Reklam Alanı
Reklam Alanı

Gastronomi kentinin unutulmaya yüz tutmuş lezzeti: “Hünkar Külahı”

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Gastronomi kentinin unutulmaya yüz tutmuş lezzeti: “Hünkar Külahı”

Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar uzanan ve Hatay’ın unutulmaya yüz tutmuş lezzeti ‘hünkar külahı’ tatlı şeflerinin elinde yeniden pastane raflarından yerini aldı.
Tatlı denildiğinde akıllara gelen Hatay’a özgü lezzetlerden biri olan ve unutulmaya yüz tutan hünkar külahı, Osmanlı saray mutfağının bir lezzeti olarak biliniyor. Kentin eşsiz lezzetlerinden olan hünkar külahı aynı zamanda son yılların tüketilen atıştırmalık tatlı türü kruvasana benzerliğiyle dikkat çekiyor.

“HÜNKAR KÜLAHININ UNUTULMASINI İSTEMİYORUZ”
Hünkar külhanının çok eskilerden kalan bir lezzet olduğunu ve onu yaşatmaya çalıştıklarını dile getiren  pastane işletmecisi Mahmut Mengüllüoğlu, “Yaptığımız ürün çok eskilerden kalma bir üründür. Biz bu ürünü uzun yıllardır tekrar canlandırıyoruz. Osmanlı Saray tatlısı olarak bilinen hünkar külahının unutulmasını istemiyoruz. Çünkü oldukça lezzetli ve hafif bir tatlıdır. Gelen müşterilerimiz çok severek tüketiyor bizde üretmeye ve müşterilerimize sunmaya devam ediyoruz” dedi.
Hünkar Külahı tatlısını bilmeyenlerin de oldukça fazla olduğunu ancak tadına baktıktan sonra vazgeçilmez lezzetleri arasına girdiğini belirten Mengüllüoğlu, “Bu tatlı milföy böreğinden oluşuyor. İlk önce biz hamurunu yoğuruyoruz daha sonra bir kaç tür atıyoruz ve daha sonra hamurumuzu bir süre dinlendiriyoruz. Hamurumuz paket olarak hazırda bekler ve ihtiyacımız olduğu zaman çıkarıp istiyoruz. İçindeki krema birbirinden farklı olabiliyor. İsteğe bağlı olarak frambuaz çikolata ve benzeri ürünler de kullanabiliyoruz. Ancak bu tatlının orijinali fıstıksızdır. Biz şu an da kendimiz istediğimiz için fıstıklı yapıyoruz. İsteğe göre fıstıksız da yapılabilir. Müşterinin talebine bağlı bir durum.ö ifadelerine yer verdi.
Mengüllüoğlu, hünkar külahının kilosunu 55 liradan, tane fiyatının ise 3,5 liradan sattıklarını söyledi.

19’UNCU YÜZYILDAN SONRA ORTAYA ÇIKAN BİR TATLI ÇEŞİDİ
Hünkar külahının unutulmaya yüz tutmuş tarihi bir tatlı olduğunu söyleyen Antakya Gastronomi Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Süheyl Budak, çocukluk yıllarında sıkça rastladığı bir tatlı türü olduğunu söyledi.
Hünkar külahı tatlısının 19’un yüzyıldan sonra ortaya çıkan bir tatlı çeşidi olduğunu söyleyen Budak, “Esasında Osmanlı mutfağına dayanan bir tatlıdır. 19’uncu yüzyıldan itibaren, Osmanlı mutfağında bizim yağlı hamur diye adlandırdığımız, Avrupa’da daha çok yapılan ve Osmanlı’da nemsa hamuru diye ifade edilen bir hamurla yapılıyor. İçinde pastacı kreması kullanılmak suretiyle yapılan hünkar külahı, daha çok sokakta satılırdı. 60 yıl önce bunu yapan şahıs evde yapardı ve önündeki cam tablasına bunu dize ve çarşıda satardıö dedi.
Hünkar külhanı severek yediklerini ve çok hafif bir tatlı olduğunu söyleyen Tümay Yolcu ve Hale Karaali ise, her fırsatta satın aldıklarını ve herkesi bu eşsiz lezzeti tatmaya davet ettiklerini dile getirdiler.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
——————————-
– Hünkar külahının yapılışından detaylar
-Hünkar külahının hazır halinden detaylar
-Pastane işletmecisi Mahmut Mengüllüoğlu’nun konuşması
-Antakya Gastronomi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Süheyl Budak’ın konuşması
-Müşterilerin hünkar külahını tatması
-Müşterilerin yorumu

Haber-Kamera: İzzet NAZLI /HATAY,(DHA)
 

Reklam Alanı
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!