Reklam Alanı
Reklam Alanı

TÜİK-Sektörel güven hizmet ve perakendede düştü, inşaatta yükseldi

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

İstanbul, 25 Mayıs (DHA) – Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Mayıs’ta aylık bazda; hizmet sektöründe yüzde 1.1 ve perakende ticaret sektöründe yüzde 2.1 düşerken, inşaat sektöründe yüzde 3.0 yükseldi.
Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabiliyor, endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması kötümserliğini gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre;
Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Nisan’daki 103.3’ten, Mayıs’ta yüzde 1.1 azalarak 102.2’ye geriledi. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi yüzde 6.3 azalarak 96.7’ye, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi yüzde 2.2 azalarak 100.9’a geriledi.
Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise yüzde 5.2 artarak 109’a yükseldi.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Mayıs’ta yüzde 2.1 azalarak 100.9’a geriledi.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi yüzde 13.6 azalarak 101’e geriledi.
Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi yüzde 3.5 artarak 90.8’e, gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi de yüzde 5.9 artarak 110.9’a yükseldi.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi de aynı dönemde, 77.3’ten, yüzde 3.0 artarak 79.6’ya yükseldi.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi yüzde 0.5 azalarak 74.5’e gerilerken, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi yüzde 6.3 artarak 84.7’ye çıktı.
İnşaat sektöründe Mayıs ayında girişimlerin yüzde 46.8’i faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, yüzde 53.2’si ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. 
İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden; “finansman sorunları” Nisan’daki yüzde 28.7’den Mayıs’ta yüzde 24.27ye gerilerken, “talep yetersizliği” Nisan’daki yüzde 25.5’ten, Mayıs’ta yüzde 26.6’ya ve “diğer faktörler” Nisan’daki yüzde 23.9’dan, Mayıs’ta yüzde 30.1’e yükseldi. (Grafik – Tablo)
 

Reklam Alanı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!