DHA YURT BÜLTENİ –  8

dha-yurt-bulteni-8-KQ6WTWuR.jpg

 

Sınırda yakalanan ‘mavi’ bültenle aranan DEAŞ’lı terörist kadın adliyeye sevk edildi

SURİYE’den yasa dışı yollarla girmeye çalışırken yakalanan ve mavi bültenle aranan 26 yaşındaki DEAŞ’lı terörist S.A, Hatay Adliyesi’ne sevk edildi. 

Reyhanlı ilçesindeki hudut personeli tarafından, yasa dışı yollarla Türkiye’ye girerken yakalan Yeni Zelanda uyruklu 3 kişiden birinin, mavi bültenle aranan 26 yaşındaki S.A. isimli DEAŞ’lı terörist olduğunu açıklandı. DEAŞ’lı terörist S.A, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Hatay Adliyesi’ne sevk edildi. Adliye girşinde yanında iki çocuğu da bulunduğu öğrenilen DEAŞ’lı terörist S.A.’nın buradaki sorgusu devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada; “Yasa dışı yollarla Suriye’den ülkemize girmeye çalışan Yeni Zelanda uyruklu 3 kişi, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki hudut personelimiz tarafından yakalandı. Yakalananlar arasında yer alan 26 yaşındaki S.A. isimli kadının mavi bültenle aranan DEAŞ’lı bir terörist olduğu belirlendi” ifadelerine yer verilmişti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-DEAŞ’lı kadın teröristin adliyeye girişi
-Hatay adliyesinden detay

Haber-Kamera: Hüseyin BOZOK / HATAY,(DHA)

=====================================

Başkan Böcek, Mira’nın hayalini gerçekleştirdi

Antalya Büyükşehir Belediyesi, 9 yaşındaki Mira’nın hayalini gerçeğe dönüştürdü. Mira, derelerin taşıdığı çöplerin denize ulaşmasını engelleyen bir proje resmederek, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e gönderdi. Mira’nın yaptığı resmi ve yazdığı mektubu alan Başkan Böcek, ekibini toplayarak Mira’nın hayali olan ‘Yüzey suyu atık kapanı’ projesinin hayata geçirilmesi için talimat verdi. Büyükşehir Belediyesi, bir ilki hayata geçirerek hem Mira’nın hayalini gerçekleştirdi hem de Akdeniz’in mavi sularının kirlenmesini engelledi. 

Konyaaltı İlkokulu 3. Sınıf öğrencisi Mira Alemdar, hayalindeki projeyle hem büyüklerine örnek oldu, hem de doğanın korunmasına katkı sağladı. Anne ve babasıyla sık sık doğa gezilerine çıkan, Akdeniz’in mavi sularında yüzen ve dalış gerçekleştiren Mira, insanlar tarafından doğaya atılan çöplerin oluşturduğu kirlilik ve çok sevdiği deniz canlılarının zarar görmesi üzerine harekete geçti. Resim yapmayı çok seven Mira, kirli bir derenin önüne çöplerin denize ulaşmasını engelleyen elekler çizdi. Mira bununla da kalmayarak bir mektup yazdı ve babasından bunu Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e ulaştırmasını istedi. Baba İsa Alemdar, Mira’nın isteğini yerine getirerek mektubu ve resmi Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi. Mira’nın mektubunu okuyan Başkan Muhittin Böcek ise çocuklara olan sevgisi ve onların fikirlerine verdiği önem neticesinde çevre hassasiyeti ile dikkat çeken Mira’nın resmettiği projenin hayata geçirilmesi talimatını verdi. 
TÜRKİYE’DE İLK
Mira’nın hayalini gerçeğe dönüştürmek için Başkan Muhittin Böcek’in talimatıyla çalışma başlatan Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğü ile Fen İşleri Daire Başkanlığı, Türkiye’de ilk olan bir projeyi hayata geçirdi. Çalışma kapsamında Konyaaltı Arapsuyu 1 ve Arapsuyu 2 derelerinin içine beton bloklar yerleştirildi. Bu bloklarda yer alan kanallar önüne konulan fileler yardımıyla derelerden taşınan fiziksel atıkların ve deniz çöplerinin denize ulaşmadan tutulması sağlandı. 
BAŞKAN ETKİLENDİ
Mira’nın resminden ve yazdığı mektuptan çok etkilendiğini söyleyen Başkan Böcek, Mira’yı ailesini ve Çevre Kurulu Başkanı Lokman Atasoy’u makamında kabul ederek görüştü ve tebrik etti. Başkan Böcek, “Ülkemizin geleceği olan gençler geleceğimizin teminatıdır. Mira’nın mektubunu okuduk. Fikir çok hoşumuza gitti ve tüm ekibimle bu projenin gerçekleşmesi için destek verdim. Arkadaşlarımız onun isteği doğrultusunda Konyaaltı Arapsuyu 1 ve 2 derelerinde çöplerin denize ulaşmasını önlemek için çok güzel bir proje hayata geçirdi. Antalya temiz denizleri olduğu sürece dünya kenti imajını sürdürebilir ve turizmden pay alabilir. Bu projeden elde ettiğimiz tecrübelere dayanarak, çalışmanın geliştirilmesine ve Antalya’daki diğer derelerimizde uygulanmasına yönelik planlamalarımızı yapıyoruz. Güzel kızımıza hem derslerinde hem de çevreye duyarlı çalışmalarında başarılar diliyorum. Ailesine ve öğretmenlerine böyle duyarlı bir çocuk yetiştirdikleri için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 
MUHİTTİN AMCA’YA TEŞEKKÜR
“Denizin altı dünyada gördüğüm manzaradan daha güzel” diyen Mira ise projesinin gerçeğe dönüşmesinden dolayı büyük mutluluk yaşadı. Toplanan çöpleri görünce kendini çok daha iyi hissettiğini söyleyen Mira, “Muhittin Amcaya hayalimi gerçekleştirip projemi uyguladığı için çok teşekkür ederim” dedi. Bu duyarlılığı ile birçok büyüğüne örnek olan Mira, “İnsanların denizlere çöp atmamasını istiyorum. Doğaya zarar vermemenizi rica ediyorum” diye konuştu. 
CAYDIRICI ETKİSİ VAR
Yılda ortalama 10 milyon ton deniz çöpünün denizlere ve okyanuslara karıştığının öngörüldüğünü söyleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Kurulu Başkanı Lokman Atasoy, denize ulaşan bu çöplerin deniz eko sisteminin bozulmasına ve bir takım önemli çevre sorunlarının meydana gelmesine neden olduğunu belirtti. Atasoy, Konyaaltı sahilinde derelerden gelen çöplerin filelerde toplanmasının görenler açısından da caydırıcı etkisi olduğunu söyledi.
VATANDAŞLAR PROJEDEN MEMNUN
Atık kapanları kurulduktan kısa bir süre sonra dere ağızlarında toplanan çöpler ne kadar yerinde ve doğru bir çalışmanın gerçekleştirildiğini gözler önüne serdi. Vatandaşlar da projenin son derece doğru ve yerinde olduğu konusunda hem fikir. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– Mira’nın Başkan Böcek’in makamında
– Anne ve babanın Başkan Böcek ile
– Başkan Böcek, Mira’nın çizdiği resim proje ve mektubu ile poz verirken
– Mira, dere kenarında projenin resmini çizereken
– Dere önüne konulan büzlere proje gereği file takılırken
– Fileye takılan plastik şişe ve atıklar
– Suyun akışından görüntü
– Filedeki atıklardan denize görüntü
– Lokman Atasoy’un açıklamaları
– Mira’nın açıklamaları (insanlar doğaya çöp atmasın)
– Mira’nın babası ile proje hayata geçirildikten sonra dere yatağında inceleme yaparken
– Çevre sakinleri ile röportaj

HABER-KAMERA: ANTALYA, (DHA) 

==================================

Yakınlarının haber alamadığı kadın bankada çıktı

Burdur’da yakınlarının haber alamadığı Vesile Parıltı (75) için polis alarma geçti. İtfaiye ekiplerinin merdivenle girdiği evde bulunamayan Vesile Parıltı’nın bankada olduğu ve bir süre sonra eve döndüğü anlaşıldı.

Burdur merkez Bahçelievler Mahallesi Atatürk Caddesi’nde dört katlı apartmanın birinci katında oturan Vesile Parıltı’ya ulaşamayan yakınları komşularını aradı. Komşuları da kadına ulaşamayınca polise haber verildi. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiyenin merdiven yardımıyla camdan girdiği evde Vesile Parıltı’nın olmadığı belirlendi. Yaşlı kadının cep telefonunun ise evde olduğu anlaşıldı.
Polisin arama çalışması başlattığı Vesile Parıltı’nın bankaya gittiği ortaya çıktı. Vesile Parıltı’nın bir süre sonra eve döndüğü öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– İtfaiye ekipleri camdan girerken
– Ev dış görünüş

HABER-KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

===============================

2 çocuk annesi eczacı teknisyeni, koronavirüsten öldü

GAZİANTEP’te, yaklaşık 3 ay önce koronavirüse yakalanan eczacı teknisyeni Sakine Kılıç (41), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kılıç’ın koronavirüse karşı tüm tedbirlere uyduğunu ve her gelen müşteriyi de bu konuda dikkatli olması için uyardığı belirtildi.

Gaziantep’te eczacı teknisyenliği yapan, 2 çocuk annesi Sakine Kılıç’ın yaklaşık 3 ay önce yaptırdığı Covid-19 testi pozitif çıktı. Evde karantinaya alınan ve ilaç tedavisi gören Kılıç, sağlık durumu ağırlaşınca özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Teknisyen Kılıç, yaklaşık 75 gündür tedavi gördüğü hastanede dün doktorların müdahalesine karşın kurtarılamadı. Ölümü ile yakınlarını üzen Sakine Kılıç’ın cenazesi, yakınları tarafından toprağa verildi.

‘TEDBİRLERİN DAHA DA KATI TUTULMASI GEREKİYOR’
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, eczacıların tedbirleri daha katı halde tutması gerektiğini söyledi. Eczacı teknisyeni olan Sakine Kılıç’ın ölümünden büyük züntü duyduklarını anlatan İrfan Demirci, şöyle konuştu:

“Bir eczanede çalışan arkadaşımızı daha kaybettik. 75 gün önce koronavirüse yakalanıp hastanede yattı. Bu süre içerisinde entübe olup atlattı, sonrasında tekrar entübe oldu. Pazar günü de kendisini kaybettik. Gerçekten çok üzüntülüyüz. Neredeyse haftanın birkaç gününde bir eczacı ya da çalışanı arkadaşımızı kaybediyoruz. Yalnızca üzülenin kaybı değil, hepimizi üzüyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, her akşam yaklaşık 100 vatandaşımız hayatını kaybediyor. Bunun dışında eczane içerisinde kaybettiklerimiz bizi daha da fazla üzüp derinden etkiliyor. Bugüne kadar yaklaşık 45 eczacı meslektaşımızı 20’ye yakın ise eczane çalışanı arkadaşımızı kaybettik. Türkiye’deki sağlık çalışanlarına gruplar haline baktığımız zaman en fazla can kaybı hekimlerde görülüyor. Hekimlerden sonra eczacılar ve eczane çalışanları vefat ediyor. Bu da bize şunu gösteriyor. Eczane alanlarının daha dar olması ve çalışma koşullarının bitişik ve yakın olmasından dolayı bir etkileşim oluyor. Eczacı meslektaşlarıma şunu söylemek istiyorum. Öncesinde almış oldukları önlemlerin daha da katı olması gerekiyor. Sağlık çalışanları olarak aşımızı olduk. Önlemlerimizi en sıkı şekilde en katı şekilde devam ettirmemiz gerekiyor, çünkü dar bir alanda çalışılıyor. Dışarıdan her gün eczanelere ciddi sayıda insan giriyor. Bu anlamda bizim de kendimizi korumayla ilgili konuları arttırmak gerekiyor. Aşı olmakla hiçbir şey bitmedi. Yalnızca geçici süre koruma kalkanımız biraz güçlendi. Dün Sakine arkadaşımızın kaybından dolayı gerçekten çok üzüldük. Bu ölümlerin artık son olmasını diliyoruz.”

Öte yandan Sakine Kılıç’ın mesai arkadaşı eczacı Simru Hazal Civan ise çalışma arkadaşının koronavirüse karşı tüm tedbirlere uyduğunu ve her gelen müşteriyi de bu konuda dikkatli olması için uyardığını ifade ederek, “Bu kadar dikkatli olmasına rağmen koronavirüse yakalanan arkadaşımızın ölümüyle büyük üzüntü yaşadık” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– İrfan Demirci ile röp
– Simru Hazal Civan ile röp
– Vatandaşların ilaç alışı
– Şahinler Eczanesinden görüntü
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Mustafa KANLI-Kamera:Ahmet KILIÇ -GAZİANTEP-DHA

=====================

13 yaşındaki çocuk tüfekle oynarken arkadaşının ölümüne neden oldu

GAZİANTEP’in Oğuzeli ilçesinde tüfekle oynayan Y.Ü.’nün (13) yanlışlıkla tetiğe dokunması sonucu vurulan Enes Ali Aydın (12) hayatını kaybetti.

Olay, dün akşam saatlerinde Hürriyet Mahallesi’nde meydana geldi. Evlerinin bahçesinde oynayan iki arkadaş, evde bulunan pompalı tüfekle oynamaya başladı. Bu sırada Y.Ü., yanlışlıkla tetiğe dokundu. Tüfekten çıkan saçmalar Enes Ali Aydın’ın vücuduna isabet etti. Silah sesini duyan komşuların ihbarı üzerine adrese jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi. Ekipler yaptıkları kontrolde Enes Ali Aydın’ın hayatını kaybettiğini belirledi.

Enes Ali Aydın’ın cansız bedeni, otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Jandarma ekipleri olayın ardından Yılmaz Ü. ve ismi öğrenilemeyen babasını gözaltına aldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Adli Tıp Kurumu 
– Yakınlarının cenazeyi teslim alması
– Genel ve detay görüntüler

Haber:Mustafa KANLI-Kamera:Ahmet KILIÇ -GAZİANTEP-DHA

Exit mobile version