Erzurum’da ‘buz heykel’ sergisi

erzurumda-buz-heykel-sergisi-pgOmF4d2.jpg

ERZURUM’da, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Heykel Bölümü tarafından hazırlanan ve tamamen buzdan yapılan, Cumhuriyet, Çocuk ve Tuzbuz heykel sergisini 18 Ocak’ta açıyor. Hava sıcaklığının sıfırın altında 5 derece olduğu Atabuz Müzesi’nin salonunda Türkiye, bayrak, Atatürk ve Erzurum’da direnişin sembolü haline gelen Nene Hatun karakteri üzerinden üretilen eserlerin yanında, çocukların temas edebildiği, iletişim kurabildiği simgeler yer alıyor.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın önderliğinde ve Kalkınma Bakanlığı-KUDAKA’nın desteğiyle Atabuz Müzesi kuruldu. Atabuz Müzesi, Proje Yöneticisi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat ve çalışma ekibi müzenin açılışını ’15 Temmuz 2020 – Maan-Ice’ sergisi yaptı. Fairbanks, Moskova, Bristol, New York, Jeju Adası ve Harbin gibi dünya ki birçok kentte bulunan buz müzelerinin, Türkiye’deki tek örneği ise Erzurum’da oldu. Müzenin Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Bulat, “Kalkınma Bakanlığı projesiyle yapılan Ata Buz Müzesi, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın desteğiyle 15 Temmuz 2020’de ’15 Temmuz’ konulu buz heykel etkinliğiyle halka açıldı. Sergimizin devamında şuan Erzurum’a ait ‘Cumhuriyet ve Çocuk’ temalı bir çalışma başlattık. Yaklaşık iki ayda tamamlanan bu çalışmayı heykel bölümündeki hocalarımız, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizle hayata geçirdik. Ayrıca Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Caner Yedikardeş’in de seramik buz heykel sergisi açılışı olacak. İleri ki günlerde de Erzurum’un kurtuluşuna yönelik bir projemiz olacak. Pandemi sonrası eğer okullar açılırsa ilkokullarımıza yönelik bu projeleri geliştirerek devam edeceğiz. Şuan burada 15’in üzerinde eser var. Çocuklara yönelik at, kaplumbağa ve fil gibi çalışmalarımız var. Geçmiş köklerimize yönelik olarak Atatürk, Erzurum Kongresi, bayrak gibi figürler sergileniyor. Müzenin içerisi sıfırın altında olmak üzere 5 ile 10 arası bir sıcaklığa sahip. Sergiyi gezmek için gelenlere dezenfekte edilmiş montlar veriyoruz. Kendi montlarıyla da içeri girebilirler. Ata Buz Müzesi yeni nesilde marka olma yolunda. 2017 EYOF oyunlarında buz ve kar sokağı yapıldı. Ortaya koyduğumuz proje sonrasında KUDAKA tarafından desteklenerek şu anki projemiz hayata geçti. Pandemi sonrasındaki süreçte uluslararası değişim ve sanatçılarla Erzurum kültür ve turizmini tüm dünyaya tanıtmak için projeler geliştiriyoruz” diye konuştu.

Heykel Bölümü’nün “Cumhuriyet ve Çocuk” isimli karma sergisinde Seramik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Caner Yedikardeş’in de “Tuzbuz” isimli kişisel sergisi yer alacak. Atatürk Üniversitesi’nin ilk ve tek Buz Müzesi olarak Türkiye’ye kazandırdığı bu müzede ilk kişisel sergisini açma fırsatı bulduğunu belirten Yedikardeş ise şunları söyledi:

“Sergide seramik ve buz gibi iki farklı malzemeyi bir araya getirdim. İki ay gibi oldukça uzun soluklu bir süreçti. Suyun her bir donma aşamasında buzu seramik parçalarla buluşturdum. Su donarken aynı zamanda seramik parçaları bazen bütün bazen kırık olarak suyun içerisine yerleştirdim ve donmaya bıraktım. Bunlar takip gerektiren süreçler. Dondurmak bir hayli zaman aldı. Bu serginin teknik tarafının yanında kuramsal da bir yanı var. İnsanların anılarının, anlarının döngüsel gerçeklikle birlikte aslında bir sarmalı yaşadığını ve o tuz buz olma anının nesnelerle anlatımını içeriyor. O tuz buz olma anını ben dondurarak sergilemeye ve izleyiciye sunmaya çalıştım.”

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakülte binasındaki Atabuz Müzesi’nde 18 Ocak 2021 saat: 14:00’da açılışı gerçekleşecek iki sergi 20 Ocak’ta sona erecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Seramik buz sergisinden genel görüntü

-Seramik buz sergisinden detaylar

-Caner Yedikardeş ile röp

-Buz heykellerden görüntü

-Mustafa Bulat ile röp

-Buz heykellerden ve seramik buz görüntü

Haber-Kamera: Turgay İPEK / ERZURUM, (DHA)

Exit mobile version