına göre 6-12 Mart tarihleri arasında nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü iller Karadeniz Bölgesi’nden çıktı. 27 Şubat-5 Mart haritasında 348,36 vakayla zirvede yer alan Samsun, son verilere göre 458,53’lü oranla yine ülke genelinde en yüksek vaka sayısının olduğu il oldu. Samsun’da uyarılara rağmen cadde ve sokaklardaki insan yoğunluğu dikkat çekti. Kentte önlemlerde üst düzeye çıkarıldı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre 6-12 Mart 2021 tarihleri arasında oransal olarak en çok vakanın görüldüğü iller yine Karadeniz Bölgesi’nden çıktı. İl bazlı koronavirüs haritasında geçen hafta 348,36 olan Samsun, 458,53’e yükseldi. Vaka artışıyla birlikte denetimler de artırıldı. Uyarılara ve denetimlere rağmen İlkadım ilçesine bağlı Mecidiye Caddesi’ndeki insan yoğunluğu dikkat çekti. Vaka artışına aldırış etmeyen bazı vatandaşlar, zaman zaman sosyal mesafe kurallarını da unuttu.

HES KONTROLÜ YAPILIYOR, BROŞÜR DAĞITILIYOR
Denetimleri artıran polis ekipler, kalabalık cadde ve sokaklarda Hayat Eve Sığar (HES) sorgulamasına devam ediyor. Kalabalığı kontrol altına almak için Mecidiye Caddesi’nin giriş ve çıkışlarına bariyerler çekildi, polis ekipleri vatandaşların HES kodlarını kontrol ettikten sonra caddeye girişlerine izin veriyor. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü’ne ait araçlar anonslarla vatandaşları uyarıyor, bilgilendirici broşürler dağıtılıyor.

‘BU ARTIŞ BENİ KORKUTUYOR’
Vaka artışının ciddiye alınmadığını ifade eden Nur Çay, “İnsanlar çok rahat davranıyor ama biz sokağa çıkmaya korkuyoruz. Mecburen bazı işlerimi halletmek için dışarı çıkıyoruz. Ancak keyfi sokağa çıkan çok insan var, çok duyarsız davranıyorlar. Sanki bir şey yokmuş gibi davranıyorlar, hastalık iyice ilerliyor. Hem Samsun hem ülkemiz çok karışık, bu artış bizi korkutuyor. O nedenle mecbur kalmadıkça dışarı çıkmıyorumö dedi.

‘GERÇEKTEN SOKAKLAR ÇOK KALABALIK’
Herkesin daha duyarlı olması gerektiğini belirten Orhan Kara, “İlla yasak mı gelmesi gerekiyor, gerçekten sokaklar çok kalabalık. Ben uzun bir aradan sonra ilk kez Mecidiye Caddesi’ne geldim. Aslında yasak uygulanmadan insanların duyarlı olması gerekiyor. Samsun’da bir de mutasyon virüs uyarısı var. Tam bitecek diyoruz yeniden artıyor.  Sanki bu virüs ülkemizden çıkmayacak gibi geliyor. 1 ay tam kapanma olsa el birliğiyle daha duyarlı davransak daha iyi olabilir” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————-
-Kalabalıktan detaylar
-Muhabir Zeynep Irmak Öcal’ın anonsu
-Anonslu uyarılardan detaylar
-HES kontrolünden detaylar
-Detaylar
-Vatandaşların röportajı
Haber-Kamera: Zeynep Irmak ÖCAL-Miraç ŞENTÜRK/SAMSUN, (DHA)-                                                                                                                    

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!