Reklam Alanı
Reklam Alanı

İSO Türkiye İmalat PMI Ocak’ta 54.4’e yükseldi

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İstanbul, 1 Şubat (DHA) – Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Aralık’taki 50.8 düzeyinden, Ocak’ta 54.4’e yükseldi ve faaliyet koşullarında Temmuz’dan bu yana en güçlü iyileşmeyi gösterdi.
Eşik değer olan 50.0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye işaret ediyor.
İSO açıklamasında, “Covid-19 salgınında ikinci dalganın yol açtığı iki aylık yavaşlamanın ardından ocakta üretim yeniden büyüme kaydetti ve böylelikle sektörün performansı üst üste sekiz ay güçlenmiş oldu” denildi.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, gelişmeler ile ilgili şunları söyledi: 
“Son PMI verileri, Türk imalat sektörünün yeni yıla pozitif bir başlangıç yaptığını gösterdi. Covid-19 vaka sayılarındaki azalışa bağlı olarak üretim ve yeni siparişler büyüme bölgesine geri döndü. 
“Firmaların üretim gereksinimlerini karşılamak amacıyla personel alımlarını hızlandırmasıyla birlikte istihdamda yaşanan güçlü artış, anketin en önemli gelişmesi olarak kaydedildi. 
“Aşı tarafındaki olumlu gelişmeler de ocak ayında daha canlı bir görünümün oluşmasına katkı sağladı. Dünya çapında tüm ekonomilerde olduğu gibi Türkiye’de de sektörün yakın geleceği salgın ve aşı uygulamalarıyla ilgili gelişmelere bağlı olacak.”
“Covid-19 salgınında ikinci dalganın yol açtığı iki aylık yavaşlamanın ardından Ocak’ta üretim yeniden büyüme kaydetti” denilen İSO açıklamasında, yeni siparişlerdeki yükselişin yanı sıra Covid-19 aşılarına ilişkin olumlu haberlerin üretimdeki artışa katkı sağladığı vurgulandı ve eklendi:
“Son üç ayda ilk kez artan yeni siparişlerde de iyileşme güçlü gerçekleşti. Büyüme, Ağustos 2020’den beri en yüksek hızda kaydedildi. Benzer şekilde, iki aylık ivme kaybının ardından yeni ihracat siparişleri de yeniden artış gösterdi. 
“Yeni siparişlerin pozitif seyre dönmesi ve bunun üretim gereksinimlerinde yol açtığı artış, firmaların ocakta ek personel alımını sürdürmelerine yol açtı. İstihdam artış hızı güçlü düzeyde ve Aralık 2017’den beri en yüksek oranda kaydedildi. 
“Hammadde eksikliğinden kaynaklanan teslimat gecikmeleri, ürün ithalatındaki zorluklar ve Covid-19 kısıtlamalarına bağlı olarak tedarik zincirlerinde yine ciddi aksamalar tespit edildi. 
“Hammadde arzıyla ilgili sorunlar, girdi maliyetlerinde keskin artışın sürmesine yol açtı. Öte yandan, döviz kurlarındaki göreli istikrara bağlı olarak enflasyon oranı son altı ayın en düşük düzeyine geriledi. 
“Benzer bir tablonun gözlendiği ürün fiyatlarında da artış yüksek seyretmekle birlikte önceki aya göre daha düşük oranda gerçekleşti.” (Grafik)
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!