Reklam Alanı
Reklam Alanı

EMTİA PİYASALARI – Petrol fiyatları yükseldi, altın düştü

Reklam Alanı
service
Reklam Alanı

İstanbul, 15 Şubat (DHA) – ABD’de Kongre’nin, toplam 1.9 trilyon doları bulan yardım paketini bu ayın sonuna dek onaylayabileceğine ilişkin piyasalarda artan iyimserlikle petrol fiyatları yükselirken, altın fiyatları yeniden 1,820 doların altına geriledi.
Brent petrolün varil fiyatı 63.76 dolara kadar tırmanırken, Batı Teksas ham petrolünün varil fiyatı da 60.93 dolara kadar yükseldi.
Küresel düzeyde iklim kriziyle mücadele kapsamında elektrikli araç üretiminin artacağı beklentisiyle yükselişini sürdüren platin fiyatları da 3.18 artışla 1,293 doları da aşarak 1,300 dolara yaklaştı.
Küresel emtia piyasalarındaki işlemlerde;
– Brent petrol yüzde 0.75 artışla 63.18 dolar,
– Batı Teksas yüzde 1.16 artışla 60.40 dolar,
– altın yüzde 0.15 düşüşle 1,818.09 dolar,
– gümüş yüzde 1.09 artışla 27.55 dolar,
– bakır yüzde 0.32 artışla 8,318.00 dolar,
– platin yüzde 3.18 artışla 1,293.30 dolar,
– paladyum yüzde 0.23 artışla 2,396.50 dolar düzeyindeydi.
İç piyasada, gram altın 406 liraya, çeyrek altın 683 liraya, Cumhuriyet altını da 2,695 liraya geriledi.
Troy Kıymetli Madenler’in günlük bülteninde, “platinin öne çıkmaya devam ettiğine” dikkat çekilerek, şöyle denildi:
“Altın yeşilde bir haftalık kapanış yaparken, iki haftanın ardından kazançla kapatmayı başarmış oldu. Geçen hafta ABD 10 yıllık tahvil getirisinde 11 ayın ardından 1.20 seviyesi kaydedilmesine rağmen altın pozitifliğini bozmadan alıcılı seyrederken, yükselişini önemli ölçüde enflasyon beklentilerindeki yukarı ivmeye borçlu olduğunu gözlemledik. 
“Enflasyon beklentilerindeki pozitifliğin altın fiyatına da yansımasına rağmen, 200 günlük ortalamanın bir türlü aşılmadığını gördük. Haftanın kritik gelişmesi ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’in katıldığı bir etkinlikte verdiği mesajlardı. Başkan, yaptığı açıklamada önceliklerinin enflasyondaki hızlı yükselişe müdahale etmek değil, istihdam piyasasındaki güçlenmeyi yakalamak olduğunu savundu. 
“Bir süre daha Fed olarak piyasayı desteklemeye devam edeceklerini savunan Başkan, Fed bilançosunun ekonomiyi desteklediği büyüklükte olacağını vurguladı. Tüm bu yaşananlar ışığında altın, haftayı 1824 dolar/onstan tamamlarken yüzde 0.6 kazancı hanesine yazmış oldu. Diğer taraftan geçtiğimiz hafta Tesla’nın varlıklarının bir kısmını bitcoine çevirmesi haberi sonrası, bitcoin rekor seviyelerine kadar uzandı ve bir bitcoinin değeri ilk defa 27 oz değerine ulaşmış oldu.
“Gümüş de haftayı altınla birlikte yeşil bir kapanışla tamamlarken, 27 dolar/onsun üzerinde bir kapanış yapmayı başarmış oldu. 27.36 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlayan beyaz maden, haftayı yüzde 1.6 kazançla kapattı. Aynı zamanda altın gümüş rasyosunda 66 seviyesinde kapanışla hafta tamamlanırken, rasyodaki aşağı yönlü görünüm, gümüşün lehine gözükmeye devam ediyor.
“Platin, geçen hafta yüzde 11.3 değer kazanarak haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni olurken, aynı zamanda yıl başından beri en çok değer kazanan kıymetli maden olarak öne çıkmaya da devam ediyor. Geçtiğimiz hafta 1271 dolar/ons seviyesine kadar uzanan platin, 2015 Şubat ayından beri ilk kez bu seviyeyi görmüş oldu.
“Paladyum da diğer kıymetli madenler gibi yeşilde bir kapanış yapmayı başarırken, 2391 dolar/onstan kapattığı haftayı yüzde 1.8 kazançla tamamlamış oldu. 
“Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta altın açısından düşük hacimli bir seansın geride kalmasına rağmen, alıcıların iştahlı oluşuyla altın işlemleri dünya fiyatlarının üzerinde 2.00-3.00 usd/onsla gerçekleşti. Borsa İstanbul’da toplamda 8,710 kg altın, 19,193 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!