Reklam Alanı
Reklam Alanı

“Şehir stresi cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir”

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İSTANBUL (DHA) – Şehirde yaşamanın yarattığı stresin gündelik hayatta birçok soruna yol açtığını söyleyen Dr. Özcan Kılıç O. Kafalı, “Cinsel işlev bozukluklarının nedeni bedensel (organik) olabileceği gibi, psikolojik de olabilir” dedi.

Cinsel işlev bozukluklarının, yetişme koşullarından yaşanan psikolojik travmalara kadar geniş bir yelpazede değerlendirildiğini belirten Medicana Bahçelievler Psikiyatri Uzm. Dr. Özcan Kılıç O. Kafalı, “Cinsel işlev bozukluklarının nedeni bedensel (organik) olabileceği gibi, psikolojik de olabilir. Bazen de bedensel hastalıklar veya bazı ilaçların (astım, tansiyon ve mide sorunlarında kullanılan ilaçlar gibi) kullanımı sonrasında ortaya çıkan cinsel işlev bozuklukları, stresle tetiklenen psikolojik sorunların eklenmesiyle daha da karmaşık bir hal alabilir. Doğuştan getirilen özellikler, yetişme koşulları, ailenin tutumu ve cinselliğe bakışı, eğitim, yaşanan psikolojik travmalar ve stres sağlıklı cinselliği etkiler. Ayrıca cinsellikle ilgili eksik ve yanlış bilgiler, abartılı beklentiler, eşler arasındaki iletişim sorunları da cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırlar” diye konuştu.

“HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİNDE CİNSEL SORUN GÖRÜLÜYOR”

Uzm. Dr. Kafalı, “Sanıldığının aksine cinsel sorunlar oldukça sıktır. Yapılan çalışmalar her üç kişiden birinin yaşamları boyunca cinsel işlev bozukluğu tanı kriterlerini karşılayan bir durumla karşılaştığını göstermektedir. Toplumumuzda psikiyatri polikliniklerine başvuru nedeni olarak en sık görülen cinsel bozukluklar; sertleşme sorunları, erken boşalma, orgazm bozuklukları ve vajinismustur. Ekonomik sorunlar, bir yakının hastalığı veya yas süreci gibi kişide sıkıntı ve üzüntü yaratan olaylar ya da hayati önemi olan sorunlar cinsel isteği azaltabilir” dedi.

“ŞEHİR STRESİ CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞUNU TETİKLİYOR”

Reklam Alanı

Büyük şehirlerde yaşamanın getirdiği stresin cinsel işlev bozukluğuna neden olabileceğini belirten Uzm. Dr. Kafalı, “Kentsel hayatın bir parçası olabilen kronik stres de cinselliğinizi etkiliyor olabilir. Akut stres kolayca fark edilebilirken, kronik stres sinsice yerleşmiş olabilir. Böyle durumlarda salgılanan stres hormonları birçok organ sistemini etkiler, çeşitli bedensel ve cinsel işlev bozukluğunu da içeren ruhsal bozukluklara neden olurlar. Kronik stres depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi birçok psikiyatrik bozukluğa yol açabilir. Fakat sadece cinselliğinizi de etkilemiş olabilir. Peki, kronik stresin yol açtığı cinsel işlev bozukluğunu nasıl ayırt edebiliriz? Kronik stres göstergeleri olan bazı belirtiler cinsel işlev bozukluğunuzdan önce veya benzer zamanlarda başladıysa bunları dikkatte almalısınız” ifadelerini kullandı.

“BU SORUNLARI EŞİNİZ VEYA YAKIN ARKADAŞLARINIZLA PAYLAŞIN”

Çözülemeyen stres durumlarında bir uzmana başvurulması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Kafalı, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir süredir devam eden ancak dikkatinizi verdiğinizde ancak sonradan fark edebildiğiniz belirtileri gözleyin. İletişim kurmada isteksizlik, Sosyal ortamlardan kaçınma, Uyku ve yemek alışkanlığında değişiklik, Motivasyonda düşme, Konsantrasyon bozukluğu, Çabuk öfkelenme veya tahammülsüzlük, Şiddetli olmayan baş ağrısı, Bedensel gerginlik hissi ve Artmış sigara ve alkol tüketimi gibi belirtilerinden bir veya birkaçı birlikte olabilir.  Herkes için kronik stres kaynakları farklıdır. Her bozuklukta olduğu gibi öncelikle yapılabiliyorsa nedenin tespit edilerek ortadan kaldırılması önemlidir. Nedeni kısa vadede ortadan kaldıramıyorsanız sorunlarınıza farklı bakış açılarından bakmayı deneyin. Bu sorunları eşiniz veya yakın arkadaşlarınızla paylaşın. Neye ihtiyacınız olduğunu anlayın ve ihtiyaçlarınızın karşılanması için küçük adımlar atın. Hobilerinize ve yakınlarınıza zaman ayırın. Ayrıca mümkünse açık havada ve düzenli olarak yapılan egzersiz de size iyi gelebilir. Uyku ve yemek düzenini yeniden sağlamaya çalışın. Ayrıca nefes ve gevşeme egzersizleri sizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Bütün bunlara rağmen stresle mücadelede zorlanıyorsanız ve cinsel işlev bozukluğunuz devam ediyorsa bir uzmana başvurmaktan kaçınmayın.”

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!