Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT ÖZEL GÜNDEMİ – (C BÖLGE)

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

KASIKTAKİ DAMARDAN GİRİLEREK KALPTE DELİK AÇILDI, HASTA NEFES ALMAYA BAŞLADI

DİYARBAKIR’da doğuştan kalbinde delik bulunan ve 1,5 yıl önce ameliyatla kapatılan 45 yaşındaki Züleyha Çakan, 22 gün önce nefes darlığı şikayetiyle Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Oksijen desteği verilen Çakan’ın, kasığındaki damardan girilerek, kalbinde tekrar delik açıldı. Kardiyolog Prof. Dr. Hakkı Şimşek, “Hastamız pozitif basınçlı oksijen desteğinden 3 gün sonra kurtulmaya başladı. Yaklaşık 5- 6 gündür o desteği olmadan sadece burundan az oksijen desteğiyle gayet rahat. Taburcu etmeyi düşünüyoruz” dedi.

Yenişehir ilçesinde yaşayan ve doğuştan kalbinde delik bulunan 4 çocuklu Züleyha Çakan, şikayetleri nedeniyle 1,5 yıl önce ameliyat edilerek, kalp deliği kapatıldı. Çakan, 22 gün önce nefes darlığı şikayetiyle Dicle Üniversitesi Hastaneleri Acil Servis’ine başvurdu. Nefes almakta zorlanan Çakan, hemen yoğun bakıma alınarak, pozitif basınçlı oksijen desteği verildi. Çakan’ın kapatılan kalp deliğinin neden olduğu nefes darlığı, Kardiyolog Prof. Dr. Hakkı Şimşek ile Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkan Baysal tarafından, 45 dakika süren ve kasıktaki damardan girilerek ‘Atriyal balon septostomisi’ yöntemiyle anjiyografik olarak kalpte tekrardan delik oluşturulmasıyla kan döngüsü sağlandı. Pozitif basınçlı oksijen desteğinde ameliyattan 3 gün sonra kurtulan Çakan’ın, tedavisi burnundan az oksijen desteğiyle sürerken, Prof. Dr. Şimşek, hastanın yakında taburcu edileceğini söyledi.

‘BİR ZAMANDAN SONRA KALP DELİĞİNİ KAPATMAMAK GERELİYOR’

Kardiyolog Prof. Dr. Hakkı Şimşek, hastanın yaklaşık 44 yıl kalp deliğiyle yaşaması sonucu, soldan sağa kalp kan akışının geç oluşması nedeniyle akciğerin fazla kana maruz kaldığını ve akciğerde yüksek basınç oluştuğunu ifade ederek, “Pulmoner hipertansiyon dediğimiz yüksek basınç zamanla, kalbin sağ tarafında yetmezliğe ve genişlemeye, sağ kalpte büyümeye neden oluyor. O yüzden bir zamandan sonra kalp deliğini kapatmamak gerekiyor. Kalbinde delik olan herkesin kalbindeki delik kapanmaz. Eisenmenger sendromu dediğimiz tablo oluşmuşsa, hastanın oksijen satürasyonu düşmüşse artık hastanın o deliğinin kapatmamak, kapatmaktan çok daha iyidir. Kapattığımız zaman hasta böyle dekonpansa olabiliyor. Yıllarca yüksek kana maruz kalmış o deliği erken kapatmak gerekiyordu. Artık, o kalp deliğini kapatmak için geç kalınmış sayılırız. Bizim de sağ kalbin akciğere gönderemediği kanı, gidebileceği alanı oluşturmak adına ‘patcr’ dediğimiz malzemeyle kapatılan yerden tekrar delik açmamız gerekiyordu. ‘Atriyal balon septostomi’ dediğimiz işlemi Doç. Dr. Erkan Baysal ile beraber yaptık. Burada cerrahi olarak yerleştirilen yamanın içinden iki tane delik açtık. O deliği 5- 6 milimetrelik balonlarla genişlettik. Orada bir iki delik oluşturarak kanın tekrar akciğere gidebileceği bir alan oluşturarak vücutla kalp arasındaki dolaşım döngüsünü sağlamaya çalıştık. Faydası oldu. Hastamız birinci günün sonunda ciddi anlamda faydasını gördü. 110 milimetre kadar olan akciğer tansiyonu 55’lere kadar düştü. Hastamız ‘CDAF’ dediğimiz pozitif basınçlı bir havalandırma oksijen desteğinden 3 gün sonra kurtulmaya başladı. Yaklaşık 5- 6 gündür o desteği olmadan sadece burundan az oksijen desteğiyle gayet rahat. Taburcu etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

‘SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM ALLAH RAZI OLSUN’

Reklam Alanı

Züleyha Çakan, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu dile getirerek, “Yaklaşık 2 yıl iyiydim. Sonra yine fenalaştım. Buraya geldim. Bize iyi baktılar. Tedavilerimi hepsini yaptılar. Sağlığıma kavuştum. Allah onlardan razı olsun. Ne gerekiyorsa yaptılar” ifadelerini kullandı.

Hastanın eşi Mahmut Çakan da, koronavirüs korkusu nedeniyle hastaneye gitmeye korktuklarını ama ağrıları artınca mecburen hastaneye geldiklerini anlatarak, “Eşim sonunda sağlığına kavuştu. Allah’a çok şükür iyileşti. Şu anda hayatta. Allah hepsinden razı olsun” dedi.

Görüntü Dökümü:
————
Ameliyat olan Züleyha Çakan’dan detay
Doktorların Çakan’nın durumunu kontrol etmesi
Prof. Dr. Hakkı Şimşek ile röp.
Hasta Züleyha Çakan ile röp.
Eşi Mahmut Çakan ile röp.
Hasta Züleyha Çakan’nın EKO cihazı ile kalbine bakılması
Dicle Üniversitesi Hastaneleri binası
Genel ve detay

Haber-Kamera: Burak EMEK-Serdar SUNAR /DİYARBAKIR,(DHA)
=======================

DERİKLİ KADINLAR, LAVANTA ÜRETEREK KAZANACAK

MARDİN’in Derik ilçesinde kadın istihdamına yönelik başlatılan ‘Bir dünya üreten kadın’ projesi kapsamında belediye tarafından 3 kırsal mahallede 15 kadına 255 dönümlük arazi hibe edildi. Proje koordinatörü Sultan Özen, ilk etapta 15 olan kadın sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu lavanta bahçelerinin hem ilçe ekonomisine hem de ailelerimizin ekonomisine oldukça faydalı olacağına inanıyoruz. En önemlisi dezavantajlı kadınlarımızın mevsimlik işçi olarak, dışarıya göndermeyecek olmanın sevincini yaşıyoruz” dedi.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Dicle Üniversitesi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Derik Belediyesi iş birliğiyle yürütülen ‘Bir dünya üreten kadın’ projesi kapsamında ilçenin 3 kırsal mahallesinde 15 kadına 255 dönümlük arazi hibe edildi. Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Hicabi Aytemür’ün girişimleriyle sürdürülen projede, kadınların ekonomik anlamda güçlendirilerek, yaşam kalitelerinin artırılması ve mevsimsel göçün önüne geçilerek, köylerinde kalmaları hedefleniyor.

‘ÇOK EZİYET ÇEKİYORDUK’

Kırsal Atlı Mahallesi’ndeki lavanta ekiminde çalışan ortaokul mezunu Cahide Ektiren (18), projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Çok mutluyuz. Çalışmak için diğer illere gidiyorduk. Çok eziyet çekiyorduk. Arkadaşlarımız yolda kaza yapıyorlardı, annemizi, babamızı göremiyorduk. Burada arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Anne ve babamızı da görüyoruz. Bu projeyle evlerimize para götürüyoruz” diye konuştu.

15 KADINDAN FAZLASI HEDEFLENİYOR

Derik Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdür Vekili ve Proje Koordinatörü Sultan Özen, “Bu projeyle 15 kadınımıza istihdam alanı yaratmış olduk. İlçemizde yaklaşık 255 dönüm üzerinde yapılacak olan lavanta bahçelerinin hem ilçe ekonomisine hem de ailelerimizin ekonomisine oldukça faydalı olacağına inanıyoruz. Toplumun temel taşı olan kadınlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Kadınların yaşam kalitesini güçlendirmek için bundan sonraki dönemlerde de onların yanında olacağız. En önemlisi dezavantajlı kadınlarımızın mevsimlik işçi olarak dışarıya göndermeyecek olmamızın sevincini yaşıyoruz. Şuan kadın sayısı 15 olabilir ama ilerleyen zamanlarda daha fazlasını hedeflemekteyiz. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Atlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Lokman Geçgel de (50), 35 dönümlük buğday arazisine lavanta ekmeye karar verdiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“İnşallah pişman olmayız. Durumu olmayan aileler bununla geçimini yapar. Burada en az 60 aile çalışıyor. Katkımız olursa da ne mutlu bize.”

Görüntü Dökümü:
————
Lavanta ekiminden detay
Röportajlar
Genel ve detay

Haber-Kamera: Emrullah KARAKAŞ /DERİK(Mardin),(DHA)
=============================

KÖY OKULUNA, 4 BİN KİTAPLI KÜTÜPHANE

MARDİN’in Midyat ilçesine bağlı, kütüphanesi olmayan ve 250 öğrencinin eğitim gördüğü Ortaca Köyü İlk ve Ortaokulu’nun kullanılmayan bir bölümü, hayırseverlerin desteğiyle bakımı yapılarak, düzenlendikten sonra 4 bin kitaplı kütüphaneye dönüştürüldü.

Midyat ilçesine bağlı, kütüphanesi bulunmayan kırsal Ortaca Köyü İlk ve Ortaokulu’nun kullanılmayan bir bölümü, kütüphane yapılması için Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Rover Kitap Kulübü ve bir dizi ekibinin ortak çalışmasıyla onarıldı. Onarılan bölüm, temin edilen masa, sandalye ve kitap rafları ile donatıldı. Bölüm, daha sonra satın alınan ve hayırseverlerin bağışladığı 4 bin kitaplı bir kütüphaneye dönüştürüldü. Şair Ahmed Arif’in adının verildiği kütüphanede, Türk ve dünya klasikleri başta olmak üzere hikaye ve çeşitli türlerde kitaplar bulunuyor. Midyat Kaymakamı Tekin Dundar, Garnizon Komutanı Albay Türker Tuna, Belediye Başkan Yardımcısı Metin Kutlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay ve davetlilerin katılımıyla kütüphanenin açılışı gerçekleştirildi.

‘OKUMAK BİZİ REFAHA ERİŞTİREBİLİR’

Açılışta konuşan Midyat Kaymakamı Tekin Dundar, “2020 yılı Midyat için okuma anlamında, okul anlamında, kütüphane anlamında ciddi yatırımların olduğu bir yıl oldu. İrili ufaklı birçok böyle kütüphane, okumaya yönelik tesisin açılışını veya temelini atmış olduk. Bu da onlardan bir tanesi. Okuma bizi kurtarabilir, okumak bizi refaha eriştirebilir. Yoksa başka türlü bu işin çıkış yolu yok. Yani emek vereceğiz, okuyacağız, zahmet edeceğiz. Böyle gökten zembille inen bir refah yoktur. Gözümüzü yoracağız, beynimizi yoracağız, alın terimizi, akıl terimizi akıtacağız ki ülke olarak, memleket olarak, toplum olarak bir aşamayı kaydedelim. Yoksa hep gelişmiş toplumlara bakıp gıpta ile iç çekmekten başka bize düşen bir şey olmaz. Bu anlamda bu eserin, buna hizmet edeceğini düşünüyorum ve inanıyorum” dedi.

‘KÜÇÜK KARDEŞLERİMİZİN BUNLARI OKUYACAĞINI DÜŞÜNMEK BENİ ÇOK MUTLU EDİYOR’

Midyat’ta çekimi devam eden bir TV dizisinde, Handan karakterini canlandıran Gülçin Hatıhan da, “İhtiyaçları olan listeleri gönderdiler. Sonra geldik buraya yapımcımızla beraber baktık. Dolapları, masaları planladılar. Organize ettiler. Hepsini yaptırdık. Kütüphane, bence çok özel bir şey. Kitapların listelerini verirken, siparişlerini verirken, ‘çocukken ben bunu da okumuştum, bunu da okumuştum’ diye heyecanlandım. Buradaki küçük kardeşlerimizin de bunları okuyacağını düşünmek beni çok mutlu ediyor açıkçası” diye konuştu. 

‘KİTAP OKUYAMIYORDUK, ÇOK ÜZÜLÜYORDUK’

Okulun 6’ncı sınıf öğrencisi Ecrin Çınar, kütüphaneleri olmadığı için daha önceleri çok üzüldüklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bugün çok güzel bir gün ve açılışımızı yaptık. Benim ilk kitabım bu oldu ve çok mutluyuz. Normalde hiç kitaplarımız yoktu. Çok az sayıda vardı ve biz kitap okuyamıyorduk. Bunu gören öğretmenlerimiz ve müdürlerimiz ellerinden geleni yaptılar ve emek verip bu kütüphaneyi açtılar. Onlara çok teşekkür ediyorum.”

Görüntü Dökümü:
————
Kütüphaneden detaylar
Açılış ve dua edilmesi
Röportajlar
Genel ve detay

Haber-Kamera: Mehmet Halis İŞ /MİDYAT(Mardin),(DHA)
==========================

2 METREYİ AŞAN KARDA ZORLU MÜCADELE

KAR yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan Muş-Kulp-Diyarbakır Karayolu, ekiplerin 24 saatlik zorlu mücadelesi sonucu ulaşıma açıldı. Lapa lapa kar yağışıyla beraber etkili olan tipi altında karla mücadele çalışmasını sürdüren ekipler, 2 metreyi aşan kar kalınlığının bulunduğu bölgede mahsur kalan vatandaşların da imdadına yetişti.  
Muş’ta etkili olan kar yağışı, yaşamı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Özellikle kentin yüksek kesimlerinde lapa lapa yağan kar ve tipi sebebiyle Muş-Kulp-Diyarbakır Karayolu ulaşıma kapandı. Karayolları 113. Şube Şefliği ekipleri, 2 metreyi aşan kar kalınlığının bulunduğu ve kar yağışı ile tipinin etkili olduğu yolda, karla mücadele çalışması başlattı. Ekiplerin 24 saatlik zorlu mücadelesi sonucunda yol ulaşıma açılırken, tedbir amaçlı kısa süreliğine trafiğe kapatıldı. Kar yağışı ve tipinin sürdüğü, kardan tünellerin oluştuğu bölgede, ekipler yol genişletme çalışmalarına devam ediyor.

MAHSUR KALANLARIN İMDADINA YETİŞİLDİ       
Karayolları ekipleri bir yandan karla mücadele çalışmasını sürdürürken, bir yandan da yolda mahsur kalan vatandaşların imdadına yetişti. Karın geçit vermediği yolda kara saplanan bir araç ve içerisindeki iki şahıs, karayolları ekibinin yardımı ile kurtarılarak, yoluna devam etti.
Muş-Kulp-Diyarbakır Karayolu üzerinde sürdürülen karla mücadele çalışması hakkında bilgi veren Muş Karayolları 113. Şube Şefliği iş makinesi operatörü Suat Demir, “Tipi ve fırtına nedeniyle ulaşıma kapalı olan yolda çalışmalarımız devam ediyor. Tipi ve fırtına nedeniyle çalışmalarımızda aksamalar oluyor. Bugün yolu tekrardan açarak, hizmete sunacağızö dedi.
Muş-Kulp-Diyarbakır Karayolu’nun kardan temizlendiğini ancak kısa süreli tedbir amaçlı trafiğe kapalı tutulduğunu belirten iş makinesi operatörü Ercan Çoban, “Burada kar kalınlığı yer yer 2 ile 2 buçuk metreyi aşmış durumda. Karayolları ekipleri olarak çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Tipi ve fırtına nedeniyle yollarımız tekrar kapanabilir ancak biz bütün gücümüzle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gece-gündüz demeden çalışacağızö diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
——————————-
-Tipiden etkilenen ev ve camlardan detay
-Tipinin etkili olduğu yol ve tabelalardan detay
-Muhabir Muhammed Sami Maral Anonsu
-İş makinelerinden detaylar
-Karla mücadele çalışmasından detaylar
-İş makinesi operatörü Suat Demir RÖP.
-İş makinesi operatörü Ercan Çoban RÖP.
-Mahsur kalan araç ve iki vatandaşın kurtarılmasından detaylar
-Yol açma çalışmasından detaylar

Haber-Kamera: Muhammed Sami MARAL /MUŞ,(DHA)
=================================

DESTEKLE TANDIR KURUP LAVAŞ ÜRETEN KADINLAR, HEMCİNSLERİYLE ÇALIŞIYOR

IĞDIRLI Necife Karakuş (55) ile Fatma Satı (50) KOSGEB’den aldıkları destekle tandır kurarak lavaş ekmek yapıp satıyor. Günde 700 ile bin adet lavaş ekmek üreten Karakuş ve Satı, 4 kadını da istihdam ediyor. Necife Karakuş, “Elimizden geldiği kadar kaliteli ekmek çıkarıyoruz. Yurt içinden siparişimiz oluyor, buradan kargo ile gönderiyoruz. İsteyen telefonla da sipariş verebiliyor” dedi.
    Iğdır’da yaşayan 4 çocuk annesi Necife Karakuş ile 4 çocuk annesi Fatma Satı, bir araya gelerek lavaş ekmek üretip satmaya karar verdi. Bu konuda araştırma yapan Karakuş vile Satı, KOSGEB’den destek alarak Söğütlü mahallesinde kiraladıkları bir dükkana 2 tandır kurdu. Burada lavaş üretip satmaya başlayan iki arkadaş, işleri iyi gidince yanlarında 4 kadın da çalıştırmaya başladı. Sabah gün ağarmadan tandırlarını yakarak lavaş ekmek yapımına başlayan kadınlar, günde 700 ile bin ekmek arası üretim yapıyor. Lavaş ekmeğe Iğdırlı’ların yanısıra yurdun çeşitli bölgelerinden de talep geliyor. Kadınlar 1 TL’ye sattıkları lavaşı Türkiye’nin dört bir yanına da anlaşmalı kargo şirketiyle gönderiyor. 
    Kendi işlerinin patronu olduklarını söyleyen Necife Karakuş, “4 çocuğum var bunların okuması için para lazımdı. Çalışmak istiyordum. Ne yapabilirim diye araştırırken aklıma lavaş pişirmek geldi. KOSGEB’e başvurunca gerekli desteği verdiler. Burayı arkadaşımla açtık. Tip 1 unundan köy lavaşı gibi lavaş çıkarınca vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Ayrıca 4 kadın gelip günlük çalışıp harçlıklarını çıkarıyor. Onların da para kazanıp evlerine ekmek götürmeleri beni mutlu ediyor. Elimizden geldiği kadar kaliteli ekmek çıkarıyoruz. Yurt içinden siparişimiz oluyor.Iğdır’dan alıp büyük şehirlere gönderiyorlar. İsteyen telefonla sipariş verebilir anlaşmalı kargo ile gönderebiliriz.kaliteli su kullanıyoruz ayrıca Tuzluca dan kaya tuzu kullanıyoruz. Organik tuz sağlığa faydalı” diye konuştu. 
    Kadınların evde boş oturmak yerine ekonomiye katkı sağlamalarını isteyen Karakuş, “Çalışmaya başladıktan sonra kendime güven geldi. Bayanlara tavsiyem çalışsınlar üretsinler .Kadınlar çalışmalı, çalışmak güzel şeydir. İstedikleri işi yapabilirler ben tavsiye ediyorum. Mantı evi, yemek evi açabilirler.Yeter ki istesinler her işi başarırlar” dedi. 
    Pişirdikleri lavaş ekmeğe olan ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Fatma Satı, yorucu olmasına rağman işini severek yaptığını ifade etti. 

TANDIRI YAKARAK ÇALIŞMAYA BAŞLIYORLAR
    Tandır evinde çalışarak geçimini sağlayan 4 kadın, her sabah erken saatlerde işletmedeki tandırları yakarak yorucu ve zorlu mesailerine başlıyor. Yevmiye karşılığı çalıştıkları fırında gün boyu hamur yoğurup tandırlarda lavaş ekmeği pişiren kadınlar, aldıkları ücretlerle evlerinin ekonomisine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor. 
    Kadınların ürettiği lavaş ekmeğe Iğdırlılar büyük ilgi gösteriyor. Tandır ekmeği alan vatandaşlar, “Özellikle sabahları sıcak tandır ekmeği ile kahvaltı yapmak için alıyoruz.Hem lezzetli hem de organik lavaş ekmeği seviyoruz” dediler. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
—————–
-Tandır evinde çalışanlar
-Tandırda pişen ekmeğin çıkarılması
-Necife Karakuş ile röp
-Tandırdan görüntü
-Kadınların hamurları hazırlaması
-Çalışan kadının konuşması
-Tandırevinde çalışmalardan görüntü
-Necife Karakuş’un yaptıkları üretimi anlatması
-Ekmek almaya gelen vatandaşların konuşması
-Lavaş ekmek üretiminden genel ve detaylar

Haber-Kamera: IĞDIR,(DHA)
=======================

3 KIZ KARDEŞ SOKAK HAYVANLARINI DOYURUYOR

MUŞ’un Bulanık ilçesinde yaşayan Elif (20), Ayfer (19) ve Dicle (17) pandemi sürecinde yaptıkları kampanyalarla sokak hayvanlarına mama topladı. Evlerinin bir odalarını gelen yemler için depo alarak kullanan 3 kardeş, akşam hazırladıkları mamaları, sabah erken saatlerde sokak hayvanlarına dağıtıyorlar.
    Bulanık ilçesinde yaşayan Kibar-Adem Şamiloğlu’nun kızları Elif (20), Ayfer (19) ve Dicle (17), sokak hayvanlarının en büyük dostu. Babaları ulanık Avcılar ve Doğaseverler Kulübü Derneği Başkanı olan kız kardeşler, pandemiyle birlikte yiyecek sıkıntısı çeken hayvanlar için çalışma başlattı. Sosyal medya hesaplarından kampanya düzenleyen 3 kardeşe, Türkiye’nin dört bir yanından mama, makarna, losyon, barınak ve battaniye gibi malzeme gönderildi. Koliler dolusu mamaları koyacak yer bulamayan kardeşler, kendi odalarını depo alarak düzenledi. Gönderilen mamaları akşamdan hazırlayan kız kardeşler, sabah kahvaltılarını yapmadan ilçedeki sokak hayvanlarının mamalarını dağıtıyor. 
    Hayvansever kardeşlerin en büyük yardımcıları ise ailesi. Anne mamaların hazırlanmasına yardımcı olurken, baba Adem Şamiloğlu, gönderilen yardım malzemeleri içinde yeralan parçalarla ilçedeki sokak hayvanları için kulübe yapıyor. Babanın montajını yaptığı kulübeler, kardeşler tarafından ilçenin çeşitli noktalarına bırakılıyor.
    Dicle Şamiloğlu, “Hayvanseverlerin gönderdiği mamaları odamızda depoladık. Amacımız gelen mamalar için bir yerimiz olsun. İşimizi temiz ve düzgün yapmak istiyoruz. Gelen mamalara göre yer ayarlıyoruz. Tabi odamızda daralıyor. Bu sebepten dolayı 3 kişilik odamız 2 kişilik odaya dönüştü. biz bu durumdan memnunuz, ailemizde destekçimiz” dedi. 
    Her zaman kızlarının yanında olduğunu belirten anne Kibar Şamiloğlu, “6 çocuğum var. 3 kızım bir odayı kullanıyordu. Gönderilen mamalar için yerimiz olmayınca bir kızım salona taşındı. Gelen malzemeleri onun boşalttığı yere malzemeleri depoladık” diye konuştu. 
    Kızları ile gurur duyduğunu ifade eden baba Adem Şamiloğlu ise, yaşamlarını sokaklarda sürdüren birçok hayvan her yerin karla kaplandığı bugünlerde ölüm kalım mücadelesi verdiğini söyledi. Şamiloğlu, kızlarının sokak hayvanlarına yardım ederek çok anlamlı bir çalışma yaptıklarını söyledi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
—————–
-Yatak odasından mamaların görüntü detayları
-Kızların sokak hayvanları için mutfakta makarna pişirmesi detayı
-Kız kardeşlerden mutfakta mama hazırlayan Ayfer Şamiloğlu konuşması
-Kızların sokak hayvanları için yatak odasında mama hazırlama detayı
-Evde besledikleri kedilerine elleriyle yaptıkları kazağı giydirmeleri
-Anne Kibar Şamiloğlu konuşması
-Baba ve kızların hazırlanan mamaları sokakta dağıtma detayları
-Kardeşlerden Dicle Şamiloğlu dışarıda yaptıklarını anlatması
-Baba Adem Şamiloğlu’nun gelen kulübeleri montajı
-Baba ve kızlarının kulübeleri dağıtması
-Kızların kulübe önüne mama bırakması
-Baba Adem Şamiloğlu’nun konuşması

Haber-Kamera: Asena TUTAR / BULANIK (MUŞ), (DHA)
=======================

12 BİN KİLOMETRE UZAKTAN GELEN TURİSTLER, IHLARA’YA HAYRAN KALDI

AKSARAY’da Kapadokya’nın başlangıç noktası olan Ihlara Vadisi karla beyaz örtüye bürünen doğal güzelliği ile ABD, Brezilya, Meksika ve Arjantin’den yaklaşık 12 bin kilometre uzaklıktan gelen turistlerin, beğenisi topladı. ABD’den gelen ve aslen Meksikalı olduğunu belirten Estafaniye Yov, “Kapadokya ve Türkiye’yi çok sevdim. Burada insanlar çok güler yüzlü ve Türkiye çok güzel ve muhteşem bir ülke. Aksaray’daki Ihlara Kanyonu’na hayran kaldım ve çok hoşuma gitti” dedi.
Güzelyurt ilçesi sınırlarında yer alan tarihi ve doğal güzelliklerin buluştuğu Ihlara Vadisi, kaya oyma mekanları, kiliseleri ve bitki örtüsüyle her mevsim ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. 394 basamaklı merdivenden inilen 14 kilometrelik vadi, karın yağmasıyla da adeta beyaza büründü. Bu güzel manzarayı ise Meksika, ABD, Brezilya ve Arjantin’den gelen turistler görme imkanı buldu. Vadiyi ziyaret eden turistler, kartopu oynayıp, fotoğraf çektirdi.
‘TÜRKİYE MUHTEŞEM BİR ÜLKE’
ABD’den geldiğini belirten Estafaniye Yov, şunları söyledi:
“Aslen Meksikalıyım; ama Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyorum. Kapadokya ve Türkiye’yi çok sevdim. Burada insanlar çok güler yüzlü ve Türkiye çok güzel ve muhteşem bir ülke. Aksaray’daki Ihlara kanyonuna hayran kaldım ve çok  hoşuma gitti. Dünyada bir çok yerde diğer kanyonlarda var; ama burada yağan karla birlikte daha güzel bir görüntü verdi. Bizde arkadaşlarımızla kartopu oynayıp, kardan adam yapıp, bol bol fotoğraf çekindik. ” 
Turist kafilisini eşlik eden rehber Birdal Oymak, kafilenin ABD, Meksika, Brezilya ve Arjantin’den gelen turistlerden oluştuğunu belirtti. Oymak, “Misafirlerimizi, Anadolu’yu gezdiriyoruz. Pandemi döneminde evde kalmaktan sıkılmış ve ‘Artık biz gezmek istiyoruz, ne olursa olsun aşıda çıktı, testimizde yaptırdık ve her şeyde yolunda biz yola çıkıyoruz’ diyerek yaklaşık 12 bin kilometre uzaktan Türkiye’ye geldiler. Bizde bu grupla Kapadokya ve Anadolu’yu geziyoruz. Bugün güzelliliğiyle büyüleyen Ihlara Vadisi’ni geziyoruz. Şansımıza çok güzel kar yağdı. Misafirlerimizle bol bol selfie yaptık.”diye konuştu.

(Görüntü Dökümü
-Selime Katedralinin karlı görüntüsü
-Peri baçalarından kartpostallık görüntüsü
-Ihlara vadisine gelen turistlerin kardan adam yapıp, kartopu oynamaları
-Turistlerin karda bol bol fotoğraf çekinmeleri
 – Vadinin girişinde turistlerin görüntüsü
-Vadiyi merdivenlerden izleyen kedinin görüntüsü
– Kar yağışı ile beyaza bürünen vadinin görüntüsü
-Melendiz çayının görüntüsü
– Amerika’dan ziyarete gelen Estafaniye Yov röp
-Tur rehberleri Birdal Oymak röp
-Vadiden genel detaylar
Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY DHA))

=======================

BABA VE 3 KIZI, ELEKTRONİK EŞYA TAMİR EDİYOR 

KONYA’da yaşayan ve 46 yıldır ev aletleri tamiri yapan Ümit Tunaboylu (58), 16 yıl önce eşi Mardiye Tunaboylu’yu kanserden kaybettikten sonra 3 kızını iş yerine getirip, burada bakmaya başladı. İş yerinde vakit geçiren kızları da babalarına yardımcı olmak için ustalığı öğrendi. Şimdi baba ve 3 kızı, elektronik ev aletleri ve çaydanlık gibi malzemeleri tamir ediyor.
Ümit Tunaboylu’nun eşi Mardiye Tunaboylu 16 yıl önce 29 yaşında iken kanser nedeniyle yaşamını yitirdi. 3 kızına hem babalık, hem de annelik yapan Tunaboylu,  kızlarını iş yerine getirip, burada bakmaya başladı. O dönem bebek olan kızı Seçil Tunaboylu da ablaları gibi baba mesleğini öğrendi. Ümit Tunaboylu, şimdi 3 kızıyla birlikte iş yerinde elektronik ev aletleri ve çaydanlık gibi malzemeleri tamir ediyor. 
Annesiz büyüdüklerini için sürekli babası Ümit Tunaboylu’nun iş yerine geldiklerini belirten Hilal Tunaboylu (23) şunları söyledi:
“Biz babamdan kopamadık.  Babamızın yanına gidip geldiğimiz için bu mesleği kazandık. Annesiz büyüdüğümüz için sürekli babamızın yanındaydık ve meslek ilgimizi çekmeye başladı. Ekstra ilgi duyduğumuz için de mesleği yapmaya başladık. Mesleğe ilk başladığımız zaman ‘Kızlar bu işi yapamaz’ önyargısı vardı.  Ancak biz bu ön yargıyı yıktığımızı düşünüyorum. Yıllara dayanan baba mesleğinden kaynaklı insanların güvenini kazandık.”

Mesleği severek yaptığını belirten Tunaboylu, “Tamir yapmak çok ilgimi çekiyor. Pratik ve zekaya dayalı bir meslek.  Sabah geliyoruz, müşterilerimizi ağırlıyoruz. Gelen tamirleri  kardeşlerimle birlikte yapıyoruz. Babamda sağ olsun bize yardımcı oluyor.”dedi.   

‘KIZLARIMLA BERABER MESLEĞİMİZİ DEVAM ETTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ’

46 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü hatırlatan baba Ümit Tunaboylu da şöyle konuştu:

“Mesleğimi seviyorum. Kızlarımla beraber mesleğimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Çocuklarımın annesi kanser hastasıydı, vefat etti. O süreçten sonra çocuklarımı dükkana getirmeye başladım. Ben işimi yaptıkça onlarda merak etmeye başladı. Merak ettikleri için göstermeye başladım. Onlarda bir süre sonra usta oldular. Onlar yeni nesil oldukları için yeni teknolojik aletler geliyor. Ben bazen onlara akıl danışıyorum. Meslekte beni aştılar. Artık ben çıraklıklarını yapmaya başladım. Eski mekanik işler olursa beni çağırıyorlar; ancak diğerlerini kendileri hallediyorlar.” 

Müşterilerinin de bu durumdan memnun olduğunu dile getiren Tunaboylu, “Müşterilerin olumlu tepkileri var. Ayrıca kızlarımın kendi müşterileri de bulunuyor. Onun için ben mutluyum hayatımdan. Onlar da mutlu. Biz böyle aile boyu çalışıyoruz. Bence bütün bayanlar çalışmalı. Kadınların kötü haberlerini duymaktansa, kadınların ben her şeyi yapabileceğine inanıyorum.”diye konuştu.

(Görüntü Dökümü 
——————

– Kızların, ev aletlerini tamir etmesi 
– Babalarının çalışması 
– Müşteriyle ilgilenlemeleri 
– Genel ve detay
– Röportajlar 
Haber- Kamera: Mehmet IŞIK KONYA DHA))

=======================

YARALI KEDİNİN İYİLEŞMESİ İÇİN 3 GÜN BAŞINDA BEKLEDİ 

VAN’ın Erciş ilçesinde beden eğitimi öğretmeni Sinan Ağlar (41), yol kenarında yaralı halde bulduğu kediyi, kentteki özel bir klinikte 750 TL’ye tedavi ettirdi. 3 gün boyunca kedinin başından ayrılmayıp, iyileşmesini bekleyen Ağlar, farklı göz renklerine sahip kediye ‘Şanslı’ ismini verdi ve hayvanı sahiplendi. Ağar, herkesin hayvanlara karşı duyarlı olması gerektiğini söyledi

Kurban Bayramı’nın 1’inci günü olan 30 Temmuz 2020’de otomobiliyle gezintiye çıkan Erciş ilçesinde beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan Sinan Ağlar, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Van- Ağrı yolu kenarında bir kedinin ağır yaralı halde yattığını görünce hemen otomobilini durdurarak yardıma koştu. Ağlar, vücudunda derin diş izleri bulunan kediyi alarak 100 kilometre uzaklıkta bulunan Van’daki özel bir kliniğe ulaştırdı. Yaralı Van kedisi, 2,5 saat süren ameliyatın ardından tedaviye alındı. Ağlar da 3 gün boyunca iyileşmesi için kedinin başında bekledi. Sırt ve karın bölgesine 44 dikiş atılan kedi iyileşince, Ağlar evine götürüldü.

KEDİYE ‘ŞANSLI’ İSMİNİ VERDİ
Ağlar, farklı göz renkleri olan kediye ‘Şanslı’ ismi verdi. 6 aydır özenle bakıldığı için yaraları tamamen iyileşen Şanslı, evin de neşesi oldu. Erciş’te yalnız yaşadığını, zaman zaman kedisi ile birlikte Van merkezde yaşayan annesinin ve babasını yanına gittiğini anlatan Ağlar, annesinin özellikle kediyi çok sevdiğini söyledi. Hayvanlar konusunda herkesin duyarlı olmasını gerektiğini belirten Ağlar, “6 ay önce yolda ağır yaralı bir halde bulduğum kedi sanki patilerini kaldırıp ona yardım etmemi istiyordu. Ben de bu durumdan çok etkilenip, kediyi arabama alıp, ilçeye 100 kilometre uzaklıkta bulunan Van’da özel bir kliniğe götürdüm. Kediye hemen operasyon yapıldı ve yaralı bölgesine 44 dikiş atıldı. Kedinin kendisine gelmesi için 3 gün başında bekledim. Kendine gelince de alıp eve getirdim. ‘Şanslı’ ismini verdiğimiz kedimiz, bize çok alıştı. Eve gelince hemen gelip kucağıma oturuyor. Aradan 6 ay geçti ve Şanslı’nın yaralarından eser kalmadı. Şu an sapasağlam ve çok sağlıklı. Benimle oyun oynuyor, maskaralık yapıyor. Bu olay haber olunca çok güzel tepkiler aldık. Öğrencilerime güzel bir örnek oldu. Öğrencilerim, başta kediler olmak üzere bütün hayvanlara yardımcı olmaya başladı. Ben de bu konuyla ilgili inanın çok mutluyum” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Kedinin önceki yaralı hali
-Kedinin önceki dikişli hali
-Kedinin ağlar ile oyunlar oynaması
-Kedinin sağlıklı hali
-Sinan Ağlar ile röportaj 
-Genel  ve detaylar

Barış KUL/ERCİŞ, (Van), (DHA)

=======================

GENÇ’TE GÖNÜLLÜLER SOKAK HAYVANLARI İÇİN KIŞLIK BARINAK YAPTI

BİNGÖL’ün Genç ilçesinde gönüllülerden oluşan Genç İçin Bir Saat Derneği üyeleri, ilçede hayvan barınağının olmaması nedeniyle kendi imkanlarıyla hayvan barınağı inşa etti. Dernek üyesi Anıl Korkut, “Kış şartlarında başlarını sokabilecekleri, yiyecek bulabilecekleri bir yer sağlıyoruz. Sonrasında da sahiplendirme yöntemi ile belge karşılığında sahiplendiriyoruz” dedi.

Genç ilçesinde her sektörden gönüllü insanın bir araya gelerek 2019 yılında kurduğu Genç İçin Bir Saat Derneği, çevre temizliği, sokak hayvanlarının beslenmesi gibi faaliyetlerin ardından, ilçede olmayan hayvan barınağını yapmak için kolları sıvadı. Dernek üyeleri, kendilerine tahsis edilen 2 dönümlük arazide hayvan barınağı yapımına başladı. Büyük bölümü tamamlanan barınak, kışların soğuk geçtiği ilçede sokak hayvanlarına yuva oldu. 30’a yakın hayvana ev sahipliği yapan barınak, tam kapasiteye ulaşınca 100 ile 150 hayvanın barınabileceği bir alan haline gelecek.

‘HAYVANLARIN BARINMA VE YİYECEK İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ’

Dernek üyesi Anıl Korkut, henüz tamamlanmamasına rağmen dernek üyeleri ile gönüllülerin bağışları ile aldıkları mamalarla sahipsiz sokak hayvanlarının temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek, “Yarısını bitirdik. Yaklaşık 25 kulübemiz var. Buradan 100- 150 sokak hayvan yararlanacak. Çalışmalarımız devam ediyordu. Kış ve maddi sorunlardan dolayı ara vermek zorunda kaldık. Bir süre sonra toparlanıp tekrar çalışmalara devam edeceğiz. Kış şartlarından kötü etkilenen sokak hayvanlarının barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İlgili kurum ve kuruluşlardan destek bekliyoruz. Barınak, tam anlamıyla bittikten sonra da ilgili kurumlara barınağımızı teslim etmeyi planlıyoruz. Buraya genelde terk edilmiş hayvanlar getiriliyor. Anneleri ölmüş köpek yavruları getiriliyor. Burada bakım, barınma ve yiyecek gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kış şartlarında başlarını sokabilecekleri, yiyecek bulabilecekleri bir yer sağlıyoruz. Sonrasında da sahiplendirme yöntemi ile belgeler karşılığında sahiplendiriyoruz” diye konuştu.

‘BİRKAÇ KİŞİ İLE BAŞLADIK, YÜZLERCE KİŞİYE ULAŞTIK’

Dernek faaliyetlerinin gönüllüler ile birlikte yüzlerce kişiye ulaştığını ifade eden Korkut, şunları söyledi:

“Dernek olarak başka projelerimiz de olacak. Buradaki çalışmalar bittikten sonra eğitim alanında da bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Bütçemiz yeterse okul ve öğrencilere kaynak kitap, tablet gibi kampanyalar yapmayı planlıyoruz. Doğaya katkılarımız da devam edecek. Birkaç kişi ile başlayıp onlarca, hatta yüzlerce kişiye ulaştık. Geçen yıl da doğada temizlik çalışmalarımız oldu ancak Kovid-19 salgını nedeni ile faaliyetlerimizi sürdüremediğimiz için şimdilik vaktimizin çoğunu sokak hayvanları için harcıyoruz.”

Korkut, ayrıca derneğe mama ve barınak için yardım etmek isteyenlerin, sosyal medyadan kendilerine ulaşabileceklerini söyledi.

Görüntü Dökümü:
————————
Barınaktan detaylar
Sokak köpekleri ve yavrularından detaylar
Dernek Üyesi Anıl Korkut’un konuşması
Sokak hayvanlarının beslenmesi
Genel ve detay

Haber-Kamera: Aziz ÖNAL /GENÇ(Bingöl),(DHA)
======================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!