Reklam Alanı
Reklam Alanı

HABEROLDUK YURT BÜLTENİ – 8

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İZMİR’İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 99’UNCU YIL DÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

İZMİR’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümü kutlandı. Kutlamalar kapsamında 350 metrelik dev Türk bayrağının taşındığı ‘Zafer Yürüyüşü’ yapıldı.

İzmir’in Yunan işgalinden kurtuluşun yıl dönümü kutlamaları, 99’uncu Yıl Zafer Yürüyüşü ile başladı. Türk Ordusu’nun İzmir’e girerken kullandığı güzergah üzerinde düzenlenen yürüyüşte, Basmane Karakolu önünde toplanan binlerce İzmirli, Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddelerini takip ederek Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Kalabalık, yol boyunca 350 metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıdı. Yürüyüşe katılanlara İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu da çaldığı marşlarla eşlik etti. Animatörler de renkli gösterileriyle yürüyüşe katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ ile AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti İzmir milletvekilleri ve il başkanları da yürüyüşte yer aldı. Çevredekilerin cep telefonlarıyla görüntülediği yürüyüşü, turistler de ilgiyle izledi.

Kutlamalar, yürüyüşün sona erdiği Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla devam etti. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Ege Ordu Komutanı ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ali Sivri, anıta çelenk bıraktı.

BAYRAK TÖRENİ YAPILDI
Ardından Vali Köşger ve beraberindekiler, Konak Meydanı’ndaki bayrak törenine geçti. Burada Türk süvarisinin İzmir’e girişi canlandırıldı. Süvari komutanı attan inip, Hükümet Konağı binasına giderek Türk bayrağını burada göndere çekti. Tören, Vali Köşger’in Kuran-ı Kerim ve bayrak, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ise süvari komutanına plaket vermesiyle son buldu.

Reklam Alanı

SOYER: ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ TÜM DÜNYAYA İLHAM VERDİ
İzmir’in kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören, saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na çelenk koyulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, milletvekilleri, siyasi parti ve iş dünyasının temsilcileri, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunduğu törende, İzmir Büyükşehir Belediyesi Dans ve Ritim Topluluğu gösteri yaptı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu marşlar çaldı. Törende vals ve tango gösterileri de yapıldı.

‘İZMİR BİR SEMBOL, BİR PAROLA OLDU’
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “99 yıl önce bugün İzmir işgalden kurtulurken ülkemizde, tam bağımsız ve hür bir yaşamın kapısı aralandı. 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu ile birlikte halk egemenliğine dayanan Cumhuriyet’imizin temelleri atıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde emperyalizme karşı vücut bulmuş özgürlük mücadelesi tüm dünyaya ilham verdi. Tıpkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözlerinde ifade ettiği gibi ‘İzmir, halkın elemlerini, feryatlarını, kararlılık ve imanını ifade etmek için bir parola olmuştu.’ Evet, İzmir bir sembol, bir parola oldu Kurtuluş Destanı için” dedi.

‘9 EYLÜL’ÜN 99’UNCU YILINI BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLUYORUM’
İzmirli olmaktan, özgürlük hikayesinin başladığı ve zaferle sonuçlandığı kentin belediye başkanı olmaktan onur duyduğunu vurgulayan Başkan Soyer, “9 Eylül, sadece bir şehrin esaretten kurtuluşunun değil aynı zamanda bir milletin omuz omuza verdiği mücadelenin, yani umudun tarihi oldu. 9 Eylül ruhu, halk egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya sahnesinde yerini aldığı günü simgeler. Şehrimizin demokrasinin, Cumhuriyet’imizin ve temsil ettiği tüm değerlerin yılmaz savunucusu olması, işte bu ruhla ilgilidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kurtuluş mücadelesinin tüm kahramanlarını, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Aziz kahramanlarımızın azminin, iradesinin, özgürlüğe olan inancının, yolumuza ışık olması inancıyla İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül’ün 99’uncu yılını büyük bir coşkuyla kutluyorum” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşma
-Gösterilerden görüntü
-Genel detay ve görüntüler
-Zafer Yürüyüşü’nde görüntü
-350 metrelik Türk bayrağı taşınmasından görüntü
-Hükümet Konağı önündeki bayrak töreninden görüntü
-Süvarinin atla meydana gelip, göndere bayrak çekmesi

(TÜM GÖRÜNTÜLERİN Haber Kodu : 210909053 – Haber Kodu : 210909004 –  Haber Kodu : 210909057 – Haber Kodu : 210909069)

Haber- Kamera: Kadir ÖZEN- Eda Ebru NANECİ- Mücahit BEKTAŞ / İZMİR, DHA)

================================

EVLERİNİN TOPRAK ALTINDA KALMASI KORKUSUYLA YAŞIYORLAR

KARABÜK’te, Asiye Kener (50) rögar taşması sonucu toprak zeminin kaydığını ve istinat duvarının yıkılmasıyla evinin toprak altında kalması tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Yetkililerden yardım isteyen Kenar, “Burada diken üstünde oturuyoruz” dedi.

Esentepe Mahallesi Mizan Sokak’ta tek katlı evde yaşayan Asiye Kener, 5 yıl önce yanan evinin yeniden yapıldığını, 1 ay önce yağan yağmurun ardından ise rögar taşması sonucu evinin arkasındaki toprak zeminin kaydığını ve istinat duvarının yıkıldığını söyledi. Evinin toprak altında kalma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirten Asiye Kener, yetkililerden yardım istedi.

3 çocuğu ve torunları ile yaşayan Asiye Kener, “Benim evim daha önce yandı ve valilik bu evi yaptı. Burada rögar patladı. O gün biz evde yoktuk. Yetkili kurumlara başvurduk. Evimizin arkasındaki duvar çöktü. Yağıştan dolayı rögar patladı ve geldi evime girdi. Komşumuz aradı, ‘Abla gel evin duvarı göçtü’ dedi. Hemen geldik hiçbir şey kalmamış. Geldiğimizde kapılar açılmıyordu. Her yer çamur ve pislik içindeydi. Ben bu rögarın buradan kaldırılmasını ve zararımın karşılanmasını istiyorum. Bu patladığı zaman, toprak kaydığı zaman biz tehlike altındayız. Biz her akşam ölüm korkusuyla yatıp kalkıyoruz. Bir gün bu toprağın bizim evimizin üstüne gelmesi yüzde 100. Yağmur yağdığında biz burada diken üstünde oturuyoruz toprak kayacak diye. Yetkililerden yardım istiyorum” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Yaşanan yağmur yağışından görüntü
Toprak kaymasının olduğu bölgeden görüntü
Evden görüntü
Asiye Kener ile röp.

HABER-KAMERA: Yasin ALDEMİR/KARABÜK,(DHA)

=========================

25 GÜNDE YANAN EVLERİNİN YERİNE YENİSİNE KAVUŞAN MARMARİSLİ ÇİFTİN MUTLULUĞU

MUĞLA’nın Marmaris ilçesinde Günay (52)- İlyas (56) Şahin çiftinin, orman yangınında küle dönen evi yerine TOKİ tarafından 25 günde yenisi yapıldı. Yeni eşyalar da yerleştirilen evi teslim alan Şahin çifti, mutluluklarını dile getirdi.

Marmaris’in İçmeler kara yolu üzerindeki Armutalan Mahallesi Siteler mevkisinde 29 Temmuz’da saat 13.00 sıralarında orman yangın çıktı. Kuru otların tutuşması ve rüzgarın da etkisiyle alevler kısa sürede büyüdü. Sık kızılçam ağaçlarıyla kaplı İçmeler, Osmaniye ve Turunç Mahallesi’ndeki ormanlarda kozalakların da etkisiyle yangın, Bayır, Turgut ile Hisarönü Mahallesi’nin eteklerine kadar ulaştı. Havadan ve karadan müdahaleler ile alevler 9’uncu günde söndürüldü, 13 bin 650 hektarlık orman, bahçe ve tarla zarar gördü. İlçenin 35 kilometre kırsalında yangında en çok zarar gören, çam balı yetiştiriciliği ile de ünlü Osmaniye Mahallesi’nde yaşayan Günay-İlyas Şahin çiftinin, tek katlı evi de küle döndü. Yangın sonrası Osmaniye Mahallesi’ne gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Şahin çiftine ‘Örnek TOKİ Muğla Evi’ projesinin müjdesini verdi. İncelemeler sonrası Şahin çiftinin, evi Toplu Konut İdaresi’nce (TOKİ) yapılmaya başlandı. 25 günde 100 metrekare oturma alanı olan 2 oda, 1 salon ‘Muğla evi’ bitirildi. Marmaris İlçe Kaymakamlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nca da evin eşyaları alındı. Bir çocukları da olan Şahin çiftine evlerine teslim edildi.

‘DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM’
Yeni evlerine kavuşan Günay Şahin “Yanan evimizin yerine kısa sürede yenisi yapılıp, eşyalı şekilde bizlere teslim edildi. Yangında tüm eşyalarım yanmıştı. Bir kurtardığım 7 yıl önce ölen babamın fotoğrafları oldu. Babamın gençliği aynı cumhurbaşkanına benziyor. Televizyon da gördüğümde babamı görmüş gibi çok mutlu oluyorum. Evimiz tamamlandı. Cumhurbaşkanımızı ziyarete bekliyoruz. Hükümetimiz sağ olsun tüm imkanları bize sağladı. Babamın ve cumhurbaşkanımızın fotoğrafını büyüterek oturma odamızın duvarına birlikte asacağım. Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy bizleri hiç yalnız bırakmadı hep destek oldu. Zor günlerimizde bize destek olan herkese teşekkür ederim” dedi. Marmaris çam balı yetiştiriciliği yapan 56 yaşındaki İlyas Şahin de “Evimiz bitti ve yerleştik. Başta cumhurbaşkanı olmak üzere emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Mutlu ve huzurlu yaşamımızı devam ettiriyoruz” dedi.

‘KISA SÜREDE EVLER YAPILACAK’
Marmaris İlçe Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürü Evrim Koçlar Çağlayan da “Evleri tamamen yanan aileler listesi çıkarıldı. Kısa sürede evler yapılacak. Ailelerin tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Kaymakamımız Ertuğ Şevket Aksoy mağdur olan ailelere sık aralıklarla ziyaret ederek talep ve isteklerini dinliyor” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-TOKİ tarafından yapılan örnek Muğla evi
-Günay Şahin ile röp.
-Günay Şahin ile Marmaris Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürü Evrim Koçlar Çağlayan’ın konuşmaları
-İlyas Şahin ile evin bahçesinde röp.

Haber – Kamera: Ali GÜNDOĞAN / MARMARİS (Muğla), (DHA)

=========================

ÇAKŞIR OTUNUN YENİ TÜRÜNE PROFESÖRÜN SOYADI VERİLDİ
 
SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Akpulat, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Akalın ve Dr. Bahar Gürdal ile Sivas’ın Hafik ilçesi Seyfebeli mevkisinde, halk arasında ‘çakşır’ olarak bilinen ‘ferulago’ bitkisinin yeni türünü keşfetti. Prof. Dr. Akpulat’ın soyadına atfen ‘ferulago akpulatii’ adı verilen tür, ‘Phytotaxa’ bilimsel dergisinin eylül sayısında yayımlandı. 

Yeni tür ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Akpulat, Sivas’ta 4 bin civarında bitki türünün olduğunu, bunlardan 450’ye yakınının kente özgü endemik tür olduğunu belirterek, “Bu bitkilerin içerisinden 60-70 tanesi, dünyada sadece Sivas’ta bulunan endemik bitkilerdendir. Sivas ilinde yeni bulunan bitki ‘apiaceae’ dediğimiz maydanozgiller familyasına aittir. Bu familya ile yaptığımız revizyon çalışmalarından dolayı ismime atfen ‘akpulatii’ olarak bilim dünyasına tanıtılmış oldu. Bu bitki, halk arasında da ‘çakşır (ferulago)’ olarak bilinen türlerdendir. ‘Ferulago’nun Türkiye’de 34 tane türü vardır; 18’i endemiktir. Yeni bulunan ferulago akpulatii ile beraber tür sayısı 35, endemik olarak da 19 olarak kayıtlara geçmiştir” dedi.

Prof. Dr. Akpulat, endemik bitkilerin Tabiat Tarihi Müzesi’nde de sergileneceğini belirterek, “Müzede Sivas’ta olan endemik bitkilerin bir sergisi de var. Halkımıza müzeyi ziyaret etmelerini tavsiye ederim” diye konuştu. 

Görüntü Dökümü:
-Bitkinin fotoğrafları
-Prof.Akpulati’nin açıklaması

Haber:SİVAS, (DHA) 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!