Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ – 10

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

 

DİKİLİ’DE BATAN TEKNELER ÇIKARILIYOR

İZMİR’in Dikili ilçesinde etkili olan fırtına nedeniyle su alarak batan sahile bağlı bazı balıkçı tekneleri denizden çıkarılmaya başlandı. Toplam 27 teknenin parçalanarak kullanılamaz hale geldiği belirtilirken, 18’inin ağır hasarlı olduğu bildirildi.

Dikili’de dün sabah etkili olmaya başlayan fırtına ilçede hayatı olumsuz etkiledi. Sahile bağlı bulunan bazı balıkçı tekneleri fırtınanın etkisiyle denize battı.  Hava muhalefeti nedeniyle teknelerin bugün itibariyle çıkarılmaya başladığını söyleyen Dikili Amatör Su Sporları Olta Balıkçıları Dernek Başkanı Murat Ulukaya, dün saat 07.00’de başlayan en yüksek saatte 120 kilometre hıza ulaşan karayel fırtınası nedeniyle bölgede bir felaketi yaşadıklarını dile getirdi. Toplam 27 teknenin parçalanarak battığını  18 teknenin ise ağır hasarlı olduğunu anlatan Ulukaya, “Dün hava muhalefeti nedeniyle hasarlı tekneleri çıkaramamıştık. Bugün başladık çıkarmaya. Şuana kadar 12 teknemizi çıkardık ama hepsi sobalık olmuşlar. Yani hiç kullanılamaz haldeler. Sadece motorları belki bir işlemden geçtikten sonra kullanılabilir. Maddi hasarımız 2 milyon liraya yakın. Hasarlı diğer teknelerimizde yaklaşık 500 bin liralık hasar var. Çok büyük bir felaket yaşadıkö dedi. Denizde bir iş makinası ile birlikte 3 balık adamın çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Ulukaya, sahil güvenlik ekiplerinin de destek vereceğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Balık adamlar denize dalıp parçalanan tekneleri buluyorlar. Halatlara bağlayıp kaldırarak yolun kenarına koyuyoruz. Tekne sahipleri geliyor içinde işine yarayacak bir şeyler varsa alıyorlar. Belki sadece motorlarını alıyorlar çünkü paramparça oldu tekneler. Devletimiz buraya düzenli barınak yapacak. Proje safhasında sonuna gelmiştik ama yetişmedi. Bu bittiği zaman barınağımız da olunca daha rahat bir ortamda teknelerimizi bağlayabileceğiz. Siyasi ilçe teşkilat başkanları, belediye başkanı ve kaymakam dünden itibaren hepsi bizimle beraberdi. Acılarımızı paylaştılar. Hasar tespitleri sunuyoruz. Yardım edecekler. Hep beraber omuz omuza verdik”

KREDİ ÇEKEREK ALDIKLARI TEKNEYE HİÇ BİNEMEDİLER

Reklam Alanı

Teknesinin denizden çıkarılmasını izleyen Hasan Gürbüz de aynı mağduriyetin daha önce de yaşandığını söyleyerek, “Geçen sene de yaşandı hiçbir önlem alınmadı. Dalgakıran yapılıp taş döşenebilirdi. Burası koruma altına alınırdı. Ama siyasi tartışmalar yüzünden bu çalışma yapılamadı. Balıkçı arkadaşların ekmek tekneleri bunlar ama her yıl bu mağduriyeti yaşıyorlar. Benim zararım 250 bin lira. Benim teknem limana bağlıydı. Tekneler birbirine çarptığı için battı.  Yanındaki tekneler batınca dalgalar alttan vurdu. Tekneler birbirine çarptı sonuç bu. Önlem yetersizö dedi. Çetin Çerez, “Yıllardır burada bir mağduriyet var. Çözüm bulunmasını bekliyoruz. Fizibilite raporları bitti ama bir çalışma yok. Seçimlerde gelip pankart asıyorlar. Bir sürü mağdur insan varö diye konuştu. Ankara’da yaşayan ve gezi amaçlı bir tekne satın alan Ali İhsan Meral ve Ecem Meral çifti de teknelerinin denizden çıkarılmasını seyretti. Kredi çekerek satın aldıkları tekneye daha hiç binmediklerini anlatan Ali İhsan Meral şöyle devam etti:

“Ailecek koyları gezeriz diye almıştık. Buraya bağladım teknemi. Burada dalgakıran yok diye sigorta zararımızı karşılamıyor. Kredi çekip tekne almıştım. 3 yıl kredisi var. Daha hiç binmemiştim. Şuan battı. Batan tekneye 3 yıl boyunca eşimle beraber çalışıp borç ödeyeceğiz. 180 bin liraya aldık tekneyi. Tamamı krediyle. Benim zorumla almıştık. Bu mağduriyet inşallah başkalarının başına gelmez. Buraya bir çözüm bulmalı.ö

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Teknelerin iş makinesi yardımıyla çıkarılmasından görüntü,
-Denizdeki balık adamlardan görüntü,
-Hasarlı teknelerden görüntü,
-Balıkçılarla röp,
-Anons.

Haber: Nevra UÇKAÇ – Kamera: Mücahit BEKTAŞ/ İZMİR, DHA

==============

Sivas’ta arazi sulama tartışmasında baba ile oğlu öldürüldü (2)
‘GÖZALTI SAYISI 3 OLDU’

Jandarma olay yeri inceleme ekipleri bölgedeki çalışmalarını tamamladı. Yapılan incelemenin ardından Mustafa ve oğlu Murat Yıldırım’ın cenazesi otopsi için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayda ayrıca bölgede bulunan Enes A.’da gözaltına alındı. Gözaltı sayısı 3’e yükseldi. Şüphelilerin jandarmadaki sorguları sürüyor.

Görüntü Dökümü
-Cenazelerin kaldırılması
-Olay yeri görüntüleri
-Cenaze aracının gidişi
-Genel Detay

Haber-Kamera: Eraydın AYTEKİN-Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS, (DHA)-

===========

KAZADA ÖLEN ANNE VE KIZI TOPRAĞA VERİLDİ

KONYA’nın Beyşehir ilçesinde takla atan otomobilde hayatını kaybeden Gülten Okay (36) ile annesi Şenay Yıldırım (57), toprağa verildi.

Seydişehir’de oturan Gazi Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni Taner Okay (36), dün ailesiyle birlikte, rahatsız olan eşi Gülten Okay’ı Konya’daki bir hastaneye götürmek için yola çıktı. Taner Okay yönetimindeki 42 EL 132 plakalı otomobil, saat 07.30 sıralarında Beyşehir- Konya karayolunun 1’inci kilometresine geldiğinde kontrolden çıkıp refüje çarptıktan sonra takla attı. Kazada, Gülten Okay ve annesi Şenay Yıldırım yaşamını yitirdi. Yaralanan sürücü Taner Okay ile kayınpederi Erol Yıldırım (61) ve akrabası Levent Çevik (58), çağırılan ambulansla Beyşehir Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Durumu ağır olan Erol Yıldırım, buradaki ilk müdahalesinin ardından Konya’ya sevk edildi.

Kazada ölen Gülten Okay ile annesi Şenay Yıldırım’ın cenazeleri, Seydişehir ilçesi Kesecik Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazı sonrası toprağa verildi.

Seydişehir’de oturan Gülten Okay’ın 50 günlük bebekleri ile 6 yaşındaki çocuklarını Beyşehir ilçesindeki yakınlarına bıraktıktan hemen sonra kaza geçirdikleri bildirildi.

(Görüntü dökümü:
———————————-
-Kazanın yaşandığı yerden görüntü
-Olay yerindeki aracın görüntüsü
-Olay yerinden cenazelerin kaldırılması
-Anne kızın cenaze namazı
-Detay
(KJ:Haber-Kamera:Yaşar COŞKUN/SAYDİŞEHİR (Konya), (DHA))
=====================================================

BOLU DAĞI’NDA SİS VE SAĞANAK

BOLU Dağı’nın D-100 Karayolu geçişinde etkili olan sis ve sağanak, ulaşımı olumsuz etkiledi. Sis nedeniyle görüş mesafesi yer yer 25 metreye kadar düştü.
Bolu Dağı’nın D-100 Karayolu geçişinde sis etkili oluyor. Sis nedeniyle görüş mesafesi yer yer 25 metreye kadar düştü. Yol kenarlarındaki ışıklar yakılarak görüş mesafesi artırılmaya çalışıldı. Sürücüler sis nedeniyle araçlarıyla yavaş ilerlemek zorunda kaldı. Bölgede zaman zaman sağanak da etkili oluyor. Güzergahta ise araç yoğunluğu yaşanmıyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Yoldan görüntüler
-Araç geçişleri
-Detaylar
Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA) 

========

EKMEK İSRAFINA FARKINDALIK İÇİN KISA FİLM ÇEKTİLER

*- Antalya’nın Alanya ilçesinde bir grup vatandaş çöplere atılan ekmeklere ve israfa dikkati çekmek için kısa film hazırladı. 

Alanya’da esnaf Kazım Adıyaman, özellikle Ramazan ayında sokaklarda çöplerin yanında çok fazla poşetlenip atılmış ekmek görünce, israfa dikkati çekmek ve atılan çöplerin değerlendirilebilmesi için bir kısa film projesi düşündü. Alanya’ya yaşayan tiyatro oyuncusu Zeki Demir ve birkaç arkadaşından yardım isteyen Adıyaman, arkadaşlarıyla kısa film çekti. Normal zamanda da her sabah atılan ekmekleri toplayan ve sokak hayvanlarını besleyen Adıyaman, kısa filmde de yine aynı şekilde ekmekleri topladı. Ekmekleri kurutan Adıyaman birkaç arkadaşıyla ormanda, kırsal alanda sokak hayvanlarını besledi.
’30 ÇUVAL EKMEK TOPLADIM’
Hem israfa hem de sokak hayvanlarının beslenmesine dikkati çekmek istediğini söyleyen Kazım Adıyaman, “Hayvan sevgisi yıllardır bende var. Bu yıl Ramazan ayında bir farklılık gördüm. Ekmeklerin fazla atıldığını fark ettim. Ben de buna dikkat çekmek için sinemacı, tiyatrocu arkadaşlarımla görüştüm. Bu kampanyada bana destek verdiler. Ekmekleri aldık ormana götürdük, sular da koyduk. İnsanlara israfı önlemek için bunu gösterdik. ‘Siz atarsanız biz toplarız’ kampanyası yaptık. Ben bayram boyu tamamen topladım. 10-12 günde 30 çuval ekmek topladım” dedi. 
‘İSRAF KONUSUNDA FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİK’
Ekmeklerin toplanması için başlatılan kampanyada israfa dikkati çekmek için kısa film çekimine destek olan ve filmi çeken oyuncu Zeki Demir, “Kazım ağabey bir gün beni aradı, ‘Zeki bey, ben bayram boyunca ekmek topladım. Çay ocağının önünde kuruttum bunları ne yapalım’ dedi. Çuvallar dolusuydu. Daha önce de zaten ormanlara götürüp dağıtıyordu. ‘Bunu çekelim’ dedim. O da ‘Çekelim bir şeyler yapalım. İnsanların duyarlı olması lazım’ dedi ve bir kısa film yapmaya karar verdik. Güzel bir çalışma oldu. Tamamı amatörce gönüllülükle yapılan bir iş. Bir sosyal farkındalık projesi” diye konuştu.
‘ATILAN EKMEKLERİ GÖRÜNCE GÖZLERİM DOLDU’
Kısa film projesine destek veren eski manken ve oyuncu Sevda Altunsoy, filmin kurgu ve montajını da üstlendi. Altunsoy, şunları söyledi:
“Bu kesinlikle bir hayırseverlik göstergesi değildir, böyle algılanmasın. Öyle işler zaten arka planda yapılıyor, bunlar zaten medyaya yansımaz. Buradaki amaç ekmek israfına ve sokak hayvanlarına değinmekti. Benim gözlerim doldu o ekmekleri görünce. Ramazan boyu bildiğiniz bütün halinde pideler vardı. Vatandaş bunu almış yememiş ve çöpe atmış. Biz böyle yetişmedik. Bir ekmek kırıntısı yere düşse onu günah diye alırdık. Şu anda ise çöplerden poşet poşet ekmek topluyoruz. Benim burada değinmek istediğim, ekmeğiniz fazlaysa değerlendiremiyorsanız temiz poşete koyun, incitmeden bir komşunuza verin. Buzluğa atın, aylar sonra çıkarsanız oda ısısında yarım saat kalsa tazecik koymuş gibi bulursunuz. Hiç birini yapamıyorsanız bir çorbanın içerisine doğrayın kapınızın önüne bırakın.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
————–
– Kısa filmden görüntüler
– Kısa filmden ekmekleri kurutmaya getirirken görüntüler
– Kısa filmden hayvanları beslerken görüntüler
– Kısa filmden ekmekleri çuvallara doldururken görüntüler
– Kısa filmden ormanda hayvanlara yemek ve su koyulurken görüntüler
– 1’inci RÖP: Kazım Adıyaman 
– 2’nci RÖP: Zeki Demir
– 3’üncü RÖP: Sevda Altunsoy

HABER-KAMERA: Burcu MUTLU-Engin ANAK/ALANYA (Antalya), (DHA)- 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!