HABEROLDUK YURT BÜLTENİ- 12

haberolduk-yurt-bulteni-12-2lfRHz8f.jpg

 

KARANTİNADA OLAN HAKİM KALP KRİZİ GEÇİREREK HAYATINI KAYBETTİ

KARABÜK’te, koronavirüs nedeniyle 5 gündür evinde karantinada olan hakim Ekrem Er (47) kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Ekrem Er’in cenazesi, adliye önünde düzenlenen törenin ardından toprağa verilmek üzere Bolu’nun Göynük ilçesine götürüldü.

Karabük’te koronavirüs nedeniyle 5 gündür evinde karantinada olan hakim Ekrem Er, gece aniden fenalaştı. Haber verilmesi üzerine eve gelen sağlık ekiplerince Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği belirtilen Er, burada yapılan bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Türk bayrağına sarılı Er’in cenazesi, görev yaptığı Karabük Adliyesi’nin önüne getirildi. Burada düzenlenen törene, Karabük Valisi Fuat Gürel, Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Karabük Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Duran ve adliye personeli katıldı. Er’in, cenazesi törenin ardından toprağa verilmek üzere memleketi Bolu’nun Göynük ilçesine götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Adliyenin önündeki törenden görüntü
Hakimin fotoğrafları
HABER-KAMERA: Yasin ALDEMİR/KARABÜK, (DHA)

=============

OTOMOBİLLE MOTOSİKLET ÇARPIŞTI: 1 ÖLÜ, 1 YARALI

*- Antalya’nın Kumluca ilçesinde otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü Suriyeli Muhammer Abdo (50) yaşamını yitirdi, eşi yaralandı.

Kaza, saat 11.30 sıralarında Ahmet Ali Ağa Bulvarı Yüksek Bina kavşağında meydana geldi. F.G.’nin kullandığı 55 AAF 019 plakalı otomobil Suriye uyruklu Muhammer Abdo’nun kullandığı plakasız motosikletle çarpıştı. Motosiklet sürücüsü Muhammer Abdo olay yerinde yaşamını yitirirken, arkasında yolcu olarak bulunan adı öğrenilemeyen eşi yaralandı. Kazanın ardından gelen sağlık ekiplerinin olay yerinde müdahale ettiği yaralı kadın ambulansla Kumluca Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedaviye alındı. Muhammer Abdo’nun cenazesi ise morga konuldu.
Kazanın ardından otomobil sürücüsü F.G., polis tarafından göz altına alındı. Öte yandan kaza anında Muhammer Abdo ve eşinin kask takıp takmadığı henüz öğrenilemedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Kaza yerinden görüntüler

HABER- KAMERA: Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA (Antalya), (DHA)

=================

7 BİN TARIM İŞÇİSİ, GEÇİMİNİ BİBERDEN KAZANIYOR 

GAZİANTEP’in İslahiye ilçesinde, ’kırmızı altın’ olarak adlandırılan kırmızıbiberin tarladan toplanıp, çöplerinden temizlenip kurutularak işlenmesinin ardından toz biber haline getirilmesiyle 7 bin kişi ekonomik kazanç elde ediyor.

Türkiye’nin kırmızıbiber ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı İslahiye’de yaklaşık 20 bin dönüm alanda üretimi yapılan üründe bu yıl 35 bin ton rekolte bekleniyor. Bölgede kırmızıbiber hasadıyla birlikte aflatoksinle mücadelede biberin temizlenmesi ile yeni bir iş kolu oluştu. Kırmızıbiberin tarladan toplanıp, çöplerinden temizlenip kurutularak işlenmesinin ardından toz biber haline getirilmesiyle 7 bin kişi ekonomik kazanç elde ettiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, öHasadın ardından ilçe merkezlerinde ve yakın mahallelerde oluşturulan çöp çekme alanlarına giden biber temizleniyor. Çalışanlar ortalama 80 ile 100 lira kazanabiliyor. Böylece çoğunluğunu kadınlardan oluşan işçiler acı biber ile ev ekonomilerine katkı sağlıyorlarö dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
——————————-
– Biber Hasadı
– Çöp çekme
– Mehmet Köse ile röp
– Biberin parçalanması
– Biberin kurutulması
-Biberin işlenmesi
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Kadir ÇELİK-GAZİANTEP-DHA)
===============

‘BEBEKTE OLABİLECEK YAN ETKİDEN ÇEKİNDİĞİ İÇİN YOĞUN BAKIMDA TAKİP ETTİĞİMİZ GEBELERİMİZ BULUNUYOR’
 
KAYSERİ Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, koronavirüs salgınıyla mücadelede aşının önemine değinerek, “Çocuk yaş grubunda ve gebe grubunda etkilenen, hastaneye yatışlar gerektiren hastalarımız mevcut. Bu da vaka sayısının artmasına neden oldu. Aşı çekincesi ve özellikle bebekte olabilecek yan etkiden çekindiği için yoğun bakımda takip ettiğimiz gebelerimiz bulunuyor. Hastalarımızın çok büyük bölümünü hiç aşı olmamış kişiler oluşturuyor” dedi.
Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, son dönemde yaygın olan delta varyantına değinerek, “Vaka sayılarımız belirgin bir şekilde arttı. Yatan hasta sayısı ve yoğun bakımdaki hasta sayıları son dönemde artmış durumdadır. Virüste gelişen varyasyon nedeniyle maalesef delta varyantı şu an çok daha bulaştırıcı, çok daha ağır tablolarla seyrediyor. Bu da vaka sayılarının belirgin bir şekilde artmasına neden oldu. İlk Vuhan’da çıkan alfa olarak sonradan nitelendirilen varyanta göre yaklaşık 2-3 kat daha bulaştırıcıdır. Delta varyantında daha uzun süre pozitiflik saptıyoruz. Önceki varyantlarda 10 gün içinde negatif bir sonuç alırken, delta varyantında 20 güne kadar pozitif kalabiliyor. Delta mutasyonu genç yaş grubunda etki etmeye başladı. Özellikle çocuk yaş grubunda ve gebe grubunda etkilenen hastaneye yatışlar gerektiren hastalarımız var. Gebelerin aşı çekincesi ve özellikle bebekte olabilecek yan etkiden çekindiği için yoğun bakımda takip ettiğimiz gebelerimiz bulunuyor” ifadelerini kullandı.
‘HASTANEDE YATANLARIN YÜZDE 80’İ AŞISIZ’
Hastanede yatan aşısız hastalara değinen Dr. Toker, “Hastalarımızın çok büyük bölümünü hiç aşı olmamış kişiler oluşturuyor. Beraberinde dozlarını tamamlamamış kişiler, bir doz ya da 2 doz aşılı ama üçüncü doz aşısının zamanı gelmesine rağmen aşı yaptırmamış kişiler var. Aşısız grup için yaklaşık yüzde 80 olduğunu söyleyebiliriz. Kalan yüzde 20’lik dilimde de genellikle ilk iki doz aşısını Sinovac aşısı ile olmuş, üçüncü dozunun zamanı gelmiş ama bir şekilde ertelemiş kişiler diyebiliriz” dedi.
‘TURKOVAC AŞISINDA YAN ETKİ GÖRÜLMEDİ’
Erciyes Üniversitesi’nde üretilen Turkovac aşısının Kayseri Şehir Hastanesi’nde başarı ile uygulanmaya devam ettiğini söyleyen Toker, “Turkovac aşısı Kayseri’nin aşısı olarak lanse edilen bir aşı. Şu an için aşı gönüllülerimiz gün ve gün artıyor. 60 gönüllü kişiye bu aşının ilk dozunu uyguladık. Hiç kimsede yan etki görülmedi. Türkiye genelinde hedefimiz 40 bin kişiye ulaşmak. Bu aşının bir şekilde güvenliğini ve etkinliğini kanıtladıktan sonra seri üretimle tüm vatandaşlara uygulanması için hızlı bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
‘KAYSERİ VE CİVARINDA AKCİĞER TUTULUMU YAYGIN’
Farklı mutasyonların da çıkmaya başladığını kaydeden Toker şöyle konuştu:
“Mu ve Kolombiya varyasyonları yeni tanımlandı. Şu an için Kayseri ilinde böyle bir varyant çeşidine rastlanmadı. Genellikle delta varyantı ile hastalarımızı takip ediyoruz. Türkiye’ye özgü bir mutasyon henüz saptanmadı. Her an her şey olabilir. Virüsün kişinin genetik yapısına, altta yatan hastalığına ya da ırk özelliklerine göre hastalığın şiddeti değişebiliyor. Özellikle Kayseri ve İç Anadolu Bölgesi’nde Türkiye geneline göre daha fazla akciğer tutulumu daha yaygın görülüyor.”

Görüntü dökümü
–  Dr. Ayşin Kılınç Toker açıklaması
– Diğer görüntüler
Haber – Kamera: Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ-DHA

========================================

ŞANLIURFA’DA BORU PATLADI, SU METRELERCE YÜKSEĞE FIŞKIRDI

ŞANLIURFA’da çalışma yapıldığı sırada su borusu patladı. Patlayan borudan metrelerce yükseğe fışkıran su çevreye yayıldı. 

Refahiye Mahallesinde Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) görevlilerince yol altında bulunan su hattında çalışma yapıldığı sırada boru patladı. Patlayan borudan metrelerce havaya fışkıran su çevreye yayıldı. Tazyikli su uzun süre çevredeki yola aktı. Bazı sürücüler fışkıran suyun altına araçlarını getirerek yıkanmasın sağladı. ŞUSKİ ekiplerinin yaklaşık 1 saat süren çalışmanın ardından patlayan su borusu onarılarak yol trafiğe açıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————————-
– Yolda çalışma yapan ekipler
– Metrelerce yüksekliğe fışkıran su
– Araçlarını suyun altında yıkayan sürücüler
– Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ali LEYLAK-ŞANLIURFA – DHA)

===========================

YANAN GARAJDAN KURTARDILAR, OTONOM ARAÇ YAPTILAR
 
KOCAELİ’nin Gebze ilçesindeki Bilişim Vadisi’nde düzenlenen Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması’nda yarışan SAİTEM ekibi, 2014 yılında yanan garajdan kurtardıkları aracı otonom hale getirdi. Parkuru tamamlayan ilk ekip olan SAİTEM’in hedefi; trafikte yer alacak bir otonom araç üretmek.

TEKNOFEST kapsamında Bilişim Vadisi’nde düzenlenen Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması’nda sürücüsüz araçlar, bugün parkurda hünerlerini sergilemeye başladı. Yarışmaya Sakarya Üniversitesi’nden katılan SAİTEM ekibinin geliştirdiği ‘Evrim’ isimli araç, parkuru 5 dakika 22 saniyede tamamlayan ilk otonom araç oldu. Sakarya Üniversitesi’ne ait garajda 2014 yılında meydana gelen yangında kurtarılan tek araç Evrim’in, geçmişte yurt içi ve yurt dışında düzenlenen elektrikli araç yarışmalarında dereceleri bulunuyor. SAİTEM ekibince otonom hale getirilen Evrim, TEKNOFEST 2020 Otonom Araç Yarışması’nda da sadece park etme görevinde başarısız olarak birinci oldu. SAİTEM ekibi üzerinde değişiklikler yaptıkları araçla bu yıl yeniden yarışa katıldı.

‘SADECE BU ARACI KURTARABİLMİŞLER’

Aracın yangından kurtarılarak bugünlere gelme hikayesini anlatan SAİTEM Takım Kaptanı Belemir Çapraz, “Aracımız 2012 yılında üretilmiş. 2014 yılında atölyemizde çıkan bir yangında, bütün her şey yandığı sırada sadece bu aracı kurtarabilmişler. Sonra 2020 yılında TEKNOFEST için bu aracı tasarladık ve şampiyon olduk. Hatta bu başarı, küllerimizden doğuşumuzun sembolü oldu. Şu anda yarış alanındaki birinci ekibiz. Bu başarımızı korumak istiyoruz. Çalışmalarımız çok zorlu geçti. Sakarya Üniversitesi’nde yurtlarda yatıp, kalktık ve atölyemizde çalışmalarımıza devam ettik. Bizim için çok zor bir yoldu. Geçen seneden gelen bir başarımız vardı ve bunu devam ettirmek zorundaydık. Her türlü zorlu koşullara rağmen bunu başarabildiğimiz için mutluyuz” dedi.

‘TEKNOFEST DIŞINDA BUNU UYGULAYABİLİR MİYİZ? DİYE DÜŞÜNÜYORUZ’

Ekipte görev alan Ekrem Eren Yılmaz ise ekibin hedefinin trafikte giden otonom bir araç yapmak olduğunu belirterek “Bu yarışmada üçüncü yılımız. İlk yıl yarışa katıldıktan sonra çok daha iddialı bir şekilde hazırlanmaya karar verdik. 2014 yılında bir yangın atlatmıştık ve yangın sonrasında elimizde kalan tek araç buydu. Bir gün atölyemizin kenarında dururken, kendi aramızda ‘biz bunu neden yeniden canlandırmıyoruz?’ diye konuştuk. Sonra o kırık haldeki arabayı tamir edip, canlandırdık. Önce mekanik kısmı düzenledik, sonra yazılımını yaptık. Geçen yıl parkuru bitiren tek ekiptik. Bu yıl da parkuru tamamladığımız için mutluyuz. Bu prototip bir araç. Bu işi ileriye götürüp ‘TEKNOFEST dışında bunu gerçek ortama uygulayabilir miyiz?’ diye düşünmeye başladık. ‘Farklı bir araçla, insanların içerisinde oturabileceği, daha fazla yolcu kapasiteli, daha büyük bir şekilde, belki kampüs içerisinde giden bir araç yapabilir miyiz?’ Bunu düşünmeye başladık. Bu süreçte elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
– Ekibin parkura girmesi
– Evrim isimli aracın parkurda yarışması
– Aracın parkuru tamamlamasının ardından ekibin yaşadığı sevinç
– Takım kaptanı Belemir Çapraz ile röp.
– Takım üyelerinden Ekrem Eren Yılmaz ile röp.
– Detay
HABER: Dinçer AKBİR-KAMERA: Alişan KOYUNCU/GEBZE(Kocaeli),(DHA)

=====================================

 

Exit mobile version