Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 7

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) TEKİRDAĞ’DA VAKA HARİTASI, YEŞİLE DÖNDÜ
 
KORONAVİRÜS vaka sayısında ilk 5 ilden olan ve tam kapanma ile birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka sayısı en çok azalan iller arasında açıkladığı Tekirdağ’da, kırmızı renkteki yoğunluk haritası, yerini yeşile bıraktı.
Tekirdağ’da, nisan ayının sonlarına kadar büyük bölümü çok yüksek riski gösteren kırmızı renkteki yoğunluk haritası, yeşile döndü. 1-7 Mayıs haftasında 100 bin nüfusa göre açıklanan vaka haritasında Tekirdağ’ın 489,89 olan vaka sayısı, 318,48’e düştü. İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, sahada seferberlik ruhu ile çalışan ekipler olduğunu belirterek, “300 civarında filyasyon ekibimiz ve 100 civarında araçla sahadayız. 500’ün üzerinde filyasyon ekip çalışanımız var. Bunların bir kısmı doktorlu ekiplerimiz, diğerleri sağlık çalışanlarımızdan oluşmakta. Sahada seferberlik ruhunu hiç eksiltmeden çalışmayı sürdürmekteyiz. Bizi memnun etmek istiyorlarsa alınan tedbirlere uymalarını istiyoruz” dedi.
‘İSTEĞİMİZ, YAZ DÖNEMİNDE RAHATLAMAK’
Filyasyon ekipleri ise Ramazan Bayramı’nda da kapı kapı dolaşarak, çalışmalarını sürdürdü. Ekipte 14 aydır görev yapan diş hekimi Yalçın Tatar, tedbirlere uyulmasını istediklerini söyledi. 
Tatar, “Bayramda hafta sonu hatta resim tatil günleri biz sürekli çalışıyoruz. İyi gidiyor, bir problem yok şu anda. Tabi yorucu oluyor bizim için neticede 14 ay süren bir süreç. Şu anda alınan tedbirler ile vaka sayılarında bir düşüş yaşanıyor. Bizim isteğimiz, insanlarımızın biraz daha kurallara dikkat etmesiyle vaka sayılarını mümkün olduğunca düşürmek; Biraz daha rahatlamak bayram sonrası, yaz dönemi itibarıyla. Onun dışında biz çalışıyoruz. Ziyaret ettiğimiz vatandaşlar, karantina süresini soruyor, rapor durumunu soran oluyor, evde temaslıları olanlara bilgiler veriyoruz. Sohbet eden oluyor. Yardım ettiğimizi görünce mutlu oluyorlar” diye konuştu.
‘KENDİMİZİNDEN ÖDÜN VEREREK ÇALIŞIYORUZ’
Filyasyon ekibinde görevli ebe Hatice Yakut da çalışmaktan yorulmadıklarını ancak kurallara uyulmasını istediklerini dile getirerek, “Çalışmalarımızı çok iyi gidiyor. Sevdiklerimizden uzakta, kendimizden ödün vererek çalışıyoruz. Hastaların daha çok soruları oluyor; ‘Ne kadar uzak kalabilirim, neler yapmalıyım, neye dikkat etmeliyim’ diye. Tabi biz de hijyen kurallarına uygun bir şekilde dikkat etmelerini anlatıyoruz. Maskeyi ve birbirilerinden uzak olmalarını söylüyoruz” dedi.
Ailesiyle bayramlaşamadığını belirten Yakut, “Onlardan uzaktayım, onların yanına gidemedim. Telefon aracılığıyla bayramlaştım, zor oldu. Vatandaşlarımızdan birbirinden uzak olmalarını, hijyen kurallarına uymalarını istiyorum” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Filyasyon ekiplerinin hazırlıkları
-Ekiplerin adresle gitmeleri
-Diş hekimi Yalçın Tatar ile röp.
-Ebe Hatice Yakut ile röp.
-Filyasyon ekibinin eve girmesi
-Hasta ile konuşmaları
-İl Sağlık Müdürü Kalkan’ın açıklaması
-Detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR/TEKİRDAĞ,(DHA)

==============================================

2) GAZİANTEP’TE FABRİKA YANGINI; 5 İŞÇİ DUMANDAN ETKİLENDİ

GAZİANTEP’te, terlik fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu söndürüldü. Dumandan etkilenen 5 işçiye, ambulansta oksijen tedavisi uygulandı.
GATEM Bölgesi’nde bulunan terlik fabrikasında, sabah saatlerinde, elektrik kontağı nedeniyle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yaklaşık 1 saatlik çalışmasıyla yangın, kontrol altına alınıp, söndürüldü. Yangında dumandan etkilenen 5 işçiye ise ambulanslarda oksijen tedavisi uygulandı. 

Reklam Alanı

Görüntü Dökümü
———————–
– Yangının çıktığı fabrikadan görüntü
– İtfaiyenin yangına müdahalesi
– Ambulans ekiplerinin müdahelesi
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet ATMACA-GAZİANTEP-DHA

=============================================

3) İNCİ KEFALLERİNİN GÖÇ ETTİĞİ DELİÇAY’DA SU SEVİYESİ ARTIRILDI
 
VAN Gölü’nde yaşayan inci kefallerinin, tatlı sulara doğru çıktıkları yolculuk sürerken, üreme noktalarından biri olan Deliçay’da azalan su seviyesi Morgedik Barajı’ndan takviye yapılarak artırıldı.
Dünyada yalnızca Van Gölü’nde yaşayan, üreme dönemi olduğu için 15 Nisan- 15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasak olan inci kefalleri, suyu tuzlu ve sodalı olan gölden çıkarak, çevredeki tatlı sulara göç ediyor. Üremek için çıktıkları yolculukta yoğun çaba sarf eden balıklar, suyun akışının tersine yüzerek engelleri aşıyor. Van ekonomisine büyük katkı sağlayan inci kefallerinin uçarcasına yüzerek ortaya koydukları görsel şölen, her yıl binlerce kişi tarafından ilgiyle izleniyor.
Balıkların görsel şöleni devam ederken, Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde görevli Şube Müdürü Muhammet Demir, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ataman Altuğ Atıcı ve ekiplerle birlikte Deliçay’da incelemelerde bulundu, su debisi ölçümü yaptı. Ekipler, su seviyesinin düşük olduğunu tespit etti. Bunun üzerine kaymakamlık talimatıyla ilçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Morgedik Barajı’ndan Deliçay’a takviye yapılarak su seviyesi artırıldı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ataman Altuğ Atıcı, havaların ısınmaya başlaması ile birlikte üreme göçünün yoğunlaştığını söyledi. Atıcı, bu aşamada derelerdeki su seviyesinin can alıcı önem taşıdığını belirterek, “Kaynaklarımızın olabildiğince yüksek debide akması lazım ki göç yapan inci kefalinin rahat bir şekilde ilerlemesi ve yumurtalarını bırakması gerekiyor. Bu noktada İl Tarım Müdürlüğü’ne gelen ihbarla beraber, biz de su ürünleri fakültesi olarak gelip incelemelerde bulunduk. Yaptığımız ilk incelemelerde su miktarı ile ilgili bir düşüş olduğunu gözlemledik. Bu kendini tolere edebilecek bir durum. Tabi ilçede Morgedik Barajımız mevcut. Erciş ilçesine içme suyu temin etmek için kuruldu. Aynı zamanda tarımsal faaliyetlerde de katkı sağlıyor ilçeye. Yaptığımız görüşmelerin ardından su seviyesi artırıldı. Deredeki debi miktarı düştüğü zaman balıklarımız da ister istemez strese girebiliyor. Bununda çözümünü kaymakamımızla görüşerek su miktarının artırılması olarak önerdik. Tabi önceki günlere göre su seviyesi şu an iyi, stokumuz istediği oksijene kavuştu. Bu noktada kaymakamımıza teşekkür ediyoruz. İl Tarım Müdürlüğümüz yedi yirmi dört burada bayramda denetim yapıyorlar, onların da emeğini vermek lazım üniversitemiz adına, teşekkür ediyorum” dedi.
Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu da balığın gelecek nesillere aktarılması için büyük hassasiyet gösterdiklerini belirtti. Mehmetbeyoğlu, “Arkadaşlarımızın dün yaptığı çalışmalarda inci kefali göçünün başladığı bu önemli dönemde sudaki oksijen seviyesini artırılması noktasında bazı sorunların olduğunu ifade etmişlerdi. Bizler de Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediyesi olarak, üniversitemizle temasa geçtik. Dekan yardımcısı hocamızın riyasetinde, İl Tarım Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımızla birlikte sahada inceleme yaptık. Yaptığımız inceleme neticesinde su debisinin ani düşüşünden kaynaklanan bir sorun olduğu anlaşıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde, valimizin talimatlarıyla beraber su seviyesi sorununu kısa sürede çözdük ve su seviyesinin yükselmesi sağlandı” diye konuştu. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Havadan Drone görüntüsü
-Balık bendinde su debisi incelemesi
-Balıkların uçarak yumurtalarını bırakması
-Ataman Altuğ Atıcı’nın konuşması
-Nuri Mehmetbeyoğlunun konuşması
-Genel detaylar

HABER: Barış KUL/ERCİŞ (Van), (DHA)- 

==============================================

4) YANGINDA, 2 KATLI AHŞAP BİNA KÜLE DÖNDÜ
 
BURSA’nın İnegöl ilçesinde iki katlı ahşap ev, çıkan yangında yandı.
İnegöl ilçesi kırsal Tüfekçikonak Mahallesi’nde, Şakir Güzel’a ait 2 katlı ahşap evde saat 02.30 sıralarında yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevler, evin tamamını sardı. Mahallelinin ihbarı üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ederek 2 saatte söndürdü.
Evin tamamen yandığı yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

Görüntü Dökümü
———————–
-Yangından detaylar

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)

==============================================

5) ŞEHİT GAZETECİ HASAN TAHSİN, MESLEKTAŞLARI TARAFINDAN ANILDI
 
İZMİR’in işgali sırasında ilk kurşunu atarak milli mücadeleyi başlatan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin, ölümünün 102’nci yılında Konak Meydanı’ndaki İlk Kurşun Anıtı’nda törenle anıldı.
15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgali sırasında işgal kuvvetlerine karşı ilk kurşunu atarak milli mücadeleyi başlatan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin, ölümünün 102’nci yılında İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu üyeleri tarafından Konak Meydanı İlk Kurşun Anıtı’nda anıldı. Pandemi nedeniyle sadece yönetim kurulu üyelerinin sosyal mesafe kuralına uyarak katıldığı anma töreni, saygı duruşuyla başladı. Ardından anıta çelenk koyan İGC Başkanı Misket Dikmen, “Hasan Tahsin hem ulusal mücadelenin hem aydınlara düşen en önemli görevlerinden biri olan vatan savunmasının çok önemli bir temsilcisi. İzmir’in olduğu gibi tüm Türkiye’nin Cumhuriyetimizin vatanımızın da simgelerinden biri. O vatan sevdası üzerine ilk kurşunda şehit edilirken ardından gelen yıllarda çok sayıda gazeteci de mesleğinin gereklerini yerine getirdiği için şehit edildi. Sırf meslek gereği halkın bilgi edinme hakkını hizmet ettikleri için. Gerçek gazeteciler asla mücadelelerinden vazgeçmeyecekler. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve Hasan Tahsin olmak üzere onun yol arkadaşlarını ve meslektaşlarını saygıyla anıyoruz” dedi.
İGC eski Başkanı CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de, “15 Mayıs 1915’te Hasan Tahsin, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ilk kurşunu Konak Meydanı’nda sıktı ve katledildi ama şehit olduğu günden bugüne vatansever, yurtsever insanların kalbinde sonsuza denk yaşıyor ve yaşamaya da devam edecek” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Anıta çelenk konulduğu görüntüler
-İGC Başkanı Misket Dikmen’in konuşması
-İGC üyelerinin saygı duruşunda bulunduğu görüntüler
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Gökçe ADAR-Kamera: Ahmet Turhan ALTAY/ İZMİR (DHA)

=============================================

6) ESKİŞEHİR’DE JANDARMA, SOKAK HAYVANLARINI 5 TON MAMAYLA BESLEDİ

ESKİŞEHİR Jandarma Komutanlığı ekipleri, 4 günlük Ramazan Bayramı süresince sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken sokak hayvanlarını yaklaşık 5 ton mamayla besledi.
Eskişehir Jandarma Komutanlığı, Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma timleri, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanmada yiyecek bulmakta güçlük çeken sokak hayvanları için harekete geçti. Kent genelinde özellikle kırsal mahallelerdeki sokak hayvanlarını toplandığı bölgelere giden timler, yaklaşık 5 ton mama dağıttı. Ramazan Bayramı sürecinde sokak hayvanlarıyla yakından ilgilenen Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma timleri yaralı olanları da tedavi ettirdi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Jandarma ekibinin besleme noktasına gelişi
-Köpekler için su ve yiyecek hazırlanması
-Jandarmanın köpekleri beslemesi
-Yem yiyen köpekler
-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Caner AKSU/ESKİŞEHİR,(DHA)

=============================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!