Reklam Alanı
Reklam Alanı

DHA YURT BÜLTENİ- 11 

Reklam Alanı
featured
service
Reklam Alanı

1) PROF. DR. SEYFELİ: PANDEMİDE KALP KRİZİ GEÇİRME ORANI ARTTI
 
KARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, kalp hastalarının rutin kontrollerini mutlaka yaptırması gerektiğini belirterek, “Özellikle kalp rahatsızlığına bağlı riskler 40 yaşından sonra artmaktadır. Pandemi döneminde hareketsizlik ve stresi işin içine kattığımızda kalp krizi geçirme oranının arttığını söyleyebiliriz” dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, 8-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kalp ve damar hastalığının Türkiye’de de ölümlerin birinci nedeni olduğunu bildirdi. Dünyada her yıl 18 milyon insanın kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybetttiğini belirten Seyfeli, “Bu rakam çok yüksek bir rakamdır. Öyle ki, 2’nci dünya savaşındaki 5 yılda ölen asker sayısına eşittir. Yıllık bazda değerlendirdiğimizde 1 yılda ölen asker sayısından 4-5 kat daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Maalesef ülkemizde Avrupa ülkeleri arasında kalp sağlığı bakımından olumsuz bir tablo karşımız çıkmaktadır. Ülkemizde her yıl 150 ile 200 bin insanımızı kalp damar hastalığından kaybetmekteyiz” dedi.

‘HASTANEYE BAŞVURMALI’
Pandemi döneminde kalp hastalarının, koronavirüs korkusu nedeniyle hastaneye başvurmadıklarını belirten Seyfeli, “Pandemi döneminde hastaların mutlaka kalp kontrollerini yaptırmaları gerekir. İlaçlarını ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulamak istiyorum. Özellikle kalp rahatsızlığına bağlı riskler 40 yaşından sonra artmaktadır. Tansiyon, obezite, şeker hastalığı olan ve sigara içen kişiler kalp hastalığı riskli kişiler grubuna girer. Pandemi döneminde hareketsizliği ve stresi de işin içine kattığımızda kalp krizi geçirme oranının arttığını söyleyebiliriz. Hastaların dengeli ve düzenli beslenmesi, bol sıvı tüketmesi, vitaminlerden zengin gıdalar alması çok önemlidir” diye konuştu.

‘ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR’
Prof. Dr. Seyfeli, pandemi döneminde hastaların kalp muayenelerini aksatmamaları gerektiğini belirterek, “Kişilerin sağlam kalpleri olduğu zaman pandemiden en az şekilde etkileneceklerdir. Yoğun bakıma yattıklarında kalp sağlıklarında bir sorun yoksa süreci daha sıkıntısız atlatabilirler. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, soğuk terleme gibi kalp krizi bulguları olan hastaların hastaneye başvurmamaları durumunda hem tedaviden yoksun kalacaklar hem de daha fazla ölüm riski ile karşı karşıya kalacaklar. Erken müdahale hayat kurtarır ve mutlaka kalp hastalarımız 6 ayda bir kontrollerini yaptırmayı ihmal etmelidir” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
– Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli ile röportaj
– Diğer görüntüler
Haber-Kamera: Yasin DALKILIÇ /KAYSERİ, (DHA)

======================

Reklam Alanı

2) MARKET AÇILIŞINDA KORONAVİRÜSE RAĞMEN ‘İNDİRİM’ İZDİHAMI

SİVAS’ta, markette açılışa özel uygulanan indirim ve kampanyaları duyanlar, sabah saatlerinden itibaren izdihama neden oldu. Market önünde oluşan uzun kuyrukta, koronavirüs salgınına rağmen sosyal mesafe hiçe sayıldı. Sivas Valiliği kararı ile açılış iptal edilirken, işletme hakkında da tutanak düzenlendi.

Kümbet Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı’ndaki marketin bugün açılışı gerçekleştirildi. Markette, açılışa özel birçok ürüne indirim ve kampanya uygulandı. İndirimli ürünlerden almak isteyenler, açılış saatinden önce market önünde toplanırken, uzun kuyruk oluştu. Koronavirüs risk haritasında, kırmızı kategorideki ‘çok yüksek riskli’ iller arasında yer alan kentte izdiham ihbarı üzerine polis ekipleri harekete geçti. Market önüne gelen polisler, kalabalığa sık sık uyarı yaptı. Marketin açılışı ile birlikte indirimli ürünlerden alabilmek için içeri girmeye çalışanlar, koronavirüsü hiçe saydı. Polis ekiplerinin uyarılarına rağmen sosyal mesafeye uyulmadığı görüldü. Bir süre sonra kapılar kapatılarak, markete giriş durduruldu. Kapı girişi de soğutucu dolap ile kapatıldı. Polis ekipleri, işletmeye yönelik ceza uygulanmak üzere tutanak tuttu. Sivas Valiliği kararı ile açılış iptal edilirken, market de kapatıldı.

Öte yandan açılışa gelen bazı kişilerin, kalabalıktan uzak durmak için Yüksek Hızlı Tren (YHT) kateneri (yüksek gerilim hattı) yakınlarında oturduğu görüldü. Polis ekipleri, bu kişileri de tehlike nedeniyle bölgeden uzaklaştırdı.

Görüntü Dökümü:
-Market açılışından görüntüler
-Bekleyen kalabalığın görüntüsü
-Dua edilerek açılış yapılması
-Açılışla birlikte markete girmek için oluşan izdiham
-Polisin uyarıları
-Marketin girişe kapatılması
-Kataner hattında oturanların uzaklaştırılması
-Vatandaş röportajları
Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS, (DHA) 

======================

3) İSKELEDEN DÜŞEN İNŞAAT İŞÇİSİ, 10 GÜN SONRA YAŞAMINI YİTİRDİ
 
GAZİANTEP’te, çalışırken iskeden düşen inşaat işçisi Emrah Yurtaçan (39), tedavi gördüğü hastanede 10 günlük yaşam savaşını kaybetti.

Olay, 29 Mart günü Serince Mahallesi’nde meydana geldi. Kalıpçılık yapan 5 çocuk babası Emrah Yurtaçan, çalıştığı iskeleden dengesini kaybedip beton zemine düştü. Yaralanan Yurtaçan, mesai arkadaşlarının ihbarı üzerine gelen ambulansla Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan Yurtaçan, bu sabah saatlerinde yaşamını yitirdi.
Emrah Yurtaçan’ın cansız bedeni, Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsisin ardından yakınlarına teslim edildi. 
Emrah Yurtaçan’ın cenazesi, memleketi Hatay’da toprağa verileceği belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————
– Ölen işçi Emrah Yurtaçan’ın fotoğrafı
– Cenazenin çıkarılması
– Cenaze yakınlarından görüntü
– Genel ve detay görüntüler
Haber- Kamera:Ahmet ATMACA-GAZİANTEP-DHA)

=======================

4) ROMANLAR GÜNÜ’NDE MERİÇ NEHRİ’NE ÇİÇEKLER BIRAKILDI
 
EDİRNE’de, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde Meriç Nehri’ne barış, özgürlük ve huzuru temsil eden çiçekler bırakıldı. Trakya’ya özgü müziklerin çalındığı etkinlikte konuşan Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Romanların sosyal eşitlik ve insanca yaşam beklentisi olduğunu belirterek, “Dilimizin sesi; ayrımcılıktan uzak, sevginin kardeşliğin sesi olsun. Tenlerimizin rengi farklı olsa da akan gözyaşlarımızın renginin bir olduğunu unutmamak gerekir” dedi.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla Meriç Nehri kıyısında etkinlik düzenlendi. Nehre barış, özgürlük ve huzuru temsil eden çiçeklerin bırakıldığı, Trakya’ya özgü müziklerin çalındığı etkinliğe Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve bazı Roman dernek temsilcileri de katıldı. Etkinlikte konuşan Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Romanların sosyal eşitlik ve insanca yaşam beklentisi olduğunu söyledi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgede, 8 Nisan’ın Romanlar Günü olarak kutlanacağının belirtildiğini hatırlatan Şallı, kararın sevindirici olduğunu da sözlerine ekledi.

‘ANMA GÜNLERİ SADECE EĞLENCE İLE KALMAMALI’
Romanların özellikle batı ülkelerinde sindirme, baskı, ağır cezalar ve soykırıma uzanan bir geçmişe sahip olduğunu belirten Şallı, “Dünyanın farklı ülkelerinde bulunan Romanların büyük çoğunluğu yoksulluk döngüsü içindedir. Bu durum genel anlamda Türkiye için de geçerlidir. Yoksulluğun getirdiği olumsuzluklardan kurtulamayan Romanlar, kendilerine yönelik devletin sahiplenmesi gereken sosyal politikalara ihtiyaç duymaktadır. Roman yurttaşlarımızın büyük bir çoğunluğu, müzik ve eğlencenin karmaşık düzeninde büyük bir sosyal sorun yumağı olmaya devam etmektedir. Anma günleri sadece eğlence ile kalmamalıdır” dedi.

Roman yurttaşların sosyal sorunları için çözüme odaklı fikirler geliştirilmesi ve tartışılması gerektiğini söyleyen Şallı, “Roman vatandaşlarımızın sosyal eşitliğe, temel haklar içinde insanca yaşam beklentisi vardır. Dilimizin sesi; ayrımcılıktan uzak, sevginin, kardeşliğin sesi olsun. Tenlerimizin rengi farklı olsa da akan gözyaşlarımızın rengi bir olduğunu unutmamak gerekir” diye konuştu.

‘BİZ BİRLİKTE MUTLUYUZ’
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Türkiye’de nüfusa oranla Romanların en yoğunlukta olduğu ilin Edirne olduğunu belirterek, “Nüfusumuzun 7’de 1’i, yani yaklaşık yüzde 15’inin Roman olduğu söylenmektedir. Bir insan kendini ‘Roman’ım’, ‘Kürt’üm’, ‘Türk’üm’, ‘Pomak’ım’, ‘Çerkez’im’ diye ifade ediyorsa ona da elbette saygımız, sevgimiz var. Biz yaratılanı yaratandan ötürü seven bir millet, anlayışın mensuplarıyız. Hiç kimseyi inancıyla, teninin rengiyle, ırkıyla, diliyle bugüne kadar ayırmadık, bundan sonra da bu ayrımcılık olmayacaktır. Biz birlikte mutluyuz, birlikte büyüdük birçok arkadaşımla, birlikte üretmeye, çalışmaya devam ediyoruz. Romanlar da toplumumuzun diğer tüm fertleri gibi büyük Türk milletinin ayrılmaz bir parçasıdır. Vatanına, devletine, milletine bağlı, Atatürk’ün yolundan vazgeçmeyen eşit yurttaşlarımızdır. Barış, özgürlük, huzur için ve milletimizin sağlığı için çiçeklerimizi Meriç Nehri’nin sularına bırakacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Meriç Nehri’ne barış, özgürlük ve huzur temsil eden çiçekler bırakıldı. Etkinlikte akordeon ve gitar eşliğinde Trakya’ya özgü türküler çalındı.

Görüntü Dökümü
—————————————–
– Meriç Nehri ve çiçeklerden detay
– Dernek Başkanı Turan Şallı açıklama
– Meriç Nehrinden detay
– Belediye Başkanı Recep Gürkan açıklama
– Meriç Nehrine çiçeklerin bırakılması
– Etkinliğe katılanlardan detay
– Etkinliğe katılanların toplu görüntü vermesi
Haber – Kamera: Olgay GÜLER – Resul ORUÇOĞLU / EDİRNE, (DHA)

======================

5) AYDIN’DA MİNİKLERE BOYAMA KİTABI İLE DEPREM BİLİNCİ AŞILANDI
 
AYDIN Valiliği, 14 bin 439 ilkokul 1’inci sınıf öğrencisine ‘Deprem Eğitim Boyama Kitabı’ dağıttı.

İçişleri Bakanlığı’nın 2021’i ‘Deprem Eğitim Yılı’ olarak ilan etmesinin ardından Aydın Valiliği harekete geçti. Bu kapsamda, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy önderliğindeki proje ile ilkokul 1’inci sınıf öğrencileri için ‘Deprem Eğitimi Boyama Kitabı’ hazırlandı. Hazırlanan boyama kitaplarının dağıtımına Vali Hüseyin Aksoy, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş’un da katıldığı tören ile Recep Tayyip Erdoğan İlkokulu’nda başlandı. İl genelinde toplam 14 bin 439 ilkokul 1’inci sınıf öğrencisine ‘Deprem Eğitimi Boyama Kitabı’ dağıtıldı.

‘ÖRNEK PROJE OLDU’
Törende gazetecilere proje hakkında bilgi veren Vali Hüseyin Aksoy, “2021, İçişleri Bakanlığımız tarafından ‘Deprem Eğitim Yılı’ ilan edildi. Afet eğitimi kapsamı içerisinde Aydın genelinde kamu kurumlarımız, sivil tolum kuruluşlarımız ve muhtarlarımızla birlikte bugüne kadar 45 bin kişiye afet eğitimi verildi. Aydın Valiliği olarak Türkiye geneline örnek bir proje olduğunu değerlendirdiğimiz bir çalışmayı hayata geçirdik. Özellikle çocuklarımızın deprem konusunda daha duyarlı hale gelmesi ve bu konuda yapılan çalışmalara valilik olarak öncülük etmek amacıyla bir çalışma ortaya koyduk. İlkokul 1’inci sınıfa giden Aydın il genelindeki toplam 14 bin 439 öğrencimize deprem eğitimi için boyama kitabı hazırlattık. Bunları çocuklarımıza dağıttık. Buradaki temel amacımız çocuklarımızın eğlenerek öğrenmesini sağlamak” dedi.

Konuşmanın ardından sınıflara giren Vali Aksoy, öğrencilere kitap dağıtarak, içeriği hakkında bilgiler verdi. Öğrenciler ise dağıtılan kitapları boyayarak deprem konusunda bilgi edinme imkanı buldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Vali Hüseyin Aksoy’un konuşmasından görüntü
-Valu Aksoy’un öğrencilere kitap dağıtmasından görüntü
-Genel ve detay görüntüler
Haber – Kamera: Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA) 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam
Reklam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Haberolduk.com - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!