Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 7 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

Samsun’da, karantinayı ihlal eden 100’ün üzerinde kişi KYK yurtlarında

SAĞLIK Bakanlığı Covid-19 vaka sayısında 3 haftadır zirvede yer alan Samsun’da; yoğun olduğu değerlendirilen İngiliz varyantı mutant virüsün yanı sıra ayrıca kentte bir süre önce 20 Afrika mutantı vakanın da görüldüğünün açıklanması, vatandaşları endişelendirdi. Yapılan denetimlerin sıklaştırıldığı kentte, karantina kurallarını ihlal eden 100’ün üzerinde kişinin de Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kaldığı belirtildi.

Türkiye’de Covid-19 vakalarının artış gösterdiği kentlerin başını çeken Samsun’da artan vaka sayısının düşürülmesi için yapılan denetimler devam ediyor. Sıklaştırılan denetimler kapsamında; kentin işlek caddelerine girişte polis ekipleri tarafından HES kodu sorgusu yapılması uygulaması sürdürülüyor. Covid-19 vakalarında yoğun olarak İngiliz varyantı mutant koronavirüsün görülmesinin yanı sıra 20 vakada da koronavirüsün Afrika varyantının görülmesi ise kentte  tedirginliğe neden oluyor. Kentte, karantina kurallarını ihlal eden 100’ün üzerinde kişinin de Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında karantinada tutulduğu belirtildi.

‘KÖY EVLERİNDE BİR ARAYA GELİYORLAR’
Vatandaşları tedbirlere uymaya davet eden Samsun Valisi Zülkif Dağlı “HES kodu uygulamalarında pozitif vakaları çok yakalıyoruz. 100’ün üzerinde karantina yurdunda kalan vatandaşımız var. Bu azımsanmayacak bir rakam. Ayrıca haraketlilik Samsun’un Karadeniz’in giriş kapısı gibi olması etki ediyor. Örneğin hafta sonu için diyelim 3 tane kardeş, biri İstanbul’dan, biri Ankara’dan biri de buradan bir araya gelmek suretiyle yayla evine gidiyorlar veya kırsaldaki, köylerindeki evlerinde buluşup bir araya geliyorlar. Bu son derece riskli. Özellikle Pazar günü sokağa çıkma yasağı olduğu için ‘Daha ferah bir ortamda kırsal mahalleye gidelim, eski köye gidelim’ şeklinde bir anlayış var. Orada da dışarıda gezilmiyor daha çok evin içerisinde ortamlarda oldukları için bulaşlar tamamen artıyor. Çünkü il dışından gelmeler buradakilerle birleşmiş oluyor bu şekildeö dedi.

‘BU İŞTEN SIYRILMAK İSTİYORUZ’
Esnaf Orhan Kol, artık hayatın normalleşmesini istediklerini söyleyerek “Bu işten bir an evvel sıyrılmak istiyoruz. Artık bayağı bunaldık esnaf olarak halk olarak. Artık ne yapmamız gerekiyorsa yapmalıyız. Bir an önce bu illetten kurtulmak için ne gerekiyorsa yapalım. Herkes bunaldı. İngiliz mutantı var kentimizde onu duymuştum küçük miktarda Afrika mutantı da görülmüş. Onun yapısı ne çıkacak bizi nasıl bir süreç bekliyor onu da bilmiyoruz. Şu anda hep tedirginizö şeklinde konuştu.

Reklam Alanı

‘ŞİMDİ DE AFRİKA MUTANTI ÇIKTI’
İngiliz mutantı virüsü duyduğunu ama Afrika mutantının Samsun’da da görüldüğünü yeni öğrendiğini söyleyen esnaf Gürol Bulut da “İngiliz mutantını duymuştum şimdi de Afrika mutantı çıktı. Ne olacağımız belli değil. Covid-19’dan ne enfes alabiliyoruz, hiçbir düzenimiz yok. Bundan sonraki günlerde ne yapacağız biz şaşırdık artık insanlarımızın psikolojik sorunları da var. Bu işin düzelmesi vatandaşımızın elinde. Artık devlet ne yapsın hastanelerimiz doldu. Artık insanlarımızda mesafemizi koruyacağız, temizliğimize bakacağız. Tedirginliğimiz vardı bir de Afrika çıktı ondan da bir tetikteyiz, yarın bir gün ne olacağı da belli değil, bekliyoruz. Korona testi sonucunu beklemeden yolculuk yapanları duyduk, eve misafirliğe çağırıyorlar. Artık bıraksın bunları insanlarö ifadelerinde bulundu.

Görüntü Dökümü:
————————
-Kenetten detay
-Röportajlar
-HES kodu uygulaması
-Muhabir anonsu
Haber-Kamera:Yaprak KOÇER-Miraç ŞENTÜRK/SAMSUN, (DHA) 

============================

Kripto parayla satışa başlayan çiğ köfteci Elon Musk’ı davet etti
 
ADANA’da çiğ köfte ustası Ömer Güler (26), kripto para ile satış yapmaya başladı. Yeniliklere ayak uydurmak gerektiğini belirten ve bir süre önce şirketi Tesla’da Bitcoin ile ödeme alınacağını duyuran Elon Musk’a seslenen Güler, “Kendisini Adana’ya kripto para ödeme seçeneği ile çiğ köfte yemeye davet ediyorum” dedi.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte insan hayatındaki birçok günlük dinamik de değişmeye başladı. İlk çağlardan beri var olan para da dönemine göre şekil değiştirdi. Son yıllarda ise nakit paralara alternatif olarak kripto para ortaya çıktı. Adana’da çiğ köfte dükkanı işleten Ömer Güler kripto parayla satış yapmaya başladı.

Çiğ köfteciliğe tablada başladığını daha sonra dükkan açtığını belirten Güler, iş yerinde en önemli amacının yenilik yapmak olduğunu kaydetti. Bu sebeple kripto para birimleriyle ödeme seçeneğini müşterilerine sunduğunu vurgulayan Güler, güzel geri dönüşler aldığını söyledi.

‘İLERİDE BAKKAL, MANAV, KASAPTA DA OLACAK’
Kripto parayı son aylarda en çok gençler arasında duyduğunu belirten Ömer Güler, Türkiye’de bu konuya eğilim olduğunu kaydetti. Bu durumu değerlendirmek istediğini ve kripto para ile ödeme alarak nasıl satış yapacağını araştırdığını söyleyen Güler, “Yöntemi öğrendikten sonra sistemi kurduk. Müşterilerimizin de hoşuna gitti. Banka kartlarından daha hızlı bir işlem oluyor. Hangi birimde ödeme yapacağını soruyoruz ve karekod sistemiyle otomatik ödeme alıyoruz. Ardından fişimizi kesip müşterimize teslim ediyoruz. Tabi şaşıranlar, “Nasıl ödeniyor? Kripto para nedir?ö diye soranlar da oluyor. Esnaf arkadaşların da ilgisini çekti. Ben çiğ köfteci olarak başladım ama eminim ki ileride bakkal, manav, kasap kısacası her yerde bu ödeme seçeneği olacakö dedi.

‘ELON MUSK’A DAVET’
Dünyaca ünlü iş insanı Elon Musk’un, şirketi Tesla’da Bitcoin ile ödeme alacağını duyurduğunu ve bu haberin ilgisini çok çektiğini belirten Güler, onu kendisine örnek aldığını dile getirdi. Her zaman iyiyi örnek almaya devam edeceğini ve başarılı insanlara saygı duyduğunu söyleyen Güler, “Buradan Elon Musk’a sesleniyorum. Kendisini Adana’ya kripto para ödeme seçeneği ile çiğ köfte yemeye davet ediyorumö diye konuştu.
Çiğ köfte yemeye geldiğini ve hesabı kripto para ile ödeyeceğini söyleyen Mehmet Turaçcı ise bu seçeneğin daha kolayına geldiğini kaydetti. Güler’in iş yerinde ‘kripto para ile ödeme alınır’ yazısını gördüğünde şaşırdığını vurgulayan Hülya Ayaz ise yeniliklerden memnun olduklarını söyledi.

Görüntü Dökümü
———————-
-Ustanın çğ köfteyi hazırlaması
– Çiğ köfte yoğrulmasından detaylar
– Çiğ köfte servisinin hazırlanması 
– Müşterinin kripto para seçeneği ile ödeme yapması 
– Çiğ köfte ustası Ömer Güler ile röportaj 
– İş yerindeki müşterilerle röportaj
– Genel ve detay görüntüler
Haber: Can ÇELİK Kamera: ADANA, (DHA)

============================

Yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu
 
ANTALYA’da kendisinden 4 gündür haber alınamayan Yüksel Ocakçı (54), yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu.

Olay, öğle saatlerinde Kepez ilçesi Fatih Mahallesi 3386 Sokak’taki bir gecekonduda meydana geldi. Yalnız yaşayan ve çöplerden topladığı geri dönüşüm malzemelerini satarak geçimini sağlayan Yüksel Ocakçı’dan 4 gündür haber alamayan yakınları, evine geldi. Evin açık perdesinden içeriye bakan yakınları, Ocakçı’nın koltukta hareketsiz oturduğunu fark edince 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine eve, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Gelen ekipler, gecekondunun kapısını kazmayla kırıp içeri girdi. Sağlık ekiplerinin yaptığı incelemede, Yüksel Ocakçı’nın yaşamını yitirdiği belirlendi.
Alkol bağımlısı olduğu öne sürülen Ocakçı’nın cenazesi, otopsi için ambulansla Antalya Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Polis araçlarının görüntüsü
– Yakınlarının görüntüsü
– Polislerinden görüntü
– Yakını kadın polise bilgi verirken görüntüsü
– Sağlık ekibinin olay yerine gelmesi
– Yakını kadının ağlarken görüntüsü
– Kadının olay yerinden uzaklaştırılması

HABER: Bülent TATOĞULLARI-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA, (DHA)

============================

Soğuk havalar, arıcıları zora soktu

BOLU Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, arıcıları devam eden soğuk hava ile ilgili uyararak, arılara iyi bakılması gerektiğini, kovanları çok fazla açmamalarını tavsiye etti.

Kentte mevsim normallerinin altındaki hava sıcaklığı arıcılık sektörünü zora soktu. Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, mevsimlerin ileri kaymasının, genç arıların üşüme tehlikesiyle baş başa kalacağını, arıcıların çok dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, “Mevsim kaydı, hassas bir dönemden geçiyoruz. Az zararla bu mevsimi atlatmamız gerekiyor. Dolayısıyla arıcılarımızın bu konuya dikkat etmesini özellikle tavsiye ediyoruz.” dedi.
Arıcılıkta 30-35 derecelik sıcaklığın sağlanmasını belirten Ünalan, “Bolu bölgemizde özellikle sabit arıcılık yapıyoruz. Bizim mevsimimiz, Nisan-Mayıs-Haziran aylarıdır. 3 ay bizim arımız çalışır, gelişir ve bal alırız. Haziran ayı bal mevsimimizdir. Haziran ayına kadar biz bir kovanda 80 bin arı olmasını isteriz. Arıcılarımız bu mevsimde dikkat etmezlerse, 80 bin arı yapma şansları olmayacağından dolayı bal verimi düşük olacaktır. Dolayısıyla bu dönem hassas, önemli. Onun için arılarına iyi bakmalarını, üşütmemelerini, kovanlarını fazla açmamalarını özellikle istiyoruz. Açıp, kapatmaları lazım. Bu 30-35 derece olan sıcaklığı kaybettirmemeleri önemli. Arıcılarımız bunun çok fazla bilemeyebilirler. Arıcılar için bu olmazsa olmazımızdır. Aynı insan vücudu sıcaklığı gibi 30-35 derece sıcaklığı kaybettirmeden arıların bakımını yapmaları lazım.” diye konuştu.
ŞU ANDA POLEN YOK
Mevsim olarak dengesiz iklim nedeniyle arıların polen bulmakta zorlandığını anlatan İsmail Ünalan, “Gündüzleri havalar iyi, geceleri soğuk oluyor. Arı gündüz açılır gece yatan yavrunun üzerine kuluçka yapması lazım. Bu kuluçka yapabilmesi için arılar beslenmeli. Arı şuanda yavruyu yaptı. Çıkan yavruların beslenmesine polene ihtiyacımız var. Şu anda polen yok. Mevsim olarak dengesiz iklim kuşağı geçirdiğimiz için polen olmadığı için burada arıcımızın polen gıdalarını vermesini gündeme getirmemiz lazım. Bunu da arıcılarımızın bilmesi lazım. Ufak dokunuşlarla polen ikamesi beslemeleri yapmaları lazım. Bu çıkan yavruların polen ikameli besinden istifade etmesi lazım. Arıcı yapamazsa bunu anne sütü emmemiş çocuğa benzerler. Hastalıklara direnci kalmaz. Gidip bal getirme imkanı olmaz. Kovanın içinde arı vardır ama işlev yapamaz. Bu da bal verimine olumsuz yönde etkiler.” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-İsmail Ünalan ile röp.
-Kovan görüntüleri
-Petek görüntüleri
-Bal görüntüsü
-Detaylar
Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!