Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA İSTANBUL BÜLTENİ – 2

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1- “KALASLI SALDIRGAN” DAVASINDA KARAR (1)

– 5 TL’yi beğenmeyip kalas ve bıçakla dehşet saçan sanığa, müebbet hapis ve 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası 

Özden ATİK / İstanbul, DHA – BEYOĞLU’nda Galata Köprüsü alt geçidinde 2’si kadın 4 kişinin yolunu keserek yerden aldığı kalasla Hüseyin Sezer’i başından vurarak ağır şekilde yaralayarak ölümüne neden olan Doğan Uslu hakkında karar çıktı. 
Mahkeme, sanık Doğan Uslu’yu “Bir suçu işleyememekten duyduğu infal sonucu kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanığa, “Nitelikli yağmaya teşebbüs” suçundan da ayrıca 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. 

Görüntü Dökümü:
———–
-Arşiv

=======================

2- (ÖZEL) BEŞİKTAŞ’TAKİ MAKAS DEHŞETİNİN SANIĞI 22 AYDIR ARANIYOR

Reklam Alanı

Büşra ÇOBAN/İSTANBUL,(DHA)- BEŞİKTAŞ’ta TEM otoyolunda 8 Haziran 2019’da  meydana gelen 4 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı makas dehşetindeki  firari sanık 22 aydır bulunamadı. Kazada eşini ve 8 yaşındaki oğlunu kaybeden İlhan Özçelik “Sanık Yusuf Arıkboğa’nın ise bir an önce yakalanmasını istiyorum” dedi.

Makas atarak ilerleyen sürücü Yusuf Arıkboğa’nın kazaya sebep sebep olduğu iddia edilmiş, kazanın ardından olay yerinden kaçtıkları öne sürülen 4 sanık yakalanmış fakat kazaya sebep olduğu iddia edilen otomobilinin sürücüsü Yusuf Arıkboğa kaçmıştı.  Kazada  eşini ve 8 yaşındaki oğlunu kaybeden İlhan Özçelik,  DHA muhabirine yaptığı açıklamada,  kazada ‘öldü’ diye toprağa verdiği kızı Hiranur’un yaşadığını, toprağa verilen kızın ise kendi yeğeni Gülnür Eray olduğunu 28 gün sonra öğrendiğini anlattı. Acılı baba kazada eşini, oğlunu ve iki yeğenini kaybettiğini, alkollü bir şekilde araç kullandığını iddia ettiği sanık Yusuf Arıkboğa’nın ise hala firari olmasından büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

“AİLEMİ DAĞITTI”
İlhan Özçelik kazadan sonra sanıkların yaralılara yardım etmediğini ve sanık Mehmet Topçi’nin aracın sürücüsü firari sanık Yusuf Arıkboğa’yı ve diğer sanıkları olay yerinden kaçırdığını öne sürdü. Özçelik, kazada resmi kayıtlara ölü olarak geçen daha sonra yaşadığı ortaya çıkan Hiranur Özçelik’in (11) ise bir gözünün görme yetisini tamamen kaybettiğini diğer gözünün ise bulanık gördüğünü, vücudunun birçok yerinde de hasar olduğunu aktardı.  Özçelik “Yusuf Arıkboğa 2 yıldır firari, benim ailemi dağıttı. Her gün eve geldiğimde ağlıyorum. Onları olay yerinden kaçıran Mehmet Topçi’nin daha fazla ceza almasını, Yusuf Arıkboğa’nın ise bir an önce yakalanmasını istiyorum” diyerek mağduriyetini dile getirdi. Kazada ağır yaralan Hiranur Özçelik ise “Kaza anını hatırlamıyorum. Her şey bir anda oldu” diyerek çok zorlandığını belirtti.

NE OLMUŞTU
Beşiktaş’ta TEM otoyolunda 8 Haziran 2019’da sürücü Yusuf Arıkboğa, içinde 14 kişinin bulunduğu araca çarpmış, kazada 4 kişi  ölmüş, 10 kişi yaralanmıştı. Makas atarak kazaya sebep olduğu iddia edilen sürücü Yusuf Arıkboğa’yı olay yerine gelerek kaçırdıkları öne sürülen  4 sanığın davasında karar çıkmış, mahkeme “Suçluyu kayırma” suçundan sanık Abdulsamet Topçi’yi 4 yıl, sanık Mehmet Topçi’yi 3 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.  Diğer iki sanık Murat Şarlı ve Selman Uluşan hakkında ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmişti.  Kazaya makas atarak sebep olduğu iddia edilen sürücü Yusuf Arıkboğa’nın ise firari olması nedeniyle dosyayı ayrılmıştı. 22 aydır  firari olan sanık Yusuf Arıkboğa hakkında ” Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma” suçundan 2 yıl dan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
 
Görüntü Dökümü:
—————
Muhabir anonsu(Büşra Çoban)
İlhan Özçelik ile röp.
Hiranur Özçelik ile röp.
Evden ve aileden detaylar
ARŞİV

=====================

3- (ÖZEL) KAR YAĞIŞI NEDENİYLE RAMPAYI ÇIKAMAYAN OTOBÜSE VATANDAŞLARDAN PASPAS DESTEĞİ 

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN/İSTANBUL,(DHA)- İSTANBUL’da gece saatlerinde aralıklarla yağan kar sabah saatlerinde etkisini artırdı. Karla birlikte ara sokaklarda sürücüler zor anlar yaşadı. Yokuşu çıkamayan belediye otobüsüne vatandaşlar lastiklerinin altına paspas koyarak yardımcı oldu.
İstanbul’da gece saatlerinde aralıklarla yağan kar yağışı sabah saatlerinde zaman zaman etkisini arttırıldı. Ara sokaklarda kar yağışı araç sürücülerine zor anlar yaşattı. Karlı yollarda ilerlemeye çalışan araçlar patinaj çekerek ilerlemeye çalıştı. Bazı araçların sürücüleri yavaş yavaş ilerlerken, bazıları aracını park ederek kar yağışının dinmesini bekledi.

PASPASLI YARDIM
Üsküdar Çamlıca’da sürücüler ara sokaklarda rampa inmekte ve çıkmakta güçlük çekti. İçinde yolcu olan bir belediye otobüsü rampayı çıkamayınca çevredeki vatandaşlar ve yolcular yardım etti. Vatandaşlar otobüsün arka lastiklerinin altına paspas koyarak rampayı çıkmasına yardımcı oldu.
Aytaç Sağlam isimli vatandaş “Otobüs çıkamadı. Çıkarmaya çalışıyoruz paspas koyarak” diye konuştu. Rampa aşağıya inmeye çalışan sürücü “Yavaş yavaş inmeye çalışacağız. Hazırlıksız yakalandık” diye konuştu.

Görüntü dökümü:
———————
-Patinaj çeken araçlar
-Yokuşu çıkamayıp park eden sürücü
-Dörtlüleri yakarak yavaş yavaş inmesi
-Rampayı çıkamayan sürücü
-Lastiklerin altına paspas koymaları
-Sürücü ve vatandaşlar ile röp
-Otobüsün çıkması
-Genel ve detay görüntüler

===================

4- MART AYINDA YAĞAN KAR BEYLİKDÜZÜ’NÜ BEYAZA BÜRÜDÜ

-“Mart ayında bunu beklemiyorduk.”

Haber – Kamera: Ersan SAN – Erol DEĞİRMENCİ / İSTANBUL , (DHA) İSTANBUL’da sabah saatlerinden itibaren aralıklarla kar yağışı etkili oluyor. Beylikdüzü’nde de etkili olan yağış nedeniyle yerler beyaza büründü.
İstanbul’da kar yağışı aralıklarla etkili oluyor. Beylikdüzü’nde de etkili olmaya başlayan yağış bazı vatandaşları mutlu ederken, hazırlıksız yakalanan kişilere de zor anlar yaşattı. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan bir vatandaş, “Mart ayında beklemiyorduk” dedi. Başka bir vatandaş ise “İnşallah su oranı artar” diye konuştu.

Görüntü dökümü:
———————–
-Yürüyen insanlar
-Durakta bekleyen insanlar
-Karda eğlenen insanlar
-Selfie çektirenler
-Vatandaşlarla röportaj
-Genel ve detay 

====================

5- CEVİZLİBAĞ’DA KAR YAĞIŞI 

Murat SOLAK – Cemal YURTTAŞ/İSTANBUL,(DHA)- İstanbul’da sabah saatlerinde aralıklarla yağan kar yağışı öğle saatlerinde de etkisini sürdürüyor. 
İstanbul’da meteorolojinin uyarısının ardından sabah saatlerinde aralıklarla yağan kar yağışı, öğle saatlerinde de etkisini sürdürdü. Cevizlibağ metrobüs üst geçidinde kar yağışına yakalanan vatandaşların zor anlar yaşadığı görüldü. Bazı vatandaşların ise tedbirli oldukları ve şemsiye kullandıkları gözlendi. Kimi vatandaşlarda yağan kar yağışından etkilenmemek için durakların altında bekledi. 

Görüntü dökümü:
——————
-Kar yağışından görüntü
-Vatandaşlardan görüntü
-Genel ve detaylar

==================

6- ŞİŞLİ’DE KAR YAĞIŞI TRAFİKTE YOĞUNLUĞA NEDEN OLDU

Haber – Kamera: Hasan YILDIRIM – Özgür EREN / İSTANBUL (DHA)
İstanbul’da sabah saatlerinde kar yağışı etkili oldu. Şişli’de kar nedeniyle, trafikte aksama ve yoğunluk yaşandı. Bazı araçlar patinaj çekerek ve kayarak ilerledi.
İstanbul’da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle trafikte yoğunluk yaşandı. Şişli Odesa Bulvarı’nda kış lastiği olmayan araçlar patinaj yaparak güçlükle ilerledi. Bazı sürücüler ise araçlarını yol kenarına çekerek trafiğin açılmasını bekledi. Kar yağışının sona ermesiyle trafik açılmaya başladı.

Görüntü Dökümü:
———————-
Şişli Odesa Bulvarı’nda kayan araçlar
Patinaj çeken otomobiller
Trafikten görüntü
Genel ve detaylar

=================

7- SULTANGAZİ KENT ORMANI BEYAZA BÜRÜNDÜ

Haber – Kamera: Vedat BAYRAKTAR – Emin YEŞİL / İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL’da etkili olan kar yağışı nedeniyle Sultangazi Kent Ormanı beyaza büründü. 
İstanbul’da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, aralıklarla devam ederken, Sultangazi Kent Ormanı’nda da eşsiz kar manzarası oluşturdu. Kar yağışının devam ettiği kent ormanına kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. 

KAR YAĞIŞI VE TEMİZ HAVA ALMAK İÇİN ÇIKTIK
Eşiyle birlikte kar yağışının izlemek için ormana gelen Ramazan Özkaya, “Biz pandemiden dolayı biraz mağdur olduğumuz için, gezelim dedik. Bolu Dağı’na gidemiyorsak biz de burası bizim Yunus Emre Dağı’mız olsun dedik. Leylekler de dün geldi gördük. Bugün biz de hem leylekleri görürüz hem kar yağışını hem temiz hava alırız diye çıktık.” dedi.  

Görüntü dökümü:
———————–
-Kar yağışı detayları
-Ormandan detay
-Röportaj
-Genel görüntü ve detay

====================

8- (ÖZEL) SULTANGAZİ’DE KALABALIK GRUBUN SALDIRISINDA 4 YERİNDEN BIÇAKLANDI… DEHŞET ANLARI KAMERADA  

Emin YEŞİL / İSTANBUL, (DHA) SULTANGAZİ’de  23 yaşındaki bir genç, kalabalık bir grubun saldırısına uğradı. 4 ayrı yerinden bıçaklanan genç yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. Dehşet anları güvenlik kameralarına yansırken, olayla ilgili 8 kişi gözaltına alındı.
Olay, geçen  cumartesi günü saat 21.30 sıralarında 50. Yıl Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, sokağa çıkma kısıtlamasının başladığı saatlerde 23 yaşındaki Ümit Ö., ile  10-12  kişilik bir grup arasında nedeni henüz öğrenilemeyen sebepten dolayı tartışma çıktı. Tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Kavga sırasında Ümit Ö.’nün yanında bulunan bir arkadaşı elinden bıçaklandı. Olay yerinden koşarak uzaklaşan yaralı  kendi imkanlarıyla hastaneye giderken, Ümit Ö., ve kalabalık grup arasındaki kavga devam etti. Ümit Ö., saldırganlardan kaçmaya başladı. Saldırganlar ile Ümit Ö., arasında kovalamaca yaşandı. Caddede  kalabalık grup tarafından önü kesilen Ümit Ö., bu kişilerin  saldırısına uğradı. Bazı saldırganlar Ümit Ö.’ye sopa ile vururken, gruptan biri yanında taşıdığı bıçakla saldırdı. 4 yerinden aldığı bıçak darbesiyle yaralanan Ümit Ö.’yü yol kenarına oturtan saldırganlar olay yerinden koşarak uzaklaştı.

HAYATİ TEHLİKESİ SÜRÜYOR
Olaya tanık olan çevredeki vatandaşlar yaralı gencin yardımına koştu. Kan kaybını önlemek için havlu ile yaralı gence tampon yapan vatandaşlar, durumu polise ve 112 Acil Servis’e bildirdi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralıya ilk müdahaleyi olay yerinde yaptıktan sonra ambulansla Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırdı. Ümit Ö.’nün hayati tehlikesinin sürdüğü, yoğun bakımdaki tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

SALDIRGANLAR KISA SÜREDE YAKALANDI
Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatan Sultangazi Asayiş Büro Amirliği’ne bağlı ekipler, çevredeki tüm güvenlik kameralarını inceledi. Görgü tanıklarının da bilgisine başvuran ekipler, kısa sürede saldırganların kimliğini tespit etti. Olay sırasında Ümit Ö.’yü bıçakla yaralayan Y.D., ve 8 saldırgan ekipler tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

“SOPAYLA KAFASINA VURDULAR”
Olay anını anlatan ve yaralı gencin yardımına koşan mahalle sakinlerinden Nedim Çoban, “Ben balkondaydım. Çocuk koşarak geldi buraya. 10-15 kişi çocuğu araya sıkıştırdı. Sopayla kafasına vurdular. 3 yerinden bıçak darbesi aldı. Geldik evden aldığımız havlu ile kan kaybı yaşamasın diye tampon yaptık. Çocuk acıdan inliyordu. Saldırganlar ise kaçıp gitti. Polise ve ambulansa haber verdik” dedi.

SALDIRI ANI KAMERADA
Yaşanan dehşet anları ise bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde, kalabalık bir grubun koştuğu ve kısa bir süre sonra Ümit Ö.’yü yakalayarak darp etmeye başladıkları, Ümit Ö.’nün kendisini korumak için yüzünü elleriyle kapattığı görülüyor. Ümit Ö.’yü aralarına alan saldırganın dakikalarca Ö.’yü darp ettikleri, saldırı sırasında bıçaklanan Ö.’nün sendelediği ve saldırganlar tarafından yol kenarına oturtulduğu kameraya yansıyor.

Görüntü dökümü:
————-
(GÜVENLİK KAMERASI)
-Ümit Ö.’nün saldırıya uğradığı anlar
-Sopa ile vurmaları bıçaklanması
(AKTÜEL)
-Nedim Çoban röp
-Olay yerinden görüntü
-Detaylar

=====================

9- (Ek bilgilerle) İSTANBUL’DA DEAŞ’A OPERASYON: 18 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Haber-Kamera: Yılmaz OKUR, Soner HASIRCIOĞLU, Çağrı ÇALIŞKAN / İSTANBUL,(DHA)
İstanbul’da terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyon yapıldı. Çok sayıda adrese eş zamanlı yapılan operasyonlarda toplam 18 kişi gözaltına alındı.
Terörle mücadele kapsamında İstanbul’da 10 farklı ilçede belirlenen 15 adrese eş zamanlı olarak operasyon düzenlendi. DEAŞ terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlarda 18 kişi gözaltına alındı. Ayrıca adreslerde yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman ele geçirilirken, gözaltına alınan zanlıların kullandığı cep telefonlarına da el konuldu.
Esenyurt’ta belirlenen adrese yapılan operasyonda biri kadın 2 kişi gözaltına alınırken, Sultanbeyli’de belirlenen adrese yapılan operasyonda 1 kişi gözaltına alındı.

Görüntü dökümü:
——————-
-Sultanbeyli, binaya giren operasyon timi
-Sultanbeyli, şüpheliye gözaltı kararının okunması
-Sultanbeyli, gözaltına alınan şahsın çıkarılması
-Polis Özel Harekat ekiplerinin çevrede güvenlik tedbiri alması
-Esenyurt, binaya giren operasyon timi
-Esenyurt, Operasyon timinin daireye girmesi
-Esenyurt, gözaltına alınan kişilerin çıkarılması
-Bayrampaşa Devlet Hastanesi sağlık kontrolleri
-Genel ve detaylar 

===================

10 – (Özel) FATİH’TE ÇÖP POŞETLİ KAVGA KAMERADA

Erol DEĞİRMENCİ / İSTANBUL,(DHA) FATİH’te yabancı uyruklu olduğu öğrenilen 2 kişi arasında kavga çıktı. Taraflardan biri, diğerinin kafasına elindeki çöp dolu poşetle vurdu. Kavga anları, cep telefonu kamerasına yansıdı.
Olay, önceki gün sabah saatlerinde Haseki Sultan Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, yabancı uyruklu 2 kişi arasında sözlü tartışma başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine biri, diğerinin üzerine doğru koştu. Üzerine gelindiğini gören kişi de, elindeki çöp dolu poşetle onun kafasına vurdu. Yumruklaşmaya başlayan kişileri, çevredeki vatandaşlar araya girerek ayırdı. Kavga anları cep telefonu kamerasına yansıdı.

Görüntü dökümü:
———————
-Gencin üzerine koşan adam çöp dolu poşetle vurması
-Kavga anları

======================

11- RIDVAN DİLMEN’E HAKARET ETTİĞİ İDDİA EDİLEN İBRAHİM SETEN’E 2 YIL 4 AYA KADAR HAPİS İSTEMİ

Ahmet YEŞİLMEN /  İSTANBUL (DHA) – ESKİ futbolcu Rıdvan Dilmen’in, geçen yıl sosyal medyadan kendisine hakaret ettiği iddiasıyla şikayetçi olduğu spor gazetecisi İbrahim Seten hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede, Seten hakkında 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istendi. 
İbrahim Seten, 12 Aralık 2020 tarihinde sosyal medya hesabından bir paylaşım yapmıştı. Bu paylaşım üzerine Rıdvan Dilmen, Seten hakkında kendisine hakaret ettiği iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunun ardından savcılıkça başlatılan soruşturma tamamlandı.

ŞÜPHELİ SETEN: HAKARET KASTI OLMAYAN BİR CÜMLE
İddianamede Seten’in ifadesinde, Rıdvan Dilmen’in kamuoyunda “şeytan” lakabıyla tanındığını, Fenerbahçe’nin bir mağlubiyeti sonrasında bir spor gazetecisi olarak mağlubiyetten sorumlu tuttuğu kişilere yönelik eleştiri sınırlarının aşmayan ve hakaret kastı olmayan bir cümle olduğunu, suçlamaları kabul etmediği belirtildi. Seten’in ‘Sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle hakaret ‘ suçundan 3 ay 15 günden 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasının istendiği iddianame, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 

=====================

12- PENDİK’TE MAĞAZADAN TELEFON ÇALAN HIRSIZLAR KAMERADA

Ali Çağlar TINBEK / İSTANBUL (DHA) – PENDİK’te elektronik ürün mağazasından cep telefonu çalan 2 şüpheli, yakalanarak gözaltına alındı. Mağazadan 9 adet cep telefonu çalan şüphelilerin, hırsızlık anları da güvenlik kamerasına yansıdı.
Polis ekipleri, önceki gün Pendik Yenişehir Mahallesi’nde bulunan elektronik ürün mağazasında hırsızlık ihbarı aldı. Harekete geçen ekipler, şüphelilerin kullanmış oldukları aracın kiralık olduğunu tespit etti. Şüphelilerin otomobille benzinlikten yakıt aldığı otomobili kullanan kişinin şüpheli B.E. (25) olduğu ve bu kişinin Yenişehir Mahallesi’nde bulunan otelde konakladığı belirlendi. Polis ekipleri, otelden çıkan şüpheli B.E.’yi otomobille gitmeye çalışırken durdurmak istedi. Ancak şüpheli B.E., polis ekiplerinin aracına çarparak kaçmaya çalıştı. B.E. yaşanan kovalamaca sonucunda araçta bulunan şüpheli K.I. (43)  ile birlikte yakalanarak gözaltına alındı. Araçta yapılan aramalarda 9 adet cep telefonu, 2 adet powerbank ve  4 adet cep telefonu kılıfı ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden K.I. adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılırken, B.E. ise tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

Görüntü dökümü:
——————————-
-Hırsızların iş yerine girme görüntüleri
-Hırsızlık anlarının görüntüleri
-Şüphelilerin hırsızlık sonrası koşarak uzaklaşması
-Genel ve detaylar

=======================

13- İSTANBUL’DA 1.5 MİLYON KİŞİ İÇİN 5 BİN 599 AFET TOPLANMA ALANI… OLASI DEPREMDE İSTANBUL’U TAHLİYE PLANI HAZIR

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- OLASI İstanbul Depremi’ne hazırlık amacıyla İçişleri Bakanlığı’nın talimatı üzerine İstanbul’da sürdürülen çalışmalarla 1.5 milyon kişi için belirlenen afet  toplanma alanı sayısı 2 yıl içerisinde 2 bin 600’den 5 bin 599’a, toplanma alanlarında kişi başına düşen alan miktarının 1.29’dan 3.36 metrekareye yükseltildiği açıklandı. Felaketin  ardından İstanbul’da depremden etkilenenlerin taşınabileceği 11 ilden oluşan birinci ve 7 ilden oluşan ikinci destek illeri belirlendi.

İstanbul İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Metin Günal ile İl Jandarma Komutanlığı Lojistik Şube Müdürü Albay Abdullah Dağdelen, Avcılar’da düzenlenen olası İstanbul Depremi’ne hazırlık toplantısına katıldı. Albay Günal, İçişleri Bakanlığı ile birlikte hazırladıkları olası İstanbul Depremi’ne ilişkin ‘Tahliye Yerleştirme ve Planlama Çalışma Grubu’nun yapısı ve hazırlıklarını anlattı. Avcılar Kaymakamı Kemal İnan başkanlığındaki toplantıya, belediye yetkilileri, muhtarlar ve din görevlileri de katıldı. Albay Metin Günal, Türkiye’de olası afetler için güncellenen acil toplanma alanı miktarının iki kattan fazla artışla 5 bin 599’a çıkarıldığını, aynı şekilde kişi başına düşen alan miktarının arttığını vurguladı.

Albay Günal, “Jandarma Genel Komutanlığı’na sordum. Şu anda Türkiye’de 19 bin 200 küsur toplanma alanı var. Bunun 5 bin 599’u İstanbul’da. Bize en yakın il 700 ile İzmir veya Ankara. İstanbul’da nüfus çok fazla. İstanbul’da 267 toplanma alanı olan ilçelerimiz var. Avcılar’da bile 149 toplanma alanımız var. İl Jandarma Komutanlığı, kaymakamlıklar, AFAD İl Müdürlüğü, ilçe belediye başkanlıkları ve mahalle muhtarlıkları ile ortak çalışma sonunda afet toplanma alanları sayısı 5 bin 599 oldu. Kişi başına düşen ortalama alanı 3.36 metrekareye yükseldi. Daha önce 1 metrekarenin altında 18 ilçemiz varken, 1 metrekarenin altında ilçe kalmadıö dedi. Albay Günal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı toplantıda AFAD İl Müdürlüğü, kaymakamlıklar, 39 belediye ile ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın da katılımı ile toplanma alanlarının ele alındığını söyledi.

FELAKET SENARYOSUNUNA GÖRE ÇALIŞMA PLANLARININ AYRINTILARI
İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Metin Günal’ın toplantıda 7.5 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre hazırlanan çalışma planları ile ilgili dile getirdiği öne çıkan başlıklar şöyle;

* Depremde kötü hal senaryosunda yani yapıların da risk oranları da girilerek 1.5 milyon insanın evinin oturulamaz hale geleceği hesaplandı. Dolayısıyla tahliye edeceğimiz insan sayısı 1.5 milyon kişi kadar.
* Depremde orta ve ağır hasar görenler arasında ayrışmayı o hengame anında yetkililerden minimum 6, maksimum 12 saat talimat gelinceye kadar toplanma alanlarında yapmayacağız.
* İstanbul’dan tahliyeyi 72 saatte tamamlamak üzere planlarımızı yaptık.
* Yetkililerden talimat geldikten sonra İstanbul’a girişleri değil, çıkışları açacağız. İsteyen arabasına atlayıp gidebilir, şehri terk edebilir. Gidemeyenleri de zaten biz tahliye edeceğiz.
* Tahliye için belirlenen 1’inci Destek İller; Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Manisa, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Denizli, Samsun ve Kayseri. 2. Destek İller; Adana, Gaziantep, Malatya, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan.
* 1.5 milyon kişinin asıl kayıtlarını ilçelerde İETT garajı, peronları gibi daha geniş alanlarda tutacağız.
* Afet toplanma alanlarındaki personellerimizin yapacağı tek şey vatandaşı sakinleştirmek ve bilgilendirmek, yetkililerden aldığı talimatları da onlara iletmek.
* Kayıtlar; transfer alanlarından itibaren  tutuluyor. Burada sayın bakanımızın talimatları doğrultusunda görev yapacak olanlar; öğretmen, muhtar, azalarımız, din görevlilerimiz gibi toplumda dinlenen, saygınlığı olan görevlilerimiz, kaymakamlıkta görev yapan evlerine yakın dinlenen meslek grupları.
* İl dışına tahliyeyi Karayolları 1’inci Bölge Müdürlüğü yapıyor. Biz barınma veya nakliye grubu olarak kalanları ya konteyner kentlere götürüyoruz.
* İstanbul’dan tahliye planı karayolunun yanı sıra, demiryolu Atatürk, Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı ve deniz tahliye alanları.ö

ÇADIR-KONTEYNER KENTLER
Albay Metin Günal, olası İstanbul depreminden etkilenen ve kentte kalan afetzedelerin kalıcı konutlar yapılıncaya kadar çadır veya konteyner kentlerde barındırılacağını, 500 bin kişinin yetmemesi halinde 1 milyon kişiyi birinci ve ikinci destek illerine bunların da yetmemesi halinde memleketlerine tahliye etmeyi planladıklarını anlattı.  Geçen Kasım ayının ortalarından yılbaşına kadar 1.5 aylık süre içerisinde İstanbul’daki bütün toplanma alanlarının tek tek elden geçirildiğini, tsunami veya heyelan riski bulunanların çıkarıldığını belirten Albay Günay, İstanbul’da tarihi yarımadada toplanma yeri bulmada zorlandıklarını, bunlar arasında örnek olarak Kulaksız Mahallesi ve Kasımpaşa’daki sorunu yakındaki alanlarla çözdüklerini bildirdi. Albay Günal, Olası deprem anında en büyük sorunun ilk 6-12 saat arasında yaşanabileceğini, içme suyundan, kullanma suyuna, battaniyesinden, çorbasına kadar her konunun düşünülerek planlandığını vurguladı. İl Jandarma Komutan Yardımcısı Günay, olası depremin eğitimin sürdüğü sırada olması halinde öğretmenlerin çocukları bırakmayacağını, tek yapılması gereken şeyin afet toplanma alanına gidilmesi olduğunu sözlerine ekledi.

İstanbul İl Jandarma Lojistik Şube Müdürü Albay Abdullah Dağdelen de güncellenen toplanma alanına ulaşmanın kolaylaştırılacağını kişilerin adresleri ile bu adreslerin ilişkilendirileceğini, adrese dayalı sistemin yanı sıra cep telefonu uygulaması ile bunlara erişimin kolaylaştırılacağını söyledi.

Görüntü Dökümü:
——————-
Toplantıya katılanlar
İstanbul İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı Albay Metin Günal konuşurken
İstanbul İl Jandarma Lojistik Şube müdürü Albay Abdullah Dağdelen konuşurken
Genel ve detay görüntüler

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!