DHA YURT BÜLTENİ- 8 

dha-yurt-bulteni-8-pAlq2eie.jpg

Gölköy Barajı’nda su seviyesi yüzde 43’e yükseldi
 
BOLU’nun içme suyu ihtiyacının karşılandığı Gölköy Barajı’nda yağışlarla birlikte su seviyesinde artış oldu. Barajdaki su seviyesi yüzde 43’e ulaştı.

Bolu’da içme suyu kaynağı olarak kullanılan Gölköy Barajı’nda kuraklık nedeniyle su seviyesi azaldı. Barajdaki doluluk oranı en kurak dönemde yüzde 18’e kadar geriledi. 24 milyon metreküp su kapasiteli Gölköy Barajı’ndaki su seviyesi son günlerde etkili olan yağışlar ve karların erimesiyle birlikte arttı. Barajdaki su seviyesi yüzde 43’e yükseldi. Barajın mevcut doluluk oranıyla hiç yağmur yağmasa dahi kentin 10 aylık içme suyu ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğu, kentte su sıkıntısı yaşanmasının beklenmediği öğrenildi.

-Barajdan görüntüler
-Detaylar

Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)

=========================

Ayı Kayası Tabiat Parkı, yürüyüş tutkunlarının adresi oldu
 
BOLU’da, fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri olan Ayı Kayası Tabiat Parkı, doğayla iç içe olmak isteyenlerin yeni adresi oldu. Yürüyerek zirveye çıkan doğa tutkunları eşsiz manzaranın keyfini çıkarıyor.

Yedigöller Milli Parkı yolu üzerinde yer alan 248 hektar büyüklüğündeki Ayı Kayası Tabiat Parkı, doğaseverlerin akınına uğruyor. Kayın, sarıçam ve göknar ağaçlarıyla çevrili tabiat parkına gelen tatilciler, doğa yürüyüşü, bisiklete binme, trekking ve foto safari gibi aktivitelerle neşeli zaman geçiriyor. Özellikle doğa yürüyüşü için bölgeye gelen tatilciler, zirveye çıkarak eşsiz manzaranın keyfini çıkarıyor. Tabiat parkının zirvesine çıkıldığında kentin ormanlarla çevrili manzarası tatilcileri hayran bırakıyor.

Yedigöller’de insan yoğunluğunun yaşandığı dönemlerde de tatilciler vadinin üzerinde yer alan Ayı Kayası Tabiat Parkı’na yönlendiriliyor. Piknik ünitelerinin de yer aldığı tabiat parkına kamp yapmak isteyenler için de alanlar hazırlanacak.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Manzara görüntüleri
-Yürüyenler
-Detaylar
Haber: Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA)

=========================

Marketten aldığı kaşar peynirin içinden lastik eldiven çıktığı iddiası
 
İZMİT’te yaşayan Ayşe Emer, marketten aldığı kaşar peynirinin içerisinden lastik eldiven çıktığını iddia etti. 

Serdar Mahallesi’nde yaşayan Ayşe Emer, geçen hafta cumartesi günü marketten kaşar peyniri satın aldı. Eve geldiğinde peyniri kesen Ayşe Emer, içerisinden çıkan lastik eldiveni görünce şoke oldu. Ürünün fotoğraflarını çekerek üretici firmanın şikayet hattına yazan Ayşe Emer’e, hatanın telafisi için gıda kolisi gönderilmesi teklif edildi. Firmanın teklifini kabul etmeyen Ayşe Emer, Alo 174 Gıda Hattı’na şikayette bulundu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

– Peynirden çıkan eldivenin görüntüsü(cep telefonu)

HABER: Ergün AYAZ/İZMİT,(Kocaeli),(DHA)

=========================

‘Eğitimde Sürdürülebilirlik’ projesine destek

AFYONKARAHİSAR Kocatepe Anadolu Lisesi (AKAL) ve Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi (AKİL) Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nun da içinde bulunduğu 7 ortaklı ‘Eğitimde Sürdürülebilirlik’ projesine Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibe desteği verildi.

Afyonkarahisar’dan AKAL ve AKİL okullarının katıldığı, 7 ortaklı Eğitimde Sürdürülebilirlik projesi için 2020 yılı Erasmus+ Ana Eylem 2 Stratejik Ortaklıklar Faaliyeti Ek Teklif Çağrısına yapılan başvuru kabul edildi. Projeye koordinatörlüğü üstlenen Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yanı sıra projeye Afyonkarahisar’dan AKAL ve AKİL, Anadolu Üniversitesi, Romanya’dan Liceul Tehnologic Constantin Brancoveanu, Estonya’dan Tallinna 21. Kool ve İtalya’dan Unıversıta Telematıca Pegaso okulları katılıyor. Projede 7 ortaktan toplam 100 öğretmen görev alacak

Okul Müdürü Necdet Saraçoğlu, “Bu proje içerisinde temel tema eğitimde sürdürülebilirlik ama şu anda pandemi nedeniyle oluşan yüz yüze olamayan, eğitimin sürdürebilmesi için yapılan bir çalışmadır” dedi.
AKAL İngilizce öğretmeni ve projesi hazırlayıcısı Zehra Güleniş, projenin pandemideki ihtiyaçtan doğduğunu ifade ederek, “Proje kapsamında 2 yıl boyunca çeşitli çalışmalar gerçekleştireceğiz. 2 yıl boyunca yaptığımız çalışmaları kapsayan; veliler uzaktan eğitime nasıl destek olabilir, öğrenci ne yapmalıdır, öğretmen kendisini bu konuda nasıl geliştirmelidir veya hangi noktalara dikkat etmelidir üzerine yaptığımız çalışmaların toplamı olan bir e-rehber hazırlayacağız. Daha sonra yaygınlaştırma faaliyetlerini gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– İngilizce Öğreteni ve okuldaki projeyi hazırlayan Zehra Güleniş öğrencilerle konuşma detay,
– Okul bahçesindeki öğrenciler detay
– Güleniş, öğrencilerle detay, 
– AKAL Müdürü Necdet Saraçoğlu konuşma, 
– Öğretmen Zehra Güleniş konuşma
HABER -KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

=========================

Kayaklı koşuda Türkiye’yi temsil edecek sporcular burada yetişiyor

BOLU’nun Gerede ilçesindeki bin 700 rakıma sahip Arkut Dağı Kayaklı Koşu Merkezi, ulusal ve uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapıyor. Çam ormanları arasındaki tesiste, Türkiye’yi temsil edecek başarılı sporcular yetiştiriliyor.

Gerede ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Arkut Dağı Kayaklı Koşu Merkezi, Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından 6 tane tescil yapılmış pistiyle ulusal ve uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapıyor. Bin metrelik slalom ve beş bin metrelik kayaklı koşu mukavemet pistine sahip kayak merkezinde, antrenörler tarafından başarılı sporcular yetiştiriliyor. 5 kilometre mesafe yarışları koşulabilirken, bir kilometrelik diğer pistte ise sprint yarışları yapılıyor. Aralarında milli sporcuların da bulunduğu farklı yaş gruplarından 45 sporcu, çam ve göknar ağaçlarıyla çevrili kayak merkezinde düzenli antrenmanlarını yaparak yarışmalara hazırlanıyor.

TEKERLEKLİ KAYAKTA TÜRKİYE’DE İLK OLDU
Kayak pistine 2.5 kilometrelik asfalt atılması ile birlikte tekerlekli kayakta da Gerede Arkut Dağı Kayak Merkezi ilk oldu. Türkiye’de 22 kulübün yer aldığı tekerlekli kayak dalında takımlar yaz dönemlerinde ortaya çıkan antrenman sorununu Gerede’de kamp yaparak çözmüş oldu. Kar soğuğunun kendisini dağ serinliğine bıraktığı yaz aylarında ise bölgede kamp, spor kampları, trekking, dağ bisikleti, off-road, çim kayağı gibi aktiviteler yapılıyor.

ÜLKEMİZİN EN PRESTİJLİ YARIŞMALARINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ
Kayaklı koşu antrenörü Haydar Çetinkaya, “Arkut Dağı Kayaklı Koşu Merkezi olarak Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından altı tane tescil yapılmış pistimiz mevcut. Ülkemizin en prestijli yarışmalarına ev sahipliği yapıyoruz. Bu yıl Türkiye şampiyonasına, Uluslararası Gerede kupasına ve 18-20 Mart tarihleri arasında da Balkan kupasının finaline ev sahipliği yapacak. Ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırlanan 45 sporcumuz var” diye konuştu.

-Kayaklı koşu sporcuları
-Detaylar
-Röportaj
Haber: Murat KÜÇÜK/GEREDE(Bolu),(DHA)

=========================

Bizans döneminden kalma Kiliseli Tüccar Han’da restorasyon çalışmaları başladı

BOLU’nun Gerede ilçesinde Bizans dönemine ait ilk ticaret merkezi olan tarihi Kiliseli Tüccar Han, zamanın mimarisinin birleşimiyle harmanlanarak restore edilmeye başlandı. Tarihi han, duvarındaki Arapça Allah yazısı ve haç işaretiyle dikkat çekiyor. Bu yıl içerisinde hizmete girecek tarihi han içerisinde 25 odalı butik otel de yer alacak.

?Gerede ilçe merkezindeki, çökme noktasına gelen Bizans döneminden kalma Kiliseli Tüccar Han’ın eski görünümüne kavuşması için çalışma başlatıldı. Yıllar süren proje ve onay süreçlerinin ardından, tarihi handa restorasyon çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmalar kapsamında, 1970’lerde binanın dışına yapılan badana özenle kaldırılarak orijinal taşlar ortaya çıkartıldı. Restorasyon çalışmalarının yanı sıra, hanın içerisine açılır kapanır cam tavan konuldu. Tarihi dokusu bozulmadan yapılan restorasyonun ardından hanın içerisinde 25 odalı butik otel hizmet verecek. Tarihi han tamamlandığında üst katları butik otel, alt katları ise lokanta, kafeterya ve yöresel ürün ticaret merkezi olacak. Dış duvarında Arapça Allah yazısının yanı sıra haç işareti bulunan handaki çalışmalar bu yıl içerisinde tamamlanacak.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Kiliseli hanın görüntüleri
-Dron çekimleri

Haber: Murat KÜÇÜK/GEREDE(Bolu),(DHA)
 

Exit mobile version