Reklam Alanı
Reklam Alanı

Dev kayaları fındık kırma değirmenlerine çeviriyorlar

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA)- DÜZCE’deki fındık fabrikasına gelen değirmen taşı ustaları,
devasa kayaları el aletleriyle değirmen taşına çeviriyor. Değirmen taşı ustası Birol Kaya, Karadeniz Bölgesi’ndeki fabrikalara giderek, taşları sahada yaptıklarını söyledi.
Düzce’deki bir fındık kırma fabrikasına gelen Giresunlu ustalar, bölgedeki büyük kayaları fabrikaya getiriyor, taşlara şekil verip fındık kırma değirmen taşına çeviriyor. Değirmen taşı ustası Birol Kaya, Karadeniz Bölgesi’nde fabrikaları gezip taşları yaptıklarını söyledi. Her kayadan değirmen taşı olmayacağını söyleyen Kaya, “Bu meslek, bizim dede mesleğimiz. Biz üçüncü nesil, bu işi yapıyoruz. Fındık fabrikalarının fındık kırma makinelerinin değirmen taşlarını yapıyoruz. Fındık kırma makinelerinin bundan başka alternatifi yok. Kayayı alıyoruz ve üzerini düzlüyoruz. Çapını ayarlayıp düzenledikten sonra deliyoruz. Sonra etrafını da düzlüyoruz. Daha sonra ağızlarını yaparak çalışacak duruma getiriyoruz. Kaya çok sert ya da yumuşak olmayacak. Fındığı kırarken yağlamayacak. Bir hiltimiz var. Gerisini hep elle yapıyoruz. Bir nevi elle torna ediyoruz” dedi.
FOTOĞRAFLI

Reklam Alanı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!