Reklam Alanı
Reklam Alanı

FETÖ’nün İstanbul Üniversitesi yapılanması davasının yeniden görülmesine başlandı

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA) Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) İstanbul Üniversitesi’ndeki (İÜ) akademik yapılanmasına ilişkin aralarında eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Fatih Gürsul’un da bulunduğu 10 sanığın haklarında verilen hükmün Yargıtay’ca usül yönünden bozulmasının ardından yeniden yargılanmalarına başlandı. Yapılan ilk yargılamada  “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan sanık Fatih Gürsul, “Kesinlikle örgütle bağlantım yoktur. Sırf CHP genel başkan başdanışmanı olduğum için tutuklandım” diyerek beraatini talep etti.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, tutuksuz sanıklar Fatih Gürsul, Elif Yaprak Saraç, Fatih Mehmet Keleşoğlu, Hakan Doğan, Kasım Karagöz, Muhammed Akif Altun, Mustafa İsmail ve Uğur Tuncel katıldı. Diğer sanıkları da avukatları temsil etti. Duruşmada Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 9 Temmuz 2020 tarihli bozma ilamı okundu. Sanıklar ve avukatları, bozma ilamına uyulmasını talep ettiler. Mahkeme heyeti, Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasına oy birliğiyle karar verdi.

FATİH GÜRSUL: KUMPASA KURBAN GİTTİM
Bozma ilamına karşı savunma yapan sanıklardan Fatih Gürsul, ByLock uygulaması yüzünden suçlandığını ve başka bir husus olmadığını öne sürerek, “Kesinlikle örgütle bağlantım yoktur. Sırf CHP genel başkan başdanışmanı olduğum için tutuklandım. Darbeye karışanlar benden sonra tutuklandı. 4 yıl boyunca cezaevinde yaşadım. Partim nedeniyle manşetlerde yer aldım. Nihayet Yargıtay bozma ilamını verdi, siz beni tahliye ettiniz. Kumpasa kurban gittim. Uygulama kullanmadığım için beraatimi talep ediyorum” dedi.

BERAATLERİNİ TALEP ETTİLER
Diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraatlerine karar verilmesini istediler. Sanık avukatları bazı sanıklar yönünden dosyanın ayrılması ve adli kontrollerin kaldırılması talebinde bulundu.

İFADESİ ALINAN SANIKLARIN DURUŞMAYA KATILMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI
Dosyaların ayrılması talebini reddeden mahkeme heyeti, savunması alınmayan sanıklar Turgay Atasoy ve Adem Sezgin Uzun dışındaki sanıkların duruşmaya katılma zorunluluğunu kaldırarak yurt dışına çıkış yasağı ve ayda bir kez imza yükümlülüğünden oluşan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması taleplerini ise reddetti.  
Sanıklardan Fatih Gürsul ve Turgay Atasoy hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen iki farklı soruşturma dosyası örneğinin istenmesine hükmeden heyet, bozma ilamında adı geçen tanıklar A.Ç, K.K ve gizli tanık “Karadeniz”in beyanlarının fiziken araştırılmasına, bir sonraki duruşma başlangıcında taraflara okunmasına karar verdi. Etkin pişmanlık hükmünden yararlanmak isteyen sanık Turgay Atasoy’un ayrıntılı ifadelerinin alınarak etkin pişmanlık raporu hazırlanması hususunda yazılan yazının sonucunun beklenmesi ve akıbetinin sorulmasına da karar veren heyet, tanık dinlenilmesini de karara bağladı. Bozma ilamında bahsedilen ID raporları gibi eksikliklerin giderilmesi için yazışmalar yapılmasına karara bağlayan heyet, duruşmayı 10 Kasım 2021’e erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi,  26 Aralık 2017 tarihli kararında tutuklu sanıklardan Fatih Gürsul’u “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırmıştı. Diğer sanıklar Adem Sezgin Uzun, Elif Yaprak Saraç, Fatih Mehmet Keleşoğlu, Hakan Doğan, Kasım Karagöz, Muhammet Akif Altun, Mustafa İsmail ve Uğur Tuncel’i, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 9’ar yıl hapis cezasına çarptıran heyet, diğer sanık Turgay Atasoy’u ise aynı suçtan indirim uygulayarak 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırmıştı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi ise 14 Mart 2018’de 10 sanığın “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan aldıkları hapis cezalarını onamıştı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise 19 Temmuz 2020’de usulü eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle yerel mahkeme kararını bozmuştu.
 

Reklam Alanı
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!