Reklam Alanı
Reklam Alanı

Emekli albay, Burhaniye’den Amerika’ya 1 ton şeker otu ihraç edecek

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

BALIKESİR’in Burhaniye ilçesinde yaşayan emekli albay Selahattin Güvenç (71), ürettiği şeker otunu (stevia) Almanya, Hollanda ve Amerika’ya ihraç ediyor. Önümüzdeki günlerde 1 ton kurutulmuş şeker otu yaprağını Amerika’ya  göndermeye hazırlanan Güvenç, “Şeker otunun özü, her türlü tatlı imalatında kullanılabilecek. Bu sayede diyabetliler de baklava yiyebilecek” dedi. 

Emekli albay Selahattin Güvenç, 12 yıl önce Burhaniye’de şeker otu olarak bilinen ‘Stevia’  yetiştirmeye başladı. Yetiştirdiği fideleri yurtiçinde üreticilere satan Güvenç, kurutulmuş yaprakları ise yurtdışına ihraç ediyor. Almanya, Hollanda ve Amerika’ya uçakla 100’er kilo kurutulmuş şeker otu yaprağı gönderen Güvenç, şimdilerde ise aldığı 1 ton siparişi, gemiyle Amerika’ya yollayacak. Fransa’dan ise cevap bekliyor.

DİYABETLİLER BAKLAVA YİYEBİLECEK
Şeker otu ekstraktının (özü), artık Türkiye’de üretilip, kullanılmaya başlandığını belirten Selahattin Güvenç, daha çok sahil kesimlerinde stevia bitkisi üretiminin yapıldığını söyledi. Şeker otunun (stevia) sanayide kullanılmasıyla birlikte diyabet hastalarının da baklava başta olmak üzere her türlü tatlıyı rahatlıkla yiyebileceğini ifade eden Güvenç, “Bu yıl 1 milyon fide üretmeyi planlıyoruz. Türkiye’de üretilen yapraklar Avrupa’da yerini almaya başladı. Bunun sanayide kullanılması da çok önemli. Türkiye’de birkaç üniversite ve özel teşebbüs ekstraktını çıkarıyor. Avrupa’da alkolle çıkarılırken ülkemizde su ile çıkartmayı başardık. Şuan suyla çıkartılan ekstrakt elimizde var. Bunu ilk kez baklavada denedik. Çok başarılı. Bundan böyle şeker otu sayesinde diyabetliler de baklava yiyebilecek” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
-Şeker otu fideleri detay görüntü
-Şeker otu yaprağı detay görüntü
-Şeker otu ekstraktı detay görüntü
-Selahattin Güvenç ile röp

Haber-Kamera: Sefer TALAY/BURHANİYE (Balıkesir), (DHA)
 

Reklam Alanı
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!