Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 6

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) ANTALYA’DA KOMŞULARIN TAŞLI SOPALI KAVGASI

ANTALYA’da sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günde 2 komşu aile arasında çıkan taşlı sopalı kavga, cep telefonu kamerasına yansıdı. 
Olay, dün akşam saatlerinde Kepez ilçesi Teomanpaşa Mahallesi’nde, iki komşu aile arasında yaşandı. Aileler arasında, henüz bilinmeyen nedenden tartışma çıktı. İki grubun tartışması, kısa sürede kavgaya dönüştü. Öfkeli aileler, taş ve sopalarla birbirine saldırdı. Kavga eden gruptan bazıları, tarafları ayırmaya çalışsa da başarılı olamadı. Cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde, beyaz atletli bir kişinin eline aldığı taşı karşı grupta olan kadına atacakken vazgeçtiği ve elindeki sopayla grup içerisindeki bir erkeğe vurmaya çalıştığı görülüyor. Grup içerisindeki bir çocuğun da bir kişiye sopayla saldırdığı görüldü.  
Kısıtlamanın olduğu saatlerde 2 komşu aile arasında çıkan kavga, vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasına yansıdı. Çekilen görüntüler sosyal medyada paylaşılırken, görüntüyü çeken kişinin küçük çocuğuna ‘Bakma oğlum’ demesi dikkati çekti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
(Cep telefonu görüntüleri)
– Sokakta 2 grup arasında sopalı kavga anı
– 2 kişinin birbirine sopayla saldırması 
– Küçük çocuğun sopayla saldırması 
– Beyaz atletli kişinin taşı atmaya çalışması 
– Kavgayı ayırmaya çalışanlar
– Genel ve detay görüntüler

HABER -KAMERA: Adem AKALAN/ANTALYA, (DHA)

=================================

2) ‘KADAVRADAN AKCİĞER VE İNCE BAĞIRSAK NAKLİ İÇİN ÖNCELİK TÜRK HASTALARDA’
 
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, ince bağırsak ve akciğer naklini hedeflediklerini açıklamalarının ardından yurt dışından çok sayıda hastanın kendileriyle iletişime geçtiğini belirterek, “Kadavradan nakil olacaklar için öncelik Türk vatandaşları” dedi.

Reklam Alanı

AÜ Hastanesi’nde, organ nakillerinin başladığı tarihten bugüne kadar 4 bin 830 böbrek, 647 karaciğer, 107 kalp, 78 pankreas, 5 yüz, 4 ekstremite ve 1 rahim nakli gerçekleştirildi. 2021 yılında 38 böbrek ve 26 karaciğer nakline imza atıldı. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Merkezi’nde başarılı böbrek, karaciğer ve kalp nakillerinin yanında, yüz nakli, çift kol nakli ve rahim nakli gibi operasyonlar da yapıldı.

NAKİL İÇİN YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP 
Kısa süre önce akciğer ve ince bağırsak nakillerini yapmayı hedeflediklerini duyuran AÜ Rektörü Özlenen Özkan, haberin yayılmasının ardından yurt dışından çok sayıda hastanın kendileriyle iletişime geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Özkan, organ nakillerinin insan hayatı için çok önemli olduğunu vurgulayarak, birçok hastanın tedavi için beklediğini aktardı. Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Elimizde belirli hasta listesi vardı ama haberlerin ardından daha çok arttı. İhtiyacı olan bize ulaşmaya çalıştı. Biz sağlam adımlarla gitmek istiyoruz. Koronavirüs bizi engelliyor. Yaptığınız işin ilki çok başarılı olmalı ki hem motivasyonunuz kırılmasın hem de bazı çevreler tarafından elbette hüsrana uğratılmayalım, insanların canını yakmayalım. Bu anlamda daha garantili gitmek gerekiyor. Hem ortamın korona açısından uygun olması hem de hastaların çok hazırlıklı olması lazım. En kısa zamanda bunu planlıyoruz. Her aşamasının eksiksiz olması çok önemli. Bir yerde takılırsanız o zaman çığ gibi büyüyor. Eksiklerimizi tamamladıktan sonra kısa zamanda bu ameliyatı yapmayı planlıyoruz. Antalya dışından, hatta yurt dışından bize ulaşanlar oldu. En güzelini yapmak için elimizde geleni yapmaya çalışacağız” diye konuştu.

‘NAKİL SONRASI KOMPLİKASYONLARLA BAŞ ETMEK TECRÜBE GEREKTİRİYOR’
Tüm yapılan organ nakillerinin çok zor olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özkan, nakil sonrası gelişebilecek komplikasyonların çok önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Her yerde naklin yapılması da uygun değil, çünkü çok ciddi komplikasyon sonuçları var. Ne kadar çok hastaya uygularsanız komplikasyonlarınız artıyor. Bu kaçınılmaz gerçek. Bu anlamda çok tecrübeli yerlerin yapması gerekiyor. Yeter ki komplikasyonlarla baş etmeyi başarabilsinler. Kesinlikle ameliyatlar çok zor, sonrasında komplikasyonlarla baş etmek tecrübe gerektiriyor. Bu anlamda hepsi çok gerekli ama çok tecrübeli yerlerde yapılması gereken, insan hayatı için önemli ameliyatlar” dedi.

‘NAKİLLER KORONA NEDENİYLE BEKLEMEDE’
Prof. Dr. Özlenen Özkan, nakillerin bir kısmını canlıdan bir kısmını ise kadavradan yaptıklarını belirterek, “Canlılardan yapılanlarda donörüyle beraber gelecek insanlar aradı. Bize e-mail atıp iletişime geçtiler ama korona nedeniyle biraz daha beklemekte fayda var. Ancak kadavradan olacaklar için öncelik Türk vatandaşlarında. Şu an yurt dışı hastaları için uygun görünmüyor” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Üniversitenin dış plan görüntüsü
– Rektörlük binasının dış plan görüntüsü
– Rektör Özkan’ın detay görüntüsü
– RÖP 1: Rektör Özlenen Özkan 
– Rektör Özkan’ın ameliyat kıyafetiyle ve doktorla görüntüsü
– Bir organ nakil ameliyatından detay görüntüler
– Genel ve detay görüntüler

HABER: Aslı DURAN-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,(DHA)

===========================

3) (ÖZEL)
450 YILLIK ÇEŞMELER 6 AY SONRA AKMAYA BAŞLADI
 
ERZURUM merkez Yakutiye ilçesi Altunbulak Mahallesi’nde, 450 yıl önce Osmanlı döneminde yapıldığı tahmin edilen çeşmeler, suyu kurumasından yaklaşık 6 ay sonra yeniden akmaya başladı. 

Erzurum’a 15 kilometre uzaklıktaki merkez Yakutiye ilçesine bağlı Altunbulak Mahallesi’ndeki tarihi çeşmeler, geçen yıl ekim ayı sonunda kurudu. 450 yıl önce yapıldığı tahmin edilen Altunbulak ve Gümüşbulak isimleri verilen iki çeşmenin kuruması mahalleliyi endişelendirdi. Jeoloji Mühendisleri Odası yöneticilerinin yeraltı sularının azalması nedeniyle kuruduğunu açıkladığı tarihi çeşmelerden Nisan ayında su akmaya başladı. Aralık 2020’de 15, Ocak’ta 16, Şubat’ta 17, Mart ayında ise metrekareye 75 kilogram yağışın düştüğü Erzurum’da, yeraltı sularının artmasıyla çeşmelerin akmaya başlaması mahallelinin yüzünü güldürdü. 
Mahalleli Vahdettin Bezirganoğlu, 10’uncu ayın sonunda çeşmelerde akan suyun kuruduğunu söyledi. İlk defa bu kış sezonunda suyun kesildiğini belirten Bezirganoğlu, eriyen kar sularının yeraltı sularını yükseltmesiyle çeşmelerin suyunun aktığını söyledi. 
Tarih araştırmacısı Abdurrahman Zeynal, Erzurum’un çeşmelerinin çok meşhur olduğunu belirterek, “Altunbulak köyündeki bu çeşmeler asırlardan beri sularını akıtıyordu. Eylül ayında kuruyan çeşmelerin tekrar gürül gürül akması bizleri de sevindirdi” dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Altunbulak Mahallesi tabelası (arşiv)
-Çeşmelerden görüntü (arşiv)
-Mahalleye giriş tabelası
-Mahalleden detay görüntü
-Arazi zemininde biriken sular
-Suları akan çeşmeler
-Mahalle sakinlerinin çeşme başında konuşması
-Vahdettin Bezirganoğlu ile röp
-Çeşmelerden görüntü
-Abdurrahman Zeynal ile röp
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Salih TEKİN – Kamera: Oktay POLAT / ERZURUM, (DHA)

================================

(ÖZEL)
4) ÇOCUKLUK HAYALİNİ ÇOCUKLARLA YAŞIYOR
 
ÇOCUKLUĞUNDA hayranlık duyduğu basketbolu, okulundaki 1 top ile 70 arkadaşıyla oynayarak öğrendiği için büyüdüğünde köy okullarındaki çocuklara basketbol topu, ayakkabı ve forma dağıtmayı hayal eden Emre Mahmut Şimşek (36), antrenör olduktan sonra il il gezerek öğrencilere spor malzemeleri dağıtıyor.

Antalya’da özel bir okulda basketbol antrenörlüğü yapan Emre Mahmut Şimşek, Hakkari’de dünyaya geldi. Basketbolu çok seven Şimşek, çocukluğunda okulundaki 1 top ve pota ile 70 öğrenci bir arada oynayıp, kendisini geliştirdi. Eski milli basketbolcu Necati Güler’e hayranlık duyan Şimşek, basketbol öğrenirken yaşadığı zorluklardan dolayı kendisine, büyüdüğünde çocuklara basketbol topu dağıtacağı sözünü verdi. Bölgesel lig takımlarında forma giyen Şimşek, özel okulda antrenör olarak göreve başladıktan sonra sevgi ve bilgiyi paylaşma arzusuyla çocukluk hayalinin peşinden koştu.
Çocukluğunda basketbol topu olmadığı için yaşadıklarını başka çocukların yaşamasını istemeyen Şimşek, 3 aydır Türkiye’nin 81 ilinde köy okullarına giderek top, ayakkabı, forma, pota dağıttı. Beden eğitimi ve sınıf öğretmenleri aracılığıyla pota ve basketbol topu sıkıntısı olan okulları ziyaret eden Şimşek, 130 köy okulunda öğrencileri sevindirdi. Özel basketbol dersi verdiği sporcularından ücret almayan Şimşek, bunun karşılığında velilerinin desteğiyle temin ettiği malzemeleri köy okullarındaki öğrencilere bağışlıyor.

MİLLİ BASKETBOLCULAR DA DESTEK OLUYOR
Köy okullarında eğitim gören öğrencilerin sosyal aktivitelerinin gelişimini sağlamayı, basketbolu sevdirmeyi amaçlayan Şimşek, izinli olduğu günlerde aracıyla il il gezerek malzeme dağıtıp öğrencileri mutlu ediyor. Şimşek, “Basketbol topu veya malzemeleri armağan ettiğim okuldaki öğrencileri spor yaparken izlemenin gururunu yaşıyorum. Hayatım boyunca okullarda öğrencilere basketbol malzemesi dağıtmaya devam edeceğim” dedi.
Sosyal medya hesabından malzeme dağıtımı yaparken çocuklarla sevincini paylaşan Şimşek, “‘1000basketboltopu’ kullanıcı adıyla sosyal medya hesabımdan yaptığım paylaşımları zaman zaman gören milli basketbolcular, antrenörler ya da iş insanları bana malzeme desteğinde bulunuyor. Bazı zamanlar görev yaptığım okuldaki öğrencilerin velisi destekte bulunuyor. Özel ders verdiğim öğrencilerden ders ücreti almıyorum, aileleri de malzeme dağıtımına top ya da ayakkabı, forma alarak destek veriyor. Bu gönüllü oluşum beni çok mutlu ediyor. Malzeme dağıttığım okullarda bazen öğrencilerin tahtadan yapılan potalarda basketbol oynadığını, ayakkabı veya basketbol topu olmadığını görüyorum. Basketbolu hiç oynamayan çocuklar da verdiğimiz hediyelerden sonra bu spora ilgi duyuyor. Bir çocuğun hayatının değişmesine, başarılı bir sporcu olmasına faydam olursa benim için en büyük mutluluk” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————-
– Mahmut Şimşek’in basket sahasında top ile oynaması
– RÖP: Mahmut Şimşek 
– Basketbol toplarını kasaya koymasından görüntü
– Çocukların basketbol antrenmanından görüntü
– Mahmut Şimşek’in çocuklara top sürmeyi göstermesi
– Okul bahçesindeki antrenmandan farklı açılardan görüntüler
– Genel ve detay görüntüler

HABER-KAMERA: Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA) – 

=============================

5) BU OYUNCAK DÜKKANINDA HER ŞEY ÖZEL ÇOCUKLAR İÇİN
 
MERSİN’de yaşayan Dağgeçen ailesi, down sendromlu çocukları Sezer’den (4) etkilenerek özel çocukların gelişimine katkı sağlayacak oyuncak dükkanı açtı. Özel çocukların doğru eğitimle konuşma ve davranış becerilerinin artabileceğini belirten baba Sevhan Dağgeçen (35), ailelerin çocuklarını eve kapatmamalarını istedi.

Sevhan-Sinem (30) Dağgeçen çifti, çalıştıkları giyim mağazasının kapanması üzerine işsiz kaldı. Bir süre evde oturan çift, down sendromlu oğulları Sezer Demir’den etkilenerek özel çocuklar için oyuncakçı dükkanı açmaya karar verdi. Çift açtıkları oyuncakçıda özel çocukların gelişimine katkı sağlayacak, konuşma ve hareket becerilerini artıracak oyuncuklar satmaya başladı. Özel çocuk sahibi ailelerin ilgisinden memnun olduklarını belirten Sevhan Dağgeçen, amaçlarının özel çocukların gelişiminde ailelere katkı sağlamak olduğunu kaydetti.
Özel çocuklarına oyuncak almaya gelen ailelere daha iyi yardımcı olmak için Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde eğitim de gören Sevhan Dağgeçen, “Eşimle birlikte işsiz kalınca bir süre evde oturduk. Bu sürede çocuklarımızla vakit geçirdik. Çocuklarımızdaki gelişimi görünce diğer özel çocuklar için ne yapabiliriz diye düşündük ve burayı açtık. Özel çocukların dil, konuşma ve fiziki gelişimini destekleyecek ürünler satıyoruz. Ses kartları ile çocukların konuşma becerileri artırılıyor ya da parmak ağırlıkları ile el gelişimleri sağlanıyor. Diğer oyuncakçılardan farklı olmak istedikö dedi.

‘ÖZEL ÇOCUĞA SAHİP OLMAK AYIP DEĞİL’
Ailelerin ilgisinden memnun olan Dağgeçen, “Özel çocuğa sahip olmak ayıp bir şey değil. Ailelerin önce kendilerinin kabullenmesi gerekiyor. Biz bu konuda kendimizi geliştirdik. Çocuğumuza nasıl daha iyi bir eğitim verebiliriz diye araştırmalar yaptık ve bunu başardık. Açtığımız oyuncakçıda da özel çocukların gelişimine katkı sağlayacak ürünler satıyoruz. Buraya gelen çocuklar oyuncaklarını seçerek mutlu oluyor. Gelen ailelere doğru, eğitici oyuncakları tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————————-
-Dükkanda satılan oyuncakların görüntüsü
-Dağgeçen ailesinden detaylar
-Sevhan Dağgeçen’in oyuncakları anlatması
-Sevhan Dağgeçen ile röp
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)

===========================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!