Reklam Alanı
Reklam Alanı

EMTİA PİYASALARI – Petrol fiyatları yükseldi, altın düştü

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İstanbul, 27 Ocak (DHA) – Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarında geçen hafta yaşanan beklenmedik düşüşün ve dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi Çin’de Covid-19 vakalarında yaşanan günlük artışın düşmesinin talebi destekleyeceği umutlarıyla yükseldi.
Özel bir kuruluş olan Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (American Petroleum Institute – API) verilerine göre, ABD hampetrol stokları, 22 Ocak’ta sona eren haftada, bir önceki haftaya göre 5 milyon 270,000 bin varil geriledi.
Hampetrol stoklarına ilişkin resmi veriler ABD Enerji Enformasyon Yönetimi (EIA) tarafından bugün ABD piyasaları açıldıktan sonra açıklanacak.
Altın fiyatları ise, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası toplantısının sonuçlarını ve dünyanın en büyük ekonomisinde açıklanması beklenenen canlandırma paketine ilişkin beklentilerle hafif geriledi.
Küresel emtia piyasalarındaki işlemlerde;
– Brent petrol yüzde 0.25 artışla 56.01 dolar,
– Batı Teksas yüzde 0.30 artışla 52.98 dolar,
– altın yüzde 0.12 düşüşle 1,849.10 dolar,
– gümüş yüzde 0.18 düşüşle 25.41 dolar,
– bakır yüzde 0.13 düşüşle 7,995.00 dolar,
– platin yüzde 0.66 düşüşle 1,094.77 dolar,
– paladyum yüzde 0.20 düşüşle 2,324.99 dolar düzeyindeydi.
İç piyasada gram altın 437 liraya, çeyrek altın 723 liraya, Cumhuriyet altını da 2,878 liraya geriledi.
Gedik Yatırım’ın analizinde, petrol fiyatlarının yeni güne “alıcılı” başladığına işaret edilerek, “Uluslararası Para Fonu (IMF) yayınladığı raporunda, küresel ekonomik büyüme tahminini yukarı yönde revize ederken, petrol fiyatlarının bu yıl artabileceğine değindi.
Ancak fiyatların 2019 yılına göre altında kalabileceğine de vurgu  yaptılar. Ekonomik büyümede yapılan revizyon petrol için olumlu. API tarafından açıklanan stoklarda 5.27 milyon varil azalma var. OPEC genel sekreteri Barkindo, 2021 yılının petrol açısından daha iyi  olabileceğini de belirtti. Bu gelişmeler, petrole olumlu yansıyor. Bugün piyasalarda Fed takip edilecek. Karardan bir değişiklik beklenilmiyor ancak Fed Başkanı Powell açıklamaları önemli olabilir” denildi ve altın fiyatlarına ilişkin de şu değerlendirme yapıldı:
“Ons altın bu akşamki Fed’in faiz kararına odaklanmış durumda. Fed öncesi temkinli seyrini korumaya devam ediyor. Bu akşam TSİ 22:00’de karar açıklanacak ve TSİ 22:30’da Fed Başkanı Jerome Powell konuşması takip edilecek. Powell’dan varlık alım programına dair söylemler piyasaların gündeminde olacaktır. Bir süre daha düşük faiz ortamının devam edeceğini bilen piyasa, faiz hakkında sürpriz bir açıklama beklemiyor. Yeni Başkan Biden ardından yapılacak ilk Fed toplantısı ayrıca 2021 yılının da ilk toplantısı olacak. Dolayısıyla  önemli bir toplantı olacaktır.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!