Reklam Alanı
Reklam Alanı

TBB – Yakın izlemedeki krediler 370 milyar liraya yükseldi

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İstanbul, 6 Mayıs (DHA) – Makroekonomik koşullardaki, borçlunun faaliyet gösterdiği sektörlerdeki ya da borçluya ilişkin başka olumsuz gelişmeler nedeniyle ödeme güçlüğü çekilen kredilerin toplamı, 2020 yılında, önceki yıla göre yüzde 23 artışla 370 milyar liraya yükseldi.
Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) “Aralık 2020 Kredi Gruplamaları Raporu” verilerine göre, bu grupta izlenen kredilerin, toplam kredilere oranı da yüzde 10 olarak belirlendi.
Buna göre, “ödemeleri süresinde yapılan veya otuz günden fazla gecikmeyen” birinci grup kredilerin 3 trilyon 62 milyar lira ile toplam kredilerin yüzde 85’ini oluşturdu.
Bu dönemde, “tahsili gecikmiş alacak olarak” nitelendirilen üçüncü, dördüncü ve beşinci grup gruplarda sınıflandırılan, tahsil olanağı sınırlı, tahsili kuşkulu ve zarar niteliğindeki krediler de 141 milyar lira olarak belirlendi.
Buna göre bankalar, tahsili gecikmiş alacakların yüzde 75’ine karşılık gelen 78 milyar lira karşılık ayırdı. Genel karşılıkların ikinci grupta sınıflandırılan kredilere oranı da yüzde 21 olarak hesaplandı.
Bu dönemde, yeniden yapılandırılan ya da yeni bir itfa planına bağlanan kredilerin toplamı 204 milyar lirayı buldu ve bunun yüzde 91’i yakın izlemedeki kredilerden oluştu. Ayrıca, yeniden yapılandırılan ya da yeni bir itfa planına bağlanan kredilerin toplam kredilere oranı da yüzde 5.7 düzeyindeydi.
TBB raporuna göre, kredilerdeki beş grup şöyle tanımlanıyor:
Birinci grup (standart nitelikli krediler) – Ödemeleri süresinde yapılan veya otuz günden fazla gecikmeyen, gelecekte de geri ödeme sorunları beklenmeyen, teminatlara başvurulmaksızın tamamen tahsil edilebilecek nitelikte olan krediler.
İkinci grup (yakın izlemedeki krediler) – Makroekonomik şartlardaki veya borçlunun faaliyet gösterdiği sektörlerdeki veya bunlardan bağımsız olarak borçluya ilişkin olumsuz gelişmeler nedeniyle borçlusunun ödeme gücünde veya nakit akımında olumsuz gelişmeler gözlenen ya da bunun gerçekleşeceği tahmin edilen krediler.
Üçüncü grup (tahsil imkânı sınırlı krediler) – Teminatların net gerçekleşebilir değerinin veya borçlunun özkaynaklarının borcun vadesinde ödenmesini karşılamada yetersiz bulunması nedeniyle teminata başvurulmaksızın tamamının tahsil imkanı sınırlı olan ve gözlenen sorunların düzeltilmemesi durumunda zarara yol açması muhtemel olan krediler.
Dördüncü grup (tahsili şüpheli krediler) – Anaparanın ve/veya faizin tamamının kredi sözleşmesinde yer alan hususlar çerçevesinde teminata başvurulmaksızın tahsilinin sağlanamayacağı muhtemel olan krediler.
Beşinci grup (zarar niteliğindeki krediler) – Borçlusunun kredi değerliliğinin tümüyle ortadan kalkmış olması nedeniyle tahsil beklentisi bulunmayan veya toplam alacak tutarının ancak ihmal edilebilir bir kısmının tahsil edilmesi beklenen krediler. (Grafik)
 

Reklam Alanı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!