Reklam Alanı
Reklam Alanı

Gelişen Ülkeler FX tarihi zirvesinde, TL mahsun

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Gün içinde Başkan Erdoğan’ın “erken seçim yok” vaadiyle toparlanan TL, TSİ 19:30’da dolara karşı 8.45 sınırına kadar geriledi.  Gün içinde Gelişmekte Olan Ülkeler FX endeksi dolara karşı tarihi zirvesini sınadı. ABD doları 5.5 aylık dibinde sürünürken, AB’nin yeni yaptırımlar uygulamak üzere olduğu Belarus rublesi ve TL ise toparlanamayan para birimleri arasında.

Moody’s GOÜ’de kredi koşullarının bozulmaya devam ettiğini açıkladı.  Türkiye de artık junk yani yatırım yapılması riskli ülkeler arasında ve toplam borçluluk/GSYH oranı yükselişini sürdürüyor.   Fitch’in temel metallerin fiyat öngörülerini yükseltmesi de  bunların çoğuun ithal eden Türkiye için olumsuz bir gelişme.

Fakat, TL’nin talihsizliği büyük ölçüde siyasetteki kaostan kaynaklanıyor. Başkan Erdoğan bugün erken seçim yok vaadini yenilerken, Meral Akşener’e de “ayağını denk al” dedi.  Akşam Üstü Prof Ahmet Davutoğlu’nun TBMM önünde basın açıklaması yapmasına polis engel olurken, aşırı şiddet kullandı.

Investing.com’dan Deniz Engin dolar/TL hakkında şu yorumu yaptı:  Mart ayında 93,50 seviyesine yaklaşarak Kasım sonrası en yüksek seviyeyi gören ABD Dolar Endeksi, enflasyon verisinin ardından düşüşe geçti ve Nisan ayında kazançlarının tamamını geri gerdi. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki hareketliliğin de durmasıyla düşüşünü sürdüren endeks bu hafta 89,53’e gerileyerek 7 Ocak sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Dolardaki düşüşte enflasyon etkisi var fakat Fed’in ön görülenden erken sıkı para politikasına geçmesi durumunda varlık alımlarının azaltılması ile faiz artırım sürecinin başlaması dolarda yönün değişmesine neden olabilir. Şimdilik yıl içinde bu yönde bir aksiyon beklenmemesi nedeniyle dolardaki zayıflık da devam ediyor.

Dolar ve tahvil faizindeki düşüşle geçen hafta gelişmiş ülke paralarında yükseliş vardı. Bu hafta ise majör paralardan olan euro ve Avustralya doları yükselirken sterlin ve frank tarafında düşüş var. Gelişen ülke paralarının da çoğu karşısında gerileyen dolar bu hafta Türk lirası ve Malezya ringiti karşısında yükseliş yaşıyor. USD/TRY kuru bu hafta 8,48’i aşmasının ardından bugün 8,44’ten işlem görüyor. Kur, Kasım ayında 8,58’i aşarak rekor tazelemiş ardından yine Mayıs ayı içinde 8,51’i aşarak rekor sonrası en yüksek seviyeyi görmüştü.

Reklam Alanı

FÖŞ ve Erda Gerçek; Enflasyondan Fed’in para politikası ve borç krizine giden yol

Fed açıklamaları, ABD değil, Türk tahvillerini vurdu

ANALİZ: TL NEDEN aniden çakıldı?

Kaynak: Para Analiz

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!