Reklam Alanı
Reklam Alanı

TBMM Başkanlığı’ndan ‘HSK üyeliği seçimi’ açıklaması

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

ANKARA, (DHA)- TBMM Başkanlığı’nca, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) üye seçimlerine ilişkin, “Karma Komisyon ve TBMM Genel Kurulu’ndaki seçim süreçleriyle ilgili olarak TBMM Başkanlığı’nın herhangi bir yetkisi ve görevi bulunmamaktadır. Bu çerçevede TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’un ‘HSK üyeliği seçimleri için muhalefete söz verdiği’ iddialarını içeren haberler tamamen gerçek dışıdır” açıklaması yapıldı.
TBMM Başkanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan ‘HSK’ya üye sözü’ yönündeki haberlerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “HSK’ya üye seçimleri Anayasa’nın 159’uncu maddesi ile 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 18, 19 ve 20’nci maddelerinde öngörülen esaslar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. TBMM, Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri, öğretim üyeleri ve avukatlar arasından HSK’nın 7 üyesini seçmektedir. Bu kapsamda TBMM Başkanlığı, Kurul üyeliği için mevcut üyelerin görev sürelerinin dolmasından 60 gün önce, 07 Nisan 2021 tarihinde seçim sürecini başlatmış ve adaylık için başvuru tarihlerini ilân etmiş; başvuru süresinin 22 Nisan 2021’de tamamlanmasını müteakiben başkanlığa yapılan adaylık başvurularını Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona göndermiştir” denildi.
‘TBMM BAŞKANLIĞI’NIN BİR YETKİSİ YOKTUR’
HSK üyeliği seçim sürecine ilişkin Anayasa’da ve 6087 sayılı Kanun’da, adaylık başvurularının Karma Komisyona gönderilmesinden sonra; TBMM Başkanlığı’na yüklenen bir görev veya verilen bir yetki bulunmadığının altı çizilerek, “Adaylık başvurularının TBMM Başkanlığı’nca Karma Komisyona iletilmesinden sonra seçim işlemlerinin tamamlanması ve Kurul üyelerinin belirlenmesi Karma Komisyon ile TBMM Genel Kurulu tarafından gerçekleştirilmektedir. Karma Komisyon ve TBMM Genel Kurulu’ndaki seçim süreçleriyle ilgili olarak TBMM Başkanlığı’nın herhangi bir yetkisi ve görevi bulunmamaktadır. Bu çerçevede bugün bazı basın yayın organlarında yayımlanan ve TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’un ‘HSK üyeliği seçimleri için muhalefete söz verdiği’ iddialarını içeren haberler tamamen gerçek dışıdır” denildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!