Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ-8

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

‘Kırmızı’ kategorideki Rize’de, 10 noktada karantina kararı

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü ilk 5 il arasında yer alan Rize’de, 10 noktada karantina kararı alındı. Karantina tedbiri uygulanan merkeze bağlı Ambarlık Köyü Muhtarı İdris Türüt, “Cenazelerde biz ne yazık ki vatandaşları kontrol altında tutamıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı 20-26 Şubat’ta Covid-19 vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü ilk 5 il arasında yer alan Rize’de ek tedbirler alınmaya devam ediyor. ‘Yüksek riskli iller’ arasındaki kentte 10 farklı noktada koronavirüs vaka artışları nedeniyle karantina kararı alındı. Ardeşen ilçesinde Yeniyol, Yavuz, Şenyurt, Köprüköy ve Seslikaya köyleri ile Elmalık Mahallesi, Kalkandere ilçesi Yolbaşı köyünde Yavuz Sultan Selim Sokağı, Fındıklı ilçesinde Lale Apartmanı, İyidere ilçesinde Çiftlik köyü, merkez bağlı Ambarlık köyünde tamamen ve kısmen karantina tedbirleri uygulanmaya başlandı. Karantina tedbiri uygulanan köylerde jandarma ekipleri giriş ve çıkışları kapatarak, denetimlere başladı. 

MUHTAR: CENAZELERDE VATANDAŞLARI KONTROL ALTINDA TUTAMIYORUZ
Merkeze bağlı Ambarlık Köyü Muhtarı İdris Türüt, köylerinde ard arda yaşanan cenazeler dolayısıyla covit vakalarının artış gösterdiğini belirterek “Cenazelerde biz ne yazık ki vatandaşları kontrol altında tutamıyoruz. En son bulaş seviyesini yükselten cenazede kalabalığın arttığını görünce iki saat önceden cenazeyi kaldırdık. Maalesef taziye ziyaretinde özellikle de bayanların bir arada çok oturması dolayısıyla bulaş sayısı arttı. Önüne geçemedik. Köyümüz Rize’nin en büyük köylerinden biri, 2000’in üzerinde nüfusumuz var. Bu karantina ile yayılımı durduracağız. Vatandaşlarımızı daha dikkatli olmaya davet ediyoruzö dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Jandarma ekiplerinin denetimi
Muhtar İdris Türüt açıklaması
Muhabir anonsu (Arzu ERBAŞ)
Detaylar
Haber-Kamera: Arzu ERBAŞ RİZE-DHA
===================

Reklam Alanı

Trabzon’da cenazeye katılan 100 kişiden 40’ının Covid- 19 testi pozitif çıktı

TRABZON’da hayatını kaybeden bir kişinin cenazesine yaklaşık 100 kişi katıldı, taziye ziyaretinde bulundu. Bu kişilerden 40’ı bir hafta sonra covid-19’a yakalandı. İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, “Trabzon’da taziyeler telefonla” çağrısı yaptı.

Sağlık Bakanlığı ‘covid19.saglik.gov.tr’ adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, son 3 haftadır Covid-19 vaka sayılarının nüfusa oranla en fazla olduğu iller sıralamasında ilk 5 il içerisinde bulunan Trabzon’da, virüsün cenaze namazları ve taziye ziyaretleri ile yayıldığının belirlenmesi üzerine, namazlar 30 kişiyle sınırlandırıldı. Yetkililer, taziye için toplanılan evlerde virüsün daha fazla yayıldığını belirterek vatandaşlara bu konuda uyarılarda bulundu.

CENAZEYE 100 KİŞİ KATILDI, 40 KİŞİDE VİRÜS ÇIKTI
Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen bölgede virüsün yayılımında etkili olan cenaze ve taziyelere katılımlar sürüyor. Kentte vefat eden bir kişinin cenazesine yaklaşık 100 kişi katıldı, taziye ziyaretinde bulundu. Taziyeye katılan 40 kişiye bir hafta sonra covid-19 teşhisi konuldu.
Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta sosyal medya hesabından, “İlimizde yaşanan bir vefat neticesinde yaklaşık 100 kişinin katıldığı cenaze töreni ve taziyeden 1 hafta sonra 40 kişide Covid-19 hastalığı tespit edilmiştir. Benzer olaylarla karşılaşmamak ve salgınla mücadelede başarılı olmak için Trabzon’da taziyeler telefonla” paylaşımında bulundu. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Trabzon detaylar

Haber-Kamera: Selay SAYKAL TRABZON-DHA

===================

Mersin’de hedef maviye dönmek

MERSİN’de koronavirüs denetimine çıkan Vali Ali İhsan Su, vatandaşları maske, mesafe ve hijyen konusunda uyararak hedefin haritada turuncu renkten maviye dönmek olduğunu söyledi.

Koronavirüs haritasında yüksek riski belirten turuncu renkte olan Mersin’de Vali Ali İhsan Su, beraberindeki protokol üyeleri ve genel kolluk birimlerinin katılımıyla maskelerini takarak denetime çıktı. Akdeniz ilçesi İstiklal Caddesi üzerindeki esnafı ziyaret eden Vali Su, yeni döneme geçilmesiyle birlikte alınan önlemler konusunda uyarılarda bulundu. Vali Su vatandaşlara da maske, hijyen ve sosyal mesafe uyarısında bulundu.

‘PANDEMİNİN ÜSTESİNDEN HEP BERABER GELECEĞİZ’
Kentte alınacak önlemlerle birlikte hedefin maviye dönmek olduğunu belirten Vali Su, “Tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de yeni kontrollü normalleşme süreci çerçevesinde denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Yeni süreçle birlikte bazı işletmeler tekrar açıldı. Biz turuncu kategorideyiz. Hedefimiz bu rengi mavi yapmak. Bunun içinde iş yeri sahiplerimiz ve  vatandaşlarımız kurallara uyacak. Biz de bütün ekiplerimizle birlikte sahada olacağız, denetlerimizi sürdüreceğiz. Bu konuda farkındalığı diri tutmak zorundayız. Hep birlikte kurallara uyarak pandeminin üstesinden geleceğiz. Kurallara uyan esnafımıza, vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Görüntü Dökümü
——————————
-Vali Ali İhsan Su ve protokolün esnafı ziyareti
-Vali Ali İhsan Su’nun uyarıları
-Vali Ali İhsan Su röp
Haber-Kamera: Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)

=======================

Adana’da mahkeme ‘sokağa çıkma kısıtlaması ihlali’ cezasını iptal etti
 
ADANA’da sokağa çıkma kısıtlamasında otomobiliyle dışarı çıkınca polis tarafından ‘kısıtlamayı ihlal ettiği’ gerekçesiyle 3 bin 150 lira idari para cezası kesilen Ömer Tekin, avukatı aracılığıyla cezaya itiraz etti. Adana 5’inci Sulh Ceza Hakimliği, itirazı haklı bulup, cezayı iptal etti. Kararın gerekçesinde, İl İdaresi Kanunu’nda idari yaptırımın ancak emri çıkaran tarafından uygulanabileceği, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda da sokağa çıkma yasağı şeklinde açıkça düzenlenen bir zorunluluk bulunmadığı ifade edildi.

Kentte 12 Aralık 2020 günü koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sürerken, merkez Çukurova ilçesi Belediye Evleri Mahallesi’ndeki evinden otomobiliyle ayrılan Ömer Tekin, uygulama noktasında polis ekipleri tarafından durduruldu. Dışarıya çıkma gerekçesini soran polislere Tekin, bir yakınına, arızalanan klimasını tamir etmek için gittiğini söyledi. Polis ekipleri, izin belgesi bulunmayan fabrika işçisi Tekin’e sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettiği gerekçesiyle 3 bin 150 lira idari para cezası kesti. Cezanın kendisine tebliğ edilmesinin ardından Tekin, avukatı Vedat Özkan’a giderek dilekçe yazdırdı. Tekin, bu dilekçeyi Adana 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne sunarak, karara itiraz etti.

MAHKEME CEZAYI İPTAL ETTİ
Mahkeme, yaptığı değerlendirmede cezanın iptaline karar verdi. İl İdaresi Kanunu’nda idari yaptırımın ancak emri çıkaran tarafından uygulanabileceği, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda da sokağa çıkma yasağı şeklinde açıkça düzenlenen bir zorunluluk bulunmadığı belirtilen kararda, şöyle denildi:

“5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32 ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66’ncı maddeleri kapsamında idari yaptırımın ancak emri çıkaran tarafından uygulanabileceği, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda sokağa çıkma yasağı şeklinde açıkça düzenlenen bir zorunluluk bulunmadığı gibi bu tedbire aykırı hareket edilmesi de kanunda sayılan bir yasak veya zorunluluk olmadığından; sokağa çıkma yasağına aykırılık eylemi nedeniyle 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesinin uygulanması hukuken mümkün görülmediğinden, başvurunun 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 28/8-b maddesi gereğince kabulüne karar vermek gerekmiştir.”

‘TÜM HUKUKÇULARIN KABUL EDECEĞİ BİR DAYANAKLA KARAR VERDİ’
Kararla ilgili açıklamalarda bulunan Ömer Tekin’in avukatı Vedat Özkan, müvekkilinin aldığı cezaya itiraz sürecini anlattı. Hazırladıkları dilekçeyle cezanın iptal edilmesini talep ettiklerini ifade eden Özkan, alınan kararın kendilerini hukuk adına mutlu ettiğini kaydetti. Özkan, “Mahkeme, tüm hukukçuların kabul edeceği bir dayanakla, güzel, yerinde, kişi özgürlüğüne önem veren bir karar verdi. Mahkeme gerekçe olarak, bu tür cezaların yasal düzenlemeyle kanunda yer alan durumlarda kesilebileceğini, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun böyle bir karar alamayacağını belirtti. Bu karar önemli bir karar oldu. Emsal sayılabilecek bir karar. Daha önce Yargıtay da maske gerekçesiyle verilen bir cezayı iptal etmişti. Fakat bizim dosyamızda mahkeme daha vurucu bir gerekçeyle karar verdi. Vatandaşlarımız haklarını kullanarak yasal yollara başvurabilir. İtiraz sürecini geciktirmeden dilekçelerini sunabilirlerö diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————-
-Av.Vedat Özkan ile rop
-Av. Vedat Özkan’dan detaylar
-Arsiv goruntuler
HABER:Can ÇELİK KAMERA:ADANA(DHA)

=============================

Antalya’dan dünya kadınlarına 60 milyon dal çiçek gönderildi

Antalya’dan dünya kadınlarına, 8 milyon dolarlık 60 milyon dal çiçek ihraç edildi. Mezatlarda da hareketliliğin yaşandığı bu günlerde çiçeklerin fiyatları açık artırmayla belirleniyor.

Turizm kenti Antalya’da örtü altı üretim yapılan kesme çiçekler, Avrupa, Balkan ülkeleri, Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere dünyanın farklı noktalarına gönderiliyor. Özel günlerde sevkiyat artarken, pandemi döneminde de kesme çiçek sektörü olumlu ivmeyi yakalayarak diğer sektörlere göre rakamlarını iyileştirip, pandemiyi ve 2020 yılını olumlu kapattı.
Kesme çiçek sektörünün büyük kısmının bulunduğu Antalya’dan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için 8 milyon dolarlık 60 milyon dal kesme çiçek gönderildi. Ağırlıklı olarak karanfilin gönderildiği kentte çiçek mezatı da büyük ilgi görüyor. 
ÇİÇEKLERİN FİYATI AÇIK ARTIRMAYLA BELİRLENİYOR
Çiçek mezatı için Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 100’e yakın alıcı, hareketli bantta görücüye çıkan demet demet çiçeklere tek tek fiyat veriyor. Çiçekler açık artırma usulüyle fiyatlanırken, bazen 50 lira, bazen 200 lira, ilgi olmayınca ise 1 liraya bir demet çiçek alıcı bulabiliyor.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde mezatta iç pazar için hareketlilik yaşandığını kaydeden Süs Bitkileri, Mamülleri ve İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, kentte bu günlerde yoğunluk yaşandığını ve sevkiyatların hız kazandığını belirtti. Türkiye ekonomisine sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için 8 milyon dolarlık döviz girdisi olduğnu belirten Yılmaz, “Bugünlerde çiçek mezatlarımız da hareketli. Kesme çiçeklerimiz farklı yollarla gönderildi. Kimi hava yoluyla kimi ise kara yoluyla sevkiyatlarımız tamamlandı. Antalya’dan dünya kadınlarına 8 milyon dolarlık 60 milyon dal çiçek gönderildi. Yine tabi ki ağırlıklı olarak kırmızı karanfil tercih edildi” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
————–
– Mezattan genel görüntüler
– Çiçeklerden bantta ilerlerken
– Mezat alanı ve çiçekçilerden görüntü
– Röportaj
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar’ın anonsu
– Detay
HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Burak YALMAN/ANTALYA, (DHA) – 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!