Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 6

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) RİZE’DE VAKALAR ARTTI, YENİ KARANTİNA TEDBİRLERİ GELDİ
 
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı güncel koronavirüs haritasına göre Rize’de, 100 bin kişiye düşen Covid-19 vaka sayısı bir önceki haftaya göre 250’den 404’e yükseldi. Kentte, pozitif vaka sayısı yüksek olan yerleşim yerleri karantinaya alındı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı güncel koronavirüs haritasına göre 27 Mart-2 Nisan 2021 tarihleri arasında Rize’de, 100 bin kişiye düşen Covid-19 vaka sayısı 250’den 404’e yükseldi. Vakaların yükseldiği yerleşim yerlerinde karantina uygulanıyor. Çamlıhemşin ilçesi Topluca, Ardeşen ilçesi Pirinçlik ve Güneysu ilçesi Kiremit köyleri artan vakalar nedeniyle karantinaya alındı. Kararlarla birlikte jandarma ekipleri köylerin giriş ve çıkışlarını kapatarak, denetimlere başladı. Sağlık ekipleri de köyde vatandaşlardan koronavirüs testi için numune aldı.

‘KÖYÜMÜZDEKİ KARANTİNA BİZİM İÇİN TEDBİRDİR’
Topluca köyünde oturan Dursunali Çamkerten, karantina kararı ile daha çok tedbirli olacaklarını belirterek, “Biz de tedbir olsun diye gelip testlerimizi yaptırdık. Önlem alınması gerekiyor, köyümüzdeki karantina bizim için bir tedbirdir. Tüm Türkiye dikkat etsin. Güzel bir yaz geçirelim” dedi.
Bursa’dan köyüne yeni dönen Havva Kayış da, “Ne oluyor bilmiyoruz, köyümüzü karantinaya aldılar. Hayatımız hep oldu maske, maskeleri çıkarmıyoruz ama sonuç ortada. Biz de Bursa’dan yeni gelmiştik. Artık çay vakti geldiği için yöreye gelenlerin sayısı da artacaktır” diye konuştu.
Evinde çorap örerek zaman geçirdiğini, kimseyle görüşmediğini söyleyen Fatma Parlak ise “Köyün çoğu koronavirüs olmuş, yayılmasın diye köyümüzü karantinaya aldılar. Herkes evinde kalırsa koronayı yenebiliriz” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Köyden detaylar
-Jandarma ekiplerinin yolu kapatması
-Sağlık ekiplerinin numune alması
-Vatandaş detayları
-Röportajlar
-Muhabir anonsu (Arzu ERBAŞ)

HABER:ARZU ERBAŞ KAMERA:DOĞANCAN İLEK/RİZE-DHA

=================================

Reklam Alanı

2) YEŞİL ALG PATLAMASI BURDUR GÖLÜ’NDE SU RENGİNİ DEĞİŞTİRDİ

BURDUR Gölü’nde son günlerde yaşanan tek hücreli yeşil alg patlaması sonucu göl suyunun rengi yeşilimsi ve kahverengi görünüm aldı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, bu durumun herhangi bir olumsuzluk içermediğini söyledi.

Burdur Gölü’nün özellikle güneydoğu sahillerinde yoğun olmak üzere; Şeker Plajı, Halk Plajı, Kuş Gözlemevi önleri ve Şeker İşçi Evleri sahilinde göl suyunun rengi değişti. MAKÜ Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, yeşilimsi ve kahverengi görünüm alan göldeki bu durumla ilgili Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açıklamada bulundu. Bu durumun gölde her yıl mart-nisan aylarında yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Gülle, gölde yaşanan tek hücreli yeşil alg patlamasının göle ya da canlılara herhangi bir zararının olmadığını ama göldeki yüksek fosfor miktarını göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

‘YEŞİL ALG PATLAMASI KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİL’
Prof. Dr. İskender Gülle, göldeki bu renk değişikliklerinin yoğun fitoplankton gelişiminin sonucu olduğunu belirterek, “Özellikle ilkbahar aylarında, bizim ilkbahar karışımı dediğimiz bir olay vardır. İlkbahar karışımı ile gölün dibindeki zengin fosfor ve azot gibi mineraller suya karışır ve etkili güneş ışığı ile fitoplanktonik organizmalarda çok yoğun gelişim görebiliriz. Bu duruma ‘ilkbahar patlaması’ diyoruz. Burdur Gölü’nde yaşanan tek hücreli yeşil alg patlaması kötü bir şey değil, bu algler aynı zamanda göl içindeki zooplanktonik organizmaların besinlerini oluşturuyor. Toksik ya da olumsuz bir durum söz konusu değil. Bu görüntü yaklaşık bir ay kadar devam eder. Her sene bu mevsimlerde görürüz bu durumu” dedi.

‘HER YIL DAHA ŞİDDETLİ GÖRECEĞİZ’
Yaz aylarında ise farklı alg patlaması olayı gerçekleştiğini aktaran Prof. Dr. Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaz aylarında görülen patlama daha ziyade siyanobakterilerden oluşan bir durumdur. Şu andaki durum endişe edilecek bir yapı değil. Fakat şunu vurgulamakta fayda var. Yapmış olduğumuz rutin analizlerde Burdur Gölü’ndeki fosfor seviyesinin 2000’li yıllardan sonra kademeli olarak artığını görüyoruz. Bu artış neticesinde her yıl bu alg patlamalarını daha şiddetli bir şekilde göreceğimizi tahmin ediyorum.”

‘BİR TARAFTAN SUYUNU KAYBEDERKEN, DİĞER TARAFTAN DA ZENGİNLEŞİYOR’
Göldeki fosfor seviyesinin artmasında etraftaki tarım ve mera alanlarından gelen fosfor yükü yanında, aynı zamanda kentin atık sularının tam arıtılmadan, azot-fosfor giderimi yapılmadan göle karışmasından kaynaklandığına işaret eden Gülle, şöyle devam etti:
“Bunun da yoğun bir şekilde etkisi var. Yani gölümüz bir taraftan suyunu kaybederken, diğer taraftan da zenginleşiyor. Göl ötrofik dediğimiz daha renkli, daha bulanık bir hal alıyor, nutrientler bakımından zenginleşiyor ve sonuçta biz bu görüntüyü daha sık göreceğiz. Gölün eski mavisi tam olarak kaybolmayacak ama ilkbahar ve yaz aylarında bu bulanık durumu daha fazla göreceğiz. Şu andaki durum olumsuzluk içermiyor.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Göldeki renk değişimi
– İskender Gülle’nin sahilde incelemeleri
– RÖP: İskender Gülle 
– Göl sahilinden detay

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

================================

3) KAYIP KÖPEĞİ LEYDİ’Yİ BULANA BİN LİRA ÖDÜL VERECEK

BURSA’nın İnegöl ilçesinde yaşayan Vedat Ay, ‘Leydi’ ismini verdiği kayıp köpeğini bulana bin lira ödül vereceğini duyurdu.

İnegöl’de yaşayan Vedat Ay’ın, ‘Leydi’ ismini verdiği Amerikan cocker cinsi köpeği, Hamidiye Mahallesi’ndeki iş yerinin bahçesinde, dün saat 16.00 sıralarında kayboldu. 2,5 yıldır baktığı köpeğini sokak sokak gezerek arayan Vedat Ay, köpeğini bulana bin lira ödül vereceğini belirtti. Ay, yaptığı açıklamada, “Leydi ismini verdiğim köpeğim, dün saat 16.00’dan beri kayıp. Her yerde aradım, bulamadım. İnşallah dışarıda kalmaz, çok ağlar. İnşallah biri bulur, evinde tutar. Kayboldu diye ağlıyorum. 2,5 yıldır benimle. Bulana bin TL ödül vereceğim” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Köpeğinden detaylar
-Vatandaşın açıklamaları

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)

=============================

4) DARİO MORENO’NUN PORTRESİ DOĞUMUNUN 100’ÜNCÜ YILINDA EVİNİN KARŞISINDAKİ DUVARA RESMEDİLDİ

ÇOCUKLUK ve gençlik dönemini İzmir’de geçiren ünlü piyanist, gitarist ve sinema oyuncusu Dario Moreno’nun portresi, doğumunun 100’üncü yılında evinin bulunduğu yerin karşısına resmedildi. Muralı duvara resmeden sanatçı Aksel Mengü, Moreno’nun renkli kişiliğini yansıtmak için detaylı araştırma yaptığını söyleyerek, çalışmanın 8 günde tamamlandığını ifade etti. Öte yandan rengarenk mural, vatandaşların ilgi odağı oldu.

İzmir’in Konak ilçesinde Tarihi Asansör’ün de yer aldığı Dario Moreno Sokağı’na ünlü piyanist, gitarist ve sinema oyuncusunu Moreno’nun portresi, 100’üncü yaş günü anısına resmedildi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi grafik bölümü mezunu Aksel Mengü (36) tarafından yapılan mural, 8 günde tamamlandı. Çocukluk ve gençlik dönemini İzmir’de geçiren ve İzmir aşığı olduğu bilinen Moreno’nun portresi, evinin karşısında bulunan duvarda yer alıyor. Yurdun çeşitli yerlerinde pek çok duvarı renklendiren sanatçı Aksel Mengü, “İzmir’e koronavirüs sebebiyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarıyla ilgili bir duvar resmi yapmak için gelmiştim, ancak sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir teklifi olunca burada geçirdiğim süreyi uzattım. Bu çalışma üç boyutlu bir çalışma, bu yüzden oldukça zor. Dario Moreno çok hareketli, çok renkli bir kişilik. Bunu yansıtmak benim için zordu. Çok fazla araştırma yaparak, eserlerine baktım ve sokağın nabzını tutarak, burada yaşayan kişilerle görüştüm. Ortaya böyle bir tasarım çıktı. Genel olarak gören kişiler eseri beğeniyor ve fotoğraf çektirmek istiyor. Eleştiren kişiler de oluyor, özellikle dudak kısmını abartılı bulanlar oldu. Arkamda iz bırakmak beni mutlu ediyor. İzmir’e böyle değerli bir sanatçının resmini yapmak onur verici” dedi.

‘DİKKAT ÇEKİCİ VE BAŞARILI BİR RESİM OLMUŞ’
Dario Moreno sokağı esnaflarından Özcan Bitik, “Ortaya bu kadar renkli bir çalışma çıkacağını düşünmemiştik. Çok güzel bir duvar resmi oldu. Dairo Moreno bulunduğumuz sokağın da ismi ve sanatçı İzmir aşığı biridir. Çok da güzel bir şekilde sokağımızda canlanmış oldu” diye konuştu.
Almanya’dan İzmir’e tatil için gelen Nebahat Kuzay da, “Asansörü gezmek için Dario Moreno sokağa geldik, ancak birden duvar resmi dikkatimi çekti. Çok dikkat çekici ve başarılı bir resim olmuş” diye konuştu. Vatandaşlardan Alparslan Akman ise, “Başta sanatkar arkadaşımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Muhteşem bir duvar resmi olmuş” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Duvardan genel detay görüntüler
-Sanatçının eseri tamamlamasından görüntü
-Aksel Mengü ile röp.
-Vatandaşlar ile röp.

Haber: Hande NAYMAN – Kamera: Can ÇUBUKÇIOĞLU / İZMİR, (DHA)

============================

5) LİSELİ MERT’E APPLE’NIN REKLAM YÜZÜ İÇİN DAVET
 
TRABZON’da lise öğrencisi Mustafa Mert Topal (17), ABD merkezli teknoloji şirketi Apple’a yaptığı reklam yüzü başvurusuna olumlu geri dönüş aldı. Milyonlarca başvuru arasında seçilmenin heyecanını yaşayan Topal, 20 Nisan’da ilk kez gideceği ABD’nin Kaliforniya eyaletinde reklam çekimlerine katılacak.

Kentte yaşayan lise öğrencisi Mustafa Mert Topal, ABD merkezli teknoloji şirketi Apple’ın internet ortamında başlattığı reklam yüzü ilanına şubat ayında başvuruda bulundu. Süper Lig ekiplerinden Trabzonspor’un alt yapısında da futbol oynayan Topal’ın olumlu geri dönüş aldığı başvurusu, kabul edildi. Genç, yazışmalar üzerine 20 Nisan’da ABD’ye davet edildi.
Hazırlıklarını sürdüren ve milyonlarca başvuru arasında seçilmenin heyecanını yaşayan Topal, yaşı tutmadığı için annesiyle birlikte ilk kez gideceği ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Apple Park Visitor Center’da reklam çekimlerine katılacak. Yaklaşık 4 ay bu ülkede kalacak olan Topal, reklam çekimlerinden kazanacağı parayı ise kendisinin yanı sıra 3 kardeşinin eğitimlerinin gelişimine yönelik yatırım amaçlı değerlendirmeyi hedefliyor.

‘NEDEN OLMASIN’ DEDİM’
Manken olma hayali taşıdığını anlatan Mustafa Mert Topal, “Arkadaşlarım arasında sürekli konuşuyorduk manken olma, oyuncu olma hayallerimizi. Onlarda sürekli bazı yerlere başvuru yapmamı söylüyorlardı. Bir gün yine böyle bir sohbetin ardından Apple’ın böyle bir ilan açtığını gördüm. ‘Neden olmasın’ dedim kendi kendime. Ve başvuru yaptım. Sonrasında olumlu bir şekilde döndüler bana. Çok şaşırdım. Yazışmalar başladı. İngilizce yazışmalar yapılıyordu, çeviri ile yazışmalara karşılık veriyordum. Daha sonra internet üzerinden birkaç mülakata girdim. Kabul edildiğimi ve Amerika’ya gelmem gerektiğini söylediler. Durumu aileme ilettiğimde inanamadılar. Sonra yazışmaları onlara gösterdiğimde çok şaşırdılar. Bu bir fırsat. İyi bir ücret karşılığında gideceğim. 20 Nisan tarihinde yolculuğumuz başlıyor. 4 aylık bir süre orada kalacağım. Çekimlerin ardından Trabzon’a geri döneceğim. Kazandığım ücretle birlikte ben ve 3 kardeşimin eğitimine harcayıp babamla birlikte yatırım yapacağız” dedi.

‘İLK DUYDUĞUMDA ÇOK ŞAŞIRDIM, İNANAMADIM’
Oğlunun reklam yüzü olacağına ilişkin söylemine ilk önce inanmadığını anlatan Sevinç Topal da gururlu olduğunu söyledi. Heyecanlı olduklarını kaydeden Topal, “İlk duyduğumda çok şaşırdım, inanamadım. Daha sonrasında maillerini bize gösterdi. Halen daha çok şaşkınım. Çok gururluyum. Şimdi oğlumla birlikte dilini bile bilmediğim bir ülkeye gideceğim. Oğlum için bunlar bir fırsat. Her zaman yanındayız. Umarım yolu açık olur” diye konuştu.

‘SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ’
Bülent Topal ise azimli olduğunu ifade ettiği oğluyla gurur duyduğunu söyleyerek, “Oğlumla gurur duyuyorum. Trabzonspor’un alt yapısında oynuyor. İlçede oturuyoruz. Her gün 3 saat idmanlara geliyor. Çok disiplinli ve azimli bir çocuk. Tipi, fiziği reklam yüzü olmaya çok uygun. Ama dünyaca ünlü bir şirkette reklam yüzü olması bizi de çok heyecanlandırıyor. Sabırsızlıkla ekranda onu izleyecek olduğum günü bekliyorum” ifadelerinde bulundu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
-Mustafa Mert Topal’dan görüntüler
-Ailesi ile birlikte görüntüler
-Annesi ile birlikte detaylar
-Mustafa Mert Topal ile röportaj
-Annesi, babası ve kız kardeşi ile röportaj
-Haber genel ve detay görüntüleri

Haber: Aleyna KESKİN Kamera: Selçuk BAŞAR – TRABZON/DHA

================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!