Reklam Alanı
Reklam Alanı

Depodan çıkan tarihi top, Harbiye’de konservasyondan geçirilecek

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Fatih Emrah ERDOĞAN/EDREMİT (Balıkesir), (DHA)- BALIKESİR’in Edremit ilçesinde, cumhuriyetin ilk yıllarında ramazan topu olarak kullanıldıktan sonra depoya kaldırılan Osmanlı döneminden kalma top, konservasyon için İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’na gönderildi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Edremit Belediyesi tarafından ramazan topu olarak kullanılan, üzerinde Osmanlıca envanter kayıtları bulunan top, iftar vaktinde ses fişeklerinin atılmaya başlanmasıyla birlikte depoya kaldırıldı. Belediyenin envanter incelemeleri sırasında bulunan tarihi top, Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’ın talimatıyla depodan çıkarıldı. Topun, Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan görüşme sonrasında aslına uygun olarak bakım ve onarımdan geçirilmesine karar verildi. Tarihi top, konservasyon için İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’na gönderildi. 
Edremit Belediyesi Özel Kalem Müdürü ve Belediye Sözcüsü Tayfun Canlı, “Çanakkale Savaşlarında ve Milli Mücadele döneminde kullanılan tarihi topun durumuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı ile yazışmada bulunduk. Tarafımıza, İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı tarafından tam donanımlı konservasyon atölyesinde bir aylık bir işleme tabi tutulmasına karar verildiği bildirildi. Edremit Belediye Başkanımız Selman Hasan Arslan öncülüğünde ilçenin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Atatürk Evi, Sabahattin Ali Evi gibi tarihi mekanların ardından, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan tarihi topu da yeniden gün yüzüne çıkardık. Edremit’imizin kurtuluş günü olan 9 Eylül’de tarihi topu ilçemize getirerek, Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’nde sergilemeyi planlıyoruz” dedi.

FOTOĞRAFLI

Reklam Alanı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!