Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 7

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) SASON’DAKİ ERMENİLERDEN ‘SOYKIRIM’ RAHATSIZLIĞI
 
OSMANLI döneminde Ermeni nüfusunun yoğun olduğu yerleşimler arasında bulunan Batman’ın Sason ilçesinde yaşamayı sürdüren Ermeniler, 1915 olayları nedeniyle ‘soykırım’ ifadesinin kullanılmasından dolayı rahatsızlık yaşadıklarını söyledi. 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı eteğindeki Yolüstü köyünde Müslümanlarla bir arada yaşayan Ermeni Celal Kabe ve Nuri Taş, ABD Başkanı Jeo Biden’in 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelediği konuşmasını kınadı. 

Osmanlı döneminin Ermeni nüfusunun yoğun yaşandığı ve çeteciler tarafından birkaç kez ayaklanmasının yapıldığı Batman Sosan ilçesinde yaşamını sürdüren Ermeni aileler, DHA’ya konuştu. 1915’te yaşanan olayların, bu yıl ABD Başkanı Jeo Biden tarafından ‘soykırım’ olarak nitelendirilmesi, Sason’daki Ermenilerin tepkilerine neden oldu. Her yılın 24 Nisan’ın da halklarına yönelik böylesi ifadelerin kullanılması kendilerini rahatsız ettiğini aktaran Ermineler, yüz yıllardır Müslümanlar ile barış içinde yaşadıklarını kaydetti. Sason ilçesindeki 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı eteğindeki Yolüstü köyünün 15 haneli Çalışlar mezrasında yaşayan 2 çocuk babası Ermeni Celal Kabe (60), ‘soykırım’ iddialarına ilişkin açıklamaları kınadıklarını söyledi. Kabe, “Gerçekten bu konuşma ve benzeri tartışmalar bizi rahatsız ediyor, huzurumuzu kaçırıyor. Biz bugüne kadar burada herhangi bir ayırımla karşılaşmadık. Ermenilerin eski yerleşim birimi çevresindeki Müslüman vatandaşlarla dost ve kardeşçe yaşıyoruz” dedi.
‘KIZ ALIP KIZ VERDİK, AKRABA OLDUK’
Büyüklerinden de geçmişe dair kendilerine olumsuzluklara yönelik herhangi bir şeyin anlatılmadığını hatırlatan Kabe, Müslümanlarla kız alıp verdiklerini ve artık akraba olduklarını aktardı. Kabe, “Çevremizdeki yerleşim biriminde oturan vatandaşların çocuklarıyla bizim çocuklarımız aynı sokakta aynı evde oyun oynuyor. Çocuklarımız, pandemi öncesinde aynı minibüse binip taşımalı eğitimden yararlanıyordu. Burada hiçbir vatandaştan ayrı bir muamele görmedik. Kız alıp kız verdik, akraba olduk. Geçmişte ne olup bittiğine dair büyüklerimizden bize bir şey söylenmedi. Paskalya bayramımıza çevredeki vatandaşlar geliyor. Biz de Müslüman kardeşlerimizin dini bayramlarını kutluyoruz. İki kültür bir arada yaşıyor. Bundan daha ne güzel olabilir ki?” diye konuştu.
‘ARTIK ÜZERİMİZDEN OYUN OYNAMASINLAR’
Çalışlar mezra sakinlerinden ve 5 kişilik ailesinin geçimini çiftçilikle sürdüren Ermeni Nuri Taş (41) ise ABD Başkanı Jeo Biden’ın konuşmasının siyasi söylem olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Bu açıklama ve konuşmalardan artık bezdik. Bu söylemleri de samimi bulmuyoruz. ABD Başkanı Biden’ın konuşması tamamen siyasi söylem. Lütfen artık ikide bir bu soykırım iddialarına yönelik açıklamalar yapılmasın ve bizim üzerimizden de oyun oynamasınlar. Dış güçler hep bu meseleyi kullanıyor. Kimseyle bir sorunumuz yok. Müslüman kardeşlerimizle hoşgörü içinde yaşamımızı sürdürüyoruz. Kimse bizim üzerimizden oyun oynamasın. Büyüklerimizden soykırım diye bir şey duymadık.”
‘ERMENİ VATANDAŞLARI KORUDUK’
9 çocuk babası 65 yaşındaki Mehmet Emin Bayram da, Müslümanlar olarak Ermenileri her zaman koruduklarını ifade ederek, onlarla bir arada yaşamaktan mutlu olduklarını belirtti. Bayram, “Biz Ermeni vatandaşları hep koruduk. Onlar da hep yanımızda oldular. Dedelerimizden de babalarımızdan geçmişe yönelik olumsuzluklara dair bir şey duymadık. Ermeni asıllı vatandaşların yoğun yaşadığı bu bölgede, bu vatandaşlara bugüne kadar kimsenin bir ön yargısı olmadı. Çünkü bizim çocuklarımız ile onların çocukları bir birinden kopmadı. Kimse bizi karşı karşıya getirmesin. Kız alıp verdik, akraba olduk. Bizler hep hoşgörü içinde yaşadık. Öyle de devam edeceğiz” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———
Köyünden görüntü
Ermeni ailelerle röportaj 
Köylülerin görüşü
Genel ve detay görüntüler
Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN,(DHA)

=========================================

2) YARIM ASIRLIK NALBANT, SON ÇİVİLERİNİ ÇAKIYOR
 
MANİSA’da, babasından öğrendiği nalbantlığı 55 yıldır sürdüren Mustafa Kemal Işınak (65), kaybolmaya yüz tutan mesleği ayakta tutmaya çalışıyor.

Motorlu taşıtların yaygın olmadığı dönemlerde, yük taşımacılığında kullanılan at, eşek ve katırların nallarını yapan, takan ve hayvanların tırnaklarını kesen nalbantların Manisa’daki son temsilcisi Mustafa Kemal Işınak, 55 yıldır mesleğini sürdürüyor. Yunusemre ilçesinde yaşayan evli ve 2 çocuk babası Işınak, nalbantlığa 10 yaşında babasının yanında çırak olarak başlayarak öğrendi. Daha sonra nalbant bir ustanın daha yanında çalışan Işınak, yarım asrı aşkındır atların ayağına nal çakıyor. Motorlu araçlarının yaygınlaşmasıyla günümüzde işleri azalan Işınak, teknolojiye karşı direnerek, mesleğini geleceğe taşımaya çalışıyor.
‘MESLEĞİMİZ KAYBOLDU DESEK YERİDİR’
Mesleğe ilk başladığında aşırı yoğun olduklarını şu anda ise haftada 1 veya 2 ata nal çaktığını dilen getiren Işınak, “Babam nal imalatı yapıyordu. Babamdan nal yapmayı öğrendim. Manisa’nın en güzel nalbant dükkanında nalbantlık mesleğini ise Arif ustadan öğrendim. Mesleğimiz kayboldu desek yeridir. Haftada gelirse 1-2 ata nal çakıyoruz. Yaklaşık 55 senedir bu işi yapıyorum. Piyasada nalbant yok denecek kadar az artık. Yapanlarda bu işi bilmeden ve görmeden yapan insanlar. Türkiye’de hem nalı yapacak hem de çakacak çok az insan var. Mesleğe ilk başladığımda bizim için muazzam dönemlerdi. Ortalama günde 15-20 ata nal çakıyorduk. Manisa’da 7 nalbant vardı ama her evde de 2 at vardı. O zaman nakliyat yoktu. Zengin insanlar fayton tutarlardı, alışverişini yapar evlerine yine faytonla dönerlerdi. Eskiden ihtiyaçtı, şimdi ise zevk oldu. Bağı bahçesi olan binmek için at besliyor” diye konuştu.
‘NALBANTLIĞA KALSA KARNIMI DOYURAMAM’
Işınak, artık nalbantlıktan çok nal üreterek geçimini sağladığını belirterek, “Zaten yaşlandım. Nalbantlığa kalsa karnımı doyuramam. Ürettiğim nalları satıyorum. Haftada 2 at gelse 150-250 liradan yapsam ne olacak. Hepsi para olsa ne olacak. Dükkanımı bağ evi gibi kullanıyorum. Sağlığım olduğu müddetçe de nal üretip satmayı düşünüyorum” dedi.

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü
———————–
– Mustafa Kemal Işınak’ın nal yapımından detay
– Mustafa Kemal Işınak’ın iş yerinde çalışması
– Mustafa Kemal Işınak’ın atın ayağına nal çakması
– Mustafa Kemal Işınak ile röp

Haber-Kamera: Ersan ERDOĞAN/ MANİSA, (DHA)- 

========================================

3) NAKİL SIRASINDA KARIŞAN CENAZEYE ULAŞILDI
 
İSTANBUL’da yaşamını yitirdikten sonra toprağa verilmek üzere memleketi Siirt’e gönderilirken nakil sırasında cenazesi karışan Gurbet Daban’ın cenazesi Sakarya’da bulundu. Daban’ın cenazesi, ailesi tarafından daha önce planan Siirt yerine, Diyarbakır’da toprağa verildi.

Olay, dün Siirt’te meydana geldi. İstanbul’da böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Gurbet Daban’ın cenazesi, içinde 4 cenazenin daha bulunduğu nakil aracıyla memleketi Siirt’e gönderildi. Araçtaki 4 cenaze farklı illerde ailelerine teslim edildi. Ercan Daban da Siirt’te annesine ait olduğu belirtilen cenazeyi nakil aracından alarak defin öncesi Sancak Çarşı Camisi’ne götürdü. Burada, cenaze namazı öncesi yakınları cenazenin Gurbet Daban’a ait olmadığını fark etti.
DABAN’IN CENAZESİNE SAKARYA’DA ULAŞILDI
Ercan Daban, annesinin cenazesinin kayıp olduğunu öne sürerek yetkililerle görüşme yaptı. Yapılan araştırmayla Daban’ın cenazesinin Sakarya’da olduğu, Siirt’e gelen cenazenin ise Sakarya’da toprağa verilmesi gereken Hatice Özmen’in (71) cenazesi olduğu anlaşıldı. Karışıklığın tespit edilmesiyle Özmen’in cenazesi Sakarya’ya, Gurbet Daban’ın cenazesi ise daha önce planlanan Siirt yerine Diyarbakır’ın Bismil ilçesine gönderilerek, toprağa verildi.

Görüntü Dökümü
————
Cenaze Nakil aracı
Cenaze Sahiplerinin beklemesi
Cenaze yakını ile röp.
Cenaze Sahiplerin, cenaze nakil yetkilileri tartışması
Genel ve Detay
Haber ve Kamera: Mehmet Yücel DURAK SİİRT, (DHA)

=========================================

4) ÖNCE KAPISINA ÇIKTIĞI, SONRA TAVANINA OTURDUĞU OTOMOBİLLE İLERLEYEN SÜRÜCÜ VE ARKADAŞINA CEZA

ANTALYA’da otomobilinin önce kapısına basarak, ardından da tavanına oturarak yolda ilerleyen sürücü ve yanındaki arkadaşına 9 bin 133 TL para cezası uygulandı.

Korkuteli’de dün 07 FHS 49 plakalı otomobille seyir halinde olan R.A., kapıyı açıp sol ayağıyla kapıya basarken, sağ eliyle de direksiyonu tutup ayakta duracak şekilde otomobili kullanmaya başladı. Bir süre sonra direksiyonu da bırakan R.A., arkasından kendisini cep telefonuyla görüntüleyen arkadaşına poz verdi. R.A., tehlikeli bir şekilde seyir halinde devam ederken, otomobilin üzerine de çıktı ve iki ayağını sürücü tarafında bulunan açık kapıya uzatıp, tavanda oturdu. Yan koltuğunda bulunan arkadaşı ise sürücü koltuğuna gelerek önce cep telefonuyla gelen motosikletli arkadaşlarını çekti, daha sonra ise o da iki ayağını otomobilden dışarı sarkıttı. R.A. ve arkadaşı bir süre bu şekilde otomobille ilerlerken, rahat tavırları dikkati çekti.
‘AYAKTA GENE KULLANIRIM’
Tehlikeli bir şekilde karayolunda seyreden R.A., sosyal medyada paylaştığı görüntüleri, ‘Ayakta yine kullanırım’, ‘Otomatik şoförsüz hız sabitleyici Tofaş’tan daha fazlası’ yazılarıyla paylaşırken, her yazının ardına ise gülen yüz ifadesi koydu. 
SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTI, TEPKİLER SONRASI KALDIRDI
R.A., otomobille yaptığı tehlikeli sürüşü ve hareketleri ise sosyal medyasında müzik eşliğinde paylaştı. Ölüme meydan okunan görüntüler sosyal medyada yayılmasının ardından tepki topladı. Bunun üzerine R.A., görüntüleri kaldırdı. Kaldırmasına rağmen bazı kullanıcıların videoları paylaşmaya devam etmesine sinirlenen R.A., tepki gösterdi.
PARA CEZASI UYGULANDI
Tehlikeli araç kullanan sürücünün bulunması için Korkuteli İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri çalışma başlattı. ‘Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak’ suçundan adli işlem yapılan R.A. ile araçta bulunan A.T.’ye sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettikleri gerekçesiyle 3 bin 150’şer lira ve 2 bin 833 lira trafik cezası olmak üzere toplamda 9 bin 133 TL ceza uygulandı.

Görüntü dökümü 
————————–

-Tehlikeli araç sürüşünden genel ve detaylar 

Adem DURMAZ/KORKUTELİ (Antalya), (DHA)- 

=========================================

5) MARDİN’DE PASKALYA BAYRAMI KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİYLE KUTLANDI
 
MARDİN’de, Hz. İsa’nın yeniden dirilişi olan Paskalya Bayramı Kırklar Kilisesi’nde koronavirüs önlemleriyle kutlandı. 

Mardin’de yaşayan Süryaniler, Paskal Bayramı’nı Kırklar Kilisesi’nde düzenledikleri ayinle kutladı. Koronavirüs önlemleri kapsamında rahip Gabriel Akyüz’ün yönettiği ayinde, koronavirüs salgının bitmesi için dualar edildi.
Ayinin ardından konuşan Kırklar Kilisesi Vakıfı Genel Sekreteri Murat Özberk, pandemi nedeniyle Paskalya Bayramı’nı buruk kutladıklarını söyledi. Paskal Bayramı’nı her yıl coşkulu şekilde kutladıklarını söyleyen Özberk,
“Maalesef pandemiden dolayı hüzünlü bir bayram yaşıyoruz. Kiliseye, sınırlı bir şekilde cemaatimizi almaya çalıştık. Bugün bizim için çok önemli bir gün. Paskalya Bayramı bugün ülkemize ve dış ülkelerde beraber kutluyoruz. Bu bayramın öncelikle ülkemize ve bütün dünyaya hayırlı uğurlu olmasını ve özellikle pandeminin son ermesi için dua ettik” dedi.

Görüntü Dökümü 
————————
Kırklar klisesi dış görüntüsü
Ayinden genel ve detay görüntüler
Rahip gabriel Akyüz’ün dua etmeleri
Mumların yakılması
Ayinden görüntüler
Murat Özberk konuşması
Haber- Kamera: Selim KAYA /MARDİN, (DHA) 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!