Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 10

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) BİR ÖNCEKİ HAFTANIN BİRİNCİSİ ZONGULDAK’TA VAKA AZALIŞI TABLOYA YANSIDI

ZONGULDAK, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı tabloda vaka sayısı en çok azalan iller sıralamasında 7’inci oldu. Zonguldak bir hafta önce açıklanan tabloda vaka sayısı artışında birinci sırada yler almıştı.
Vaka sayılarındaki artışlarla gündeme gelen Zonguldak, 17-23 Nisan tarihleri arasında 100 binde 578,82 oran ile vaka artışı en fazla yaşanan iller arasında birinci oldu. Zonguldak Valiliği, tablonun ardından çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle denetimlerini sıklaştırdı. Tam kapanmayla birlikte ise kent ve ilçe merkezlerinde hafta sonu kısıtlamalarından daha çok kontrol noktaları oluşturuldu. Polis ve jandarma ekipleri, denetim noktalarında durdurulan araç sürücülerinin izin belgeleri olup olmadığını kontrol etti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün twitterdan yaptığı açıklamada, geçen haftaya göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı en çok azalan iller arasında Zonguldak 7’nci oldu. Vaka oranı, 246,45’lik azalışla 332,37’ye geriledi. Tam kapanma ve alınan sıkı tedbirlerle birlikte vaka oranlarının daha da aşağıya çekilmesi hedefleniyor.

Görüntü Dökümü
———————–
-Anons
-Zonguldak Valiliği
-Denetimlerden detaylar
-Drone ile kent görüntüsü

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN- Aytaç ÖZTÜRK/ZONGULDAK, (DHA)

=======================================

2) VAKA SAYISININ DÜŞTÜĞÜ SAKARYA’DA 300 BİN AŞI YAPILDI

Reklam Alanı

SAKARYA İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Sakarya’da yaklaşık 300 bin aşı yapıldığını, vaka sayılarının azalması için çalışmaların devam ettiğini belirtti
Sakarya haftalık vaka sayısı en çok azalan iller arasında İzmir’in ardından ikinci sırada yer aldı. Sakarya’da yaklaşık 300 bin aşı yapıldığını açıklayan Doç. Dr. Aziz Öğütlü, aşı çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Öğütlü, 65 yaş üstü vatandaşların yüzde 80’inin aşılandığını açıklayarak, “Toplamda 300 bin civarında aşı yaptık ve çalışmalarımız hızla devam ediyor. Tüm hastanelerimiz, özel hastanelerimiz ve aile sağlık merkezlerimizde aşılama çalışmalarımız devam ediyor. Bu da bize çok geniş bir yelpazede hızlı bir şekilde aşı yapmamızı sağlıyor. Eminim ki, dünyadaki en potansiyel aşı çalışmalarının yapıldığı ülkelerden bir tanesiyiz.ö dedi.
Vefat sayılarının düştüğünü ifade eden Öğütlü, “Çok şükür vefat sayılarımız da belli bir sayıda gidiyor. Özellikle altta yatan kronik hastalık sebebiyle yaşlılarımızda vefat daha fazla oldu. O yüzden aşılama çalışmalarımızda önce yaşlıları aşılayıp hızlı bir şekilde vefat sayılarını düşürmeye çalıştık. Bu konuda da belli bir seviyeye gelmiş durumdayız. İnşallah aşı çalışmaları yaza kadar hızlı bir şekilde devam eder. Şuanda zaten belli bir yol aldık. Tam kapanmanın da vaka sayısını çok büyük bir etkisi olacağını düşünüyorum.ö diye konuştu.
Vaka sayısının da düştüğünü belirten Öğütlü, “En son 100 binde 300 kadar düştü ve düşmeye de devam ediyor. Burada en önemli etken karantinaydı. Şimdi tam kapanma tabi ki büyük bir etken ve aşı çalışmalarıyla bu oranın daha da düşeceğine inanıyorum.ö dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Şehirden boş caddeler detay
-Uygulama noktalarından detay
-Dr. Aziz Öğütlü röportaj
-İl Sağlık Müdürlüğü binası detay

HABER-KAMERA: Ramiz Kaan OKTAR/ADAPAZARI (Sakarya),(DHA)

=======================================

3) ASTIM HASTALIĞI COVİD-19’UN ŞİDDETİNİ ARTTIRMIYOR

DÜNYA Alerjik Astım Haftası’nda hastalığa dikkat çeken Ege Üniversitesi Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özlem Göksel, astım hastalarının covid-19’u daha ağır geçirdiğine yönelik söylentilerin doğru olmadığını ifade etti. Pandemi sürecinde pek çok hastayı takip ettiğini belirten Doç. Dr. Göksel, “Hiçbir astım hastamız diğer vatandaşlara göre daha fazla kovid-19 a yakalanmadı ve hiçbiri daha ağır kovid geçirmedi” dedi.
Her yıl mayıs ayının ilk haftasında kutlanan Dünya Alerjik Astım Haftası’nda hastalığa yönelik farkındalık oluşturmayı amaçlayan Ege Üniversitesi Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları biriminde görevli uzmanlar, astım ve covid-19 ilişkisini değerlendirdi. Birim sorumlusu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özlem Göksel, astım hastalarının covid-19’u daha ağır geçirdiğine yönelik söylentilerin doğru olmadığını ifade etti. Pandemi sürecinde pek çok hastayı takip ettiğini belirten Doç. Dr. Göksel, “Covid-19 ortaya çıktığından beri uzun süre oldu. Pek çok hastayı takip ettik ve astımlı hastaları gözlemledik. Hiçbir astım hastamız diğer vatandaşlara göre daha fazla covid-19 a yakalanmadı. Hiçbir astım hastamız daha ağır covid geçirmedi. Astım bir akciğer hastalığı, kovid de akciğerde zatürreye neden oluyor ancak astım hastaları bu yüzden daha riskli olduğunu düşünmesinler” dedi.  
‘MUTLAKA AŞI OLMALILAR’
Astımın kronik ve zor bir hastalık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Göksel, “Bu hafta dünya astım haftası. Bu bir kutlama değil ancak bir farkındalık haftasıdır. Astım hastalarımızın pandemi döneminde ilaçlarını düzenli kullanmaya dikkat etmeleri gerekiyor. Çoğu çalışmaktan çekiniyorlar. Astımları nedeniyle bu dönemde çalışmaktan çekinmelerine gerek yok. Hangi çeşit aşıyı olmanın yararlı olabileceğiyle ilgili çok fazla soru geliyor. Covid-19 ölümcül bir hastalık bu yüzden aşı markası aramaksızın hangi marka aşı varsa mutlaka olsunlar. Eğer daha önce aşı reaksiyonu veya şok öyküleri varsa alerji uzmanları olan bizlere başvurarak kontrollü biçimde aşılarını olabilirler. Her ilacın yan etkisi olabilir ancak bugüne kadar yapılan çalışmalarda astım hastalarının aşı olmaktan korkmasını gerektirecek bir durumun olmadığını gördük. Astım hastaları ilaçlarını kullanmaya mutlaka devam etmeli. Teletıp uygulamasıyla bizlere her zaman ulaşabilirler. Telefonla konuşarak uzaktan ilaçlarını yazarak hastalarımıza yardım edebiliriz” diye konuştu.
‘BAHAR ALERJİSİYLE KARIŞTIRILMASIN’
Son dönemde sıklıkla gündeme gelen bahar alerjileriyle covid-19 belirtilerinin karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Göksel, “Covid bir enfeksiyon hastalığıdır. Ateş, eklem ağrıları, boğaz ağrısı gibi belirtileri bulunuyor ve hastalar kendilerini ağır grip geçiriyormuş gibi düşünüyor. Diğer alerjilerde ise durum böyle değil. Alerjisi olan kişiler covide yakalandığında, bunun her zaman yaşadığı bir şey olmadığını anlıyor. Covid döneminde astımlı hastaların maske takması astımı bozacak faktörlerden de korunmalarını sağladı. Maske taktıkları ve evde kaldıkları için hastalıkları iyiye yöneldi. Covid atlatan hastaları kliniğimizde takip ediyoruz. Ne yazık ki bir kısmında kalıcı nefes darlığı meydana gelebiliyor ancak buna sebep olan şey astım hastaları olması değildir” dedi.
‘ASTIM HASTALARI HAFİF ATLATIYOR’
Birimde görevli doktorlardan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Aktan, “Astım hastalığı covid-19’da tek başına risk faktörü değildir.  Astım hastalarının diğer vatandaşlardan daha fazla çekinmesinin bir anlamı yok. Yapılan çalışmalarda tam tersine astım hastalarının covid-19 koruyuculuğunun daha fazla olduğu görüldü. Bu konuda bazı hipotezler var. Astımlı hastaların kullandıkları iğneler koruyuculuk sağlıyor ve tam kapanma dönemlerinde kendilerini korudukları için astımlı hastalar daha az hastalanıyor. Astımlı hastalarda balgam sekresyon fazlalığı virüslerin tutunmasını engelliyor. Bu yüzden astım hastalarında covid 19’u daha az görüyoruz. Yakalananların çok hafif ve ayakta atlattığını tespit ettik. Astımlı hastalarda virüsün tutunmasını sağlayan reseptörün daha az salındığı bulunmuş. Bu da koruyucu mekanizmalardan biri” diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem İnan ise, “Yapılan çalışmalarda astımı ve alerjisi olan hastalarımızın covid-19 açısından bir risk faktörü teşkil etmedikleri, uygun şartlar altında aşılanabilecekleri ortaya konmuştur. Covid-19 enfeksiyonu ölümcül bir hastalık olduğu için hastalarımızın kesinlikle aşılanmasını öneriyoruz” dedi.

Görüntü Dökümü
———————–
-Doç. Dr. Göksel ile röp.
-Dr. Sinem İnan ile röp.
-Alerji biriminden genel detay görüntüler
-Hasta muayenesinden görüntü

Haber: Hande NAYMAN Kamera: Tekin GÜRBULAK / İZMİR, (DHA)

=======================================

4) DAL PARÇASIYLA YER ALTI SULARINI METRESİNE KADAR BULUYOR
 
MANİSA’nın Şehzadeler ilçesinde yaşayan Ahmet Palaz (74), eline aldığı dal parçasıyla yer altı sularının tespitini metresine kadar yapıyor. Palaz, çeşitli illere de giderek, tarla, bahçe ve ovaların suya kavuşmasına yardımcı oluyor.
Şehzadeler ilçesi kırsal Halıtlı Mahallesi’nde yaşayan evli ve 2 çocuk babası Ahmet Palaz, 1984 yılında artezyen işine girdi. Palaz, bir arkadaşından dal parçasıyla su aramayı öğrendi. Zaman içerisinde kendisini geliştiren Palaz, yer altı sularını tespit edip, metresine kadar bulmaya başladı. Vatandaşlar, tarla, bahçe ve ovalarda sondaj kuyusu açmadan önce su kaynaklarının yerini belirlemek için Ahmet Palaz’a su aratıyor. Palaz, farklı illere de giderek yer altı sularının tespitini yapıyor.
Su bulduğunu duyan herkesin kendisini çağırdığını dile getiren Ahmet Palaz, “1984 yılında artezyen işine başladım. İlk suyu çıkardıktan sonra eve geldim. Sonrasında bu işi yaparken, çubukla da su aramaya başladım. Mahallede bu işi yapan bir arkadaş vardı ondan öğrendim. O bakmadığı için şimdi benim kadar tecrübeli değil. Daha önce baktığım yerlerde su çıkaramadığım yerler oldu ama mesela 95 metredeyse su, biz 90 metre kazmışız. Şimdiki tecrübeyle baktığım yerlerde artık metresine kadar biliyorum. Duyanlar çağırıyor. Sadece Manisa değil, Türkiye’nin çeşitli illerinden de davet ediyorlar. Nevşehir’e gittim, volkanik bir arazide 240 metre derinlikte su buldum. Bursa Koyunhisar’da bir su baktım ve buldum” diye konuştu.
Halıtlı Mahallesi’nde berberlik yapan Sezer Ayvaz, Ahmet Palaz sayesinde susuz kalmadıklarını belirterek, “Ahmet ağabey yıllardır bizim mahallemizin sularına bakar, hatta Manisa olmak üzere çoğu ilden insanlar gelerek, kendisine su baktırır” diye konuştu.
Ahmet Palaz’ın, kendi tarlasında su bulduğunu kaydeden Bayram Tur da, “Ahmet Bey geldiğinde, elindeki çubuklarla baktı ve tarlamda suyu buldu. Gittiğim her yerde bu mahalleden olduğumu söyleyince Ahmet Bey’in telefonunu istiyorlar” diye konuştu.

Görüntü Dökümü
———————–
-Ahmet Palaz tarlada tahta çubuklarla su ararken detay 
-Ahmet Palaz’ın konuşması
-Halıtlı Mahallesi’nde berberlik yapan Sezer Ayvaz’ın konuşması
– Ahmet Palaz’ın, kendi ovasında da su bulduğunu kaydeden Bayram Tur’un konuşması

Haber-Kamera: Ersan ERDOĞAN / MANİSA, (DHA)

=======================================

5) ALPARSLAN KUYTUL’UN GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

ADANA’da, 3 Mayıs gecesi yanındaki kalabalık grup ile sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ederek 22 camide toplanmaya çalıştığı suçlamasıyla gözaltına alınan Furkan Vakfı kurucu eski başkanı Alparslan Kuytul’un gözaltı süresi uzatıldı. Sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirilen Kuytul, yeniden emniyete götürüldü. 
Üç yıl önce düzenlenen operasyon sonrası Adana 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ‘ihtiyati tedbir kararı’ ile kuruluş amaçlarına aykırı faaliyetlerinden dolayı kayyum atadığı Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’nın kurucusu Alparslan Kuytul’un, “İtikafı yapacağız, buyursunlar engel olsunlar” açıklamasının ardından 2 Mayıs akşamı Gaziantep’te 3 camide 76 kişi toplandı. İmam ve müezzinler, bu kişilerden camilerden çıkmalarını istedi ancak olumsuz yanıt aldı. İhbar üzerine camilere polis ekipleri sevk edildi. Ekipler, camilerden çıkmamak için direnen ve devlete karşı sivil itaatsizlik başlattığını söyleyen kişileri dışarı çıkarıp, gözaltına aldı.
EGM: PROVOKASYON GİRİŞİMİ
Olayla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’na daha önceden ‘Silahlı terör örgütlerini övme’ gerekçesiyle kayyum atandığı ve hakkındaki kapatma davasının devam ettiği belirtildi. Vakfın eski yöneticisi Alparslan Kuytul ve taraftarlarının itikaf ibadetini bahane ederek provokasyon yapmaya çalıştığı ifade edilen açıklamada “Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’nın eski yöneticisi Alparslan Kuytul ve yandaşları tarafından itikaf ibadeti bahane edilerek bir provokasyon girişiminde bulunulduğu ortadadır. Meydana gelen olayın istismar üzerinden tahrik etme amacı taşıdığı açık ve nettir” denildi.
GAZİANTEP EMNİYET MÜDÜRÜ EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ
Yaşananların ardından Gaziantep İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, emekliliğini istedi. Zeybek, yaptığı açıklamada “Türk Polis Teşkilatının yıpratılmaması adına, emrimdeki personelin bu hatalı eyleminin etik sorumluluğuyla, yaklaşık 37 yıldır büyük bir şevk ve her bir meslektaşım gibi özveriyle görev yaptığım Emniyet Teşkilatından 04.05.2021 günü emekliliğimi istemiş bulunmaktayım. Beni dört ilin İl Emniyet Müdürlüğüne layık görüp emanet eden devlet büyüklerime, birlikte görev yapmaktan onur duyduğum adli, askeri ve mülki erkan ile tüm meslektaşlarıma, bu zorlu meslek yaşantım boyunca daima destek ve fedakarlıklarıyla yanımda olan eşim ve evlatlarıma, her şeyin en iyisine layık yüce milletimize şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
YAKLAŞIK 400 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Gaziantep’te yaşananlardan bir gün sonra bu kez Adana’da, 3 Mayıs gecesi Alparslan Kuytul ve yanındaki kalabalık grup da sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal edip dışarı çıkarak 22 camide toplanmaya çalıştı. Polis ekipleri Kuytul ve yanındakileri evlerine dönmesi konusunda uyardı. Ancak uyarıları dikkate almayan Kuytul ile yaklaşık 400 kişi, polis tarafından gözaltına alındı.
BAZILARI SERBEST
Sorgulanmak üzere emniyete götürülen şüphelilerin bazıları serbest bırakıldı, Alparslan Kuytul ve bazı şüphelilerin gözaltı süresi uzatıldı. Bugün sabah saatlerinde Adli Tıp Birimi’ne götürülerek sağlık kontrolünden geçirilen Alparslan Kuytul ve beraberindekiler daha sonra tekrar emniyete götürüldü.

Görüntü dökümü
————————–
– Alparslan Kuytul’un adli tıp biriminden çıkışı
– Polis aracına binmesi

Haber-Kamera: ADANA,(DHA)

=================================

6) KAFEDE OTURAN 28 KİŞİYE 34 BİN 200 TL CEZA

AĞRI’nın Doğubayazıt ilçesinde tam kapanma kurallarını ihlal ederek 2 ayrı kafede oturan 26 ve karantinayı ihlal eden 2 kişiye toplam 34 bin 200 TL para cezası kesildi. 
Ağrı Emniyet Müdürlüğü ekipleri Doğubayazıt ilçesinde tam kapanma sebebiyle sokağa çıkma kısıtlamasının ihlal edildiği bilgisi üzerine 2 ayrı kafeye baskın yaptı. Polisler, kafe sahiplerine 6 bin 300, 24 müşteriye 21 bin 600, karantina kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 2 kişiye de 6 bin 300 lira para cezası kesti. 

Görüntü Dökümü
———————–
-Polis ekiplerinin kafeye girişi
-Ekiplerin kimlik istemesi

Haber-Kamera: Ramazan DEMİR/AĞRI,(DHA)

=============================================

7) AKSARAY’DAKİ MOTOSİKLET KAZALARI MOBESE KAMERALARINA YANSIDI

AKSARAY’da Emniyet Müdürlüğü motosiklet kazalarına dikkat çekmek için kısıtlamadan muaf olan motosikletli kuryelere yelek dağıtırken, motosikletlerin karıştığı kazalara ait mobese görüntülerini ise basınla paylaştı. 
İl Emniyet Müdürlüğü, her yıl 1-7 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ‘Karayolları Trafik Haftası’ nedeniyle farkındalık oluşturmak için kısıtlamadan muaf olan motosikletli kuryelere yelek dağıttı. Ardından da kentin farklı bölgelerinde meydana gelen motosikletli kazaların görüntüleri basınla paylaşıldı. Görüntülerde kavşakta kırmızı ışığın yanması sonucu duran motosiklete otomobilin arkadan çarpması, yine başka bir kazada ışık ihlali yapan motosiklet sürücünün otomobile çarpması ile kavşakta sola dönmek isteyen otomobile çarpan motosiklet yer aldı.  

Görüntü Dökümü
———————–
– Aksaray protokolünün motosikletli kuryelere yeşil yelek dağıtması
– Protokol üyelerinin kuryeler arasındaki diyalok
-Mobese kameralarına yansıyan 4 tane motosiklet kazası
-Genel detaylar

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY – DHA

=============================================

8) ESKİŞEHİR’DE FUHUŞ OPERASYONUNA 3 GÖZALTI

ESKİŞEHİR’de insan ticaretinin yanı sıra 8 kadına zorla fuhuş yaptığı öne sürülen 3 şüpheli polis ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı.
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Ahlak Büro Amirliği ekipleri, 8 kadına zorla fuhuş yaptırıldığı bilgisi üzerine harekete geçti. Kimlikleri tespit edilen 3 şüpheliyi takibe alan polis ekipleri savcılık talimatıyla operasyon düzenledi. Şüpheliler, S.A.S, M.K. ile M.T. yakalanarak gözaltına alındı. Operasyon kapsamında şüphelilerin zorla fuhuş yaptırdığı öne sürülen 8 kadın ile 25 kişinin ifadelerine başvuruldu. Şüpheliler, ‘insan ticareti, fuhşa teşvik, aracılık, zorlama ve yer temini’ suçlarıyla ilgili ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü
———————–
-Şüphelilerin hastane kontrolü
-Adliyeye sevk edilmeleri

Haber-Kamera: ESKİŞEHİR,(DHA)-

=================================

9) ANNE VE KIZI, CAMLARI FOLYO İLE KAPLAYIP MANGAL KÖMÜRÜ YAKARAK İNTİHAR ETTİ
 
ANTALYA’da, evde pencere camları ve kapıyı folyo ile kaplayıp, yatak odasında mangalda kömür yakan Nuray A. (52) ile kızı Melis D. (30) ölü bulundu.
Olay, Muratpaşa ilçesi Güzeloluk Mahallesi 1887 Sokak’taki bir apartmanın 3’üncü katında meydana geldi. Nuray A. ile birlikte yaşadığı kızı Melis D.’den haber alamayan komşuları, gece yarısına doğru polise haber verdi. İhbar üzerine gelen polis, eve girdiğinde anne ve kızını yatak odasında hareketsiz yatarken buldu. Çağırılan sağlık ekibinin yaptığı kontrolde, Nuray A. ile Melis D.’nin yaşamını yitirdiği belirlendi. Karbonmonoksit gazından zehirlendiği saptanan Nuray A. ve Melis D.’nin cenazeleri, otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.
Kapı ve pencere camlarını folyo ile kapattıktan sonra yatak odasında mangalda kömür yaktıkları belirtilen anne ile kızının yakınlarına bıraktığı notta, olayın basına yansımasını istemediklerini yazdığı bildirildi.

Görüntü Dökümü
———————–
– Adli tıp morgu dış plan görüntü
– Yakınlarının morg önünde görüntüsü
– Kızı ve annenin vesikalık resimler

HABER: Bülent TATOĞULLARI-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,(DHA)

=================================

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!