Reklam Alanı
Reklam Alanı

HABEROLDUK YURT BÜLTENİ- 11

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

SPİL DAĞI’NDA ORMAN YANGINI

MANİSA’nın Yunusemre ilçesi Spil Dağı Milli Parkı eteklerinde çıkan orman yangını, orman ekiplerinin erken müdahalesiyle büyümeden söndürüldü. Yangında 10 dönümlük alan zarar gördü.

Spil Dağı’nın, Yunusemre ilçesi Kaynak Mahallesi’nin üst kısmında, bugün saat 12.00 sıralarında orman yangını çıktı. İhbar üzerine olay yerine Manisa Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 4 arazöz ve Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Kısa sürede alevlerin bulunduğu bölgeye ulaşan ekipler, yangına müdahale etti. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın yaklaşık yarım saat içinde kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatıldı. Yangında 10 dönümlük ormanlık alan zarar gördü.

Görüntü dökümü
————————-
-Yangından ve ekiplerin müdahalesinden detay görüntü
Haber-Kamera: MANİSA, (DHA)

===================================

KÜREKLE DENİZ SALYASINI TEMİZLEMEYE ÇALIŞTILAR 

Reklam Alanı

KOCAELİ’nin Körfez ilçesinde sahil deniz salyası ile kaplanırken, Enver ve Hüseyin Okan kardeşler kürekle deniz salyasını toplayarak tankın içerisinde topladı. Enver ve Hüseyin Okan tekneleri olanların ve çevreye duyarlı olan kişilerin aynı yöntemi kullanarak salyanın toplanmasına yardımcı olabileceğini söyledi. 

İzmit Körfezi’nin Körfez sahili kesimi deniz salyası ile kaplandı. Havanın ısınmasıyla deniz salyası yeniden çoğalmaya başlarken, sahilde kötü bir görüntü oluştu. Körfez ilçesinde deniz acenteliği yapan Enver Okan ve Hüseyin Okan, tekneleriyle sahilde deniz yüzeyinde bulunan deniz salyasını topladı. Küreği denize daldırıp deniz salyasını toplayan Okan kardeşler, müsilajı teknenin içerisindeki ağzı açık olan tanka doldurdu. Okan kardeşler tekne sahiplerinin ve çevreye duyarlı kişilerin aynı duyarlılığı göstermelerini istedi. Deniz salyasını toplayıp bertaraf edilmek üzere belediye ekiplerine teslim edilebileceğini belirten Okan kardeşler, “Çevreciler hep birlikte böyle davransalar belki de bu musibetten kurtulabiliriz.ö dedi. 

Görüntü dökümü
————————
Deniz salyasını kürekle toplamaları
Tanka doldurmaları ve konuşmaları
HABER-KAMERA: Nabi YAZICI/KÖRFEZ (Kocaeli), (DHA)
  
===================================

KARİYER PLANLAMASINDA YUMURTA DONDURMA YÖNTEMİ İLE BEBEK SAHİBİ OLMAK MÜMKÜN
 
KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olmayı ertelemek isteyen kadınların yumurta rezervini 10 yıl dondurarak ileriki yıllarda yeniden çocuk sahibi olabileceğini söyledi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, kariyer planlanmasının yanı sıra kemoterapi veya radyoterapi görecek kadınların ileriki yıllarda çocuk sahibi olabilmek için yumurta dondurma işlemi yaptırabileceğini söyledi. Yumurta dondurma işleminde kadın yumurtalarının ileride kullanılmak üzere saklandığını belirten Prof. Dr. Gökalp Öner, “Yumurta rezervi ve sayısı azalmış, erken menopoza giren, kemoterapi ya da radyoterapi alarak, kanser tedavisi görecek olan kadınlara anne olma şansı tanınıyor. Bu kadınların yumurtalarını toplayıp, dondurarak saklayabiliyoruz. Yumurta dondurma uzun yıllardır yapılan bir işlem. Üstelik hasta açısından zor olmayan, rahat bir işlem. Yumurtaları karından toplayabiliyoruz. Topladığımız yumurtaları da 10 yıl boyunca dondurabiliyoruz. Bu da kadın anne olmaya karar verdiğinde, bunun mümkün olabileceği anlamına geliyor” diye konuştu.
AĞRISIZ BİR YÖNTEM
Yumurta toplama işleminin anestezi altında yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Öner, “Hastalarımız bu yöntemle hiçbir ağrı hissetmiyor. Gayet rahat bir yöntem. Yumurta alım işleminde herhangi bir kesi ve dikiş yapılmıyor. İğne ile yumurtaları topluyoruz. İşlem yaptığımız hastamızı, iki saat sonra taburcu ediyoruz. Bazen yeterli yumurta toplamak için birkaç seans gerekebiliyor. Özellikle yumurta sayısı az olan kadınlarda karından birkaç ay ara ile yumurtalarını topluyor ve bunları dondurabiliyoruz. Çeşitli nedenlerle gebeliği öteleyen kadınların yumurtalarının dondurulmasının iki önemli avantajı oluyor. Öncelikle genç yaşta dondurma işlemi yapıldığı için yumurta kalitesi yükseldiğinden gebelik elde edilme ihtimali yükseliyor. Ayrıca, yumurta sayısı az olan ya da erken menopoza giren kişiler de ilerde tüp bebek yöntemi ile gebelik şansını yakalayabiliyorlar. Kendi kliniğimizde yaptığımız yumurta dondurma işlemi, dünyada ve ülkemizde önemli merkezlerde yapılıyor” ifadelerini kullandı.
BİRÇOK DURUMDA BAŞVURULABİLİYOR
Yumurta dondurma yönteminin yaygınlaşmasını istediklerini belirten Prof. Dr. Öner, “Bazı kadınlar kariyer planladıkları için gebelik planlarını öteliyorlar. Yaş ilerledikçe hem yumurta sayıları hem de kalitesi azalıyor. Nasıl vücudumuz yaşlanıyorsa, yumurtalar da 35 yaşından sonra yaşlanıyor. Gerek kalitesi, gerekse sayısı düşebiliyor. Bu tür planlama yapan kadınlar yumurtaları toplatıp, dondururlarsa ilerleyen zamanlarda hem daha rahat hem de sağlıklı gebe kalma oranları artıyor. Bu yöntem kariyer ve çocuk planlamasına son derece uygun” şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü
————————
-Prof. Dr. Gökalp Öner ile röportaj
-Genel detay
Haber-Kamera:Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ,(DHA)

====================================

OTOBÜS ŞOFÖRÜ, BAYGINLIK GEÇİREN YOLCUSUNU HASTANEYE YETİŞTİRDİ
 
GAZİANTEP’te, otobüs şoförü Mehmet Yılmaz (39), yolculuk sırasında rahatsızlanıp fenalaşan Halise Kazıcı’yı ilk müdahaleyi yaparak hastaneye ulaştırdı. Yılmaz’ın fenalaşan kadını ambulansı beklemeden hastaneye ulaştırması otobüsün güvenlik kamerası görüntülerine yansıdı.

Olay, 1 Haziran günü Gazikent-Burç kavşağı hattında çalışılan Büyükşehir Belediyesine bağlı halk otobüsünde meydana geldi. Yolcu olarak otobüse binen Halise Kazıcı, bir süre sonra fenalaşıp baygınlık geçirdi. Otobüsü durdurup kadına ilk müdahaleyi yapan Mehmet Yılmaz, daha sonra durumu sağlık ekiplerine bildirip beklemeye başladı. Bel ve boyun fıtığı nedeniyle fenalaşan kadın için ambulansın gecikmesinden endişe eden şoför, diğer yolcuları indirerek Halise Kazıcı’yı Şahinbey Eğitim ve Araştırma hastanesine götürdü. 9 yıldır şoför olarak çalışan Mehmet Yılmaz, kadını hastaneye götürdükten sonra sağlık ekipleri ile sedyeye koyarak, hastaneye taşıdı.
Otobüsteki güvenlik kamerasına da yansıyan görüntülerde, şoförün kadına müdahale etmesi koridora serdiği örtü üzerine Kazıcı’yı yatırması ve ardından hastaneye geldiği sırada sağlık ekiplerine teslim ettiği görülüyor.
Yaşadıklarını anlatan Mehmet Yılmaz, olay anında sakinliğini koruduğunu belirterek, yolcuları indirdikten sonra sık sık Halise Kazıcı’yı kontrol edip, otobüsü kullandığını ifade etti. Kadının sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine koridora örtü serip, yolcuyu üzerine yatırdığını anlatan Yılmaz,”Yolculuğumuz sırasında İbrahimli bölgesinde yolcumuz rahatsızlandı. Durumu görünce aracı park edip sağlık görevlilerini aradım. Ambulans beklerken hastanın durumu fenalaşınca yolcularımızı başka bir araca nakledip, hastamızı hastaneye götürüp teslim ettik. Seyir halindeyken hastaya sürekli bakıyordum. Gözetlendiğimde kendisine yere uzanır mısın diye sordum. O da kabul edince otobüsteki örtüyü yere serip koridora kendisini yatırdık. Bu şekilde rahat bir şekilde götürmüş olduk” dedi.
‘TRAFİKTEKİ VATANDAŞLARA CAMDAN SESLENEREK YOL İSTEDİM’
Mehmet Yılmaz, yolcularını indirdikten sonra Halise Kazıcı’yı hastaneye götürdüğü sırada trafiğin sıkışık olduğu noktalarda camdan vatandaşlara seslenerek yol istediğini anlatarak, “Yolculuğumuz sırasında trafikte sakindi. Herhangi bir sorun yaşamadım. Hastaneye giderken camdan dışarıya seslenerek önünüzdeki araçlardan yol istedim. Kimi zaman kurallara uyarak biraz aceleci davrandık. Hastaneye ulaşınca mutlu oldum. Tedavisinin ardından da kendisini ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerimi ilettim. İyi olduğunu görünce mutlu oldum, kendisi de hastaneye ulaştırdığım için bana teşekkür etti” dedi.

Görüntü dökümü
———————————
– Halk otobüsünde rahatsızlanan kadın
– Otobüs şoförünün hastaya müdahalesi
-Mehmet Yılmaz’ın rahatsızlanan kadını hastaneye yetiştirmesi
– Mehmet Yılmaz ile röp
– Genel ve detay görüntüler
Haber: Kadir GÜNEŞ-Kamera:  Ahmet ATMACA -GAZİANTEP-DHA)

===================================

ATATÜRK’ÜN HARF İNKILABI İÇİN ZİYARET ETTİĞİ TARİHİ HAN, AHIR OLARAK KULLANILIYOR
 
MUSTAFA Kemal Atatürk’ün 20 Eylül 1928’de ‘harf inkılabı’ için ziyaret ettiği Kayseri’deki Anadolu Selçuklu Devleti döneminden kalma Kayır Hanı geçen süreçte özel mülkiyete geçince ahır olarak kullanıldı. Tarihçi Bilgin Yazlık, “Kayır Hanı, bugün ne yazık ki kaderine terk edilmiş bir durumda bulunuyor. Şu an özel mülk halinde. Gönül ister ki, restore edilsin ve kendi geçmişine layık bir şekilde eğitim müzesi olsun” dedi.

Kayseri-Sivas kara yolunun 18’inci kilometresinde bulunan Kayır Hanı, 1200’lü yıllarda Anadolu Selçuklu Devleti tarafından yapıldı. Hana, o dönem Alaeddin Keykubad’ın emirlerinden olan ‘Kayır Han’ ismi verildi. İpek Yolu üzerindeki han, geçen süreçte birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de ‘harf inkılabı’ için 20 Eylül 1928’de gittiği Kayseri’de, Kayır Hanı’nı ziyaret etti. Atatürk, burada Gesi, Mancusun, Efkere, Vekse ve Isbıdın köylerinin halkıyla bir araya gelip, öğrencilere yeni harflerle ilgili sorular sordu.
Öğrencilerin cevaplarıyla mutlu olduğu öğrenilen Atatürk’ün, sonrasında tarihi handan ayrılarak Kayseri’ye gittiği belirtildi.
Tarihi han, o süreçten sonra özel mülkiyet olarak kullanılmaya başladı. Ahır yapılan tarihi han görenleri üzüyor. Tarihi hanın bazı bölümlerinin de bakımsızlık nedeniyle tahrip olduğu görüldü.
‘ATATÜRK YENİ HARFLERİN TETKİKİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR’
Tarihi han hakkında bilgi veren tarihçi Bilgin Yazlık, “Burada harap halde bulunan yapı, aslında bir han. Burası Kayır Hanı. Kayır Hanı isminin, Alaeddin Keykubad döneminde emirlerden birisi olan Kayır Han’dan geldiğini düşünmekteyiz. Bu han, mevcut haliyle son 100 yıl içinde tadil görmüş bir han. Tabii bu han Türkiye için önemli bir ziyarete ev sahipliği yapmış. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Harf İnkılabı’ olan 1 Kasım 1928’den 40 gün önce 20 Eylül 1928’de Sivas’tan Kayseri’ye ziyarete geliyor. Gelirken de özellikle öncesinden Gesi, Mancusun ve Isbıdın bölgesindeki öğrencilerden bir grup oluşturuluyor. Burası Sivas güzergahında olduğu için geçerken uğrayacağı, mükellef sofrası da kurulmuş bir karşılama merasimi düzenleniyor. Atatürk, burada yeni harflerin tetkikini gerçekleştiriyor. Bu bölgedeki öğrencilerin konuya vakıfiyeti, sorulan sorulara verdikleri cevaplar Atatürk’ü son derece memnun ediyor. Hatta bazılarına ‘bu çocuklarda potansiyel var’ tavsiyelerinde bulunduğu biliniyor. Bu durum o çocukların torunları tarafından halen anlatılır. Atatürk bu ziyaretinden sonra hemen Kayseri’ye devam ediyor” diye konuştu.
‘BİR VATANDAŞIN MÜLKÜ OLARAK İÇİNDE HAYVAN BESLENMEKTEDİR’
Tarihçi Yazlık, hanın son durumunun üzücü olduğunu belirterek, “Kayır Hanı, bugün ne yazık ki kaderine terk edilmiş bir durumda bulunuyor. Şu an özel mülk halinde. Gönül ister ki restore edilsin ve kendi geçmişine layık bir şekilde eğitim müzesi olsun. Eski ihtişamına kavuşturulabilir. Çünkü tanıklık etmiş olduğu tarihi olaylar, son derece değerli. Şu an ne yazık ki gördüğünüz gibi bir vatandaşın mülkü olarak içinde hayvan beslenmektedir. Şu an kapalı ama içine girildiği zaman duvarlarının esnediği görülecektir. Bu şekilde bakımsız, tedbir alınmadan bırakılırsa çok uzun ömrü olacağını düşünmüyorum. Kısa sürede yıkılacağını tahmin diyoruz” ifadelerini kullandı.
Mehmet B.’ye ait olduğu öğrenilen tarihi hanın özel mülkiyet olması nedeniyle restore edilemediği belirtildi.

Görüntü Dökümü
——————————-
-Tarihi handan görüntü
-Tarihçi Bilgin Yazlık ile röportaj
-Genel detay
Haber-Kamera:Olcay DÜZGÜN-İlyas KAPLAN/KAYSERİ,(DHA)

===================================

ANTALYA’DA RÜZGAR NEDENİYLE SAHİLDE YOĞUNLUK OLUŞMADI

ANTALYA’da sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan yabancı turistler, Konyaaltı sahiline geldi. Rüzgarlı havanın etkisiyle önceki haftalara göre sahilde yoğunluk yaşanmadı.

Antalya’da kademeli normalleşmenin ilk pazar gününde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan turistler Konyaaltı sahiline geldi. Hava sıcaklığının 31.4, deniz suyu sıcaklığının 26.2 derece ölçüldüğü kentte rüzgarlı ve güneşli bir hava hakim oldu. Kısıtlamadan muaf turistlerden bazıları güneşlenmeyi tercih ederken bazıları denize girdi. Havanın rüzgarlı olması nedeniyle önceki haftalara göre yoğunluk oluşmadı. 

Görüntü dökümü
—————————-
– Sahilden drone görüntü
– Sahilden genel ve detay görüntü
– Denizde yüzenlerden görüntü
– Güneşlenenlerden görüntü
– Çocuklardan detay
Haber: Aslı DURAN Kamera: Semih ERSÖZLERANTALYA, (DHA)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!