Reklam Alanı
Reklam Alanı

EMTİA PİYASALARI – Petrol fiyatları yükseldi, altın düştü

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İstanbul, 4 Şubat (DHA) – Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretim kısıntılarına uyumun yüzde 101 düzeyinde olduğunu açıklaması ve ABD’de ham petrol stoklarının düştüğünü gösteren verilerin açıklanmasının ardından, petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor.
OPEC Bakanlar Ortak İzleme Komitesi (Joint Ministerial Monitoring Committee – JMMC), küresel petrol talebine ilişkin belirsizliklerin önümüzdeki aylarda da süreceği uyarısı yaptı.
JMMC’nin 26. toplantısının ardından yapılan açıklamada, buna karşın, petrol piyasalarının 2021’de toparlanmasına ilişkin iyimserliğin korunduğu vurgulandı ve “aşıların tüm dünyada kademeli olarak yaygınlaştırılmasının yılın geri kalanında küresel ekonomiyi ve petrol talebini artıran olumlu bir faktör olduğu”nun altı çizildi.
Toplantıdan çıkan sonuçlara göre, OPEC üyesi ülkelerin Aralık ayında kararlaştırılan üretim kısıntısı kararına uyumu yüzde 101 düzeyinde gerçekleşti. Açıklamada, OPEC ve müttefiklerinin (OPEC+) 2020 Nisan ayından bu yana uyguladığı kısıntılarda, toplam petrol üretiminin 2.1 miyar varil azaltıldığı belirtildi.
ABD Enerji Enformasyon Yönetimi (EIA) verilerine göre, ABD’de stratejik petrol stokları dışındaki ham petrol stokları, 29 Ocak’ta biten haftada 1.0 milyon varil düşüşle 475.7 milyon varile geriledi.
ABD’de yeni açıklanan verilerin, dünyanın en büyük ekonomisinin öngörülenden daha hızlı toparlanabileceğini göstermesi üzerine yatırımcıları güvenli limanlardan çıkmasıyla, altın fiyatları yeni günün ilk işlemlerinde de düştü. Altının onsu 1,820 dolar düzeyine gerilerken, geçen haftanın içinde 2013’ten bu yana ilk kez 30 doları aşan gümüş de, 26 dolar sınırına döndü.
Küresel emtia piyasalarındaki işlemlerde;
– Brent petrol yüzde 0.24 artışla 58.81 dolar,
– Batı Teksas yüzde 0.14 artışla 56.09 dolar,
– altın yüzde 0.64 düşüşle 1,821.40 dolar,
– gümüş yüzde 1.21 düşüşle 26.50 dolar,
– bakır yüzde 1.24 artışla 7,848.00 dolar,
– platin yüzde 1.35 düşüşle 1,088.70 dolar,
– paladyum yüzde 0.62 düşüşle 2,262.79 dolar düzeyindeydi.
İç piyasada, gram altın 419 liraya, çeyrek altın 693 liraya, Cumhuriyet altını da 2,759 liraya geriledi.
Ahlatcı Yatırım’ın analizinde, “Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yükselişine devam ediyor” denildi ve eklendi:
“Petrol’de yukarı yönlü hareketin sürmesi ile 13 Ocak tarihinde test edilen 57.35 dolar seviyesinin üzeri tekrar test edilirken bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yukarı yönlü hareketler hızlanabilir. Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltırken haftanın dördüncü işlem gününde piyasalardaki fiyatlamaları ve haber akışlarını takip etmeyi sürdüreceğiz” denildi ve altın fiyatlarına ilişkin de şu değerlendirme yapıldı:
“Geçtiğimiz hafta yapılan yılın ilk ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında Fed beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0.00-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmemişti. 
“Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazanan dolara bağlı olarak 100 günlük hareketli ortalamasının altına sarkan sarı metalde satış baskısı devam ediyor. 
“Dün ABD’de açıklanan özel sektör tarım dışı istihdam verisi 49 binlik değişim beklentisinin üzerinde 174 bin artış gösterdi. Beklentinin üzerinde açıklanan ABD özel sektör tarım dışı istihdam verisi sonrasında Ons’daki satış baskısı devam edebilir.”
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!