Reklam Alanı
Reklam Alanı

EMTİA PİYASALARI – Petrol fiyatları yükseldi, altın geriledi

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İstanbul, 14 Haziran (DHA) – Petrol fiyatları, başta en büyük akaryakıt tüketicileri Avrupa ve ABD olmak üzere, birçok ülkede  artan Covid-19 aşılamasına bağlı olarak, seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesinin, talepte artış yaratacağı beklentisiyle yükseldi. Gösterge Brent petrolün Ağustos teslimi varil fiyatı 2018 yazından bu yana ilk kez 73 doları aşarak 73.09 dolara kadar yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı spot piyasalarda da 72.48 dolara çıktı.
Yatırımcıların, bu hafta yapılacak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası toplantısına odaklandığı piyasalarda, dolardaki güçlü gelişmelerin etkisiyle altın fiyatları düştü ve 1,860 dolar ile 4 Haziran’dan bu yana en düşük düzeylere geriledi.
Küresel emtia piyasalarındaki spot işlemlerde;
– Brent petrol yüzde 0.64 artışla 72.48 dolar,
– Batı Teksas yüzde 0.77 artışla 71.00 dolar,
– altın yüzde 0.82 düşüşle 1,860.87 dolar,
– gümüş yüzde 0.48 artışla 27.79 dolar,
– bakır yüzde 1.02 artışla 9,995.00 dolar,
– platin yüzde 0.36 düşüşle 1,145.96 dolar,
– paladyum yüzde 0.11 düşüşle 2,774.87 dolar düzeyindeydi.
İç piyasada, gram altın 502 liraya, çeyrek altın 828 liraya, Cumhuriyet altını da 3,301 liraya geriledi.
Ahlatcı Yatırım’ın günlük bülteninde, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 2021 yılı küresel petrol talebi artış beklentisini değiştirmeyerek günlük ortalama 5.95 milyon varil olarak koruduğuna işaret edilerek, şöyle denildi:
“Yılın kalanında ise petrol talebinin  pandemi öncesi seviyelerine dönmesi bekleniyor. İran yaptırımlarının  kalkmasıyla birlikte İran bir ay içinde üretimini eski seviyeye  getirebileceği ve üç ay içinde ise tam kapasitede çalışabileceği  söylendi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine  devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 73,10 ve 73,95 $ direnç  seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor.”
Bültende altın fiyatlarına ilişkin de, fiyatta 1900 dolar üzerinde kalıcılığın sağlanamaması ve dolar endeksinde görülen yükselişin ardından ons altının değer yitirdiği vurgulandı ve şöyle devam edildi:
“Hafta içinde  gerçekleştirilecek olan ABD Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ile fiyatlamalarda oynaklık  görülebilir. FOMC toplantısında güncellenecek olan ekonomik  projeksiyon yatırımcılar için önem arz ediyor. 
Ons altında 1900 doların üzerinde kalıcılığın görülmemesi ve doların  küresel piyasada değer kazanması ile geri çekilmenin hızlandı. NATO  görüşmesinden olumlu sonuçların alınacağı beklentisiyle Türk  lirasındaki değer kazanımı devam ediyor.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!