Reklam Alanı
Reklam Alanı

HABEROLDUK YURT BÜLTENİ – 6

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ KULESİNE İLK TABLİYE BLOĞU SEVKİYATI
 
1915 ÇANAKKALE Köprüsü’nün yolunu oluşturacak her biri 45 metre genişliğinde, 48 metre uzunluğunda ve 700 ton ağırlığındaki tabliye bloklarından ilkinin sevkiyatı, Lapseki yakasında bulunan 318 metre yüksekliğindeki kule platformuna yapıldı. Bu sevkiyat nedeniyle Çanakkale Boğazı tek önlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 18 Mart 2017’de temelini attığı 1915 Çanakkale Köprüsü’nde ana halatların montajının tamamlanmasının ardından köprünün yolunu oluşturacak tabliye blokları için çalışmalar başladı. Önümüzdeki günlerde montajı yapılacak ilk tabliye bloğunun sevkiyatı ise, Gelibolu Sütlüce’deki şantiye alanından Lapseki yakasında bulunan 318 metre yüksekliğindeki kulenin çalışma platformuna sevkiyatı gemiyle yapıldı. Tabliye bloğu, Singapur bayraklı ‘Asian Hercules-III’ isimli yüzer vinç yardımıyla kule çalışma platformunun üzerine konuldu. Bu çalışma için Çanakkale Boğazı, güneyden kuzeye 05.00-12.15 saatleri arasında tek yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı.  Avrupa ile Asya kıtasını birleştiren önemli ulaşım noktalarından biri olacak köprüdeki kedi yolu arasında bağlantıyı sağlayan 27 köprünün söküm çalışmaları dün başladı ve bugün de devam ediyor.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün yolunu, her biri 45 metre genişliğinde, 48 metre uzunluğunda ve 700 ton ağırlığındaki 87 tabliye bloğu oluşturacak. 
DÜNYANIN EN BÜYÜK ASMA KÖPRÜSÜ OLACAK
1915 Çanakkale Köprüsü, tasarımındaki inceliklerle de dünyada ilk olmaya aday. Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıl dönümünü temsil eden 2023 metrelik orta açıklığıyla köprü tamamlandığında ‘dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü’ unvanına sahip olacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları, Türk bayrağının renkleri olan kırmızı-beyaza boyanacak. 318 metrelik yüksekliğiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeleyecek kulelerin üst kısmı da Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları’nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde olacak. Köprünün 770’er metre yan açıklıklar ile toplam 3 bin 563 metre uzunluğunda olması planlanırken, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile toplam geçiş uzunluğu 4 bin 608 metre olacak. Gidiş-geliş 3 şeritli olacak köprünün, yaklaşık 45,06 metre genişlikte olması öngörülüyor. Köprü tabliyesinin iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları olacak.
18 MART 2022’DE HİZMETE AÇILACAK
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi kapsamında 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli boyutlarda menfez, 12 kavşak (devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek. 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart 2022’de tamamlanarak, hizmete açılacak. Çanakkale Boğazı, köprü ile 6 dakikada geçilebilecek.

Görüntü Dökümü
———————–
-Yüzer vincin tabliye bloğunun kule çalışma platformuna koymasından görüntüler. 
-1915 Çanakkale Köprüsü’nden görüntü.  

Haber-Kamera: Orhan AKTUĞ /LAPSEKİ (Çanakkale), (DHA)

=========================================

2) PANDEMİDE, EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNE TALEP PATLADI
 
SAĞLIK sorunu yaşayan ve evlerinden çıkamayan vatandaşlara yönelik verilen evde sağlık hizmetine talep, pandemiyle birlikte arttı. Kan ve idrar tahlilinden EKG çekimine, uygun ilaç raporlarının çıkarılmasından beslenme tüpü ve sonda
takılmasına kadar pek çok hizmetin, artık hastanın ayağına götürüldüğünü bildiren Evde Sağlık Hizmetleri İzmir İl Koordinatörü Dr. İsmail Hakan Köseoğlu, kentte son dönemlerde 100 bini aşkın hastaya hizmet ulaştırdıklarını söyledi. Evlerinden çıkamayan, sağlık sorunu yaşayan, kronik hastalığı bulunan veya yatağa bağımlı vatandaşlara yönelik verilen evde sağlık hizmetinde, Covid-19 salgınıyla birlikte talep patlaması yaşandı. Evlerde uygulanan sağlık hizmeti çeşitliliğinin de genel durum muayenesi, serum, kan alma, enjeksiyon, pansuman, idrar tahlili, EKG çekimi, uygun ilaç raporlarının çıkarılması, beslenme tüpü ve sonda takılması, reçete yazılması gibi çok geniş alandaki hizmetlerin hastanede gibi sunulması da taleplerin artmasında etken oldu. Özellikle belli yaş üstündeki vatandaşlar, salgından çekindikleri ya da kısıtlamanın etkisiyle randevu alma güçlüğü nedeniyle hastaneye gidemeyince, sağlık hizmetinin evlerine gelmesi için girişimde bulundu.
Evde sağlık hizmetinde talep artışının yaşandığı illerden birinin İzmir olduğunu belirten Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Dr. İsmail Hakan Köseoğlu, “İzmir için düşünülen evde sağlık hastası sayısı, nüfusun binde iki buçuğu yani 10 bin kişi idi. Bizimse şu anda kayıtlı 28 bin hastamız var. Şu ana kadar evde sağlık hizmeti almaya gerek kalmayanlarla birlikte, son dönemde toplamda 100 bin hastaya hizmet götürdük. Her geçen gün yapılan işlemlerin sayısı artıyor” dedi.
‘MESAİYE HAFTA SONU DAHİL EDİLDİ’
Evde sağlık hizmetlerinin 2010 yılından itibaren verildiğini anlatan Dr. Köseoğlu, “Hasta profili genelde yatağa bağımlı veya kronik rahatsızlığı olan hastaları kapsıyor. Evde sağlığın acilleri olarak kabul edilen durumlara aynı gün içerisinde mutlaka müdahale ediliyor. Pandeminin başlangıcından itibaren yoğun bir hasta başvurusu oldu. Koordinasyon merkezindeki çağrı karşılayıcı sayımızı artırarak bu hizmeti karşılamaya çalıştık. Normalde mesai saatleri ve hafta içinde yapılan işlemi biz hafta sonu ve günlük 12 saate yayarak hasta talebine yetişmek için mücadele ettik. O zamandan beri yoğun bir çalışma içindeyiz ve bu yoğunluk aynen devam ediyor” diye konuştu.
‘GÖREV EMRİ VERİLDİKTEN SONRA HAREKETE GEÇİYORUZ’
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Özge Tuncer de çalışmalarına ilişkin, “Hastalarımıza kendi yaşadıkları ortamda verdiğimiz sağlık hizmeti, evde sağlık hizmeti olarak isimlendiriliyor. Hastalarımız başvurularını 444 38 33 numarasına ulaşarak yapıyorlar, başvuruları İl Koordinasyon Merkezi’ne düşüyor. İl Koordinasyon Merkezi, hastanın bağlı bulunduğu sağlık merkezine görev emrini gönderiyor.
Hastanın başvurusunu gördüğümüz anda ilk aşamada telefon görüşmesi yaparak hastanın mevcut dosyasını hazırlıyoruz ve en kısa zamanda ulaşmak için harekete geçiyoruz. Yaptığımız hizmetler genel durum muayenesi, semptomlara yönelik muayeneler, beslenme tüpü, sonda takılması, peg bakımı, yara pansumanı, kan tetkiki, reçete yazılması, uygun ilaç raporlarının çıkarılması, beslenme ürünü ve alt bezi raporlarının çıkarılması gibi hizmetleri kapsıyor” dedi.
‘TAM KORUNMAYLA HASTALARIN EVİNE GİDİYORLAR’
Özellikle pandeminin ilk döneminde 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan kişiler, sokağa çıkamayınca başvuruların arttığını ifade eden Dr. Tuncer, “Nöbet ekipleriyle tüm hastaların başvurularını karşıladık. Hastaneye gelmekten çekinen hastalar, evde sağlık hizmeti almayı talep ettiler. Yaş grupları uygun olan hastalarımızın kovid aşılarını tamamladık. Ekipler tam korunma yaparak hastaların evlerine gitti. Bone, maske, gözlük ve korunma önlüğüyle önlem alındı. Bir hastadan çıkıp farklı bir hastaya gittiğimiz için toplum sağlığını korumak adına önlem alınması oldukça önemli” diye konuştu.
Evde sağlık hizmetinden yararlanan ALS hastası Güldalı Saraç’ın (84) oğlu Özgün Saraç ise, “Annem yaklaşık 6 yıldır tedavi görüyor. Doktor doktor dolaştık, teşhisi zor konuldu. Zamanla yürüme ve konuşma yetilerini kaybetti. Yaklaşık dört yıldır beslenemiyor. Bizim hastalarımız çok zor, makinelerle yaşıyor. En ufak bir şeyde ölüm riski var ve çok dikkatli olunması gerekiyor. Evde sağlık hizmeti veren ekipler sık sık evimize geliyor. Geldikleri zaman gereken tüm tahlilleri ve bakımları yapıyorlar” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
 -Evde sağlık hizmetinden genel detay görüntüler
 -Ekiplerin hazırlanmasından görüntü
 -Ekiplerin araca binmesinden görüntü
 -Birim Sorumlusu ile röp.
 – İzmir İl Koordinatörü Dr. İsmail Hakan Köseoğlu ile röp.
 -Hasta yakını ile röp.

Reklam Alanı

Haber: Hande NAYMAN Kamera: Ahmet Turhan ALTAY / İzmir, (DHA)

=========================================

3) EGE’DE ROBOTİK CERRAHİ YÖNTEMİYLE OBEZİTE AMELİYATI
 
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastanesinde, uzun yıllar obeziteyle mücadele eden 46 yaşındaki Erdal Ersoy, EÜTF Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Fırat tarafından robotik cerrahi yöntemiyle mide küçültme ameliyatı yapıldı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Bölgesinde ilk kez böyle bir ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Fırat’ı tebrik etti.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine aşırı kilosunun yol açtığı sorunlar nedeniyle başvuran evli ve 1 çocuk babası Erdal Ersoy’un, robotik cerrahi yöntemiyle mide küçültme ameliyatına uygun olduğu tespit edildi. EÜTF Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özgür Fırat tarafından ameliyat edilen Ersoy, kısa sürede sağlığına kavuştu. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Bölgesi anlamında bir ilke imza atan Prof. Dr. Fırat’ı tebrik edip, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanemiz ilklerin adresi olmaya devam ediyor. Üstün gayretleriyle hem akademik çalışmalar yapıp hem de sağlık hizmetlerini aksatmadan sürdüren tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Hastasının uzun yıllardır obeziteyle mücadelesinde istediği oranda cevap alamadığını dile getiren Prof. Dr. Fırat, “Bu nedenle cerrahi tedaviyi görüşmek üzere kurumumuza başvurdu. Multidisipliner çalışılması gereken bir hastalık olduğu için diğer anabilim dallarında da yapılan incelemelerin ardından obezite cerrahisinden fayda görebileceği kanısı oluşunca kendisini cerrahi programına aldık. Obezite cerrahisi sayıca son yıllarda arttı. Kapalı ameliyat tekniklerinin kullanıldığı yöntemlerde de son yıllarda artış oldu dedi. Robotik cerrahi yönteminin kapalı ameliyat yöntemini bir adım öteye taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Fırat, “Bildiğim kadarıyla yöntemimiz Ege Bölgesinde ilk kez uygulandı” dedi.
Ameliyat olmadan önce 133 kilogram olduğunu ve hedefinin 100 kilogramın altına düşmek olduğunu dile getiren Ersoy ise, “Aşırı kilom nedeniyle nefes alamıyordum, oturup kalkarken zorluk çekiyordum, rahat hareket edemiyordum. Yürüyüş yaptığımda ya da merdiven çıktığımda çabuk tıkanıyordum. Bu sorunlarla sürekli uğraşmaktan yoruldum. Ege Üniversitesi her zaman güvendiğimiz bir sağlık kurumuydu. Tercih etme nedenim de hastanemize olan güvenimdi. Hocamıza ve sağlık çalışanlarımıza teşekkür ederim” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
– EÜTF Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Fırat açıklama
– Erdal Ersoy açıklama
– Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: İZMİR, DHA

=========================================

4) TANJU ÇOLAK’TAN CARETTA CARETTALAR İÇİN FARKINDALIK ÇAĞRISI

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Uluslararası Futbol Eğitim Kampı düzenleyen eski futbolcu Tanju Çolak, genç futbolcularla Mendirek sahilinde bulunan Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği’ni (DEKAFOK) ziyaret etti. Dernek Başkanı Seher Akyol’dan bilgi alan ve caretta carettalar için farkındalık çağrısı yapan Tanju Çolak, sahile yapılması planlanan caretta caretta gözlem merkezi için de turizmciler ve yerel yöneticilerden destek istedi.
Manavgat’ta Uluslararası Futbol Eğitim Kampı düzenleyen eski Avrupa ve Türkiye gol kralı Tanju Çolak, akademisinde eğitim alan genç futbolcularla çevre farkındalığı oluşturmak ve caretta caretta kaplumbağalarına dikkati çekmek amacıyla Mendirek sahilinde bulunan DEKAFOK’u ziyaret etti. DEKAFOK Kurucu Başkanı Seher Akyol’dan dernek çalışmaları ve caretta carettalar hakkında bilgi alan Tanju Çolak, “Seher Hanımı verdiği savaştan, mücadeleden dolayı kutluyoruz ve yanında olduğumuzu deklare etmek istiyoruz. Her zaman ona sahip çıkalım, destek olalım” dedi.
Caretta carettaların korunması gereken canlılar olduğunu vurgulayan Tanju Çolak, “Onların her türlü yaşam alanlarına girmememiz lazım, onlara her türlü güzelliği sunmamız lazım. Nasıl biz hayatta olabilmek için burada nefes alabiliyorsak onların da hakkı” diye konuştu.
‘NE DURUYORSUNUZ BEYLER’
Tanju Çolak, DEKAFOK öncülüğünde projelendirilen ve akademisyenlerle üniversite öğrencilerinin faydalanabilmesi ve caretta caretta araştırmalarının yürütülebilmesi için Mendirek sahilinde yapılması planlanan gözlem merkezi için de destek istedi. Turizmcilere seslenen Tanju Çolak, “Burada bir dernek var hayvanları korumak için her şeyi yapıyor. Ne duruyorsunuz beyler, ne duruyorsunuz, bu kadar kazanırken şuraya küçücük bir şey yapmayacak mısınız? Yapmak zorundasınız, ora da sizin bura da sizin” dedi.
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’e de seslenen Tanju Çolak, “Başkanım, hayvanları çok sevdiğini duydum. Bir hayvansever olduğunu duydum Şükrü Başkanım. Kendimiz için istemiyoruz, derneğimiz için istiyoruz, hayvanlar için istiyoruz. Derneğimizin de başarılı olduğunu biliyorsunuz. Siz de yanımızdasınız, yanımızda olduğunuz için sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
– Tanju Çolak ve futbolcuların sahile gelişi
– Tanju Çolak ve Seher Akyol’un sohbeti
– Seher Akyol’un Çolak ve futbolculara bilgi vermesi
– Tanju Çolak’ın konuşmalarından kesitler
– Ziyaretin havadan drone ile çekilen görüntüleri

HABER- KAMERA: Ömer KARÇA/MANAVGAT (Antalya), (DHA)

=========================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!