Reklam Alanı
Reklam Alanı

EMTİA PİYASALARI – Petrol fiyatları yatay, altın düştü

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İstanbul, 11 Şubat (DHA) – Küresel düzeyde ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserliğin artmasıyla 61.27 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, 61 doların, 58.63 dolara kadar yükselen Batı Teksas ham petrolünün varil fiyatı da 58 doların üzerinde yatay hareket ediyor.
Platin fiyatları da, elektrikli araç üretiminin artacağı beklentisiyle platinin ons fiyatı da 1,250 dolara yakın düzeylere yükselirken, altın fiyatları yeniden 1,840 doların altına geriledi.
ABD Enerji Enformasyon Yönetimi (EIA) verilerine göre, ABD’de stratejik petrol stokları dışındaki ham petrol stokları, 5 Şubat’ta biten haftada 6.6 milyon varil düşüşle 469 milyon varile geriledi.
ABD’nin ham petrol ithalatı da bir haftalık sürede günde ortalama 0.7 milyon varil azalarak, günde 5.9 milyon varil düzeyine geriledi. Böylece, toplam ticari petrol ürünleri stokları da aynı dönemde 11.2 milyon varil düştü.
Küresel emtia piyasalarındaki işlemlerde;
– Brent petrol yüzde 0.08 artışla 61.15 dolar,
– Batı Teksas yüzde 0.05 artışla 58.37 dolar,
– altın yüzde 0.31 düşüşle 1,836.79 dolar,
– gümüş yüzde 0.52 düşüşle 26.87 dolar,
– bakır yüzde 1.45 artışla 8,275.50 dolar,
– platin yüzde 0.12 artışla 1,244.79 dolar,
– paladyum yüzde 0.56 düşüşle 2,350.00 dolar düzeyindeydi.
İç piyasada, gram altın 417 liraya, çeyrek altın 702 liraya, Cumhuriyet altını da 2,760 liraya geriledi.
Gedik Yatırım’ın analizinde, Brent petrolün 61 dolar çevresindeki gelişmesini sürdürdüğüne işaret edilerek, şöyle denildi:
“Ancak yukarı yönlü eğiminde hız kesmeye başladı. Son günlerdeki sert yükselişinin ardından teknik olarak soluklanıyor. Küresel çapta doların sınırlı yükselişi de bu durumu tetikliyor.
“EIA tarafından açıklanan haftalık petrol stoklarında 6.6 milyon varil azalma görülürken, yabancı kurumlar bu yıl sonu için petrol fiyatlarında 70 dolar hedef seviyesini konuşmaya başladı. 
“Petrole dair beklentilerin geçtiğimiz yıla göre daha iyimser olması, petrol fiyatlarına da olumlu yansıyor. Teşvik paketi görüşmeleri sürüyor, bu belirsizlik şimdilik petrolde ciddi bir baskı kurmuyor. Bugün içinde paketle ilgili olası açıklamalar izlenebilir.”
Gedik Yatırım’ın altın analizinde de, ons altının Çarşamba günü 1855 dolar düzeyine doğru yükselişinin ardından, bu direnç noktasını aşmakta zorlandığı ve yeniden aşağı yönlü tepki vermeye başladığına işared edili ve şöyle denildi:
“Bu sabah hafif satıcılı işlem görüyor. Dolar sınırlı yükselişte, bu durumda altının yükselişini zorlaştırıyor. Teşvik paketiyle ilgili görüşmeler sürüyor dolayısıyla bugün içinde paketle ilgili olası açıklamalara karşı dikkatli olunmalı. Dün akşam ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, salgın bitene kadar para politikasını devam ettireceklerini ve istihdam piyasasında güçlü bir görünümden hala uzakta olduklarını ekledi. Bugün ABD’de veri takvimi sakin, ikincil düzey veriler izlenecek.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!