DHA YURT BÜLTENİ – 7

dha-yurt-bulteni-7-ls5yQSbI.jpg

1) ‘ERZİNCAN’IN KUŞ CENNETİ’NDEKİ YANGIN 10 SAATTE SÖNDÜRÜLDÜ; 30 HEKTAR ALAN KÜL OLDU
 
ERZİNCAN’da, birçok kuş ve bitki türünün olduğu, ‘kuş cenneti’ olarak adlandırılan Ekşisu Sazlığı’nda dün çıkan yangın, 10 saatte güçlükle söndürüldü. Yangında 30 hektar alan, zarar görürken, çok sayıda hayvan da öldü. 
Kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Ekşisu Mesire Alanı yakınında bulunan ve birçok kuş ile bitki türünün olduğu, ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Ekşisu Sazlığı’nda, dün saat 20.00 sıralarında yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle yükselen alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. İhbar üzerine bölgeye Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, alanın bataklık olması nedeniyle çevre güvenliği almanın dışında alevlere müdahale edemedi. Gece boyu sürdürülen çalışmaların ardından yangın, bugün saat 06.00 sıralarında, güçlükle kontrol altına alınıp, söndürüldü. İlk incelemelere göre, 90 kuş ve 258 bitki türünün olduğu bölgede 30 hektar alanın zarar gördüğü, çok sayıda hayvanın da öldüğü belirlendi. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Drone ile yangın alanının görüntüsü
-Yanan bölgeden detay

Haber-Kamera: Coşkun MENEK / ERZİNCAN, (DHA)

==================================================

(ÖZEL) 
2) ACİL ÇAĞRI MERKEZİ İLE ASILSIZ İHBARLARIN ÖNÜNE GEÇİLDİ
 
İÇİŞLERİ Bakanlığı’nca 7 kuruma gelen acil çağrıların tek merkezden yönetildiği Acil Çağrı Merkezi’nin (AÇM) hayata geçirilmesiyle, 112’ye gelen asılsız çağrıların önüne geçildi. Gaziantep Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Vecdi Yıldız, “Günlük ortalama 5 bin çağrımız bin- bin 200’lere düştü. Arkadaşlarımız daha rahat çalışıyorlar. Asılsız ihbarlar gelmiyorö dedi.
İçişleri Bakanlığı, Türkiye’de farklı acil yardım çağrıları için kullanılan ‘İtfaiye: 110, Jandarma: 156, Polis: 155, Sağlık: 112, Orman: 177, Sahil Güvenlik: 178, AFAD: 122’ numaralarının ‘112’ altında toplanması amacıyla Acil Çağrı Merkezi uygulamasını başlattı. Uygulama ile ekiplerin en kısa sürede olay yerine ulaşmaları amaçlandı. Uygulamayla birlikte Sağlık çalışanlarının en önemli sorunları arasında yer alan asılsız ihbarların da önüne geçildi.
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, geçen yıl 112’ye yapılan 2 milyon çağrıdan 225 bininin gerçek çağrı olduğunu söyledi. Ümit Mutlu Tiryaki, 112’nin daha önce sadece sağlık hizmetinin acil telefon numarası olduğunu anlatarak, “Geçen yıl sadece 112’ye gelen çağrı sayısı 2 milyondu. Bu çağrıların sadece 225 bini gerçek çağrıydı. Bu yıl hem aranan çağrılarda azalma hissediyoruz hem de ön çağrı karşılayıcı kişiler, lüzumsuz çağrıları eliyor. Böylece daha az çağrıyla muhatap olup, daha doğru, gerçekçi çağrılara ulaşabiliyoruz” dedi.
‘ASILSIZ ÇAĞRILARA CEZA İŞLEMİ UYGULANIYOR’
Yapılan asılsız çağrılara yönelik ceza işlemi uygulandığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Tiryaki, “Asılsız çağrılarımız valiliğimiz tarafından takip ediliyor. Bizleri gerçekten zor durumda bırakan ya da insanların sağlığıyla oynayan ya da gittiğimiz zaman boşa düşmemize sebep olan ve ekiplerimizin sağlık durumunu tehlikeye düşürecek çağrılara yönelik cezai işlem uygulanıyor” diye konuştu.
‘ÇOCUĞUM AĞLIYOR DİYE ARAYANLAR VARDI’
Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Vecdi Yıldız ise geçmişte 112’yi gereksiz yere meşgul edenlerin çok fazla olduğunu ifade etti. ‘Çocuğum ağlıyor, onu konuşup sakinleştirir misiniz?’ ve ‘Canım sıkılıyor’ gibi bahanelerle aramaların yapıldığını ve eskiden günlük çağrıların 5 bin civarında olduğunu anlatan Yıldız, “Yeni uygulama ile şimdi bu sayı bin civarında gerçekleşiyor. Gaziantep’te bu sistemle asılsız ve mükerrer çağrıların önüne geçildi. Günlük ortalama 5 bin çağrımız bin- bin 200’lere düştü. Arkadaşlarımız daha rahat çalışıyorlar. Asılsız ihbarlar gelmiyor. Telefonlar meşgul olmayınca asıl vakalarla ilgilendiğimiz için ekiplerimizin çıkış hızı daha da arttı. Asılsız çağrılar azalınca ekiplerimizi değerlendirerek koronavirüsle ilgili iki özel ekip kurduk. Diğer ekiplerimiz normal vakalara giderken tüm ambulansların içerisi virüs riski taşımasın belirli ambulanslarla sadece koronavirüs şüphelisi ya da pozitif kişileri hastaneye ulaştırıyorlar” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————– 
– 112 acil çağrı merkezi çalışanlarından detay
– İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ile röp
– Dr. Vecdi Yıldız ile röp
– Gelen çağrı ile ambulansların olay yerine çıkışı
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Mustafa KANLI-Kamera:Ahmet ATMACA GAZİANTEP-DHA

==================================================

SERVİS MİDİBÜSÜ, BARİYERLERE ÇARPIP DEVRİLDİ: 1 ÖLÜ, 19 YARALI (4)
3) HAMİLEYMİŞ
Bursa’nın Gemlik ilçesinde, kontrolden çıkan servis midibüsünün bariyerlere çarparak, devrildiği kazada hayatını kaybeden, evli ve 1 çocuk annesi fabrika işçisi İlknur Kaya’nın (25), 4 aylık hamile olduğu öğrenildi. Kazada yaralanan 19 kişinin tedavisinin ise sürdüğü belirtildi. 

(GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ)

HABER: Kazım BULUT/GEMLİK (Bursa), (DHA)

=================================================

4) TUZ GÖLÜ’NDE YARALI VE BİTKİN BULUNAN 2 PELİKAN, TEDAVİYE ALINDI

AKSARAY’da Tuz Gölü kırsalında doğada bitkin ve yaralı halde bulunan 2 pelikan, tedaviye alındı.
Eskil ilçesi Mezitli Yaylası kırsalında sabah saatlerinde yaralı ve bitkin halde 2 pelikan gören çitfçi Ramazan Mutlu, durumu Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’ne bildirdi. Ekiplerce teslim alınarak Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne götürülen pelikanlardan birinin sol kanadının kırık olduğu, ikincisinin ise yeterli beslenemediği için bitkin düştüğü tespit edildi. Merkezde tedaviye alınan pelikanların iyileşmelerinin ardından tekrar Tuz Gölü’ne bırakılacağı bildirildi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Aksaray Doğa Koruma Milli Parkların dış görüntüsü
-Yaralı 2 pelikanın görüntüsü -Polisin Enes’i sakinleştirmesi 
 – Ekiplerin pelikanları incelemesi
-Pelikanlardan genel görüntü
Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY DHA

========================================================

5) KONYA’DA RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ, TAHİNLİ PİDE
 
KONYA’ya özgü tahinli pide, ramazanda yoğun ilgi görüyor. 50 yıldır tahinli pide yaptıklarını belirten Fatih Yemenici, “Hem Konya’mızdan, hem de il dışından yoğun talep alıyoruz. Tahinli pide iftar sofralarının tatlısı, sahur sofralarının ise acıktırmayan ve susatmayan katığı olarak adlandırıyor” dedi.
Kadınhanı ilçesine özgü, hamur ve tahinden yapılan pide, ramazan ayında sofraları süslüyor. Üzerine şerbet dökülerek tatlı olarak yenilebilen veya çayın yanında pide olarak tüketilen tahinli pideye olan ilgi oldukça yüksek.
‘İFTARIN TATLISI, SAHURUN PİDESİ’
Baba mesleğini sürdüren pideci Fatih Yemenici, her çeşit tahinli pide yaptıklarını belirterek, “Babam yaklaşık 50 yıldır bu mesleği yapıyordu. Biz de ikinci nesil olarak arkasından elimizden geldiği kadar devam ettirmeye çalışıyoruz. Çocukluktan bu yana babamın yanındayım. Tahin ramazan aylarında çok fazla tüketilen bir gıda maddesidir. Tahinli pide de ramazanda tok tutma özelliği olan bir de susatmaması bakımından sahurlarda tercih edilen bir gıda maddesi. Ayrıca şerbetini de biz yanında veriyoruz. Şerbetini de döktüğünüz zaman kadayıf formatında bir tatlı oluyor. Bu da iftar sofralarını süslüyor. İftar sofralarının tatlısı, sahur sofralarının ise pidesidir. Tok tutan ve susatmayan bir gıdadır.”
MALZEMELERİ ÖZENLE SEÇİLMELİ
Tahinli pidenin malzemelerini özenle seçtiklerini belirten Yemenici, “Tahinli pidenin öncelikle tüm malzemeleri düzgün olacak. Tahini, cevizi ve içerisine koyduğun yağı. Tahinin içerisine belli bir miktar yağ karıştırıyoruz. Mayalı bir hamura yağ ile karıştırdığımız bu tahini iyice yediriyoruz kendi tepsileri var ve bu tepsilere göre şekillendirip üzerine tekrar tahin sürüyoruz. Belli miktarda dinlenme süreleri var. Bu süre geçirdikten sonra kendine has kendi derecesinde hazırlanmış odun fırınımızda pişiriyoruz” dedi.
KONYA VE KADINHANI’NA GELİR KAYNAĞI
Babasından öğrendiği tahinli pidenin tarihini anlatan Yemenici, “Babamdan dinlediğim kadarıyla ‘kömbe’ adıyla bilinen un mamulü olan gıda var. Bu bir nevi tahinli pidenin atası. Zamanında Kadınhanı ilçesinde daha büyük hamur, az tahin, daha değişik bir formatla yapılırken 1970’lerde babamın Konya’ya gelmesiyle burada büyüklerinin de teşvikiyle böyle bir şeye ön ayak olmuşlar. O dönemlerde Konya’da ‘tahinli pide’ diye bir olgu yok. Ramazanın ilk gününde 3-5 tane, ertesi gün 5-10 tane derken Konyalı görüyor, ‘Bu nedir?’ diye soruyor. Derken zamanla bu Konya ve Kadınhanı’na çok büyük bir gelir kaynağı oluyorö diye konuştu. 
80 ŞEHRE KARGOYLA GÖNDERİLİYOR 
Yemenici, yurdun dört bir yanından sipariş aldıklarını belirterek, “Ramazan ayında sadece Konya’ya değil, Türkiye’nin 80 vilayetine gerek internet gerekse telefon yoluyla aldığımız siparişleri, kargo aracılığıyla gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Muhabir anons 
-Tahinli pide yapımından detaylar
-İş yeri sahibi Fatih Yemenici’nin Konuşması 

Haber-Kamera:Salih BÜYÜKSAMANCI-Adem YILDIZ/KONYA, (DHA)

========================================================

6) TEKSTİLCİLERİN ‘LİKRA’ ŞİKAYETİ

TÜRKİYE, pandemiye rağmen tekstildeki ihracatını geçen yılın ilk 3 ayına oranla bu yıl yüzde 23,2 artırdı. Ancak sektör temsilcileri; iplik, örgü, kumaş gibi tekstilin birçok alanında kullanılan likrayı bulmakta zorlandıklarını, bu nedenle yurt dışından gelen likralı ürün talebini geri çevirmek zorunda kaldıklarını belirtti. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu (KMTSO), iplik ve giysilere esneklik katan kıldan ince olan likrayı Çin’in stok yaptığını belirterek yaşanan ham madde sıkıntısının ihracata olumsuz yansıdığını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2021’in ilk 3 ayında tekstil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla artış gösteren 7’inci sektör oldu. Geçen yıl Ocak-Mart döneminde 1 milyar 903 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, bu yılın aynı döneminde yüzde 23.2’lik bir artışla 2 milyar 345 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ancak sektör temsilcileri; iplik, örgü, kumaş gibi tekstilin birçok alanında kullanılan likrayı bulmakta zorlandıklarını, bu nedenle yurt dışından gelen likralı ürün talebini geri çevirmek zorunda kaldıklarını belirtti.

BALCIOĞLU: FABRİKALARIN KAPASİTELERİ 60’A DÜŞTÜ
Tekstilde Türkiye’de ön sırada yer alan ve bu yılın ilk 3 ayında ülke ortalamasının üzerine çıkarak tekstil ihracatını yüzde 47,9 artıran Kahramanmaraş’taki sanayiciler de likra fiyatının yüzde 100’ün üzerinde arttığını, bu artışa rağmen piyasada bulmakta zorlandıklarını söylüyor. KMTSO Şahin Balcıoğlu, likranın tekstil sanayisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Kendisi de tekstilci olan Balcıoğlu, “Maalesef likra bulunamıyor. Haliyle likra olmayınca kumaş yapılamıyor. Bu nedenle fabrikaların kapasiteleri yüzde 60’lara kadar düştü. Ancak bu düşüşe rağmen biz ihracatımızı yüzde 61,3 artırdık çok şükür” diye konuştu.
İHRACAT ARTTI
Pandemiye rağmen ihracatlarının geçen yıla oranla yüzde 47,9 arttığını ve likra sorunu nedeniyle yurt dışından gelen siparişlerin çoğunu geri çevirmek zorunda kaldıklarını anlatan tekstilci Kadir Kurtul, ‘Likra; denim kumaşlarda, rahat, spor giyimde çok kullanılıyor ve likralı kumaşlar daha esnek oluyor. Buradaki tüketimin artmasıyla likra tüketimi arttı. Tüketim artınca ürüne ulaşmakta zorlandık ve dolayısıyla da fiyatı arttı. Likra olmadığından dolayı zorlanıyoruz. Müşterilerimize mahcup olmamak adına likralı siparişte likra tedarik etmedikçe sipariş almamaya gayret ediyoruz. Ve bu durum ihracatımıza da olumsuz yanıyor. Likralı isteyen müşteriye ‘likrasız vereyim’ diyemezsin. Dolayısıyla eğer likran yoksa sipariş almıyorsun. 35 yıldır bu piyasadayım ve böyle bir sorunla bugüne kadar hiç karşılaşmamıştık” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Tekstil fabrikasından detay
– Likralı kumaş üretimi
– Likra rulolarından detay
– Üretimden detay
– Şahin Balcıoğlu ile röp.
– Kadir Kurtul’un likrayı göstermesi
– Kurtul’dan detay
– Kurtul ile röp.

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA

========================================================

 

Exit mobile version