Reklam Alanı
Reklam Alanı

HABEROLDUK YURT BÜLTENİ – 16

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) TEMİZLİK İŞÇİLERİNİN ‘ATATÜRK’ DUYARLILIĞI
 
KONYAALTI Belediyesi’nin temizlik ekipleri, çöp konteynerine atılan Atatürk portresini bırakıldığı yerden alıp özenle bir binanın bahçe duvarı üzerine bıraktı. Aynı ekip daha sonra geri dönüp portreyi aldı. Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, duyarlı davranışları nedeniyle personeli kutlarken, çöpe atılan Atatürk portresini de belediyeye asacaklarını kaydetti.
Konyaaltı ilçesi Altınkum Mahallesi’nde vatandaşın cep telefonu kamerasını ilginç bir görüntü yansıdı. Konyaaltı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, sokak arasındaki konteynerlerden çöp ve atıkları kamyona yükledikleri sırada çöp kutusuna atılmış Atatürk portresi buldu. Portreyi özenle yakındaki bir binanın duvarına bırakan ekipler, araçlarıyla yollarına devam etti. Belediye görevlileri, 15 dakika sonra çöp toplama aracıyla geri dönerek, duvarın kenarına bıraktıkları portreyi aldı.
ÇOCUKLARIN ATATÜRK DUYARLILIĞI
Diğer yandan görüntülerde çocukların Atatürk sevgisi de dikkati çekti. Çekimden haberleri olmayan iki çocuk, “Tabloları atıyorlar” diye birbirlerine seslendi. Çöpün içinden çıkan Atatürk tablosunu gören çocuklar, “Atatürk, Atatürk’ün portresini atacaklar” diye bağırdı. Görevlinin tabloyu binanın duvarına bıraktığını gören çocuklar babalarına “Baba abiler yüce insanlar mı” dedi. Görüntüyü çeken vatandaş, sosyal medya hesabından ‘Çöpe atılan Atatürk portresini kıyamayıp tüm hassasiyeti ile kenara koyan belediye görevlisi arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum, bugün bunu görmek çok iyi geldi’ notuyla paylaştı.
BAŞKAN ESEN: BİZİ GURURLANDIRDINIZ
Görüntüleri izleyen Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Atatürk portresine ilgi gösteren üç temizlik personeli ile bir araya geldi. Portreyi çerçevelettikten sonra belediyede uygun bir yere asacaklarını dile getiren Başkan Esen, “Beni çok gururlandırdınız. Bu davranışınız her şeyin üzerinde, siyaset üstü bir konu” dedi. Başkan Esen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Memleketini seven her insan, Atatürk’ün bu memlekete yaptığı hizmetin farkındadır. Hangi siyasi partiye oy verirse versin Atatürk’ün bizi neyden kurtardığını bilir, anlar ve bu konuda vefa gösterir. Videonuzu görünce çok doğru insanlarla ekip olduğumuzu bir kez daha anladım. İzleyenler sizden gururla bahsediyor. Atatürk’ün Türkiye için ne anlama geldiğini bilen, onun gösterdiği yolun herkes için en doğru yol olduğunu bilen insanlarla bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sizler bu anlayışla hizmet ettiğiniz sürece Ata’mızın söylediği gibi Türkiye ilelebet payidar kalacaktır. Bu ülke sizler gibi insanlar sayesinde ayaktadır. Bu memleketin kalbi güzel emekçilere çok ihtiyacı var.”
VİCDANIMIZ BU PORTREYİ ORADA BIRAKMAYA İZİN VERMEDİ
Temizlik işçilerinden Mesut Dönmez ise konteyneri kontrol ettiklerinde Atatürk portresini gördüklerini söyledi. Dönmez, “Onu çöp kamyonuna atmaya kıyamadık. Duyarlı bir vatandaş belki evine götürür diye resmi duvarın kenarına koyduk. Ama vicdan azabı duyduk ve 15 dakika sonra geri dönerek portreyi aldık. Atatürk’ün Türkiye için elde ettiği zaferler, yaptığı reformlar, ileriye dönük düşünceleri bize her zaman yol göstermiştir. Bize bıraktığı ülkeyi daha ileriye götürmek için ona ve fikirlerine değer veriyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
————————
– Balkondaki çocukların çöp alan temizlik görevlilerini görmesi
– Temizlik görevlisi Atatürk portresini görmesi bakması
– Balkondaki cocuğun Atatürk Atatürk diye bağırması
– Temizlik görevlisi Atatürk portresini duvar kenarına koyması
– Başkan Semih Esen’in temizlik işçilerini kabul etmesi
– Başkan Semih Esen’in konuşması
– Atatürk portresinden görüntü
– RÖP: Temizlik işçilerinden Mesut Dönmez ile röportaj
– Çöp kamyonu ve ekibin gidişi

HABER-KAMERA: ANTALYA,(DHA)

==============================================

2) CARETTA YUVALAMA ALANINA ATV İLE GİRDİLER
 
ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde caretta caretta yuvalarının bulunduğu sahile ATV ile giren biri kadın 2 kişi, bölgede koruma çalışması yapan gönüllüler tarafından uzaklaştırıldı. Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği (DEKAFOK) Kurucu Başkanı Seher Akyol, bu kişiler hakkında jandarmaya şikayette bulunduklarını söyledi.
Manavgat’taki sahillerde bulunan caretta caretta yuvalarını korumak ve yavruların sağlıklı şekilde denize ulaşmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını yürüten DEKAFOK üyeleri, Sorgun Mahallesi Mendirek bölgesi sahilinde de yuvalar tespit etti. İlçedeki 65 kilometrelik sahil bölgesinde bu yıl şu ana kadar 120’den fazla yuva belirlenirken, bunlardan 56’sı ise Mendirek sahilinde korumaya alındı.
SAHİLE ATV İLE GİRDİLER
DEKAFOK Kurucu Başkanı Seher Akyol ve gönüllüler önceki gün, Mendirek sahilinde çalışma yaparken yasak olmasına rağmen ATV ile biri kadın 2 kişinin sahile girdiğini gördü. Akyol ve gönüllüler duruma müdahale ederek, bu kişilere yuvaları tahrip edecekleri ve yavruların ölümüne neden olacaklarını söyleyip, uzaklaşmalarını istedi. Grup, peşinden koşup, sahilden çıkardıkları ATV’nin plakasını alıp, bu kişiler hakkında jandarmaya şikayette bulunuldu.
MOTORLU ARAÇLARA MÜDAHALE
Seher Akyol, bölgedeki sahillere motorlu araç girişinin yasaklandığını, bununla ilgili de görünür yerlere tabelalar asıldığını belirterek, buna rağmen bazı kişilerin özellikle ATV ile sahilde gezip yuvalama sahalarına zarar verdiğini söyledi. Jandarmaya ihbarda bulunduklarını kaydeden Akyol, “Turizm işletmeleri sahillerde araç gördükleri zaman direkt plakaları ile bize atıyor, biz de gerekli yerlere bildiriyoruz. Plakadan da artık işlem yapılabiliyor. Çünkü Manavgat sahillerinin 65 kilometrelik kıyı bandında caretta yuvalama sahaları birçok yerde olduğu için motorlu araç girişi kesinlikle yasaktır” dedi.
‘DİRİ DİRİ ÖLÜYORLAR’
İki gün önce bazı kişi veya kişilerce bir yuvalama sahasının çıtalarının söküldüğünü tespit ettiklerini de anlatan Akyol, “Bu çıtanın amacı yuvanın altında bulunan, 50 santimetre aşağıdaki yumurtaları korumak. Bunun içindeki yumurtalar korunmazsa üzerinden ağır araç, vasıta veya darbe görürlerse diri diri ölüyorlar. Maalesef ki 2 gün önce Boğaz Otel sahilinde mesire alanının önünde yuvamızın biri söküldü. Yuvanın yerini tespit ettik lakin çok fazla insan geçmiş üzerinden ve sıkıntı yaratmıştı bu. Halkımız bu konuda bize çok fazla destekçi ama içlerinden yanlış yapanlar da çıkmıyor değil” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
————————
– Sahile giren ATV motorunun sahilden çıkarılması
– Caretta yuvalarından görüntüler
– Seher Akyol’un konuşması

Reklam Alanı

HABER- KAMERA: Ömer KARÇA/ MANAVGAT (Antalya), (DHA)-

==============================================

3) ‘AÜ’NÜN TAZELENME ÜNİVERSİTESİ, TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK’
 
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, kurucusu olduğu 60+Tazelenme Üniversitesi’nin tüm Türkiye’ye model olacağını söyledi. TÜİK rakamlarına göre 65 yaş üzeri 9 milyon nüfus olduğunu söyleyen Tufan, “2030 yılında 14 milyon olacak. 2050 yılından önce de yaklaşık 100 milyonu bulacağız. Bu bakımdan proje oldukça önemli” dedi.
Türkiye’de ilk kez 2016’da AÜ bünyesinde, Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından hayata geçirilen 60 yaş üzeri kişilerin eğitim gördüğü sosyal sorumluluk projesi 60+Tazelenme Üniversitesi’nin tüm Türkiye’de yaygınlaşmasında önemli adım atıldı. Geçen yıl ilk mezunlarını veren 60+Tazelenme Üniversitesi’nin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinden Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) devri için 25 Mayıs’ta protokol imzalandı.
Protokolün imzalanmasından büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Tufan, “Yaklaşık 2 yıl süren karşılıklı görüşmelerimizle 60+Tazelenme Üniversitesi projesini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile yaptığımız protokol neticesinde onlara devrettik. Bakanlık da bu projeyi YÖK’e devredecek. Yakın bir zamanda da Yükseköğretim Kurulu’nun 60+Tazelenme Üniversitesi’ni yaygınlaştırma ile ilgili girişimlerini heyecanla bekliyorum. Artık Türkiye’nin her ilinde yaşayan 60 yaş ve üzeri vatandaşlarımız illerindeki üniversitelerde sunulacak olan 60+Tazelenme Üniversitesi eğitim programdan yararlanma imkânına sahip olacak. Emek veren herkese gönülden çok teşekkür ediyorum. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” diye konuştu.
‘ÜNİVERSİTEMİZ VE ÜLKEMİZ ADINA MUTLUYUZ’
AÜ’de doğmuş bir projenin bu noktaya gelmesinin son derece mutluluk verici olduğunu kaydeden Tufan, “Proje bundan sonra 81 ilde devlet ve vakıf üniversiteleri bünyesinde yaşlılara yönelik gönüllü eğitim programı olarak hizmet verecek. Akdeniz Üniversitesi’nde doğmuş olan bir projeyi devletimiz kendi imkânları ile Bakanlık ve YÖK’ün iş birliği ile Edirne’den Kars’a, Siirt’ten İzmir’e, Artvin’den Antalya’ya kadar her yere, 81 ilimizde bu projemiz başarıyla yürütülecek noktaya gelecektir” dedi.
‘TAZELENME ÜNİVERSİTESİ MARKADIR’
Prof. Dr. Tufan, “60+ Tazelenme Üniversitesi ilk defa Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nde doğmuştur. Zaman içerisinde de büyük bir karşılık buldu yaşlı insanlarımızdan ve Türkiye’deki diğer üniversitelerden. Bugün Türkiye’de bu modelde 7 aktif merkez bulunuyor. Üniversite içerisinde gönüllü öğretim üyelerimizin verdiği sağlığı koruyucu, yaşamı kolaylaştırıcı derslerle yaşlılarımız çok önemli bilgi sahibi olmuştur. Dolayısıyla bugün Tazelenme Üniversitesi, yaşam boyu öğrenme programları içerisinde önemli bir markadır” diye konuştu. 
‘DÜNYADA EŞİ YOK’
Bu projenin dünyada benzeri olmadığını söyleyen Prof. Dr. Tufan, gönüllü öğretim üyelerinin hiçbir ücret almadığını, öğrencilerin de ücret ödemediğini belirtti. Projenin gelecek yıllarda daha büyük ihtiyaç ve önem arz edeceğini kaydeden Tufan, şöyle konuştu:
“Ülkemizde TÜİK rakamlarına göre 65 yaş üzeri yüzde 9,5 civarında, yani 9 milyon yaşlımız olduğu ifade ediliyor. 2030 yılında 14 milyon olacak. 2050 yılından önce de yaklaşık 100 milyonu bulacağız. Bu bakımdan oldukça önemli. Sağladığı pek çok faydanın yanı sıra 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin bir özelliği de sağlık giderlerini azaltması. Çünkü öğrenciler buradaki eğitimlerde sağlıklarını nasıl koruyacaklarını öğreniyor. Böylelikle sağlık giderleri azalıyor. Daha az doktora gidiyorlar, yeni arkadaşlıklar ediniyorlar, yeni bilgiler öğreniyorlar, burada tazeleniyorlar.”
Tazelenme Üniversitesi’nin kuşaklararası ilişkiyi güçlendirdiğini vurgulayan Tufan, “Yaşlı öğrencilerimiz derslerinden daha erken saatlerde kampüse geliyor. Böylece genç ve yaşlıyı bir araya getiriyoruz. Öğrencilerimiz yaşlı insanları görüyor, konuşuyor, kaynaşıyorlar. Gençler de onlardan bir şeyler öğreniyor. Kampüsümüz toplumun her kesiminden insanla tanışmış oluyor. Böylelikle üniversite ile toplum birleşiyor” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Fakülte dış plan
– Fakülte karidorlarından ve 60 yaş üstü ile ilgili resimler
– RÖP: Prof. Dr. İsmail Tufan ile röportaj
– Prof. Dr. Tufan masasında çalışırken
– Protokol sonrası plaket takdimi (foto)
– Yaşlıların ders yaparken görüntüleri (foto)

HABER-KAMERA: ANTALYA,(DHA)

============================================

4) 11 ÇOCUKLU AFGAN AİLEDEN KİMLİK TALEBİ
 
SİVAS’ta yaşayan Afganistan uyruklu Mustafa Nasır Ahmet Atayi (42) ailesiyle birlikte kendilerine kimlik verilmesi için eylem yaptı. Polis ekipleri, sorunlarını dinlediği aile fertlerini, yardımcı olunması için İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne götürdü.
Afganistan’daki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Mustafa Nasır Ahmet Atayi ve ailesi Sivas’a yerleştirildi. 3 yıl önce Türkiye’ye geldiklerini ve burada geçici kimlik verildiği belirten aile, 1 yıl öncesinde bunların geri alındığını ve sağlık muayenesi olamadıklarını ifade ederek, Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yaptı. Dövizler açan aile, kimlik taleplerini dile getirdi.
Mustafa Nasır Ahmet Atayi, “3 yıldır Türkiye’deyiz. İlk yıl bize kimlik verildi, rahattık. Ama son iki yıldır kimliğimiz yok. Afganistan’da savaş var, gidemeyiz. 11 çocukla çok müşkül durumdayım. Ya bize kimlik verilsin ya da Afganistan dışında bir ülkeye göndersinler. Çocuklarım hasta, tedavi ettiremiyorum” dedi.
Polis ekipleri, Afgan ailenin sorunlarını dinleyip, gerekli işlemlerinin yapılması için ekip araçlarıyla İl Göç İdaresi Müdürlüğüne götürdü.

Görüntü Dökümü
————————
-Baba ve çocuklarının görüntüsü
-Açtıkları dövizler
-Babanın açıklaması
-Polisin aileyle görüşmesi ve götürülmeleri

Haber-Kamera: Arife Defne ARSLAN-Alperen YILDIZ/ SİVAS, (DHA)

==================================================

5) MATBAASINA YUVA KURAN KUMRU VE YAVRULARINI KORUMAYA ALDI
 
SİVAS’ın Gürün ilçesinde Levent Gürbüz, matbaa dükkanının içerisine yuva yapan kumrunun dünyaya gelen 2 yavrusunu korumaya aldı.
Gürün ilçesi Pınarönü Mahallesi, Belediye İşhanı’nda matbaacılık yapan Levent Gürbüz’ün dükkanındaki rafa bir kumru yuva yaptı. Rafların üzerinde bulunan güvenlik kamerasının altına yuvasını yapan kumrunun bıraktığı 2 yumurtadan yavrular çıktı. Kumruyu rahatsız etmemeye özen gösteren Gürbüz, yavruları korumaya aldı. Gürbüz, anne kumrunun içeriye rahatça girip çıkabilmesi için de dükkan penceresini açık bıraktı. Kumrunun yaklaşık bir ay önce dükkana yuva yaptığını belirten Levent Gürbüz, yavruların yuvadan uçup gidene kadar onları rahatsız etmemeye özen göstereceğini söyledi. dükkan penceresini açık bıraktı. Yaklaşık 1 aydır kumrunun yuvasının iş yerinde bulunduğunu belirten Levent Gürbüz, yuvadan uçup gidene kadar onları rahatsız etmemeye özen göstereceğini söyledi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Matbaadan görüntü
-Kumru ve yuvasının görüntüsü
-Yavruların görüntüsü

Haber:Kadriye GÜLSOY/ GÜRÜN (Sivas), (DHA) 

================================================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!