Reklam Alanı
Reklam Alanı

HABEROLDUK YURT BÜLTENİ – 3

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) GÜNEY BELDESİNDE SEÇİM HEYECANI
 
AFYONKARAHİSAR’ın Sinanpaşa ilçesinde yeniden belde statüsü hakkı kazanan Güney’de, 1830 seçmen, belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimi için bugün sandık başına gitti. İki okulda kurulan 8 sandıkta seçmenler 8 aday arasında belediye başkanını seçmek için oy kullanmaya başladı.
Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney beldesi, 2012’de çıkarılan 6360 sayılı kanun kapsamında İçişleri Bakanlığı kararı ile nüfusu 2 binden az olduğu için kapatıldı. Beldeden köy statüsüne düşen Güney’de, 2014’e kadar faaliyetlerini sürdüren belediye o sene yapılan seçimlerde kapandı. Güney’de seçmenler o seçimde köy muhtarlığı seçimi yaptı. Köy statüsüne geçen Güneyliler aldıkları kararla komşu köy olan Çalışlar ile referandum yöntemiyle birleşti. Ardından verilen hukuk mücadelesi sonunda belde olma hakkını tekrar kazanan Güney’de belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi kararı alındı. Çalışlar ile birleşmenin ardından son yapılan sayımda nüfusu 2 bin 312 olan Güney beldesinde, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) aldığı karar doğrultusunda 1830 seçmen belediye başkanı ve meclis üyelerini seçmek için bugün sandığa gitti.
İKİ OKULDA 8 SANDIK KURULDU
Seçimde 8 partinin adayı yarışırken, Güney İlkokulu’nda 6, Çalışlar İlkokulu’nda 2 olmak üzere 8 sandık kuruldu. Seçmenler sabah erken saatlerden itibaren oylarını kullanmak üzere kayıtlı oldukları sandıklara geldi. Belde sakinlerinin seçime yoğun ilgisi dikkat çekti. Oy kullanma işlemleri sırasında küçük tartışmalar da yaşandı. Seçmenler aynı seçim kapsamında 4 mahallenin muhtarı için de oy kullandı.
‘KÖYÜMÜZE BELEDİYE GELDİ’
72 yaşındaki Merihan Kınık, komşunun oğlu ile oy kullanmaya geldi. Oyunu kullanırken sandık başkanının yardımını alan Kınık, oyunu kullandıktan sonra pusulayı sandığa attı. Merihan Kınık, “Allah bilir artık, Allah’a havale ediyorum. Muhtarımıza, başkanımıza, hayırlı uğurlu olsun, köyümüze belediye geldi” dedi.
‘TERS BASARIM DİYE STRES OLDUM’
Üniversite 1’inci sınıf öğrencisi Büşra Altundepe seçimde ilk kez oy kullandı. Altundepe, “Stres oldum açıkçası ilk olduğu için. Ters basarım diye, gergin ortamda kullandım oyumu. Çok mutluyuz özellikle son günlerde köyümüz çok hareketlendi. Bunun için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
8 ADAY VAR
Jandarma ekiplerinin, seçimin sorunsuz şekilde yapılması için yoğun güvenlik önlemi aldığı Güney’de oy kullanma işlemi saat 17.00’de sona erecek ve ardından sayıma geçilecek. Seçmenlerin 2024’e kadar görev yapacak belediye başkanını belirleyeceği seçimlerde belediye başkanlığı için AK Parti’den Erol Karabacak, CHP’den Faruk Özkan, İYİ Parti’den İsmail Enes Kamburoğlu, Saadet Partisi’nden Hamza Gümüşkanat, Büyük Birlik Partisi’nden Süleyman Çağlar, Yeniden Refah Partisi’nden Ayşe Karakaya, Gelecek Partisi’nden Osman Aydepe, Türkiye Komünist Partisi’nden Sunay Akarsu aday oldu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Okul girişindeki güvenlik önlemleri detay
– Okul girişindeki detaylar
– Okul koridoru detay
– Merihan teyzenin oy kullanımı detayları
– Merihan teyzenin konuşması
– Vatandaşların oy kullanımı
– Büşra’nın oy kullanım detayları

HABER- KAMERA: Ali Fuat GÜÇLÜER/ AFYONKARAHİSAR, (DHA)

=========================================

2) CARETTALAR, ANTALYA KÖRFEZİ’Nİ DENİZANASI İSTİLASINDAN KORUYOR
 
KIZILDENİZ’de her yıl ocak ayında başlayıp, mayıs ayı sonuna kadar süren denizanası göçü, Antalya Körfezi’nde de denizanası yoğunluğuna neden oluyor. Denizanaları ile beslenen deniz kaplumbağaları caretta carettalar, körfezin koruyucuları olarak görev yapıyor. Protein yönünden zengin denizanalarını avlayan kaplumbağalar, Antalya’yı olası denizanası istilasından koruyor.
Kızıldeniz’de her yıl ocak ayında başlayıp, mayısın sonuna kadar devam eden denizanası göçü, Antalya Körfezi’nde de denizanası yoğunluğuna neden oluyor. Göç yolundan ayrılarak körfeze giren denizanalarının büyüklükleri ve türleri ise değişiyor. Denizanaları ile beslenen deniz kaplumbağaları caretta carettalar ise körfezin koruyucuları olarak biliniyor. Protein yönünden zengin denizanalarını avlayan caretta carettalar, Antalya’yı olası denizanası istilasından koruyor.
BAŞIBOŞ DENİZANALARINI CARETTA CARETTALAR AVLIYOR
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz üzerinden gerçekleşen göçlerin etkisiyle farklı türde birçok balık türünü barındıran Antalya’da, caretta carettaların denizanalarına karşı doğal koruma olduğunu söyledi. Başıboş denizanalarının Kızıldeniz göçmeni olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Gökoğlu, “Belirli aylarda dalgıçların kameralarına sık sık beyaz büyük denizanaları yakalanıyor. Bu denizanalarının popülasyonu zamanla azalacak. Göç geçişlerinin tamamlanması ve körfeze giren başıboş denizanalarının carettalar tarafından avlanmasıyla popülasyon büyümeden bitecek” dedi.
‘BİR DÖNEM OTELLER BÖLGESİNDE TEMASLAR OLMUŞTU’
Birkaç yıl önce özellikle otellere yakın noktalarda turistlere denizanası temasının yaşandığını, caretta carettaların o bölgede denizanalarını avlamasıyla şikayetlerin azalıp yok olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gökoğlu, “Besinin denize ulaştığı yoğun dönemlerde denizanaları kıyılara kadar gelmektedir. Denizanaları şu anda denize girenlere dokunabilir, dokunduğu anda da vücutlarını yakabilir. Öldürücü etkisi yok. Vücudu yaktığı için kızarıklık ve yanık oluşabilir” diye konuştu.
8 TÜRDEN 2 CARETTA TÜRÜ DENİZİMİZDE YAŞIYOR
Dünyada 8 türü olan deniz kaplumbağalarından iri baş ve yeşil kaplumbağanın bölgede yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, “Her iki kaplumbağa da etçildir. İki türden de yüzlerce kaplumbağa Antalya Körfezi’nde yaşıyor. Denizimizde denizanası popülasyonu çoğalmıyorsa nedeni deniz kaplumbağaları. Yaşam alanlarını iyi koruyorlar, denizanalarını yiyerek baskın tür olmalarını engelliyorlar” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Su altı görüntüleri
– Deniz anasından görüntüler
– Deniz anasının dalgıçla beraber görüntüleri
– Caretta Carettadan görüntüler
– RÖP: Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu
– Detaylar

Reklam Alanı

HABER: İbrahim Laleli- KAMERA: Burak YALMAN/ ANTALYA, (DHA)

===========================================

3) MANAVGAT’TA DENİZ DİBİ TEMİZLİĞİ
 
DÜNYA Çevre Günü dolayısıyla Side Limanı’nda su altı temizliği gerçekleştirildi. Antalya İl Jandarma Komutanlığı Sualtı Arama Kurtarma (SAK) dalgıçları ile Manavgatlı serbest dalgıçların katıldığı çalışmada, denizden cam ve pet şişeden oto lastiğine kadar çeşitli atık maddeler çıkarıldı.
Dünya Çevre Günü’nde Antalya İl Jandarma Komutanlığı Sualtı Arama Kurtarma (SAK) Timi, Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı Selimiye Karakol Komutanlığı, Side Gönüllüleri Derneği ve Manavgat Belediyesi Zabıta ve Temizlik Müdürlüğü iş birliğinde Side Limanı su altı temizliği gerçekleştirildi. SAK timinden 8, serbest dalgıçlardan da 8 olmak üzere toplam 16 dalgıcın katıldığı su altı temizliği çalışmasında denizden cam ve plastik şişeler, plastik torbalar, balıkçı malzemeleri, demir sürgü kapı parçası ve oto lastiği gibi çeşitli atık maddeler çıkarıldı.
Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla etkinliğin düzenlendiğini belirten Side Gönüllüleri Derneği üyesi Gülseren Gürbüz, “Buradaki asıl amacımız toplumun her ferdinde yeşil doğa ve temiz çevre bilincinin gelişmesine bir katkı sağlamak” dedi.
‘KİMSENİN BAŞINA GÖREVLİ DİKEMEYİZ’
İnsanların eliyle doğaya verilen zararı engellemek için kimsenin başına güvenlik görevlisinin konulamayacağını ifade eden Gürbüz, “Ekolojik sisteme verdiğimiz zararların etkilerinin yaşandığı bir yüzyıldayız. Bizim insan eliyle verdiğimiz zararları kurumların eliyle temizlemek çok zor. Her ferdin başına bir kamu kurum görevlisi dikilemez. Bizim toplum olarak bilinçlenmemiz gerekiyor. Bugün yurdumuzun birçok yerinde hatta tüm dünyada bu tür etkinlikler düzenleniyor. Bizce sürekli bu tür etkinlikler düzenlenmeli” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– SAK ekibinin dalgıç kıyafetini giymesi
– SAK ekibinin denize dalması
– Gönüllü kadın dalgıcın denize dalması
– Denizden atık maddelerin çıkarılması görüntüleri
– Denizden çıkarılan atık maddelerin görüntüsü

HABER- KAMERA: Ömer KARÇA/ MANAVGAT, (DHA)

=======================================

4) HAŞHAŞ TARLASINDA GELİNCİK GÜZELLİĞİ
 
AFYONKARAHİSAR’ın Sandıklı ilçesine bağlı Alagöz köyünde haşhaş tarlasında açan gelincik çiçekleri görsel şölen oluşturdu.
Sandıklı’ya bağlı Alagöz köyü Beştepe mevkiinde yaklaşık 3 bin metrekarelik haşhaş tarlasında gelincik çiçekleri açtı. Tarlayı kırmızıya boyayan gelincikler görsel şölen oluşturdu. Kırmızı renkli tarlayı görenler hatıra fotoğrafı çektirdi.
Alagöz köyü muhtarı Ramazan Çetinkaya, “Bu tarlayı birçok arkadaşımız biliyor. Gelip burada hatıra fotoğrafı çektirir. Bilmeyen arkadaşlara da şimdiden duyuruyorum. Buyursun gelsinler. Bu güzellikleri yerinde görsünler” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Gelincik çiçekleri açan tarladan geniş açı görüntü
– Gelincik çiçekleri açan tarlada hatıra fotoğrafı çekinen vatandaşlardan geniş açı ve yakın görüntüler.
– Alagöz Köyü Muhtarı Ramazan Çetinkaya gelincik çiçekleri açan tarla içersinde gezinirken ve çiçekleri incelerken geniş açı ve yakın görüntü
– RÖP:Ramazan Çetinkaya(Alagöz Köyü Muhtarı)
– Alagöz Köyü Muhtarı Ramazan Çetinkaya tarla içersinde gezinirken ve çiçekleri incelerken görüntü

HABER- KAMERA: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar), (DHA)

=========================================

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!