Reklam Alanı
Reklam Alanı

HABEROLDUK YURT BÜLTENİ – 4

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) SARP SINIR KAPISI’NDA, KOBRA YILANI ZEHRİ İLE ARI ZEHRİ ELE GEÇİRİLDİ
 
ARTVİN’in Sarp Sınır Kapısı’ndan, yurda yasa dışı yollardan sokulduğu belirlenen piyasa değeri 3 milyon 350 bin lira olan 110 tüp kobra yılanı zehri ve 120 tüp arı zehri ele geçirildi.
Artvin Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Gürcistan’dan Sarp Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’ye giriş yapan B.B. yönetimindeki minibüsü durdurdu. Ekiplerin araçta ve sürücünün üzerinde yaptığı aramada 110 tüp kobra yılanı zehri ve 120 tüp arı zehri ele geçirildi. Zehre el konulurken, B.B. hakkında Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Ele geçirilen zehrin piyasa değerinin yaklaşık 3 milyon 350 bin lira olduğu belirtildi.

Görüntü Dökümü 
———————–
-Minibüste arama yapılması
-Arı ve kobra zehirlerinin ele geçirilmesi
-Detaylar

Haber: Nusret DURUR ARTVİN-DHA

==================================================

2) ANTALYA’DA KURAKLIĞA DAYANIKLI ÇİM ÜRETİLDİ
 
YAZ mevsiminde sıcaklığın 40 dereceleri gördüğü Antalya’da park, bahçe ve refüjlerinde kullanılan çimler, kuraklığa dayanıklı hale getirildi. 10 kişilik ekip tarafından 1 yılda yetiştirilen 1 milyon fide çim sayesinde su ve elektrikten yüzde 50, bakım ve ilaç masraflarından yüzde 30 tasarruf edildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı ilçesindeki 6 dönümlük serada kentin park ve refüjlerini süsleyen bitkileri kendi bünyesinde üretiyor. Renk renk çiçeklerin yanı sıra çim de üreten belediye, tüm dünyanın en büyük sorunu olan kuraklık üzerine çalışıyor. Bitkilerin daha az su ihtiyacının olması için Ar-Ge çalışmaları yapan ve az su tüketen bitkileri tercih eden belediye, en çok kullanılan bitki türü olan çimi ise kuraklığa dayanıklı hale getirdi.
10 KİŞİ 1 MİLYON DAL ÇİM ÜRETTİ
Serada 1 milyon dal çimi 1 yılda üretip, kentin dört bir yanına yerleştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi, su, elektrik, ilaç, bakım masraflarının azalması sayesinde 1 yıl içinde harcama kalemlerinden büyük ölçüde tasarruf etti. Su ve elektrikten yüzde 50, diğer kalemlerden ise yüzde 30 oranında tasarruf eden Antalya Büyükşehir Belediyesi, kuraklığa dayanıklı çim üretimini sürdürüyor.
‘HEM SUDAN HEM ELEKTRİKTEN TASARRUF SAĞLADIK’
Antalya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Dr. Çiğdem Hacıoğlu, 1 çim fidesinin 75 kuruş olduğunu, 1 milyon adette 750 bin TL tasarruf sağladıklarını, 10 kişilik ekibin 1 yıl içinde büyük iş başardığını söyledi. Belediyenin kaynaklarını korumak ve daha faydalı işlere harcamak adına kendi bünyelerinde ellerinden geleni yaptıklarını belirten Dr. Hacıoğlu, “Birçok çeşit bitki üretiyoruz. Belediyemize ait park ve bahçeler ile refüjleri bu bitkilerimizle süslüyoruz. Suya ihtiyaç duyuluyor ama bu çimler kuraklığa dayanıklı olduğu için daha az su tüketiyor. Bu şekilde hem sudan hem de suyu elde ettiğimiz sondaj kuyularında kullandığımız elektrikten yüzde 50 tasarruf sağladık. Bakım, ilaçlama ve gübre maliyetlerinden ise yüzde 30 oranında tasarruf sağladık” diye konuştu.
Dr. Hacıoğlu, farklı projelerinin de olduğunu ve belediye kaynaklarının daha faydalı kullanılması konusunda örnek olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Görüntü Dökümü 
———————–
– Çiçek ve çim serasından genel görüntü
– Çiçekleri sulayan çalışandan görüntü
– Çim artıklarını değerlendiren çalışanların genel ve detay görüntüleri
– Çim fidelerinden görüntü
– Çim saksısından görüntü
– Çim genel görüntü
– Çalışanlardan görüntü
– DHA Muhabiri Alparslan Çınar’ın anonsu
– RÖP: Daire Başkanı Dr. Çiğdem Hacıoğlu’nun röportajı

Reklam Alanı

HABER: Alparslan ÇINAR-KAMERA: Aslı DURAN ANTALYA, (DHA)

==================================================

3) TURİZM CENNETİ ÇEŞME’DE ‘SIFIR’ VAKA
 
İZMİR’in turistik ilçesi Çeşme’de dün itibariyle koronavirüs vakasına rastlanmadığı belirtildi. Turizmciler ve esnaf, tatilcileri Çeşme’ye davet etti. Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, “Çeşme ile gurur duyuyoruz. Çeşme’nin güvenli bir belde olduğu artık kanıtlanmış oldu. Çeşme gibi önemli bir turizm destinasyonu artık ‘sıfır vaka’ sloganını kullanacak” dedi.
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan İzmir’in 46 bin 350 nüfuslu Çeşme ilçesinde Belediye Başkanı Ekrem Oran tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre dün itibariyle koronavirüs vakasına rastlanmadığı belirtildi. Açıklamada; “Yasaklar kalktı, nereye gitsek diye düşünmeyin. Sağlıklı tatil için Çeşme’ye gelin. İzmir Valiliği’nin açıkladığı verilere göre Çeşme’mizde yeni vakaya rastlanmadı” ifadeleri yer aldı. Çeşme’deki vaka sayısının sıfırlanmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı (ÇEŞTOB) Yakup Demir, “Çeşme ile gurur duyuyoruz. Çeşme’nin güvenli bir belde olduğu artık kanıtlanmış oldu” dedi.
‘BÜTÜN TEDBİRLER ALINDI’
Pandemi nedeniyle ikinci konutlarına gelenlerle Çeşme’de nufusun artmasına rağmen vaka sayısının sıfırlandığına dikkat çeken Demir, “Çeşme’ye ciddi bir akın var. Bugünlerde Çeşme’de yaşayan ve tatil yapan 350 bin kişi var. Buna rağmen vakanın sıfır olması çok sevindirici. Çeşme’de yaşayanlar koronavirüsle ilgili ne yapılması gerektiğini çok iyi biliyorlar. Geçen yıldan beri Çeşme’de koronavirüs ile ilgili sürekli eğitimler verildi. Turizm personelinin yüzde 90’ı aşılandı. Çeşme’de bütün tedbirlerin alındığını görüyoruz. İlçede bundan önceki tarihlerde de vaka sayısı oldukça azdı. Bu güvenli bölge artık devletimiz tarafından da kesinleştirildi. Çeşme gibi önemli bir turizm destinasyonu artık ‘sıfır vaka’ sloganını kullanacak” diye konuştu.
‘ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER İÇİN ÜMİTLİYİZ’
Çeşme Alaçatı’da dondurma satışı yapan esnaflardan Ahmet Bağcı, “Çeşme’de artık koronavirüs diye bir şey kalmadı. Tüm müşterilerimizi buraya bekliyoruz. Vatandaşlarımız çok dikkatliydi. Bütün önlemler alındı. Herkes üzerine düşeni yaptı. Vatandaşlar rahatlıkla Çeşme’ye gelebilirler. İnsanlar bir ümitle yaşar. Biz önümüzdeki günler için ümitliyiz. Çeşme önümüzdeki günlerde çok kalabalık olacak. Bütün esnafın yüzü gülecek” dedi.
‘AKILLI DAVRANDIK’
Belediyenin gerekli önlemleri aldığına dikkat çeken, Çeşme’de takı satışı yapan Serdar Türel, “Temizlik çalışmaları oldukça iyiydi. İnşallah güzel bir yaz geçireceğiz. Çeşme halkı çok tedbirli davrandı. Yasaklara uyuldu, böylelikle vaka sayıları sıfıra düştü. Bence akıllı davrandık. Vatandaşlarımız buraya gelsinler ancak yine dikkatli olmaya devam etsinler” diye konuştu.
‘SAYILAR KADEMELİ OLARAK DÜŞEREK YOK OLDU’
Vatandaşların önlemlere uyduğunu söyleyen Çeşme’de kumru sandviç satışı yapan esnaflardan Salih Tınaz, “Sokağa çıkma kısıtlamalarında herkes evlerinde kaldı ve bu yüzden kademeli olarak sayılar düşerek yok oldu. Esnaf olarak zor bir dönemden geçtik ancak son günlerde toparlamaya çalışıyoruz. Vatandaşları artık güvenli bir tatil bölgesi haline gelen Çeşme’ye bekliyoruz” dedi.
Pide salonu işletmecisi Selim Akbaykal ise “Belediye başkanımız vakaların son bulduğunu belirtti. Biz de uzun zamandır çevremizde vaka duymuyoruz. Kıştan beri Çeşme’de pandemi nedeniyle yoğunluk vardı. Esnaf olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık. Çeşme’de önlemler iyi alındı ve yerleşim daha yaygın olduğu için mesafe iyi korundu. Toplu ulaşım da fazla olmadığı için pandemi dönemini daha kolay atlatıldı” ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü 
———————–
-ÇEŞTOB Başkanı Demir ile röp.
-Muhabir anonsu
-Çeşme’den genel detay görüntü
-Ilıca Plajı’ndan görüntüler
-Muhabir anonsu

Haber: Hande NAYMAN – Kamera: Mücahit BEKTAŞ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)

==================================================

4) KANSERLE MÜCADELE EDERKEN KANSER TEDAVİSİ PROJESİ GELİŞTİRDİ

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul, kolon kanseri tedavisi görürken, Türk ve İranlı akademisyenlerle kanser hastalarının radyasyonla tedavisinde diğer organların zarar görmemesi için Terahertz radyasyonunun kullanılabileceği proje hazırladı. 18 ay sürecek, TÜBİTAK ve İran Uluslararası Bilimsel İşbirliği Merkezi (CISC-MSRT) tarafından desteklenen projede, Terahertz radyasyonunun dokularda güvenli şekilde kullanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ertuğrul, kanser hastalarının tedavisinde faydalı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul’a geçen yıl kolon kanseri teşhisi konuldu. Tedavisi süren Ertuğrul, kanserli hücrelerin ortadan kaldırılmasında kullanılan, ancak birçok yan etkisi olan radyoterapi yönteminin yerine yeni bir tedavi için çalışma başlattı. İran’daki Tebriz Üniversitesi Elektronik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ile ortak çalışma yürüten Prof. Dr. Ertuğrul’un yürütücülüğünü yaptığı ‘Kanser ve Tümör Tedavisi için Fizibilite Değerlendirmesi ve Tasarımı’ isimli proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı CISC-MSRT tarafından onaylanarak desteklenmeye hak kazandı. Projede, Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Çavuşoğlu, Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Öztürk, Dr. Öğretim Üyesi Dilruba Gedikoğlu, Gaziantep Üniversitesi’nden Prof. Dr. Uğur Cem Hasar, Erzurum Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Hilal Koç da yer aldı.
Kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasında radyoterapi yöntemlerinin etkili olmasına karşın birçok yan etkileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul, Terahertz radyasyonunun iyonlaştırıcı radyasyon olmadığı için dokularda güvenli bir şekilde kullanılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ertuğrul, “Radyoterapinin yan etkileri var hastalar üzerinde. İyonize radyasyon olduğu için bazı yan etkiler bırakıyor hastalığı tedavi ederken. Terahertz ışımasında yan etki yok, aynen güneş ışığı gibi. Bizim çalışmamız 1.2 ile 2 Terahertz arasında olacak. O aralığı seçmemizin sebebi şu; birçok kanser hücresinin DNA’sı 1.65 maksimum Terahertzde soğurma yapıyor. Bu Terahertz frekansını vücudun kanserli bölgesine gönderirsek kanserli hücre ölecek. Bunu yaparken sağlıklı hücreler olumsuz etkilemeyecekler. Çalışmamızda bir de Terahertz anteni geliştirmeye çalıştık. Bu anten 1.2 ile 2 arasında rezonans frekansı ayarlanabilen bir anten olacak. O antenle tarama yaparak, yani 1.2’den 2’ye kadar kanserli bölgeyi ortadan kaldırmak istiyoruz. Bir de ayrıca şöyle bir şey var; Terahertz aynen güneş ışığını gibi, yani çok derine inemiyor. Dolayısıyla vücudun iç bölgelerindeki yerlere Terahertz radyasyonu taşımak için bir yeni bir çalışmamız var. Endoskopi gibi hastanın içine Terahertz radyasyonunu taşıyarak kanserli bölgelere uygulayabilecek bir çalışma da yapıyoruz” diye konuştu.
Kolan kanseri tedavisine kemoterapi ile devam ettiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul, bir yıl süren sıkıntılı geçen sürece rağmen çalışmadan vazgeçmediğini söyledi. Hastalarda radyoterapinin büyük bir sorun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ertuğrul, “Bu çalışmayı yapmamda geçirdiğim hastalığın az da olsa sebebi var. Yapacağımız çalışma kanser hastalarına küçük de olsa bir ümit sağlayacaksa benim için mutluluk verici olur. Çünkü oradaki insanlar çok metanetli, çoğu hastalığı normal bir hastalık gibi karşılıyor. Onlara bir nebze de olsa bir faydamız olursa son derece mutlu olurum” dedi. 
Prof. Dr. Ertuğrul, Türk ve İranlı akademisyenlerle yürütecekleri projenin 18 ay süreceğini belirterek, istedikleri sonucu almaları halinde bu alandaki çalışmalara devam edeceklerini bildirdi. 

Görüntü Dökümü 
———————–
-Prof.Dr. Ertuğrul’un odasında çalışması
-Prof. Dr. Ertuğrul’un laboratuvarda çalışması
-Prof. Dr. Ertuğrul ile röp

Haber: Salih TEKİN – Kamera: Oktay POLAT / ERZURUM, (DHA)

==================================================

5) İZMİRLİ MÜZİSYEN DEMİRTAŞ, KÖYDE YAŞAYAN ÇOCUKLARI MÜZİKLE BULUŞTURUYOR
 
İZMİR’de yaşayan müzik eğitmeni ve ses sanatçısı Yılmaz Demirtaş (43), yürüttüğü projeyle, Yakaköy’de yaşayan müziğe ilgisi bulunan ancak enstrüman alacak maddi güce sahip olmayan ailelerin çocuklarını müzikle buluşturdu. Demirtaş, “Amacım, müziğe dokunmayan hiçbir çocuğun kalmaması” dedi.
İzmir’de yaşayan müzik eğitmeni ve ses sanatçısı Yılmaz Demirtaş (43), yürüttüğü ‘Küçük Eller Projesi’ kapsamında, Yakaköy’de yaşayan müziğe ilgisi bulunan ancak enstrüman alacak maddi güce sahip olmayan 6 ile 15 yaş arasında çocukları müzikle buluşturuyor. Pilot bölge olarak Yakaköy’ün seçildiğini ancak projeyi İzmir’in bütün kırsal mahallerine yaymak amacında olduğunu ifade eden Demirtaş, “Çevremdeki kişilerin evlerinin raflarında duran enstrümanları topladık, maddi durumu yetersiz olan çocuklarımızı muhtar aracılığıyla bulduk. Kırsal mahallelere gidip, onlara ücretsiz olarak müzik dersi vermeye başladık. Hayatlarında ilk defa enstrüman gören çocukların heyecanları görülmeye değerdi. Çok mutluyum” dedi. Projeye pek çok sanatçı ve gönüllünün destek verdiğini ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:
“İstanbul, Malatya gibi Anadolu’nun pek çok şehrinden destekler gelmeye başladı. Tek başıma başladığım bu yolda beni yalnız bırakmadılar. Pek çok halk müziği sanatçısı da projeye destek verdi. Yakaköy’le başlattığımız bu projeyi tüm kente ve Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Amacım, müziğe dokunmayan hiçbir çocuğun kalmaması” dedi.
‘ÇOK MUTLUYUZ’
Yakaköy’de yaşayan ve projeye destek verenlerden Fidan Cabar (55), “Çocuklarımızın müzikle buluşması çok güzel bir şey. Özellikle pandemi döneminde çocuklarımız evlerde çok sıkıldı. Bu proje sayesinde, çocuklarımız da boş vakitleri değerlendiriyor. Projenin Yakaköy’de başlamış olması bizi de çok mutlu etti” dedi.
Projede yer alan çocuklardan Gül Sevim (11), “Ritim öğreniyoruz, çeşitli enstrümanları tanıyoruz, vaktimiz çok güzel geçiyoruz. Çok mutluyum” dedi.

Görüntü Dökümü 
———————–
-Yılmaz Demirtaş ile röp.
-Çocukların ritim dersi çalışırken görüntüsü
-Çocukların davul, darbuka gibi enstrümanları çalmasından görüntü
-Fidan Cabar ile röportaj
-Çocuklardan Gül Sevim ile röp.
-Genel ve detay görüntüler

Haber: Gökçe ADAR – Kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR (DHA)-

==================================================
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!